Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Επίθεση του Παπαδόπουλου εναντίον του Βγενόπουλου για τη Λαϊκή Τράπεζα!

Για την αντιγραφή ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ


«Πρέπει ο κ. Βγενόπουλος να εξηγήσει πώς γίνεται αυτή η ιστορική Τράπεζα, η Λαϊκή, μέσα στα λίγα χρόνια της δικής του διοίκησης, να παρουσίασε τόσα τεράστια προβλήματα και ζημιές», δηλώνει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος πιστεύει πως ο Έλληνας τραπεζίτης πρέπει να κληθεί ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής.


Μιλώντας στον Κωστάκη Αντωνίου και την εφημερίδα «Σημερινή», ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε τα εξής απαντώντας στην ερώτηση ποιες ευθύνες τού καταλογίζετε για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Λαϊκή Τράπεζα;  


«Όταν ο κ. Βγενόπουλος ανέλαβε τη διοίκηση της Λαϊκής Τράπεζας, αυτή ήταν μια υγιής τράπεζα με αδιάλειπτη κερδοφορία από το 1974. Πρέπει, λοιπόν, ο ίδιος να εξηγήσει πώς γίνεται αυτή η ιστορική Τράπεζα, μέσα στα λίγα χρόνια της δικής του διοίκησης, να παρουσίασε τόσα τεράστια προβλήματα και ζημιές.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι η τέως διοίκηση της Λαϊκής Τράπεζας του κ. Ανδρέα Φιλίππου έχει καταχωρήσει αστική αγωγή εκ μέρους της Λαϊκής Τράπεζας εναντίον του κύριου Βγενόπουλου, για ισχυριζόμενη κακοδιαχείριση.

Θεωρώ, λοιπόν, πως ο κ. Βγενόπουλος θα πρέπει να κληθεί και να δώσει μαρτυρία ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για όλα αυτά τα ζητήματα και θα πρέπει να προχωρήσουν όλες οι νόμιμες δικαστικές διαδικασίες για να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Κύπρος δεν οδηγήθηκε σε αυτήν την οικονομική καταστροφή μόνο λόγω των λαθών των τραπεζών, αλλά κυρίως λόγω των λαθών των πολιτικών και ιδιαίτερα της προηγούμενης Κυβέρνησης».

Ο κ. Παπαδόπουλος πιστεύει ότι «στήθηκε μια καλοστημένη παγίδα στον Νίκο Αναστασιάδη, η οποία προετοιμαζόταν εδώ και δυο χρόνια, λόγω της εγκληματικής αμέλειας και καθυστέρησης της προηγούμενης Κυβέρνησης»…..και πρόσθεσε τα εξής:

«Σε καμία περίπτωση δεν υποτιμώ την πίεση και τους εκβιασμούς με τους οποίους βρέθηκε αντιμέτωπος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ίσως, όμως, και ο ίδιος να υποτίμησε την αποφασιστικότητα κάποιων χωρών να καταστρέψουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου και να μην είχε προετοιμαστεί επαρκώς για τέτοιες ακραίες προσεγγίσεις.

Ίσως μια ενδεχόμενη άρνηση του ιδίου στις 15 Μαρτίου 2013 να ενίσχυε διαπραγματευτικά τόσο τον ίδιο προσωπικώς όσο και την πλευρά μας.

Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι η απόρριψη της πρώτης πρότασης από τη Βουλή ήταν, πιστεύω, ορθή. Ενίσχυσε τη διαπραγματευτική θέση της πλευράς μας, πέτυχε τις βελτιώσεις που ακολούθησαν, διασώζοντας από το «κούρεμα» τις άλλες τράπεζες και τους μικρο-καταθέτες και έδωσε τον χρόνο και τη δυνατότητα λήψης περιοριστικών μέτρων προστασίας του συστήματος.

Το σίγουρο, όμως, είναι ότι αυτά είναι πλέον θεωρητικά ερωτήματα. Το αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας ήταν καθ’ όλα αρνητικό για την Κύπρο και αυτό πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουμε.

Πιστεύω ότι σήμερα θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και στη στήριξη των κυπριακών επιχειρήσεων και των κυπριακών νοικοκυριών.

Πρέπει να επανέλθει η ρευστότητα στην αγορά και να επαναλειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα, χωρίς περιορισμούς, γιατί αυτοί οι περιορισμοί απλώς στραγγαλίζουν την οικονομία.

Θεωρώ, λοιπόν, ως πολύ θετικό το γεγονός ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει ανακοινώσει κάποια μέτρα στήριξης της κυπριακής οικονομίας, τα οποία, όμως, πιστεύω θα πρέπει να επεκταθούν και να διευρυνθούν.

Το πιο σημαντικό μέτρο, που πρέπει άμεσα να προωθηθεί, είναι η κάθετη μείωση των καταθετικών και δανειστικών επιτοκίων»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου