Τρίτη 30 Απριλίου 2013

De Tijt: Η κρίση κλονίζει τον «ευρωσκεπτικισμό»!!

Παρουσιάζει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Οικονομική κρίση, αβεβαιότητα, υποβάθμιση και ανεργία συνθέτουν το εκρηκτικό σκηνικό που αντιμετωπίζει μεγάλη μερίδα των πολιτών σε χώρες της ΕΕ με αποτέλεσμα να κλονίζεται η εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.


Τα ευρήματα έρευνας που διενεργήθηκε από το European Council on Foreign Relations είναι αποκαλυπτικά για την αγορά εργασίας καθώς οι επώδυνες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς θίγονται τα κεκτημένα δεκαετιών.  


Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας De Tijt. με τίτλο «Το - μακελειό - στην αγορά εργασίας διογκώνει το ευρωσκεπτικιστικό κλίμα», αναφέρεται ότι: «Ενώ επί σειρά ετών ο ευρωσκεπτικισμός θεωρούνταν «βρετανική νόσος», το τελευταίο διάστημα «ο ιός εξαπλώνεται απ' άκρου σ' άκρο στην ευρωπαϊκή ήπειρο και η εμπιστοσύνη προς την Ευρώπη υποχωρεί ολοένα και περισσότερο».


Η περίπτωση της Ισπανίας, όπου η ανεργία καλπάζει φτάνοντας το 27% του επαγγελματικά ενεργού πληθυσμού, όπως και της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης, Γαλλίας, που σημειώνει εξίσου κακές επιδόσεις στον τομέα αυτό, με τους άνεργους να ανέρχονται σε 3,2 εκατομμύρια ή τα 5 εκατομμύρια, εάν συνυπολογιστούν όσοι διαθέτουν μερική απασχόληση.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι είναι μάταιο να αναμένει κανείς ότι η δυσάρεστη αυτή κατάσταση στην αγορά εργασίας μπορεί να αλλάξει σύντομα. Και αυτό διότι η Ευρώπη, με την παρότρυνση της Γερμανίας, δείχνει να επιμένει απαρέγκλιτα στην ανάγκη εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό σημαίνει ότι η επιμονή στην πολιτική λιτότητας θα περιορίσει ακόμα περισσότερο την καταναλωτική ζήτηση και θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στις εταιρείες, γεγονός που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην απασχόληση.

Με δεδομένο ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι ουτοπική και με την πολιτική λιτότητας να παραμένει κατόπιν απαίτησης της Γερμανίας, το σίγουρο είναι ότι η κατάσταση την ευρωζώνη θα επιδεινωθεί, ενώ το όνειρο για μια ενωμένη Ευρώπη δεν φαίνεται να πείθει πλέον κανέναν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου