Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Η δίκη του Σωκράτη!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Με τη συμμετοχή διαπρεπών νομικών από την Ευρώπη και την Αμερική, ο Σωκράτης θα καθίσει και πάλι στο εδώλιο του κατηγορουμένου , την Παρασκευή 25 Μαΐου 2012, στις 18.30, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.


Ο Σωκράτης υπήρξε μια εξέχουσα προσωπικότητα της φιλοσοφίας, με πλήθος μαθητών, φίλων αλλά και εχθρών. Μπορούμε, 2.500 χρόνια μετά το θάνατό του να επανεξετάσουμε την υπόθεση της αθώωσης ή ενοχοποίησής του, υπό το πρίσμα των αιώνων που ακολούθησαν και σύμφωνα με τη σύγχρονη επικρατούσα αντίληψη για τη δικαιοσύνη;   

Με συναρπαστικές αγορεύσεις και έναν ποταμό επιχειρημάτων και από τις δύο πλευρές, επαναπροσεγγίζεται σήμερα η συμβολή του Σωκράτη, όχι μόνο στο πεδίο της φιλοσοφίας αλλά και στη δημόσια ζωή της Αθήνας του 5ου αιώνα π.Χ.

Το 399 π.Χ. ο Σωκράτης, οδηγήθηκε σε δίκη ενώπιον 500 Αθηναίων πολιτών με τις κατηγορίες της ασέβειας προς τους θεούς της πόλης και της εισαγωγής «καινών δαιμονίων» στην Αθήνα αλλά και της διαφθοράς των νέων. Καταδικάστηκε σε θάνατο, με 280 ψήφους που τον έκριναν ένοχο και 220 ψήφους των πολιτών που πείστηκαν για την αθωότητά του.

Με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση, η δίκη του Σωκράτη επαναλήφθηκε στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης προ μηνών, το οποίο και τον αθώωσε.

Η δίκη, θα παρουσιαστεί και στο διαδίκτυο, μέσω live streaming, από τη διεύθυνση www.sgt.gr/dikisocrati

H δίκη θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα, με ταυτόχρονη μετάφραση.

Μεταξύ των ξένων δικαστών και οι Έλληνες  Άννα Ψαρούδα Μπενάκη και Βασίλειος Ρήγας!

Υπέρ Σωκράτους: Michael Beloff, QC: Δικηγόρος (Αγγλία)          
Patrick Simon: Δικηγόρος (Γαλλία)

Υπέρ Αθηναίων: Καθηγητής Ηλίας Αναγνωστόπουλος, Δρ Αντώνης Παπαδημητρίου: Δικηγόρος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση (Ελλάδα).

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της UBS AG.

Τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου