Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

ΧΥΤΑ Φυλής: Τον έδιωξαν γιατί κατήγγειλε απώλεια εσόδων των Δήμων 500.000 €!

Από  ΤΑΚΗ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟ

Στην τρίτη καταγγελία για απώλεια εσόδων του Δημοσίου..... καίγεσαι! Αυτή τη μέθοδο εφαρμόζει ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ κ. Νίκος Χιωτάκης στο ΧΥΤΑ Φυλής.


Συγκεκριμένα, ο κ. Χιωτάκης που  αποδεικνύεται πολιτικό πρόσωπο «δύο σε ένα», καθώς αφενός είναι  εκλεγμένος δήμαρχος Κηφισιάς με τη στήριξη της ΝΔ και αφετέρου συνεργάζεται με την παρούσα κυβέρνηση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, απομάκρυνε τον προϊστάμενο Συντονισμού, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης (και πρόεδρο του Συλλόγου των εργαζομένων μέχρι πριν λίγο διάστημα) κ. Γιώργο Χάρδα, ο οποίος κατήγγειλε με στοιχεία ότι τον πρώτο ενάμιση μήνα του 2011, λόγω απόφασης του προέδρου του ΕΣΔΚΝΑ (στις 04-01-2011), ο Σύνδεσμος έχει απολέσει 512.932,00 ευρώ!

Το χρονικό των καταγγελιών του κ. Χάρδα έχει ως εξής:

- Την  31-01-2011 με το ΑΠ 4 έγγραφό του ζήτησε σε εφαρμογή του Ν3852/10 (Καλλικράτης) να σταματήσουν οι μεταφορές απορριμμάτων με ιδιωτικά φορτηγά ατελώς.

- Την 14-02-2011 με το ΑΠ 1090/11 έγγραφό του επανέρχεται με την υπόμνηση ότι μέχρι τότε έχουν εισέλθει 7500 τόνοι ιδιωτικών απορριμμάτων.

- Στις 18-02-2011 με το ΑΠ 1362 έγγραφο επανέρχεται, επισημαίνοντας ότι από την είσοδο ατελώς των υπολειμμάτων των ΚΔΑΥ (ιδιωτικά φορτηγά της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης Απορριμμάτων - ΕΕΤΑ) ο ΕΣΔΚΝΑ έχει απολέσει έσοδα πάνω από 500.000,00 ευρώ. Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρει,  σύμφωνα με τους Ν. 3852/10 του ΥΠΕΣ (Καλλικράτης) αλλά και τον Ν. 3854/10 του  ΥΠΕΚΑ, εφόσον οι δήμοι - μέλη του ΕΣΔΚΝΑ από 01/01/2011 παύουν να καταβάλουν το 6% των καθαρών εσόδων τους στο Σύνδεσμο, κάτι που επέτρεπε να μπαίνουν ατελώς τα υπολείμματα από τα Κέντρα Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) που ανήκουν στην ιδιωτική ΕΕΤΑ (διαχειρίζεται τα ανακυκλώσιμα υλικά των δήμων) αυτά θα πρέπει να καταβάλουν την χρέωση των 60,00 ευρώ ανά τόνο.

Όπως αναφέρει ο κ. Χάρδας.....«Σύμφωνα με τα στοιχεία που κρατούνται στις εγκαταστάσεις εισόδου του ΧΥΤΑ κατά το μήνα  Ιανουάριο τα ΚΔΑΥ απέθεσαν στο ΧΥΤΑ 6121,05 τόνους και μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2011 2.427,83 τόνους,  ήτοι συνολικά 8.548,88 τόνους υπολειμμάτων. Δεδομένου ότι η χρέωση των εισερχόμενων φορτίων είναι 60,00 ευρώ ανά τόνο, ο ΕΣΔΚΝΑ έχει απολέσει από την αρχή του έτους μέχρι την 15/2/10  8548,88Χ60 = 512.932,80 ευρώ».

Την ίδια ακριβώς ημέρα ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ Νίκος Χιωτάκης κοινοποιεί στον κ. Γ. Χάρδα την απομάκρυνσή του από το ΧΥΤΑ ενώ ταυτόχρονα απομακρύνει και τους κ.κ. Νίκο Χρήστου, αντιπρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων και Γρηγόρη Μαντά που είναι και οι δύο χειριστές μπουλντόζων και τους τοποθετεί στο ΣΜΑ, όπου δεν έχουν αντικείμενο γιατί εκεί δεν γίνεται υγειονομική ταφή απορριμμάτων. Συνδικαλιστές δύο στους τρεις εκδιωχθέντες!


Να σημειωθεί ότι, όπως προαναφέρθηκε,  δύο από τους εκδιωχθέντες από τον πρόεδρο του ΕΣΔΚΝΑ (οι κ.κ. Χάρδας και Χρήστου) είναι Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον ΕΣΔΚΝΑ, το οποίο μαζί με την ΠΟΕ - ΟΤΑ αντιδρά έντονα στην παραχώρηση της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής σε ιδιώτες.

Μάλιστα, το Σωματείο βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον ΕΣΔΚΝΑ καθώς στις 23-12-10 (την ημέρα δηλαδή που συνεδρίαζε για πρώτη φορά το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου για την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης που παραχωρούσε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση - κεντρικό κράτος - το δικαίωμα να προχωρήσει στο διαγωνισμό με τον οποίο θα παραχωρηθεί η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής σε ιδιώτες)  κατατέθηκε η απόφαση διορισμού όλων των μελών του επταμελούς Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων από παράταξη η οποία στις προηγούμενες εκλογές είχε πάρει 60 ψήφους στους 270 εργαζομένους (δηλαδή ποσοστό 22%)!

Για την αντιγραφή από ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής εφημερίδας «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ»

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Τα Συμφέροντα των Δημοτικών Συμβούλων!

Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΝΟΜΠΙΛΑΚΗΣ

Την περασμένη βδομάδα οι Δημοτικοί μας Σύμβουλοι κλίθηκαν να ψηφίσουν τον «Συμπαραστάτη» του Δημότη και της Επιχείρησης.

Υποψηφιότητες για τον Δήμο Κηφισιάς ήσαν (14) δέκα τέσσερις συμπολίτες μας πιστεύοντας στον θεσμό και στις ικανότητες τους, αλλά και στις σοβαρές αρμοδιότητες που εκχωρούνται από τον Καλλικράτη για την προστασία του Δημότη από την κακοδιαχείριση, εκτέθηκαν προς τους  41 αιρετούς μας.

Τι αποφάσισαν οι Δημοτικοί μας Σύμβουλοι; ΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΛΕΞΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ!!

Γιατί;  Γιατί αυτός που θα εκλεγόταν, όποιος και αν ήταν, θα τους έβαζε τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι! Θα ήλεγχε τι κάνουν, πως το κάνουν και γιατί το κάνουν!

«Ο συμπαραστάτης  δέχεται καταγγελίες άμεσα θιγόμενων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του δήμου, των νομικών του προσώπων και των επιχειρήσεών του και διαμεσολαβεί προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα, ενώ είναι υποχρεωμένος να απαντά εγγράφως ή ηλεκτρονικά εντός τριάντα (30) ημερών στους ενδιαφερόμενους».......λεει ο Καλλικράτης!

Το λάθος του Καλλικράτη είναι ότι δεν τους υποχρέωνε να εκλέξουν «Συμπαραστάτη», δεν τους επέβαλε να μην βγουν από το Δημοτικό Συμβούλιο αν δεν εκλέξουν ένα συμπολίτη μας  με αποτέλεσμα να το εκμεταλλευτούν, συμπολίτευση και αντιπολίτευση και να μας αφαιρέσουν το δικαίωμα να έχουμε κάποιον «να του πούμε το παράπονο μας».

- Αν η δημοκρατική τους ευαισθησία υπήρχε,

- Αν η ευθύνη τους απέναντι στους πολίτες που τους εξέλεξαν υπήρχε,

- Αν στο μυαλό τους υπήρχε το καλό της Πόλης και μάλιστα σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες για όλους μας,

- Αν η διαφάνεια είναι κάτι που το θέλουν στην πράξη,

- Αν δεν φοβόντουσαν τον έλεγχο στις πράξεις τους,

- Αν πίστευαν ότι εξελέγησαν για να «υπηρετήσουν» και όχι να «εξουσιάζουν»

τότε θα είχαν εκλέξει τον «Συμπαραστάτη» μας!

Ποιος τους έδωσε το δικαίωμα να μας αγνοούν, να αποφασίζουν με μόνο γνώμονα το προσωπικό τους συμφέρον, την αδιαφάνεια και την συνέχιση αλαζονικών στάσεων και συμπεριφορών και όχι τις δημοκρατικές διαδικασίες και το συμμάζεμα του Δήμου;

Δυστυχώς ΕΜΕΙΣ! Ας προσέχαμε και ας βάλουμε μυαλό!

Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, η στάση και η απόφαση σας να μας αφαιρέσετε ένα σημαντικό δικαίωμα, μας απογοήτευσε και μας θύμωσε! Μπορούσατε και δεν θέλατε!!

Δεν δέχομαι τις δικαιολογίες σας..... όποιες και αν είναι!

Και εις ανώτερα!!!.......Συγχαρητήρια!!!

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Παρακολούθηση....της Τακτικής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Η Δημοτικό Συμβούλιο  συνήλθε την Τετάρτη 23/02/2011 στις 07.00μμ υπό την Προεδρία της κ. Καρογιαννάκη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αφού διαπιστώθηκε απαρτία με 35 παρόντα και 6 απόντα μέλη του Δ.Σ. η συνεδρίαση ξεκίνησε για την λήψη αποφάσεων επί (10) τακτικών θεμάτων που αναφέρονται στην πρόσκληση με Αρ. Πρωτ. 6 ημερομηνίας 18/02/2011.

Σημειώνω χαρακτηριστικά....

Θέμα Νo.1 Για την επιλογή του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης» σύμφωνα με τον Νόμο 3852/2010, η Πρόεδρος του Δ.Σ. ξεκινά την διαδικασία παρουσιάζοντας την λίστα των 14 υποψηφίων εκ των οποίων 13 παρέστησαν. Ακολούθησε.....

-  μια ολιγόλεπτη παρουσίαση κάθε υποψηφίου

- η 1η ψηφοφορία και μετά η 2η ψηφοφορία για την επιλογή του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης» ανάμεσα στους 13 υποψηφίους!

Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας ο κ. Χιωτάκης επεσήμανε πως ο νόμος είναι αρκετά ελεύθερος και ότι δεν είναι υποχρεωτική η εκλογή του «Συμπαραστάτη» που γίνεται από τα 2/3 του Δημοτικού Συμβουλίου (ώστε να είναι ένα πρόσωπο κύρους) κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας! Ο θεσμός, συνέχισε, απλά ακυρούται και ο Δήμος Κηφισιάς δεν θα έχει «Συμπαραστάτη»!

Στην 1η ψηφοφορία ο κ. Γιώργος Θωμάκος συγκέντρωσε 9 ψήφους και η κ. Δάφνη Φιλιππάκη 5 ψήφους από τους 35 ψήφους των παρόντων Δημοτικών Συμβούλων!

Στην 2η και τελική ψηφοφορία η κ. Δάφνη Φιλιππάκη συγκέντρωσε 8 ψήφους και ο κ. Γιώργος Θωμάκος 6 ψήφους.

Αποτέλεσμα το Δημοτικό Συμβούλιο να μην καταφέρει να επιλέξει τον «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης» για την Κηφισιά!.....διότι κανείς από τους υποψήφιους δεν συγκέντρωσε τα 2/3 των 35 ψήφων του Δημοτικού Συμβουλίου!

Θέμα Νο.2 Για την Συγκρότηση Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης σύμφωνα με τον Νόμο 3852/2010,  ο κ. Χιωτάκης  διευκρίνισε ότι η Επιτροπή μπορεί να αποτελείτε από 25 έως 50 μέλη και πρότεινε για τον Δήμο Κηφισιάς η επιτροπή να είναι 50 θέσεων για να υπάρχει μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα!

Ακολούθησε η επιλογή των κάτωθι 16 φορέων :

- Εμπορικός Σύλλογος Κηφισιάς
- Εμπορικός Σύλλογος Νέας Ερυθραίας
- Σ.Ε.Ε.ΒΙ.Κ
- Σύλλογος Νέων Επιστημόνων Κηφισιάς
- Τοπική Εφορία Προσκόπων
- Φίλοι του Οδηγισμού
- Τοπικό Συμβούλιο Νέων Κηφισιάς
- Τοπικό Συμβούλιο Νέων Νέας Ερυθραίας
- 8 Σύλλογοι Γονέων που έκαναν αίτηση

Μετά ακολούθησαν δύο κληρώσεις «αλά τζόκερ» από τις οποίες προέκυψαν 17 Δημότες και 17 Πολιτιστικοί και Αθλητικοί Σύλλογοι!

Θέμα Νο.3 και 4 Συγχώνευση Σχολικών Επιτροπών Α' βάθμιας και Β' βάθμιας σε Ν.Π.Δ.Δ. ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Η κ. Κοσμά ψήφισε λευκό!

Θέμα Νο.5 Προαιρετικές Επιτροπές Δημοτικού Συμβουλίου, ορίστηκαν έξη 15μελείς επιτροπές με την πλειοψηφία να έχει 9 μέλη και την μειοψηφία 6 μέλη.

Είναι προφανές ότι (1) τα Μέλη του  Δημοτικού Συμβουλίου, με γνώμονα το προσωπικό τους συμφέρον,  δεν επεδίωξαν να προωθήσουν τον θεσμό του «Συμπαραστάτη του Δημότη», που  τα  ελέγχει και δεν  τον ελέγχουν !..και (2) ο κ. Δήμαρχος για την συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης ακολούθησε τον δικά του «μέτρα» και «σταθμά» επιλογής!........και ο Καλλικράτης καλά κρατεί!

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Παρακολούθηση......της «Νομιμοφανούς» Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Δημοτικής Εταιρείας ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε.!

Γράφει ο  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο  συνήλθε την Τετάρτη 23/02/2011 στις 06.00μμ υπό την Προεδρία της κ. Κορογιαννάκη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αφού διαπιστώθηκε απαρτία με παρόντα 35 μέλη και 6 απόντα  της Γ.Σ. της Δημοτικής Α.Ε. «ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ», η συνεδρίαση ξεκίνησε για την λήψη απόφασης επί του μοναδικού θέματος που αναφέρεται στην  πρόσκληση με αριθμό πρωτοκόλλου 5 ημερομηνίας 18/02/2011, περί ορισμού νέου Δ.Σ. της «ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε.».

Σημειώνω αναλυτικά....

Ο  κ. Δήμαρχος πήρε τον λόγο και εισηγήθηκε ότι θα πρέπει:

- Να ορισθεί νέο Δ.Σ. λόγω της αλλαγής της δομής του Καλλικράτειου Δήμου ( Κηφισιά, Νέα Ερυθραία και Εκάλη )

- Να γίνει αλλαγή του καταστατικού και των αρμοδιοτήτων της «ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε.»

- Να αυξηθεί ο αριθμός των Μελών από 7 σε 13 και κατά συνέπεια είναι πιο σωστό να αλλάξουν!

Ο Αντιδήμαρχος κ. Β. Ξυπολητάς ως Αντιπρόεδρος και εκτελών χρέη Προέδρου της «ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε.»  ερωτηθείς αμέσως μετά από τον κ. Χιωτάκη εάν έχει να προσθέσει οτιδήποτε σχετικά με την εισήγησή του......απήντησε αρνητικά και ευχαρίστησε τον κ. Δήμαρχο για την καλή συνεργασία και έκανε έκκληση «ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. να αμείβονται ικανοποιητικά»!

Ακολούθησε η κ. Κοσμά η οποία σχολίασε ότι είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθεί μελέτη βιωσιμότητας της Δημοτικής Α.Ε. στην περίπτωση που η νέα ασχολία της είναι η αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου. Επίσης πρόσθεσε ότι το  καταστατικό  θα πρέπει να τροποποιηθεί στην επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο κ. Κανακάκης, επικεφαλής του συνδυασμού «Ανάσα» και εξέφρασε την ανησυχία του  ότι η εν λόγω Δημοτική Α.Ε.  δεν θα είναι βιώσιμη και θα κουβαλάει αμαρτίες του παρελθόντος!

Ο κ. Βάρσος ευχήθηκε (1) καλή επιτυχία στον «ΜΕΝΑΝΔΡΟ Α.Ε.» και (2) να μην γίνει από Καλλικράτης.......Γραφειοκράτης, εμποδίζοντας έτσι την σωστή λειτουργία της Δημοτικής Α.Ε.!

Ακολούθησε ο κ. Σκορδίλης ο οποίος τόνισε ότι θα πρέπει η «ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε.» να προσφέρει έργο στον Δήμο και να αποφύγουμε τα του ΚΗΦΙΣΕΑ που ήταν μόνο φόρο εισπρακτικός!

Στην συνέχεια ο Δήμαρχος κ. Χιωτάκης εισηγήθηκε πως ο «ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε.» θα είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ ΔΕΑΝΕ και ΚΗΦΙΣΕΑ και πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο τον κ. Ανέστη Νικολέλη για Πρόεδρο και τον κ. Μαραζιώτη για Αντιπρόεδρο του νέου Δ.Σ. και Μέλη τους κ.κ. Μπακογιάννη και Μπούρα...και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Βάρσος, πρότεινε τους κ.κ. Βαλμά και Χριστοδούλου. Τα Μέλη θα  παραμείνουν προσωρινά  μέχρι την επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση η οποία θα συνέλθει για να  ορίσει το νέο διευρυμένο Δ.Σ.

Η πρόταση αυτή έγινε ομόφωνα αποδεκτή με εξαίρεση τον κ. Κανακάκη ο όποίος δήλωσε αποχή από την διαδικασία!

Στα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας  κ. Χιωτάκη  στα ακόλουθα, σε σχέση με το τι προβλέπει η Ελληνική Νομοθεσία περί Δημοτικών Α.Ε.:

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση συνέρχεται μετά από πρόσκληση του Δ.Σ. της Δημοτικής Α.Ε.  ή του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου για εκλογή Συμβούλων σε αντικατάσταση παραιτηθέντων, οι θέσεις των οποίων δεν καλύφτηκαν από αναπληρωματικούς μόνο!

Το Δ.Σ της Δημοτικής Α.Ε. είναι το μόνο εισηγητικό Όργανο στην Έκτακτη ή Τακτική Γενική Συνέλευση. Στην προκειμένη περίπτωση η εισήγηση για ορισμό νέου  Δ.Σ. δεν έγινε από το Δ.Σ. της Δημοτικής Α.Ε. αλλά από εσάς κ. Δήμαρχε που δεν είστε ούτε καν Μέλος της εν λόγω  Έκτακτης  Γενικής Συνέλευσης της Δημοτικής Α.Ε.!

Τα Μέλη του Δ.Σ. της Δημοτικής Α.Ε. δεν είχαν προσκληθεί  από το Δημοτικό Συμβούλιο και δεν παρέστησαν στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση για να προσδώσουν, σύμφωνα με το καταστατικό, εγκυρότητα στην διαδικασία! Παρών ήταν μόνο ο κ. Β. Ξυπολητάς που καθόταν στις θέσεις των Αντιδημάρχων!

Τα, μέχρι την ημέρα Τετάρτη 23/02/2011 και ώρα 06.00μμ, Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε.  οι  κ.κ. Β. Ξυπολητάς Πρόεδρος, Α. Ζυγούρας , Π. Μπόζος, Γ. Κατσίμπας, Γ. Παντελιδάκης, Α. Καφεντζή και Γ. Ντάση δεν είχαν υποβάλει γραπτώς την παραίτησή τους!

Στην Ε.Γ.Σ. της περί ου ο λόγος Δημοτικής Α.Ε, έπρεπε να είναι παρών Συμβολαιογράφος και να είχε εγκριθεί (α) οικονομικός απολογισμός και (β) απαλλαγή των Μελών του Δ.Σ. από κάθε ευθύνη ( καταστατικό αρ.24 παρ. 4 και αρ.25 ).

Η Δημοτική «ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε.» για να λειτουργεί κανονικά υποχρεούται να έχει μόνιμα διορισμένο Διευθύνοντα Σύμβουλο ή Γενικό Διευθυντή!

Οι μισθοί των Μελών του Δ.Σ. της Δημοτικής Α.Ε. δεν ακολουθούν τον μισθό του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως διευκρίνισε ο κ. Χιωτάκης, αλλά ορίζονται ρητά από την Γ.Σ. και φυσικά οφείλουν να είναι σύμφωνες με την ηθική τάξη και τα έσοδα της «ΜΕΝΑΝΔΡΟΥ Α.Ε.».

Ο Δήμος Κηφισιάς ως μοναδικός μέτοχος της «ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε.» οφείλει να κοινοποιήσει στο Δ.Σ. «απόδειξη»  καταβολής ολόκληρου του  μετοχικού κεφαλαίου ύψους 150.000,00 ευρώ!

Η σύνθεση του «νέου» Δ.Σ. της Δημοτικής Α.Ε. υπό τον Πρόεδρο κ. Ανέστη Νικολέλη δεν πρέπει να έχει πάνω από δύο αιρετά Μέλη εκ των οποίων το ένα από την αντιπολίτευση!

Ο αιρετός Πρόεδρος κ. Νικολέλης δεν μπορεί να ασκεί και καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου! Ποίος θα διευθύνει την «ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε.»;

Θεωρώ κ. Χιωτάκη ότι όλα τα ανωτέρω παρουσιάζουν «σκανδαλώδη» απόκλιση από τις νόμιμες διαδικασίες!  Συνεπώς δίδετε το δικαίωμα:

(1) σε οποιονδήποτε Δημότη της πόλης μας, ο οποίος με την ιδιότητα του Δημότη έχει άμεσο ή έμμεσο έννομο συμφέρον, να καταφύγει στα αρμόδια ελληνικά δικαστήρια αμφισβητώντας την  εγκυρότητα των αποφάσεων της Ε.Γ.Σ. ή και διεκδικώντας αποζημίωση στρεφόμενος κατά προσώπων του Δήμου για πράξεις ή παραλήψεις κατά την εν λόγω Ε.Γ.Σ. της περί ου ο λόγος Δημοτικής Α.Ε., βάση των άρθρων 104, 105 και 106 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα και......

(2) στον Περιφερειάρχη να παρέμβει άμεσα ως εποπτεύων των Δημοτικών Α.Ε. και να ακυρώσει αυτεπάγγελτα την διαδικασία!

Τότε ο διασυρμός της πόλης μας θα είναι γεγονός!!

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Συνέβη θαύμα!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΡΑΦΩΝΙΤΗΣ
Στην Χώρα αυτή που θεμελιώνουμε ετοιμόρροπα, που κτίζουμε αφήνοντάς τα ασυντήρητα, που  τέλος όταν καταρρέουν δεν έχουν καν κληρονόμους, φως  ελπίδας άναψε.
Φως η εξαίρεση του κανόνα.  Αυτή είναι η δημιουργία Δημοτικής Παράταξης στην Κηφισιά ως συνέχεια του Συνδυασμού που τρίτευσε στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.
Έχει μέλλον, διαθέτει πιστούς  και εμπνέει. Εμπνέει ότι πείθει πρωτίστως τούς πρωταγωνιστές και παράλληλα όσους συνδράμουν. Έτσι ένα ξεκίνημα  έχει προοπτική, και πάει βήματα πιο πέρα.
Έσπασε μια παράδοση και ο αυτοσεβασμός  κατίσχυσε της ασυνέπειας.
Την Κυριακή 20/2/2011 εγκρίθηκε το καταστατικό της Δημοτικής Παράταξης «Πόλη Φως»  εντός δε των προσεχών ημερών εκλέγονται τα όργανα που αυτό προβλέπει.

Η δεσμευτική υπόσχεση, των προσώπων που στελέχωσαν τον συνδυασμό, προς τούς δημότες, ότι θα προσφέρουν τις δυνάμεις τους προς όφελος  των πόλεων του νέου Δήμου Κηφισιάς δεν έμεινε μετέωρη ή έωλη.  
Ήταν συνηθισμένο να  συντίθεται  εκ των ενόντων ένας εκλογικός Συνδυασμός από πρόσωπα, προτεινόμενα από κόμματα  ή από το επί κεφαλής υποψήφιο  για τον ρόλο του Δημάρχου, τα οποία σχεδόν ξαφνιασμένα ξυπνούσαν με οράματα και σχέδια για τη Πόλη.
Συντάσσονταν στο πόδι μια αμετροεπής διακήρυξη αρχών και μια αντιγραφή προγραμματικών θέσεων, ενεργοποιούνταν επίσης ένας κομματικός ή και δύο - σε περίπτωση συνεργασιών - και φουλ ολοταχώς για κομματική αριθμητική.
Η τοπική αυτοδιοίκηση υπήρχε ως πρόσχημα και ως εφαλτήριο προσωπικών φιλοδοξιών ενώ η στελέχωσή της σπάνια ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις  του θεσμού και των προσδοκιών των δημοτών.
Οι απογοητεύσεις, οι ματαιώσεις, οι διαψεύσεις,  με αυτής της ποιότητας υλικά κτίζονταν.
Σήμερα, τρία χρόνια πριν τις επόμενες εκλογές, συγκροτείται μία Δημοτική Παράταξη που θα μελετήσει το Πρόγραμμά της ξανά, θα διατάξει τις δυνάμεις της, θα θέσει τις προτεραιότητές της, θα διευρύνει τις σχέσεις με τους δημότες ανά γειτονιά και τέλος θα καλλιεργήσει βάσιμες προσδοκίες και ρεύμα μεγέθυνσης στο εκλογικό Σώμα.
Η Ανεξάρτητη Δημοτική Παράταξη «Πόλη Φως» όπως φαίνεται θέλει να υπερβεί κομματικές εξαρτήσεις και δεσμεύσεις, επιδιώκει να απευθυνθεί στο σύνολο των δημοτών  των τριών πόλεων, δηλώνοντας ειλικρινή πρόθεση δημιουργίας, με την σύμπραξη των δημοτών, των προϋποθέσεων  αλλαγής των πραγμάτων στον Δήμο.
Καλή επιτυχία! Το θαύμα ας αποδειχθεί διαρκές και αξιόπιστο!

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Τήνιοι Γλύπτες στην Αίγυπτο!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Το όμορφο νησί μας η Τήνος, το νησί της Παναγιάς μας, έχει να υπερηφανεύεται  και για τους εξαίρετους τεχνίτες του. Τους ταλαντούχους γλύπτες που έγραψαν ιστορία και το όνομά τους έχει μείνει αθάνατο στο πέρασμα των αιώνων.

Σε αυτούς και τα έργα τους λοιπόν αναφέρεται ο επιστημονικός υπεύθυνος της έκδοσης Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Ι., Συντηρητής Πέτρας , Πολιτικός Μηχανικός Τ. Ε.  Ηλίας Β. Νομπιλάκης στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του «Τήνιοι Γλύπτες στην Αίγυπτο» (Κάιρο- Αλεξάνδρεια) 19ος-20ος αιώνας, που εκδόθηκε υπό την αιγίδα  του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού.

Μέσα στις 285 σελίδες του με εξαίρετες φωτογραφίες και τα κείμενα σε δυο γλώσσες ελληνικά και αγγλικά, ο συγγραφέας μας αποκαλύπτει τα μοναδικής τέχνης γλυπτά μνημεία και προτομές φιλοτεχνημένα από Τήνιους που βρίσκονται είτε στα Ελληνορθόδοξα Κοιμητήρια της Αλεξάνδρειας, είτε του Καίρου, είτε στολίζουν Δημόσια Κτήρια όπως αυτό του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, του Ελληνικού Γηροκομείου Αλεξανδρείας, του Ελληνικού Προξενείου Αλεξανδρείας, της Βιβλιοθήκης, εκκλησίες, είτε επαύλεις, είτε βρίσκονται σε άλλους χώρους.

Πρωτομάστορες που σμίλευαν το μάρμαρο με περίσσια δεξιοτεχνία όπως: Φώσκολος, Χαλεπάς, Μαυράκης, Ζέρβας, Μπας, Καραγεώργης, Ρήγος, Φιλιππότης, Σκούταρης, Αφοί Φυτάλη, Αφοί Κοτζαμάνη, Κασσάρχης, Βιτάλης, Σώχος, Καρπάκης, Βαρούτης, είναι μερικά από τα ονόματα  των Τηνίων λιθοξόων που μεγαλούργησαν στην Αίγυπτο του 19ου και του 20ου αιώνα, περνώντας την τέχνη τους από γενιά σε γενιά, από παππού σε παιδιά κι εγγόνια. Το βιβλίο είναι του Εκδοτικού Οργανισμού Λιβάνη.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ  ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ: «....Οι πρώτοι Ελλαδίτες ήρθαν στην Αλεξάνδρεια με προτροπή του Μωχάμεντ Άλι στις αρχές του 19ου αιώνα. Ο Τουρκαλβανός καπνέμπορος που έγινε πασάς στην Αίγυπτο το 1805 και απόλυτος μονάρχης το 1841 γνώριζε τους Μετσοβίτες αδελφούς Τοσίτσα από την εποχή που ασκούσε το εμπόριο στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Καβάλα. Με την ευστροφία που τον διέκρινε εκτίμησε τους δραστήριους Έλληνες και διέβλεψε σωστά πόσο πολύτιμη θα μπορούσε να αποδειχθεί η συμβολή τους στην ανάπτυξη της χώρας. Πράγμα που συνέβη......Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η Αλεξάνδρεια δεν ήταν μόνο κέντρο απόδημου ελληνισμού, αλλά υπήρξε για λίγο και η καρδιά της Ελλάδας, αφού ο στρατός και η κυβέρνηση της χώρας φεύγοντας μακριά από τις δυνάμεις της κατοχής, κατέφυγαν εκεί.....

 ....Ανάμεσα στους διάφορους ελληνικούς τόπους που άνθισε η λιθογλυπτική η Τήνος πρωτοστάτησε, μετά το 1830 στην ανοικοδόμηση και τον καλλωπισμό του ελεύθερου ελληνικού κράτους και ανέδειξε κορυφαίους εκπροσώπους της νεοελληνικής τέχνης. Κι ακόμη παραμένει έως σήμερα το μοναδικό ίσως κέντρο, όπου ο ήχος του μαντρακά δεν έπαψε να αντηχεί και το καλλιτεχνικό κλίμα να συντηρείται. Ανανεώνοντας από τα χρόνια της Βενετοκρατίας την παλιά ελληνική παράδοση του μαρμάρου, η Τήνος αναδείχτηκε το πιο σημαντικό κέντρο στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη της τοπικής μαρμαροτεχνίας συγκεντρώνεται γύρω από δύο μεγάλα χωριά: τον Πύργο και τα Υστέρνια....Αν και το μέγιστο μέρος των λιθογλυπτών που σώζονται ανήκουν στον 18ο και 19ο αιώνα, η έναρξη της ακμής τοποθετείται αρκετά παλιότερα.....

......Όταν ξεκινήσαμε την έρευνα με μεγάλη χαρά διαπιστώσαμε ότι σε όποιο ελληνικό κτήριο στην Αλεξάνδρεια, πηγαίναμε βρίσκαμε και κάποια έργα, αλλού προτομές, αλλού λιθανάγλυφα, αλλού  ανδριάντες....Ξεκινώντας από το Ελληνορθόδοξο  Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, βρήκαμε το πρώτο έργο Τηνιακού γλύπτη το οποίο μάλιστα να δεσπόζει στον κήπο του Πατριαρχείου. Τον ανδριάντα του Γεωργίου Αβέρωφ, έργο του Βιτάλη....»