Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Άρχισαν τα τύμπανα: Η Γερμανία «προορίζει»!.....την Ελλάδα να γίνει ο βασικός ενεργειακός της παραγωγός!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ

Στις 21/7/2011 ο γαλλογερμανικός άξονας (δίπολο: Μέρκελ και Σαρκοζί!) εκπόνησε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο χρηματοδότησης το οποίο ενέκρινε η Ευρώπη και το οποίο, με την συμβολή των ιδιωτών (βλ. τράπεζες), αντιμετωπίζει τη κρίση χρέους στην Ελλάδα.


Μετά την συμφωνία αυτή, υλοποιούνται σκέψεις και συζητήσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα ένα τμήμα των οποίων αφορά επενδύσεις γερμανικών ομίλων για την κατασκευή φωτοβολταϊκών και ηλιοθερμικών πάρκων, καθώς και εργοστασίων κατασκευής πάνελ ή άλλου εξοπλισμού, με προορισμό την Γερμανία αλλά και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης!

Τις παραπάνω ενεργειακές επενδύσεις η εφημερίδα «ΕΞΠΡΕΣ» καταχώρησε κλικ εδώ με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η Γερμανία προορίζει την Ελλάδα να γίνει ο βασικός ενεργειακός της παραγωγός από φωτοβολταϊκά έργα» όπου  διαβάζουμε ότι, μετά την συμφωνία των Βρυξελλών ανοίγει ο δρόμος για την εκμετάλλευση του ήλιου  στην Ελλάδα και μειώνεται αντίστοιχα το πρόγραμμα «Desertec».

Υπενθυμίζουμε ότι η Desertec Foundation συγκροτήθηκε για να εκμεταλλευτεί τον ήλιο της Αφρικής, αν και το κόστος μεταφοράς στην βόρεια Ευρώπη θα ήταν ιδιαίτερα υψηλό.


Ωστόσο οι πρόσφατες εξελίξεις στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και η αναταραχή σε πολιτικό επίπεδο καθιστούν την περιοχή περισσότερο επικίνδυνη για την υλοποίηση μιας τέτοιου είδους επένδυσης έναντι των χωρών της Νότιας Ευρώπης, όπου η ηλιοφάνεια είναι εξίσου μεγάλη και βεβαίως η απόσταση από τους μεγάλους καταναλωτές ενέργειας της Βόρειας Ευρώπης είναι πολύ μικρότερη.

Έπειτα δηλαδή από την μερική εγκατάλειψη του σχεδίου «Desertec», η Γερμανία είδε με καλό μάτι τον ήλιο της Ελλάδας και, αλλάζοντας «ρότα» επιτυγχάνει «τρίποντο» υπέρ της στον τομέα ενέργειας με βάση την Ελλάδα και όχι την Σαχάρα. Ειδικότερα επιτυγχάνει (1) πώληση φωτοβολταϊκών συστημάτων (2) δημιουργία / εκμετάλλευση φωτοβολταϊκών πάρκων κλπ. και (3) κάλυψη ενεργειακών αναγκών τόσο των δικών της όσο και των άλλων χωρών…  

Η εφημερίδα αναφέρει επί λέξει: «Εξάλλου η Γερμανία, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παραγωγούς φωτοβολταϊκών παγκοσμίως (κατέχει το 50% διεθνώς σε εγκατεστημένα έργα και πάνω από το 15% σε παραγωγή πάνελ και εξοπλισμού) ενδιαφέρεται να ενισχύσει τις εξαγωγές της αλλά και να καλύψει το έλλειμμα της ενέργειας που θα προκύψει από το κλείσιμο των πυρηνικών της εργοστασίων έως το 2022…». 

«…Το ζήτημα της συνεργασίας των δύο χωρών στον συγκεκριμένο τομέα ετέθη τόσο από τον Σύνδεσμο Γερμανών Βιομηχάνων όσο και από τον κ. Σόιμπλε, αλλά και τον υφυπουργό Oικονομίας και Tεχνολογίας της Γερμανίας κ. Μπέρναντ Χάιτζε, με τους οποίους συναντήθηκε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Μάλιστα συμφωνήθηκε ότι έως το τέλος του 2011 οι δύο πλευρές θα έχουν προχωρήσει στην εξειδίκευση της πρότασης Σόιμπλε για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και την εξαγωγή της προς τη Γερμανία.

Η ιδέα της μεταφοράς μέρους του «Desertec» στην Ελλάδα φαίνεται ότι κυοφορείται εδώ και αρκετό διάστημα (σημ. συντ: προ 21ης Ιουλίου) αφού το θέμα συζητήθηκε και κατά τις πρόσφατες επαφές του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Παπακωνσταντίνου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου θα πρέπει να ενταχθεί και το μεγάλο γερμανικό ενδιαφέρον για το φωτοβολταϊκό πάρκο που σχεδιάζει να δημιουργήσει η ΔΕΗ στην Κοζάνη, ισχύος 200 MW. Μεταξύ των 15 κοινοπραξιών βλέπε εδώ οι οποίες έχουν περάσει στη δεύτερη φάση του σχετικού διαγωνισμού είναι οι γερμανικές εταιρίες Q-Cells, Siemens, WurthSolar και Centrotherm Photovoltaics.

Οι εταιρίες αυτές θα δώσουν σκληρή μάχη (σημ. συντ: έχουμε παραδείγματα «τίμιων» γερμανικών μαχών βλέπε Siemens) με τις υπόλοιπες αμερικανικές, κινεζικές και ιαπωνικές εταιρίες στην διεκδίκηση της δημιουργίας και της εκμετάλλευσης ενός από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στον κόσμο, το οποίο θα κατασκευαστεί σε εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 5.200 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της ΔΕΗ, στη θέση των παλαιών και εξαντλημένων λιγνιτωρυχείων της περιοχής….»

Μένει να δούμε τις λεπτομέρειες και την πρακτική εφαρμογή της εκμετάλλευσης και σε τι θα ευνοήσει την Ελλάδα ως χώρα που «πουλάει» δικής της ενεργειακή πηγή (τον ήλιο) η οποία είναι ανεξάρτητη από την όποια επιχειρηματική δραστηριότητα!  

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Απαράδεκτη η ανακοίνωση του ΑΝΤ1 Ελλάδος!

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Το περιεχόμενο της πρόσφατης ανακοίνωσης του ΑΝΤ1 (Ελλάδος):

«Σε περίοδο ειρήνης, όταν δεν υπάρχουν συγκρουσιακά ζητήματα μεταξύ των λαών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου, είναι λυπηρό κάποια άτομα να δημιουργούν τέτοιου είδους κλίμα, απλά και μόνο επειδή ένας παραγωγός επέλεξε μια τοποθεσία για να γυρίσει μια σειρά. Ωστόσο αυτά τα συγκεκριμένα άτομα δεν είναι η πλειονότητα του ελληνικού κοινού»

καταδεικνύει  ότι οι υφιστάμενοι των κ. κ. Μ. και Θ. Κυριακού γενικά και της κ. Κατερίνας Γκαγκάκη των Δημοσίων Σχέσεων ειδικά......

-δεν έχουν καμία επίγνωση της πραγματικότητας!
-δεν παρακολουθούν διαχρονικά τις τεταμένες σχέσεις με την γείτονα Τουρκία!
-δεν ενημερώνονται ούτε καν από το δικό τους Τμήμα Ειδήσεων!....για την συνεχιζόμενη ακατάσχετη προκλητική συμπεριφορά του Πρωθυπουργού Ερντογάν και των συνεργατών του!

Συγκεκριμένα τους υπενθυμίζω τα ακόλουθα γεγονότα......

1. Τις πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΑΜ κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο:

 «Η τουρκική απειλή δεν είναι θεωρητική, είναι υπαρκτή. Το βλέπουμε αυτό στο Αιγαίο και στην Κύπρο» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος είχε στο Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς συνάντηση με τον ομόλογό του, στην Κύπρο, κ. Δημήτρη Ηλιάδη» πηγή...

2. Η επίδειξη θράσους της Άγκυρας, δια στόματος κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατά την διάρκεια της επισκέψεως του στα κατεχόμενα στις 20/07/2011, επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, δήλωσε ότι δεν θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Προεδρία της Ε.Ε. (το δεύτερο εξάμηνο του 2012), γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του έλληνα ΥΠΕΞ κ. Σταύρου Λαμπρινίδη!


Οι σκληρές δηλώσεις με τις οποίες επένδυσε την επίσκεψή του ο κ. Ερντογάν δεν αφήνουν σχεδόν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για την έκβαση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, οι οποίες μπαίνουν από την ερχόμενη εβδομάδα σε εντατική φάση!

Το μήνυμα που έστειλε ο τούρκος πρωθυπουργός προς τους Ελληνοκυπρίους είναι να μην περιμένουν «παραχωρήσεις» από την τουρκική πλευρά όπως αυτές που περιείχε το σχέδιο Ανάν! «Δεν ισχύουν πλέον οι συνθήκες που υπήρχαν επί εποχής του σχεδίου Ανάν», δήλωσε ο κ. Ταγίπ Ερντογάν και γι' αυτό όπως είπε:

-ΔΕΝ πρόκειται να αποχωρήσουν τουρκικά στρατεύματα!
-ΔΕΝ πρόκειται να ανοίξει η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου στους ελληνοκύπριους κατοίκους της!
-ΔΕΝ πρόκειται να επιστραφεί στους ελληνοκύπριους η Μόρφου!
-ΔΕΝ πρόκειται να δεχθεί η τουρκική πλευρά οποιαδήποτε συζήτηση για το Ριζοκάρπασο!

Ο τούρκος πρωθυπουργός επιστέγασε τις προκλητικές δηλώσεις του αναγγέλλοντας ότι κατά τη διάρκεια του εξαμήνου κατά το οποίο η Κύπρος θα ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (το δεύτερο μισό του 2012) η Τουρκία θα παγώσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Επί έξι μήνες δεν θα υπάρχουν σχέσεις Τουρκίας - Ε.Ε.»!

Εμείς απλώς θα παρακολουθούμε από την Άγκυρα τη διαδικασία,  ανέφερε και πρόσθεσε πως «δεν τίθεται θέμα να συνομιλήσουμε με τους Ελληνοκυπρίους....δεν συνομιλούμε με χώρα που δεν αναγνωρίζουμε....θεωρούμε ντροπή για μας ακόμη και το ότι βρισκόμαστε στο ίδιο τραπέζι μαζί τους στον ΟΗΕ»!

Την οργή του κ. Ερντογάν εισέπραξε και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία - όπως είπε - επιχειρεί να μεταφέρει το θέμα στο δικό της έδαφος αλλά η Άγκυρα δεν την αναγνωρίζει ως συνομιλητή στο Κυπριακό παρά μόνο τα Ηνωμένα Έθνη.

3. Ολοκληρώνοντας την παράνομη επίσκεψή του στις 20/07/2011 στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ταγίπ Ερντογάν έκανε νέες προκλητικές δηλώσεις στην Αμμόχωστο.

Ο κ. Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι μετά την φονική έκρηξη στη ναυτική βάση, η οικονομία των Ελληνοκυπρίων, «βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού»!

Είπε, επίσης, ότι δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν κατέρρεε πλήρως η οικονομία της Ελληνο-Κυπριακής διοίκησης, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία......«όπως ακριβώς συνέβη», σύμφωνα με τον ισχυρισμό του, «και στην Ελλάδα»!

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το ψευδοκράτος έχει πετύχει αξιοζήλευτα αποτελέσματα στον τομέα των δημόσιων, όπως είπε, οικονομικών, σε αντίθεση με πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν έχουν καταφέρει να περάσουν τις εξετάσεις και η οικονομία τους υποβαθμίστηκε!


Πράγματι είναι άξιον απορίας πως όλα τα ανωτέρω κ. κ. του ΑΝΤ1 Ελλάδος τα ερμηνεύετε κατά το δοκούν ότι δηλαδή......

- δεν  υπάρχουν......«συγκρουσιακά» ζητήματα μεταξύ των λαών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου!

- ένας παραγωγός επέλεξε μια «τοποθεσία»....το Κατεχόμενο Ριζοκάρπασο..... για να γυρίσει μια σειρά που επιδεικνύει προκλητικά περιουσίες στα Κατεχόμενα που ανήκουν σε Ελληνοκυπρίους εκτοπισμένους και αποτελούν αντικείμενο σφετερισμού και παράνομης εκμετάλευσης!

και εξακολουθείτε την προβολή της τουρκικής παραγωγής ΕΖΕΛ.......σφυρίζοντας αδιάφορα!....παρά τις έντονες αντιδράσεις των θιγμένων Ελληνοκυπρίων και του ανά τον κόσμο Ελληνισμού!

Με την ευκαιρία αυτή συνιστούμε στους κ. κ. του ΑΝΤ1 Ελλάδος όπως ενημερωθούν, ανοίγοντας ένα Ελληνικό Λεξικό, τι σημαίνει η λέξη.......«συγκρουσιακά»!!

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Παρακολούθηση.....της Τακτικής Συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής με Α.Π.33528!

Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΝΟΜΠΙΛΑΚΗΣ

Την Τρίτη 26/07/2011 και ώρα 09.00πμ  συνήλθε σε συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, υπό την προεδρεία του Δημάρχου κ. Ν. Χιωτάκη, για λήψη των παρακάτω αποφάσεων.


Αφού διαπιστώθηκε απαρτία ακολούθησε συζήτησης για τα κάτωθι «3» έκτακτα και «12» τακτικά θέματα που αναφέρονται στην πρόσκληση ημερομηνίας 21/07/2011.

Τα «έκτακτα» θέματα ήταν :

1. Η έγκριση δαπάνης 14.250,00 € για την προμήθεια 165.000 καρτών ελεγχόμενης στάθμης

2. Η έγκριση δαπάνης 15.000,00 € για την προμήθεια γραφικής ύλης

3. Η μεταφορά του ποσού των 17.364,00 € από τα έσοδα των Δημοτικών Επιχειρήσεων που έκλεισαν  με τον  Καλλικράτη στην νέα Δημοτική Επιχείρηση «Κοινωνική Μέριμνα»

Εγκρίθηκαν ομόφωνα και θα τεθούν σαν θέματα προς έγκριση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τα «τακτικά» θέματα εγκρίθηκαν όλα όπως ήταν στην ημερήσια διάταξη, είτε ομόφωνα, είτε κατά πλειοψηφία.

Ενδιαφέρον παρουσίασαν οι ακόλουθες ανάγκες:

1. αυτή για αγορά ανταλλακτικών ποτίσματος που παρουσιάζεται έξαρση κλοπών σωλήνων, αυτοματισμών ποτιστικών, με αποτέλεσμα ο Δήμος να αναγκάζεται να τα ξαναγοράσει (1ο θέμα).

2. η δαπάνη για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων που μετά από διαγωνισμό θα ανατεθεί στον κτηνίατρο κ. Κτενά (2ο θέμα).

3. η ανάθεση σε δικηγόρο να υπερασπιστεί τον Δήμο από αγωγή που έκανε ο ΟΤΕ ότι , στις 27-3-2004 εργολάβος που κατασκεύαζε αγωγό όμβριων κατ΄ εντολή του Δήμου, έκοψε καλώδια του ΟΤΕ!( 12ο θέμα).

Θα δούμε και γι΄ αυτά τι θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και τι θέση θα πάρουν οι Δημοτικοί μας άρχοντες!

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Αυλαία για τον Μιχάλη Κακογιάννη!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ένας σπουδαίος της τέχνης ο Μιχάλης Κακογιάννης έφυγε από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 89 ετών, την Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011 στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Αύριο Πέμπτη θα τελεστεί δημοσία δαπάνη, η κηδεία του. Ο εκλιπών θα ταφεί στον περίβολο του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης», σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία. Η νεκρώσιμη ακολουθία, θα ψαλθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στις 16:00 το απόγευμα.

Το Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης»

Η συμβολή του στον πολιτισμό υπήρξε τεράστια ενώ μας έκανε υπερήφανους διεθνώς.  Δυνατή προσωπικότητα και μεγάλη μορφή ήταν από τους ανθρώπους που είχαν τεράστιο κύρος στο χώρο της τέχνης.

Ο Μιχάλης Κακογιάννης, γιος της Αγγελικής και του Παναγιώτη Κακογιάννη, γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου στις 11 Ιουνίου του 1922 και σπούδασε Νομική, Δραματικές Τέχνες και σκηνοθεσία στο Λονδίνο. Σχεδόν ολόκληρο το διάστημα που βρισκόταν στο Λονδίνο εργάστηκε στην ελληνική υπηρεσία του BBC, στην αρχή ως μεταφραστής και εκφωνητής, και αργότερα, σε ηλικία μόλις 22 χρόνων, ανέλαβε τη διεύθυνση της «Κυπριακής Ώρας».

Το 1947, ξεκίνησε την καριέρα του στο Θέατρο της Αγγλίας, ως ηθοποιός, γρήγορα όμως τον κέρδισε η σκηνοθεσία και το 1953 ήρθε στην Ελλάδα. Το 1954, με την κινηματογραφική ταινία «Κυριακάτικο Ξύπνημα», ο Μιχάλης Κακογιάννης έκανε την αρχή της διεθνούς σκηνοθετικής του καριέρας.

Το 1955 η «Στέλλα», το 1956 το «Κορίτσι με τα Μαύρα», το 1958 το «Τελευταίο ψέμα», η τριλογία του: το 1962 «Ηλέκτρα», το 1971 «Τρωάδες» και το 1977 «Ιφιγένεια» και το 1964 ο «Αλέξης Ζορμπάς» είναι μερικές μόνο από τις ταινίες του, που διαγωνίστηκαν και προβλήθηκαν στα εγκυρότερα φεστιβάλ παγκοσμίως και απέσπασαν πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Στις ταινίες του συνεργάστηκε με μεγάλους Έλληνες ηθοποιούς, αλλά και με γνωστούς και καταξιωμένους καλλιτέχνες της Αμερικής και της Ευρώπης.

Ο Μιχάλης Κακογιάννης με τον  Άντονι Κουίν.

Πέρα από τη σκηνοθεσία στον κινηματογράφο, σε εγχώριες αλλά και διεθνείς συμπαραγωγές, ο Μιχάλης Κακογιάννης έχει επίσης, σκηνοθετήσει πολλές θεατρικές παραστάσεις και παραστάσεις όπερας στην Ελλάδα, τις Η.Π.Α., τη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχει επίσης, γράψει και έχουν εκδοθεί σενάρια και μεταφράσεις κινηματογραφικών και θεατρικών έργων, ενώ έχει γράψει και στίχους γνωστών ελληνικών τραγουδιών.

Τον Σεπτέμβριο του 1974 ο Μιχάλης Κακογιάννης ταξίδεψε στην Κύπρο, τον τόπο καταγωγής του, προκειμένου να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με την εισβολή των Τούρκων. Ήταν μια προσωπική προσπάθεια, «χωρίς προκατασκευασμένες ιδέες, χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα πήγα χωρίς να έχω σκεφθεί τίποτε» είπε ο σκηνοθέτης έναν χρόνο αργότερα σε συνέντευξη του!.....όταν παρουσίασε την ταινία του Αττίλας΄74 βλέπε εδώ..

Αγάπησε με όλη την δύναμη της ψυχής του την ιδιαίτερη του πατρίδα την Κύπρο, και ζούσε κάθε στιγμή με την ελπίδα ότι θα την δει κάποτε όπως την ήθελε....ελεύθερη από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής!

 «Ο Μιχάλης Κακογιάννης, τον οποίο σήμερα αποχαιρετούμε, αντιπροσωπεύει την πιο δημιουργική και εξωστρεφή εκδοχή του σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού,  Παύλος Γερουλάνος. «Προσωπικότητα πολυσχιδής, ο Μιχάλης Κακογιάννης πλούτισε με το ταλέντο και την ιδιαίτερα ευαίσθητη ματιά του, την εγχώρια και παγκόσμια κινηματογραφική και θεατρική τέχνη. Τέχνες τις οποίες υπηρέτησε με πρωτογενές πάθος, αφοσίωση και ήθος, για μια ολόκληρη ζωή. Το επιστέγασμα της τεράστιας προσφοράς του υπήρξε η δημιουργία του Ιδρύματος Κακογιάννη, το 2004, με σκοπό τη μελέτη, υποστήριξη και διάδοση των τεχνών του κινηματογράφου και του θεάτρου. Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για όσα μας προσέφερε και θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του» κατέληξε.

Σπουδαίο σκηνοθέτη διεθνούς εμβέλειας και εμβληματική μορφή για τη μεταπολεμική Ελλάδα χαρακτήρισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη τον Μιχάλη Κακογιάννη, σε δήλωσή της σχετικά με το θάνατό του. «Υπήρξε ένας καλλιτέχνης που “φώτισε” με την τέχνη του, την σκηνοθετική του άποψη, αλλά και με την εικόνα που με τόσο προσωπικό τρόπο δημιούργησε, την Ελλάδα και, μέσω αυτής, τον κόσμο ολόκληρο» . Ακόμη, στάθηκε ιδιαίτερα στις ταινίες του μεγάλου σκηνοθέτη, «Στέλλα» και «Ζορμπάς», για τις οποίες ανέφερε ότι παρουσιάστηκαν με τόσο δυνατό και ανεξίτηλο για τη μνήμη τρόπο που, μέχρι σήμερα, συνεχίζουν να αποτελούν τα αρχέτυπα των ανθρώπων της σύγχρονης Ελλάδας στην συνείδηση της παγκόσμιας κοινότητας. Για το ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» είπε ότι αποτελεί πυρήνα πολιτισμού στην καρδιά της πόλης και για το νέο Πολιτιστικό του Κέντρο ότι «θα δώσει νέα ώθηση στην πνευματική και καλλιτεχνική ζωή της Αθήνας».

«Ο διάσημος σκηνοθέτης ήταν ένας από τους πολύ λίγους καλλιτέχνες, που βοήθησαν την μετεμφυλιακή Ελλάδα να ανοιχτεί στον κόσμο. Το έργο του θα μείνει ζωντανό μέσα από τις ταινίες – ορόσημο της σύγχρονης μεταπολεμικής Ελλάδας και θα αποτελεί παρακαταθήκη για τη νέα γενιά» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, σε ανακοίνωσή του, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια στους οικείους του.

«Όσα βραβεία και διακρίσεις, αν απονεμηθούν σε έναν άνθρωπο, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την κατάκτηση της καρδιάς των Ελλήνων και των Κύπριων αδελφών μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του σχετικά με το θάνατο του μεγάλου σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών. «Ο μεγάλος μας, δημοκράτης σκηνοθέτης, σηματοδότησε με τη σταδιοδρομία του, το βίο των Τεχνών και των Γραμμάτων του Ελληνισμού στην οικουμένη». Τέλος, προσθέτει ότι η καλλιτεχνική του συνδρομή του, στην ανάδειξη του Κυπριακού ζητήματος και την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης είναι «ανεκτίμητη και διαχρονική».

Απολαύστε την ερμηνεία του Άντονι Κουίν  στο περίφημο συρτάκι της ταινίας «Αλέξης Ζορμπάς» του Μιχάλη Κακογιάννη!...πατώντας εδώ...

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Παρακολούθηση.....της Συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητα Ζωής με Α.Π.32982!

Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΝΟΜΠΙΛΑΚΗΣ

Την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011 και ώρα 09.00πμ  συνήλθε σε συνεδρίαση η Επιτροπή Ποιότητα Ζωής του Δήμου, υπό την προεδρεία του Δημάρχου κ. Ν. Χιωτάκη, για λήψη των παρακάτω αποφάσεων.


Αφού διαπιστώθηκε απαρτία έγινε ομόφωνη επικύρωση πρακτικού της 07/06/2011 και ακολούθως συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν ομόφωνα «3» τακτικά θέματα και «1» έκτακτο θέμα:

1. Πρόταση για καθορισμό θέσεων Λαϊκής Αγοράς της Δημοτικής Κοινότητας Ν. Ερυθραίας.

Έγινε πρόταση από την Δημοτική Κοινότητα Ν. Ερυθραίας η λαϊκή αγορά να μετακινείται ανά τρίμηνο, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, δηλαδή :

- την 01/09/2011 να πάει στις οδούς Κανάρη και Ηρώων Πολυτεχνείου
- την 01/01/2012 να πάει στην οδό Κύπρου
- την 01/04/2012 να πάει στην οδό Σεβδικίου
- την 15/06/2012 να πάει στις οδούς Αγίων Αναργύρων & Περγάμου

Η πρόταση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και θα εισαχθεί σαν τακτικό θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της επόμενης Τετάρτης.

2. Μελέτη Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων στην περιοχή του Δήμου Κηφισιάς πέριξ «Ελ. Βενιζέλου – Χ. Τρικούπη – Κοκκιναρά – Ηροδότου – Πόντου – Παπαφλέσσα».

Παρουσιάστηκε από τον Δήμαρχο η μελέτη για τους ανωτέρω δρόμους που υλοποιήθηκε από τον συγκοινωνιολόγο του Δήμου και συζητήθηκε σε 6 συναντήσεις με τους ενδιαφερόμενους κατοίκους.

Η πρόταση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και θα εισαχθεί σαν τακτικό θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της επόμενης Τετάρτης.

3. Εισήγηση της Επιτροπής Πολεοδομικών Θεμάτων που αφορά την υπ’ αρ. πρωτ. 38193/16-12-2010 του υπό ίδρυση Συλλόγου Προστασίας, Εξωραϊσμού και Ανάπτυξης Ιστορικού   Εμπορικού Κέντρου Κηφισιάς (ΖΩΝΗ ΙΙ) « Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ ».

Το θέμα ανεβλήθη γιατί το αίτημα της τροποποίησης του Π.Δ. 837/Δ/1994 του Συλλόγου θα πρέπει να έχει και άποψη του νομικού συμβούλου και της Τ.Υ. και Πολεοδομίας του Δήμου!

Τέλος εισήχθη «1» έκτακτο θέμα που συζητήθηκε και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.Το θέμα της κανονιστικής απόφασης της ελεγχόμενης στάθμευσης στην Ν. Ερυθραία. Η πρόταση διατηρεί τις 3 ζώνες στάθμευσης και το τιμολόγιο θα είναι 1€/ 3 ώρες στάθμευσης.

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Έφυγε η Έιμι Γουάινχαουζ!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Στην καλύτερη ηλικία της και πάνω σε αυτό που μπορούσε να  ήταν ο Κολοφώνας της δόξας της έσβησε  η αγαπημένη και τόσο ταλαντούχα καλλιτέχνης Έιμι Γουάινχαουζ. Το περασμένο Σάββατο βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της στο Λονδίνο, από άγνωστη αιτία, όπως ανακοινώθηκε.


Μόλις 27 ετών, δεν λυπήθηκε ούτε μια στιγμή τα νιάτα της και το σπουδαίο χάρισμα με το οποίο την είχε προικίσει η φύση, τη φωνή της.  Η αδυναμία της στα ναρκωτικά και το αλκοόλ έκοψαν πρόωρα το νήμα της ζωής της, αν και αυτό θα το επιβεβαιώσει η νεκροψία που θα γίνει την Δευτέρα ή την  Τρίτη, γιατί επίσημα δεν ανακοινώθηκε τίποτε ακόμη.

Άλλοι λένε ότι πήρε υπερβολική δόση έκστασης, ή μητέρα είπε ότι πριν λίγο που είχαν μιλήσει δεν φαινόταν πολύ καλά. Πολλές φορές είχε νοσηλευθεί γι αποτοξίνωση έχοντας στο πλευρό της τους γονείς της και κυρίως τον πατέρα της. Η πρόσφατη φορά ήταν το Μάιο του 2011.  Δεν ξέφυγε δυστυχώς κι εκείνη από το «καταραμένο 27» , ηλικία που πέθαναν κι άλλοι καλλιτέχνες όπως η Τζάνις Τζόπλιν, ο Τζίμυ Χέντριξ, ο Τζιμ Μόρισσον!

Το πρώτο της άλμπουμ κυκλοφόρησε το 2003, εκείνο όμως που γνώρισε παγκόσμια, τεράστια επιτυχία ήταν το 2008 το Back to Black!........Ακούστε το!  

Η σύντομη ζωή της υπήρξε πολυτάραχη, ο δεσμός κι ο γάμος της με τον Μπλέηκ Φίντλερ - Σίβιλ, έναν τέως βοηθό παραγωγής βίντεο, υπήρξε καταστροφικός, αφού την βούτηξε στα βαριά ναρκωτικά.

Τόσο οι γονείς της όσο και τα πεθερικά της φοβόντουσαν πολύ μήπως αυτοκτονήσουν μαζί. Ο Μπλέηκ, τον οποίο παντρεύτηκε  στο Μαϊάμι της Φλόριντα στις 8 Μαΐου του 2007, λέγεται ότι την μύησε στο κρακ, την κοκαΐνη, την ηρωίνη. Εκείνος έμεινε για  επτά μήνες στη φυλακή, κι εκεί που τον είχε επισκεφθεί ο πατέρας της Έιμι, Μιτς, του είχε πει, πως θα έβαζαν τέλος στη ζωή τους γιατί δεν άντεχαν την κατακραυγή των θαυμαστών τους. Η ίδια έλεγε πως όταν έπινε γινόταν πολύ βίαιη απέναντί του. 

Η πολυβραβευμένη συνθέτης και τραγουδίστρια  Έιμι Γουάινχάουζ γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1983 και με την κοντράλτα φωνή της έφερε την ανανέωση στο βρετανικό μουσικό στερέωμα. Έπειτα από το  περιπετειώδες διαζύγιό της που οριστικοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2009 δήλωνε ερωτευμένη με τον Τζος Μπόουμαν κι έλεγε ότι δεν χρειαζόταν πια τα ναρκωτικά στη ζωή της.

Οι τελευταίες της συναυλίες είχαν αναβληθεί λόγω της άσχημης υγείας της, μεταξύ των οποίων κι αυτή στην Αθήνα. Λέγεται πως πρόσφατα είχε δεσμό με τον σκηνοθέτη Ρεγκ Τράβις και δεν έκρυβε πως ήταν μπαϊσέξουαλ. Μια από τις μάστιγες του αιώνα μας, δυστυχώς, πήρε κοντά της ακόμη ένα νέο παιδί!   

Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Κατέστη πλειονότητα, ευτυχώς όχι προς το παρόν, πλειοψηφία!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΡΑΦΩΝΙΤΗΣ

Πρόσφατη δημοσκόπηση θέλει έναν στους δύο νεοέλληνες να απαντούν θετικά και να επικροτούν τις επιθέσεις εναντίον πολιτικών. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει σημαντικότερη και πλέον ανησυχητική είδηση από αυτήν.

  

Με δεδομένο το δημοκρατικό πολίτευμα και την ελευθερία που απολαμβάνει εξαιτίας αυτής της μεγάλης κατάκτησης ο Λαός μας, τρομοκρατεί αφενός η αθλιότητα των επιθέσεων εναντίον των βουλευτών από οργανωμένους προς τούτο, αγανακτισμένους «πολίτες» αλλά περισσότερο τρομοκρατεί η ανοχή άλλων και η σύμφωνος στάση του 50% της κοινής γνώμης.


Δεν νομίζω πια καθόλου εύκολη την αναστροφή αυτού του άθλιου κλίματος, ωστόσο χάριν μιας αντίληψης που ανακαλύπτει αχτίδα φωτός και μέσα στο απόλυτο σκοτάδι θεωρώ απαραίτητη και αναγκαία την καταδίκη  απερίφραστα του φαινομένου από κάθε συνειδητό και δημοκρατικό πολίτη όπου σταθεί και όπου βρεθεί.

Η ανοχή ή η σιωπή μας όταν το θέμα τίθεται, μάλλον σημαίνει συνενοχή στη διαμόρφωση κλίματος εμφυλίου πολέμου.

Την οικονομική κρίση ίσως θα την αντιμετωπίσουμε, την ηθική κατάπτωση της κοινωνίας μας ίσως θα την ανατάξουμε, την εμφύλια σύρραξη και τα θύματά της δεν θα την αντέξουμε!