Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Τα εν ΔΗΜΩ....εν ΟΙΚΩ!...της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Η Επιτροπή Ποιότητα Ζωής συνήλθε την Παρασκευή 13/01/2012 στις 09.00πμ υπό την Προεδρία του κ. Χιωτάκη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου.


Αφού διαπιστώθηκε απαρτία με παρόντα 8 τακτικά μέλη  η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 09.15πμ με την λήψη αποφάσεων «7» τακτικών  θεμάτων που αναφέρονται στην πρόσκληση με Α.Π. 970 ημερομηνίας 10/01/2012.

Παρίστανται ο Αντιδήμαρχος κ. Παπαδόπουλος, ο Αντιδήμαρχος κ. Κύρλος, ο Πρόεδρος της ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε. κ. Νικολέλης, ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς κ. Παπαδάκης και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σιδέρης! Η παρουσία τόσων αιρετών πράγματι......εντυπωσιακή!

Σημειώνω χαρακτηριστικά τα ακόλουθα....

1. Χορήγηση αδείας ίδρυσης και  λειτουργίας καταστήματος παροχής υπηρεσιών διαδικτύου (Internet Station) της, υπό σύσταση Ε.Π.Ε με την επωνυμία «ΑΡΜΑ Υπηρεσίες Διαδικτύου ΕΠΕ».

Τον λόγο πήρε ο δικηγόρος του Δήμου κ. Λώρας ο οποίος ερμήνευσε νομικά ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες χρήσης: (1) αμιγούς χρήσης (παροχής υπηρεσιών)  και (2) μικτής δραστηριότητας όχι υγειονομικού ενδιαφέροντος. Στην συγκεκριμένη περίπτωση αφορά κατάστημα αμιγούς χρήσης που θα πρέπει να πάει στο Δημοτικό Συμβούλιο προς έγκριση!

Ο εκπρόσωπος, των κατοίκων της περιοχής που εναντιώνονται, κ. Ξάνθος υπενθύμισε στον κ. Λώρα ότι ο νόμος προβλέπει «δυνατότητα» λειτουργίας είτε αμιγούς χρήσης με ελεύθερο ωράριο είτε μικτούς με συγκεκριμένο ωράριο!....με τον οποίο συμφώνησε ο κ. Λώρας!

Η κ. Μουστάκη εξέφρασε τις έντονες επιφυλάξεις της όσον αφορά την χρήση και την επικινδυνότητα μελλοντικών προθέσεων!

Ο κ Αυλήτης παρατήρησε ότι (1) τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται μεγάλη ποικιλία χρήσεων στο εν λόγω κατάστημα! και (2) υπάρχει μεγάλη ασάφεια στο θέμα της χρήσης!

Ο κ Κουρμαδιάς αποσαφήνισε ότι η οικοδομική άδεια του 1992 για το ισόγειο και τον ημιώροφο ήταν για χρήση καταστήματος παροχής υπηρεσιών ή όχι!

Αμέσως μετά ο κ. Χιωτάκης ζήτησε να γίνει ψηφοφορία! Η χορήγηση άδειας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία διότι οι κ.κ. Μουστάκη και Αυλήτης την καταψήφισαν και η κ. Κοσμά ψήφισε λευκό!

2. Οριστική παραλαβή της μελέτης : «Μελέτη Σκοπιμότητας για τη δυνατότητα κατασκευής υπογείου σταθμού αυτοκινήτων στο πάρκο της πλατείας Αγ. Δημητρίου και πέριξ του ιερού ναού του Αγ. Δημητρίου».

Ο μελετητής κ. Θεόδωρος Μαυρογιώργης πήρε τον λόγο και παρουσίασε τα τρία εναλλακτικά σενάρια: (1) Υπόγειος σταθμός στάθμευσης 1118μ2 για 120 θέσεις προϋπολογισμού 2.100.000,00 ευρώ (2 Υπόγειος σταθμός στάθμευσης 2108μ2 για  238 θέσεις προϋπολογισμού 5.386.000,00 ευρώ και (3) Υπόγειος σταθμός στάθμευσης 1508μ2 για 166 θέσεις προϋπολογισμού 3.757.000,00 ευρώ!

Το 3ο σενάριο προτάθηκε από την Επιτροπή επειδή δεν επηρεάζει (1) το περιβάλλον και  (2) την φόρτιση του κυκλοφοριακού της περιοχής.

Ο κ. Μαυρογιώργης πρόσθεσε ότι η απόσβεση του έργου υπολογίζεται σε 10 χρόνια και ότι τα έξοδα λειτουργίας του υπολογίζονται σε 120.000,00 ευρώ / έτος!

Επίσης σύμφωνα με τελευταία απογραφή 300 αυτοκίνητα σταθμεύουν παράνομα στην περιοχή! Υπολογίζεται ότι το ένα τρίτο από αυτά θα κάνουν χρήση του σταθμού! Η ημερήσια χρέωση θα είναι μόνο 6 ευρώ!

Οι κ.κ. Κουρμαδιάς, Κοσμά και Αυλήτης επικρότησαν την μελέτη αλλά ταυτόχρονα εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους κατά πόσον και πότε θα μπορέσει να υλοποιηθεί το έργο λόγω του μεγάλου κόστους!

Η οριστική παραλαβή της μελέτης ψηφίστηκε ομόφωνα!
 
3. Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις: «Μονοδρόμηση  οδού Λυγούστρου». Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.


4. Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις: «Αλλαγή φοράς των οδών Ικάρου & Κύπρου».  Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

5. Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις : «Μονοδρόμηση   οδού Ξανθίππης». Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

6. Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις: «Τοποθέτηση σημάτων εκ περιτροπής στάθμευσης των οχημάτων στην οδό Αγράμπελης».  Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

7. Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις: «απομάκρυνση  των αυθαιρέτων κατασκευών επί του πεζόδρομου της οδού Πανός στην Εκάλη». Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Διάκριση σε Έλληνα γλύπτη!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ένας Έλληνας ο Μιχάλης Κοντράρος μας κάνει περήφανους κατακτώντας μια παγκόσμια διάκριση. Πριν μερικά χρόνια ήταν το παγκόσμιο βραβείο Mobius στα πολυμέσα, φέτος είναι το παγκόσμιο βραβείο στη γλυπτική μινιατούρας.


Συγκεκριμένα, στο διαγωνισμό της World Expo 2011 Historical model figures & scale modelling exhibition στο Montreux της Ελβετίας, ο Μιχάλης Κοντράρος απέσπασε το χρυσό μετάλλιο για τις συνθέσεις του The King is Dead, Enslaved Queen, The Ghost of Jack και Denique Caelum. Στα έργα αυτά απονεμήθηκε και το μεγάλο βραβείο Best of Show.

Το φάντασμα του Jack.

Παράλληλα ο Μιχάλης κέρδισε και χάλκινο μετάλλιο για τις συνθέσεις του Quasimodo, Earth Giant, Elf Dragon Prince και Dwarf Dragon Slayer.

Είμαστε υπερήφανοι που στους δύσκολους καιρούς που περνάει η χώρα μας, η Ελλάδα βρίσκει τρόπο να ακούγεται θετικά! Συγχαρητήρια Μιχάλη και σε ευχαριστούμε για τη διάκριση που έφερες στη χώρα μας!

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Μέλλοντος αγωνίες!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΡΑΦΩΝΙΤΗΣ

Οι πρώτες μέρες του νέου χρόνου προδιέθεταν πάντοτε για αισιόδοξες σκέψεις που οι ευχές ανάμεσά μας έτειναν να τις καταστήσουν αναμενόμενη πραγματικότητα.


Οι στιγμές ωστόσο όσο και τα δεδομένα που βιώνει ο Λαός μας του δημιουργούν κλίμα κατάθλιψης και συναισθήματα αρνητικά όσο και επιθετικότητα σε μεγάλο τμήμα του.

Δεν είναι οι λίγοι αυτοί που συναντώμενοι αντί ευχών ανταλλάσσουν ότι πιο καταστροφικό κατεβάζει ο νους τους για το μέλλον ενώ προσθέτουν πάντοτε ότι χειρότερο και μαύρο νοιώθουν για τα πρόσωπα του πολιτικού συστήματος χωρίς διακρίσεις και με ανελέητο τρόπο.

Σημεία των καιρών οι ισοπεδωτικές προς πάσα κατεύθυνση κατηγορίες και καταδίκες άνευ δικαιώματος απολογίας ή έστω εξηγήσεων.

Η κρίση προκάλεσε δυσφορία και εξ αυτής ανεπεξέργαστο θυμό που παράγει εν δυνάμει δήμιους. Ο διπλανός σου συχνά διατυπώνει βαρύγδουπα την ετυμηγορία που συνεπάγεται κρεμάλα.

Όλοι οι πολιτικοί και για τον πιο άξεστο είναι κλέφτες, ανίκανοι, υπόλογοι κ.ο.κ. Όλοι οι πολιτικοί, μα όλοι άνευ εξαίρεσης, αδιαφορούν για την πατρίδα και κοιτάζουν μόνο το προσωπικό τους συμφέρον, την πάρτη τους, αποφαίνονται τελεσίδικα.

Η Ελλάδα κατ’ αυτούς δεν έχει κανένα μέλλον διότι όλοι οι άλλοι πλην του ιδίου του κρίνοντος, που φυσικά δεν φέρει την παραμικρή ευθύνη και ουδέποτε προφανώς υπέπεσε στο παραμικρό λάθος, αδιαφορούν το λιγότερο ή βυσσοδομούν το περισσότερο εναντίον της.

Η πατρίδα βουλιάζει και τρόμο προκαλεί η σύγκριση με την Χούντα όπου ο συνομιλητής μας, συχνά πυκνά , «διαπιστώνει» θετικά στοιχεία συγκρίνοντάς την με την απαξιωμένη στη συνείδησή του Δημοκρατία.

Δηλώνει βέβαια παρενθετικά ως ο μη έχων φιλοχουντικά συναισθήματα και προτιμήσεις αλλά καταλήγοντας δηλώνει την επιθυμία του για έναν στιβαρό λοχία που χρειάζεται ο τόπος. Αλίμονο τι μας περιμένει αν του γείτονά μου οι «ομοϊδεάτες» και ομόμυαλοι μετρήσουν ποσοστό.

Μπορούμε παρά τις δυσκολίες να υπερβούμε την κοινωνική και οικονομική κρίση αλλά αν οι καλοί αυτοί συμπολίτες μας εμπνεύσουν στο λοχία τον σωτηριακό του ρόλο θα υποστούμε τον εξευτελισμό του κομπάρσου στους φασιστοειδείς και μικρονοϊκούς συμπατριώτες μας.

Για τις ευθύνες μας ως Λαού και για όσες βαρύνουν τους πολιτικούς δεκαετίες τώρα τείνουμε ασυλλόγιστα να τις φορτώσουμε σε ότι έχουμε ή όποιον συναντήσουμε μπροστά μας εκτονώνοντας με αυτό τον τρόπο την υποσυνείδητη ενοχή μας σε εξιλαστήρια θύματα.

Για μια ακόμη φορά στην ιστορία μας θα φταινε άλλοι ή ένας και μόνο ένας σημαντικός και έτσι θα παραμείνουμε πάλι εν αγνοία των αιτίων, των παραλήψεων, των αδυναμιών μας και των καταστάσεων που μας οδήγησαν στη πρωτοφανή κρίση.

Η χρονιά θυμίζει βαρυχειμωνιά με μετεωρολογικό δελτίο που προβλέπει επιδείνωση του καιρού. Συνειδητοποιώντας επιτέλους έγκαιρα την πραγματικότητα οι κατάλληλες προφυλάξεις μας ενδέχεται να προλάβουν την καταστροφή.
   
Καλή χρονιά είναι εκείνη που κτίζουμε εμείς και μόνο εμείς συνειδητά τις ελπίδες του μέλλοντός μας!

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά.                   

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Τα εν ΔΗΜΩ....εν ΟΙΚΩ!.....της Συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής.

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Η Οικονομική Επιτροπή συνήλθε χθες Τρίτη 10/01/2012 στις 09.00πμ υπό την Προεδρία του κ. Χιωτάκη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου.


Αφού διαπιστώθηκε απαρτία με παρόντα μόνο «4» τακτικά  μέλη η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 09.10πμ με την λήψη αποφάσεων επί «3» τακτικών θεμάτων που αναφέρονται στην παρακάτω πρόσκληση με Α.Π. 418 ημερομηνίας 05/01/2012. Στην συνεδρίαση παρίστατο και ο Αντιδήμαρχος κ. Παπαδόπουλος.

Τα κάτωθι «3» τακτικά θέματα,  παρουσιάστηκαν στο σώμα από τον κ. Χιωτάκη, με ταχύτητα αστραπής! Ακολούθως πάρθηκαν «ομόφωνες εγκριτικές» αποφάσεις!.....εντός μόνο 10 λεπτών! Η συνεδρίαση έκλεισε στις 09.20πμ!

1. Έγκριση δαπανών και διάθεση πιστώσεων προϋπολογισμού οικ. έτους 2012 (άρθρο 72.  Ν. 3852/2010). Εγκρίθηκαν ομόφωνα (1) επιχορηγήσεις σχολικών επιτροπών ύψους 380.840,48 ευρώ (2) αποδόσεις σε Ν.Π.Δ.Δ. και Κ.Α.Π. ύψους 2.750.000,00 ευρώ (3) επιδόματα υπαλλήλων, υπερωριακή απασχόληση και οδοιπορικά ύψους 125.852,50 ευρώ και (4) διάφορες υποχρεωτικές δαπάνες ύψους 4.123.932,40 ευρώ.

2. Ανατροπή ανάληψης υποχρεώσεων μέχρι 30/12/2011. (παρ. 5 άρθρο 4 Π.Δ. 113/2010(ΦΕΚ 194Α). Εγκρίθηκε ομόφωνα η ανάκληση όσων υποχρεώσεων δεν έχουν εκτελεσθεί πλήρως ή μερικώς!

3. Ορισμός νέας ημερομηνίας διεξαγωγής του έργου «Συντήρηση – επισκευή δημοτικού αμαξοστασίου». Ο Αντιδήμαρχος κ. Παπαδόπουλος εισηγήθηκε την 24/01/2012 ως ημερομηνία διεξαγωγής του έργου. Εγκρίθηκε ομόφωνα.

Είναι εντυπωσιακό ότι η έγκριση δαπανών και ψήφιση δίαθεση πιστώσεων του προϋπολογισμού 2012, που αναφέρονται στο 1ο θέμα της πρόσκλησης, ανέρχονται στο εντυπωσιακό ποσό των 7.380.625,30 ευρώ!

Είναι ΑΞΙΟΝ ΑΠΟΡΙΑΣ κ. Χιωτάκη, η ταχύτητα με την οποία εγκρίθηκαν τόσο σημαντικά κονδύλια, κατόπιν βεβαίως εισηγήσεως σας, από τα παρόντα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και μάλιστα.....χωρίς καν να συζητηθούν!! 

Ξεκλειδώματα!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

H Jam Art Company παρουσιάζει στις 10 - 12  και 16 - 19 Ιανουαρίου 2012, το έργο «117 Ξεκλειδώματα» στο Altera Pars, Μεγ. Αλεξάνδρου 123, Κεραμικός. Αφηρημένες εικόνες και γεγονότα από την παιδική και ενήλικη ζωή με θέμα την καταπίεση, την κακοποίηση και την περιθωριοποίηση, γίνονται αφορμή για τη δημιουργία μιας παράστασης όπου ο χορός, το θέατρο και η μουσική δρουν απελευθερωτικά.

Πρόκειται για μία σύμπραξη Ελλήνων ηθοποιών και Γάλλων χορευτών, οι οποίοι με αφετηρία μαρτυρίες, σκέψεις, γράμματα ανθρώπων καθώς και κείμενα διαφόρων συγγραφέων επιχειρούν να κάνουν τη σκέψη εικόνα και την εικόνα δράση.

Σύλληψη - Γενική Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Τσακιρέλης.

Πρωτότυπη μουσική: Πάνος Κερασιώτης.

Κοστούμια: Χαράλαμπος Νικολάου.

Ερμηνεύουν: Μαρία Ανδρικοπούλου, Νεφέλη Δαλιάνη, Ισιδώρα Μπουζιούρη, Ειρήνη Μπούνταλη, Ειρήνη Φαναριώτη, Charlotte Belec, Rémi Leblanc-Messager, Benjamin Tricha.

Πιάνο (ζωντανά): Γιάννης Κασσώτης.

Βιολί (ζωντανά): Ισιδώρα Μπουζιούρη 

Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 15. Γενική είσοδος: 10 Ευρώ. 

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

«Η δημοκρατία στην Ελλάδα σήμερα»!......του μαθητή της 6ης Δημοτικού Πέτρου Σαλαμούρα.

Για την αντιγραφή ο ΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
 
Η δημοκρατία γεννήθηκε πρώτη φορά πριν από χιλιάδες χρόνια στην Ελλάδα και μετά απλώθηκε σ' όλο τον κόσμο πολύ γρήγορα, παρόλο που δεν υπήρχε Ίντερνετ. Η δημοκρατία είναι το πιο σπουδαίο από τα πολιτεύματα, είναι πολύ καλό πράγμα. Αν δεν ήταν, θα την είχαμε καταργήσει όπως τα θερμόμετρα με τον υδράργυρο.



Οι μεγάλοι που πηγαίνουν σ' αυτές καλά θα κάνουν να αγοράζουν δικά τους γυαλιά γιατί την τελευταία φορά που πήγε ο μπαμπάς μου, μου πήρε τα γυαλιά του κολυμβητηρίου για να μην τον τσούζουν τα μάτια του και μου τα έχασε. Εγώ νεύριασα και μετά ....τσακώθηκε με τη μαμά που τον έλεγε άχρηστο και πως αν ήταν άξιος θα έτρωγε κι αυτός μερικά λεφτά από αυτά που τρώγανε και οι άλλοι και τώρα δε θα αναγκαζόταν να τρέχει στις διαδηλώσεις, και να τρωει ξύλο, 40 χρονών άνθρωπος, αλλά δεν πολυκατάλαβα τι εννοούσε.

Στη Δημοκρατία ψηφίζεις όποιον θέλεις για να γίνει βουλευτής και μετά άμα δε σου αρέσει μπορείς να τον βρίσεις, να τον φασκελώσεις ή να του πετάξεις αυγό ελεύθερα. Αυτός όμως όσες βρισιές κι αν ακούσει δεν το κουνάει από τη θέση του, δεν καταλαβαίνει Χριστό.

Οι διαφορετικοί βουλευτές μέσα στη Βουλή φωνάζουν, τσακώνονται, κάνουν τους εχθρούς και τους μαλωμένους και καμιά φορά βρίζουν ο ένας τον άλλο. Ένας είπε τους άλλους γαϊδούρια προ καιρού και μετά αυτοί τον κάνανε Υπουργό.

Άρα στη Δημοκρατία μπορείς να βρίζεις ελεύθερα άμα είσαι μεγάλος. Άμα πάλι είσαι μικρός, μπορεί να σε βάλει η δασκάλα τιμωρία γιατί είπες το Θοδωρή, μαλακοπίτουρα.



Σήμερα στην Ελλάδα έχουμε Δημοκρατία που είναι καλή. Το αντίθετο της Δημοκρατίας είναι η Χούντα που είναι κακή.

Είναι αυτή που είχε ο μπαμπάς όταν ήταν μικρός. Στη Χούντα δεν κάνουν εκλογές και δεν κλείνουν τα σχολεία 4 μέρες. Ούτε τώρα κάνουμε εκλογές γιατί θα είναι καταστροφή για τον τόπο, λένε όλοι στις τηλεοράσεις, που δε θέλουν να χάνουμε μαθήματα και να μείνουμε αγράμματοι. Σήμερα έχουμε για πρωθυπουργό έναν πολύ καλό κύριο τον Παπαδήμο που αρέσει πολύ στη γιαγιά γιατί είναι σοβαρός, όμορφος, τα λεει ωραία απέξω χωρίς να τα διαβάζει σαν τον προηγούμενο, και έχει έρθει απ' το εξωτερικό.

Η γιαγιά που έχει Αλσχάιμερ νομίζει ότι είναι ο βασιλιάς και απορεί γιατί δε φοράει στολή. Το βασιλιά δεν τον είχε ψηφίσει κανείς για να μας κυβερνά, αλλά ούτε και τούτον τον έχει ψηφίσει κανείς, γι' αυτό μπερδεύεται η γιαγιά. Δημοκρατία ακόμα είναι να κάνεις ότι λένε οι πιο πολλοί. Στο σχολείο μου δεν έχουμε δημοκρατία γιατί ενώ είμαστε 25 παιδιά στην τάξη, κάνουμε πάντα αυτό που θέλει η δασκάλα μας.

Στο σπίτι μας πάλι έχουμε δημοκρατία. Κάνουμε πάντα αυτό που θέλουμε ο αδερφός μου, η μαμά μου κι εγώ. Είμαστε πιο πολλοί απ' τον μπαμπά μου. Είμαστε ο λαός. Και ο μπαμπάς είναι ένας καλός κυβερνήτης που μας ακούει. Και στην Ελλάδα έχουμε δημοκρατία και στο σπίτι έχουμε δημοκρατία και θα ήμασταν όλοι ευτυχισμένοι αν εκτός από δημοκρατία, ο μπαμπάς είχε και δουλειά.

Παράσταση Jalousie!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Στο θέατρο Φούρνος θα φιλοξενείται από τις 16 Ιανουαρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου , κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις  09.15μμ, το έργο της Εστέρ Βιλάρ «Jalousie», σε μετάφραση Θαλή Σταθόπουλου, διασκευή Τατιάνας Παπαμόσχου, η οποία και σκηνοθετεί για πρώτη φορά.


Τρεις γυναίκες, κι ένας άντρας που ποτέ δεν βλέπουμε. Το «μήλον της έριδος» και οι διεκδικήτριες του.  Τα τρία πρόσωπα δεν συναντιούνται ποτέ, παρόλο που σε όλη τη διάρκεια βρίσκονται πάνω στην ίδια σκηνή.

Η επικοινωνία τους συμβαίνει μόνο μέσω μηνυμάτων! Αυτές οι «φλεγόμενες» ηρωίδες ανταλλάσσουν μικρούς μονολόγους που έχει γράψει η Εστέρ Βιλάρ σε μορφή διηγήματος, κι έχει την τρομερή αμεσότητα και την καυστικότητα ενός προφορικού λόγου.

Η θεατρική διασκευή του κρατάει αυτά τα στοιχεία αλλά κι ακόμα ένα που κάνει το έργο ασυνήθιστο!

Παίζουν: Μαριάννα Κυριάκη, Αθηνά Νιαβή, Σουζάνα Βαρτάνη

Γενική είσοδος:12 ευρώ, 8 ευρώ (φοιτιτικό).

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Διπλή έκθεση στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ


Εγκαίνια διπλής έκθεσης φωτογραφίας και ζωγραφικής των Γιούλης Γαροφαλάκη - Ελίνας Θεοδωροπούλου στο Ίδρυμα Κακογιάννη στην αίθουσα του Α’ ορόφου.

Από 12 Ιανουαρίου έως 12 Φεβρουαρίου . Ο εικαστικός διάλογος μεταξύ της Γιούλης Γαροφαλάκη και της Ελίνας Θεοδωροπούλου είναι μια προσπάθεια, μέσα από διαφορετικούς τρόπους γραφής, να συνομιλήσουν με την εικόνα και περά από αυτήν.

Η Ανατροπή της εικόνας και ο επαναπροσδιορισμός της, καθώς και η εκτός ορίων ζωγραφικότητα και φωτογραφικότητα της, υλοποιούν μια πρόκληση.

Είσοδος ελεύθερη.

Τα εν ΔΗΜΩ...εν ΟΙΚΩ!....της Τακτικής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Το  Δημοτικό Συμβούλιο  συνήλθε την Τετάρτη 21/12/2011 στις 07.00μμ υπό την Προεδρία της κ. Καρογιαννάκη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.


Αφού διαπιστώθηκε απαρτία, η συνεδρίαση ξεκίνησε για την λήψη αποφάσεων επί (6) εκτάκτων και (14) τακτικών θεμάτων που αναφέρονται στην πρόσκληση με Α.Π. 32 ημερομηνίας 16/12/2011.

Πάρθηκαν  «εγκριτικές» αποφάσεις για  τα «6» έκτακτα θέματα: (1) Διαγραφή χρεών οφειλετών εγγεγραμμένων σε οριστικούς βεβαιωτικούς καταλόγους (2) Διαγραφή οφειλών (3) Ακύρωση  της 371/2011 απόφασης του Δ.Σ. λόγω ανάκλησης της υπ΄αριθ.39393/05-09-11 Υπουργικής Απόφασης και λήψη απόφασης επί της 52539/16-12-11 νέας Υπουργικής Απόφασης και  κατανομή ποσού (4) Παραίτηση τακτικού μέλους της Σχολικής Επιτροπής Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης και αντικατάστασή του (5) Οριστική παραχώρηση από τον ΕΣΔΚΝΑ μηχανολογικού εξοπλισμού του (τετραξονικό όχημα με 2 containers), προς το Δήμο Κηφισιάς (6) Κατανομή αδιάθετης ΣΑΤΑ ΠΟΕ προηγούμενων ετών.

Για τα κάτωθι «13» από τα «14» τακτικά θέματα πάρθηκαν επί τροχάδην.....«εγκριτικές» αποφάσεις!.....χωρίς ουσιαστικές διαφωνίες!

Σημειώνω χαρακτηριστικά....

1. Κατανομή ΣΑΤΑ 2011. Εγκρίθηκε.

2. Έγκριση 2ης Αναμόρφωσης προϋπολογισμού 2011 του Ν.Π.Δ.Δ. «ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ». Εγκρίθηκε.

3. Έγκριση 2ης Αναμόρφωσης προϋπολογισμού 2011 του Ν.Π.Δ.Δ. «Πνευματικό Κέντρο Έρευνας και Μελέτης του Μικρασιατικού Πολιτισμού της Χερσονήσου της Ερυθραίας». Εγκρίθηκε.

4. Έγκριση Προϋπολογισμού του Ν.Π.Δ.Δ. «ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ» οικ. έτους 2012. Εγκρίθηκε.

5. Έγκριση του Προϋπολογισμού του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Κηφισιάς «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΚΕΛΑΣ» οικ. έτους 2012. 

Πάρθηκε εγκριτική κατά πλειοψηφία απόφαση επί τροχάδην!.....παρόλο που ο προϋπολογισμός διαμοιράστηκε την τελευταία στιγμή στους Δημοτικούς Συμβούλους! Η κ. Συνοδινού καυτηρίασε το γεγονός αυτό και επιφυλάχθηκε να επανέλθει αφού τον μελετήσει αναλυτικά.....ειδικά για τις αμοιβές των αιρετών!

6. Έγκριση του Προϋπολογισμού του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Κηφισιάς «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ» οικ. έτους 2012. Εγκρίθηκε.

7. Έγκριση Προϋπολογισμού του Ν.Π.Δ.Δ. «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ» οικ. έτους 2012. Εγκρίθηκε.

8. Έγκριση Προϋπολογισμού της εταιρείας «ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε» οικ. έτους 2012. Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Η δημοτική παράταξης «Πόλη Φως» ψήφισε παρούσα!

9. Έγκριση απογραφής παγίων του Ν.Π.Δ.Δ.  «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ». Εγκρίθηκε.

10. Καθορισμός  αμοιβής δικηγόρου, σύμφωνα με το άρθρ. 103 παρ. 2 περ. ι του ν.3463/2006, βάσει της υπ΄αριθμ. 780/2011 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, που αφορά ανάθεση σε δικηγόρο να παραστεί ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Εγκρίθηκε.

11. Εξουσιοδότηση υπογραφών για τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Δήμου και των Ν.Π.Δ.Δ. έτους 2012. Εγκρίθηκε.

12. Λήψη απόφασης για την αποδοχή της αίτησης διάλυσης της εταιρείας ΙΛΙΑΣ Α.Ε. για διάλυση της σύμβασης του έργου: «Δευτερεύον αποχετευτικό δίκτυο Εκάλης, ΟΜΑΔΑ Α».

Αναβλήθηκε προς επανεξέταση.....μετά από την παρέμβαση της κ. Συνοδινού, η οποία επέστησε την προσοχή των Δημοτικών Συμβούλων....«ότι η εταιρεία ΙΛΙΑΣ Α.Ε. επιφυλάσσεται να διεκδικήσει μελλοντικά κάθε θετική και αποθετική ζημία (διαφυγόντα κέρδη κτλ.)»!

Ο πρώην Δήμος Εκάλης αδυνατούσε να εκπληρώσει τους τρεις ανακεφαλαιωτικούς λογαριασμούς ύψους περίπου 300.000,00 ευρώ. Οι εν λόγω διεκδικήσεις της εταιρείας ΙΛΙΑΣ Α.Ε. προϋπολογίζονται ότι είναι δυνατόν να εκτινάξουν τον λογαριασμό υποχρεώσεων του ενιαίου Δήμου γύρω στο 1.000.000,00 ευρώ!

Κατά την διάρκεια της εν λόγω συζήτησης ο κ. Χιωτάκης συμπτωματικά απουσίαζε! Γιατί άραγε;;

13. Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών του έργου: «Επισκευές και Συντηρήσεις Σχολείων 2010». Εγκρίθηκε.

14. Επί αιτήματος έγκρισης χρήσεως «αναψυκτήριο» (χωρίς τραπεζοκαθίσματα και χωρίς παρασκευαστήριο – πώληση γλυκισμάτων, παγωτών, σάντουιτς, κρέπας, καφέ αναψυκτικών κτλ) στο ισόγειο κατάστημα επί της οδού Κασσαβέτη 1, στο Ο.Τ. 81. Εγκρίθηκε.

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Η χαμένη τιμή του χλιδόφτωχου!......του Κώστα Βαξεβάνη.

Για την αντιγραφή ο ΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Χειρότερο από το βλέμμα ενός δαρμένου σκύλου είναι το βλέμμα ενός ανθρώπου σαν δαρμένου σκύλου. Το βλέμμα του φόβου που δεν τον φιλτράρει η λογική, που δεν τον αναιρεί καμιά ελπίδα. Δεν υπάρχει χειρότερος φόβος από τον αόριστο φόβο. Δεν ξέρεις τι πρέπει να φοβάσαι και καταλήγεις να φοβάσαι τα πάντα. Λίγο πριν από το τέλος, φοβάσαι τον φόβο σου και καταλήγεις να φοβάσαι τον εαυτό σου.


Γέμισαν οι δρόμοι τέτοια βλέμματα. Άνθρωποι που δεν ξέρουν τι πρέπει να φοβούνται, σαν τα σκυλιά που περιμένουν το χτύπημα. Πού πάμε; Τι θα μας συμβεί; Κανένας δεν μπορεί να απαντήσει αλλά και κανένας δεν θέλει. Τι κακό θα συμβεί; Θα χάσουμε τη δουλειά μας, το σπίτι; Θα αναγκαστούμε να ζήσουμε με λιγότερα; Η τηλεόραση 52 ιντσών δεν θα προσφέρει καμιά απόλαυση; Θα αναγκαστούμε να ψάχνουμε στα σκουπίδια;

Θα είμαστε υποχρεωμένοι να πίνουμε ρετσίνα με τον γείτονα που δεν γνωρίζουμε καν, όπως σε εκείνες τις ταινίες με τον Ρίζο και τη Βλαχοπούλου; Υπάρχει περίπτωση να χτυπήσει η πόρτα και να είναι ο διπλανός που ζητάει ένα λεμόνι; Ποιο από όλα είναι το δικό μας σενάριο;

Δεν είμαι σίγουρος πως η πτώχευση είναι η καταστροφή της Ελλάδας. Προσπαθώ να καταλάβω τι είναι αυτό που θα πτωχεύσει. Η Παιδεία των προσωπικών Πανεπιστημίων και της κομματικής συναλλαγής; Οι εφορίες της διαφθοράς; Τα νοσοκομεία με το φακελάκι; Μήπως θα συντριβεί το πολιτικό μας σύστημα, αυτή η μεγάλη αποθήκη με ψεύτες, φαφλατάδες και ανεπάγγελτους; Θα αναγκαστεί ο Δημήτρης Ρέππας να γίνει οδοντογιατρός, ο Καραμανλής δικηγόρος και ο Βενιζέλος αδύνατος; Ποια, αλήθεια, είναι η μεγάλη καταστροφή που φοβόμαστε;

Υπάρχουν πολλά που θα χάσουμε, αλλά δεν ξέρω αν είναι αυτά που δικαιούμαστε και πολύ περισσότερο αυτά που χρειαζόμαστε. Στη γειτονιά μου θα κλείσουν τα 7 καταστήματα μανικιούρ-πεντικιούρ και τα 6 κομμωτήρια και θα μείνει μόνο ο ένας φούρνος που θα πουλάει είδος ανάγκης: ψωμί. Οι κυρίες θα πάψουν να ισορροπούν επικίνδυνα πάνω σε αφόρετες γόβες και τεχνητές επιθυμίες. Οι τράπεζες δεν θα έχουν διακοποδάνεια. Ο Ρέμος δεν θα βρίσκει κανέναν να του ρίξει δυο γαρύφαλλα. Η Φιλιππινέζα δεν θα αναθρέφει πια τα παιδιά. Οι σύγχρονες μανάδες ίσως δεν θα αναφωνούν «δεν αντέχω», γιατί θα ανακαλύψουν τη σημασία και της λέξης και της αντοχής. Τα παιδιά μας, όταν βγάζουν με 10 το λύκειο, θα πηγαίνουν σε κάποια τεχνική σχολή και όχι στο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου που αναλαμβάνει να βαφτίσει τους κατιμάδες επιστήμονες με το αζημίωτο.


Ίσως χρησιμοποιούμε το κινητό τηλέφωνο όπως σε όλη την Ευρώπη, για να επικοινωνούμε και όχι για να εξευτελιζόμαστε. Το «ουάου» θα πάψει να είναι το υποκατάστατο του οργασμού στις κουβέντες που ψάχνουν την επιβεβαίωση της ανοησίας. Μπορεί να ψάξουμε περισσότερο τον πραγματικό οργασμό, μαζί με τους κανονικούς ανθρώπους που θα μας κάνουν να τους εκτιμάμε. Θα αρχίσουμε να αξιολογούμε ποιος είναι ικανός και χρήσιμος και όχι αναγνωρίσιμος. Οι μανάδες δεν θα ζητάνε αυτόγραφο από την Τζούλια για τις κόρες τους.

Πιο πολύ, νομίζω, θα καταστρέψουμε με τα χέρια μας εκείνο το διεστραμμένο «εγώ» που επιμένει να μας αξιολογεί και να μας συγκρίνει με βάση τις πισίνες, τη μάρκα του αυτοκινήτου και τις κακόγουστες καρό ταπετσαρίες που φοράμε επειδή γράφουν Burberry. Μπορεί να μη θέλουμε πια να γίνουμε πλούσιοι, αλλά ουσιαστικοί. Μπορεί ίσως και να αγαπηθούμε περισσότερο, ανακαλύπτοντας τη συλλογικότητα και το ενδιαφέρον για μια ζωή που είναι κοινή. Οι επιπόλαιοι θα ξαναγίνουν επιπόλαιοι και δεν θα είναι πια τρέντι.

Οι αγρότες θα επιστρέψουν στα χωράφια. Και οι Ουκρανές, που έτρωγαν τις ψεύτικες επιδοτήσεις, στα σπίτια τους. Στα καφενεία των χωριών θα συζητάνε ξανά ποιο παιδί πρόκοψε και όχι ποιο πήγε σε ριάλιτι. Οι DJs, οι image makers, οι κουρείς σκύλων, ίσως χρειαστεί να βρουν μια άλλη δουλειά.

Το σύστημα της αξιολόγησής μας θα αλλάξει και ίσως απαιτήσουμε πραγματικά να τιμωρηθούν αυτοί που τα έφαγαν. Παρουσία μας, πάντα. Ίσως δεν ξαναψηφίσουμε εκείνους που μας έφεραν σε αυτήν τη θέση. Και ίσως καταλάβουμε πως τα κοράκια του εξτρεμιστικού καπιταλισμού, που φαίνονταν καναρίνια μέσα από τα κουστούμια και τις τηλεοράσεις, ήταν αυτοί που μας εξαπάτησαν την ώρα που ζαλιζόμασταν με Johnnie Black. Ίσως ψάξουμε για μια πιο δίκαια ζωή, χωρίς να μετράμε την απόδοση δίκιου με τη σύγκριση τραπεζικών λογαριασμών.

Μπορεί ξαφνικά οι καλλιτέχνες να αρχίσουν να παράγουν κι αυτοί, πατώντας σε αυτό που είναι ζωή και όχι στις κρατικές επιδοτήσεις, σαν να πουλάνε βαμβάκι, και στις δημόσιες σχέσεις.

Δεν είμαι σίγουρος πως όλα αυτά είναι κακά. Ναι, θα υπάρξουν χιλιάδες άνεργοι. Θα χτυπηθεί το Δημόσιο. Αυτό που βρίζουμε όλοι πως είναι αντιπαραγωγικό, μας ταλαιπωρεί και δεν μας εξυπηρετεί. Θα απολυθούν κάποιοι από αυτούς που μπήκαν με ρουσφέτι, γλείψιμο, αναξιοπρέπεια. Τα επαρχιακά μουσεία της χώρας δεν θα έχουν δέκα κηπουρούς, θα καταργηθούν οι «Οργανισμοί Αναξιοπαθούντων Κορασίδων» και οι «Πολιτιστικοί σύλλογοι για τη σουρεαλιστική προσέγγιση της ζωής του Λάμπρου Κατσώνη». Οι ανύπαντρες κόρες αξιωματικών δεν θα παίρνουν επίδομα. Και όσες από αυτές είναι επώνυμες δεν θα είναι «κατά του γάμου από άποψη», για να παίρνουν το επίδομα.


Φοβάμαι, όπως όλοι. Αλλά θέλω και να συντριβεί ένα σύστημα που αναπαράγει τη σαπίλα. Που βαφτίζει Δημοκρατία τον διεφθαρμένο του εαυτό, Δικαιοσύνη την ατιμωρησία του κι ευτυχία την κενότητα και τον ευδαιμονισμό.

Φοβάμαι. Γι αυτό θέλω να τελειώνουμε! 

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Μήπως είναι καιρός να βάλουμε κι εμείς αυτό το σοφό τεστ στη ζωή μας;

Για την αντιγραφή ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Μια μέρα, εκεί που ο μεγάλος αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Σωκράτης έκανε τη βόλτα του στην Ακρόπολη, συνάντησε κάποιον γνωστό του, ο οποίος του ανακοίνωσε ότι έχει να του πει κάτι πολύ σημαντικό που άκουσε για κάποιον από τους μαθητές του.


Ο Σωκράτης του είπε ότι θα ήθελε, πριν του πει τι είχε ακούσει, να κάνουν το τεστ της «τριπλής διύλισης».

«Τριπλή διύλιση»; ρώτησε με απορία ο γνωστός του!

Ναι, πριν μου πεις τι άκουσες για το μαθητή μου θα ήθελα να κάτσουμε για ένα λεπτό να φιλτράρουμε αυτό που θέλεις να μου πεις.


- Το πρώτο φίλτρο είναι αυτό της αλήθειας.

Είσαι λοιπόν εντελώς σίγουρος, συνέχισε ο Σωκράτης, ότι αυτό που πρόκειται να μου πεις είναι αλήθεια;

Ε....όχι ακριβώς....απλά το άκουσα όμως και.....

Μάλιστα, άρα δεν έχεις ιδέα αν αυτό που θέλεις να μου πεις είναι αλήθεια ή ψέματα;

- Ας δοκιμάσουμε τώρα το δεύτερο φίλτρο, αυτό της καλοσύνης.

Αυτό που πρόκειται να μου πεις για τον μαθητή μου είναι κάτι καλό;

Καλό; Όχι το αντίθετο μάλλον......

Άρα, συνέχισε ο Σωκράτης, θέλεις να πεις κάτι κακό για τον μαθητή μου αν και δεν είσαι καθόλου σίγουρος ότι είναι αλήθεια.

Ο γνωστός του έσκυψε το κεφάλι από ντροπή και αμηχανία.

Παρόλα αυτά, συνέχισε ο Σωκράτης, μπορείς ακόμα να περάσεις το τεστ γιατί υπάρχει και το τρίτο φίλτρο!

- Το τρίτο φίλτρο είναι αυτό της χρησιμότητας.

Είναι αυτό που θέλεις να μου πεις για τον μαθητή μου κάτι που μπορεί να μου φανεί χρήσιμο σε κάτι;

Όχι δεν νομίζω......

Άρα λοιπόν, συνέχισε ο Σωκράτης, αφού αυτό που θα μου πεις δεν είναι ούτε αλήθεια, ούτε καλό, ούτε χρήσιμο, γιατί θα πρέπει να το ακούσω;

Ο γνωστός του έφυγε ντροπιασμένος, έχοντας πάρει ένα πολύ καλό μάθημα!!