Έκθεση

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ 


Ονειρομνήμες!


Την πρώτη του ατομική έκθεση με τίτλο «Ονειρομνήμες» εγκαινίασε στον ανακαινισμένο χώρο τέχνης ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ (Σπευσίππου 21, Κολωνάκι), ο ζωγράφος - εικαστικός Αριστείδης Χρυσανθόπουλος.

Ο ζωγράφος Αριστείδης Χρυσανθόπουλος με τον γκαλερίστα Μελέτη Φικιώρη.

Μαζί με τον ιδιοκτήτη του χώρου - που προσφέρεται αφιλοκερδώς σε καλλιτέχνες - Μελέτη Φικιώρη θα υποδέχονται τους φιλότεχνους έως τις 31 Μαΐου 2013 που θα διαρκέσει η έκθεση. 

Διπολικές μνήμες.

Ο ανακαινισμένος χώρος με εξαιρετικό φωτισμό και σε τόνους βιομηχανικού γκρι που ερχόταν σε αντίθεση με το λευκό χρώμα των τοίχων, αγκάλιασε κι ανέδειξε τα έργα που απέπνεαν ονειρική διάθεση, χρώματα και αισθήσεις χαραγμένες σε μνήμες προσώπων και σωμάτων που αποτυπώθηκαν στα έργα του ζωγράφου. 


«Θέλω τα έργα μου να προσφέρουν αισθητική εφορία»......λεει ο ζωγράφος.Εγκαίνια για τρεις διαφορετικές εκθέσεις!


Την Δευτέρα 20 Μαΐου  2013 στις 20:00 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης εγκαινιάζονται τρεις διαφορετικές εκθέσεις  αλλά και το ανακαινισμένο πωλητήριο του Ιδρύματος.


Οι τρεις νέες εκθέσεις που φιλοξενεί το ΙΜΚ είναι:  

-  Έκθεση Επίτοιχων και Γλυπτών Έργων «Eureka»  του Σάκη Παπαγιάννη,

- Έκθεση Φωτογραφίας «Με το βλέμμα στο Φεγγάρι», για πρώτη φορά στην Ελλάδα  αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια επανδρωμένων αποστολών της NASA στο φεγγάρι, με φόντο το αστρικό στερέωμα από το 1962 και μετά,

- Έκθεση «Εφαρμογές Σύγχρονης Τέχνης’  με έργα γνωστών Ελλήνων εικαστικών που θα διαρκέσει έως 9 Ιουνίου (η Έκθεση δεν θα είναι επισκέψιμη 1 και 2 Ιουνίου 2013).

Το Πωλητήριο διαθέτει μία μεγάλη συλλογή από μεταξοτυπίες και αναπαραγωγές έργων Ελλήνων καλλιτεχνών σε διάφορες εφαρμογές  οι οποίοι έχουν εκθέσει στο παρελθόν στο ΙΜΚ, αλλά και πολλών ακόμη, καθώς και βιβλία που αφορούν στο έργο του Μιχάλη Κακογιάννη και στις τέχνες γενικότερα.

Υπάρχουν επίσης  μικρά γλυπτά, χρηστικά αντικείμενα τέχνης, πορσελάνινες κούπες και πιατέλες, χειροποίητα κοσμήματα, ρολόγια, είδη ένδυσης και πολλές ακόμα προτάσεις,  ιδανικές για ξεχωριστά δώρα, σε εξαιρετικά προσιτές τιμές για όλους με προσφορές και ευκαιρίες.

Τα εκθέματα του πωλητηρίου ανανεώνονται συνεχώς με την φροντίδα της Εύης Χατzημιχαήλ και της Gruppo Gemello.Κτερίσματα στο χώρο τέχνης!


Ο Χώρος Τέχνης «24» (Σπευσίππου 38),  και το Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία» εγκαινιάζουν  την ομαδική  έκθεση «Κτερίσματα» με έργα της Καλλιόπης Ασαργιωτάκη, του Τάσου Μαντζαβίνου και φωτογραφίες του Μισέλ Φάις , την Πέμπτη 14 Μαΐου  2013 στις  20:00 μ.μ.


Διάρκεια έκθεσης έως 29 Ιουνίου 2013.

Ο Τάσος Μαντζαβίνος και η Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, με αφορμή το τελευταίο μυθιστόρημα του Μισέλ Φάις Κτερίσματα (Εκδόσεις Πατάκη), δημιούργησαν ένα ιδιαίτερο σύμπαν από λάδια, ακουαρέλες και σχέδια, όπου «ξαναδιαβάζουν» εικαστικά τη θρυμματισμένη πρόζα και την ερωτική θανατογραφία των Κτερισμάτων.

Στην έκθεση συμμετέχει με δώδεκα ασπρόμαυρα φωτογραφικά δίπτυχα και ο συγγραφέας.

Στις 29 Μαΐου 2013, στις 8.30 μ.μ. η ιστορικός τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα και ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου θα συνομιλήσουν με θέμα: «Η ερωτική θανατογραφία στην τέχνη και στη λογοτεχνία».

Στις 6 Ιουνίου 2013, στις 8.30 μ.μ., οι ηθοποιoί Όλια Λαζαρίδου και Αλεξία Καλτσίκη θα διαβάσουν αποσπάσματα από τα Κτερίσματα.

Στις 13 Ιουνίου 2013, στις 8.30 μ.μ., η σκηνοθέτης και τραγουδίστρια Μάρθα Φριτζήλα θα ερμηνεύσει και θα σκηνοθετήσει τραγούδια που προκύπτουν από τα κείμενα και τις εικόνες αυτής της συνάντησης.Έκθεση Art Athina!Ο Εικαστικός Κύκλος, για τέταρτη χρονιά, συμμετέχει στην 18η Διεθνή Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης Art Athina 2013 η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως και τις 19 Μαΐου 2013 στο Κλειστό Γήπεδο Παλαιού Φαλήρου (Γήπεδο TaeKwonDo), με ατομική έκθεση της Μίνας Παπαθεοδώρου Βαλυράκη με τίτλο «Suns in the Sunset». Όπως η Μίνα Παπαθεοδώρου Βαλυράκη αναφέρει στο κείμενο της για το έργο:

«Τα μεγάλα  contrast  που συναντάμε στη φύση, και ο διάλογός τους - η συνομιλία τους με την τεχνολογία είναι μια εξαιρετικού αισθητικά ενδιαφέροντος, οπτική πρόκληση. Όταν παρεμβαίνω στο βύθισμα του κίτρινου με τις διασταυρούμενες - τις κάθετες, τα - contra luce - τις ευθείες, τις φόρμες των γερανών στα λιμάνια, τις γέφυρες, στα tunnel, είναι μια εσωτερική διαδικασία, που τείνει προς τον λυρισμό.


Αυτό με κάνει να επεκτείνομαι σε ατελείωτες επιφάνειες, ψάχνοντας για τον ήλιο, το φως, τις αντιθέσεις - τις διαβαθμίσεις του, προσπαθώντας να εξερευνήσω και να καταθέσω τις συγκινησιακές προσλαμβάνουσες και ερεθίσματα που εισπράττω.

Με την μουσική των Pink Floyd - Two Suns in the Sunset - το ακουστικό και το οπτικό ερέθισμα συγκλίνουν προς έμπνευση και δημιουργία».Οι Δεινόσαυροι της Παταγονίας!Έως τις 31 Μαΐου 2013 θα διαρκέσει η έκθεση «Οι Δεινόσαυροι της Παταγονίας» στο Κέντρο Ιππασίας- Ολυμπιακά Ακίνητα Γουδί.
Το εορταστικό ωράριο διαμορφώνεται ως εξής: Μ. Πέμπτη: 09:00 - 20:00 Μ. Παρασκευή - Μ. Σάββατο - Κυριακή του Πάσχα: ΚΛΕΙΣΤΑ Δευτέρα του Πάσχα: 09:00 - 20:00 

Στους δύο θεματικούς χώρους που αναπτύσσεται η έκθεση, «Δεινόσαυροι και Εξέλιξη» στο δυτικό τμήμα του κτιρίου και «Οι Γίγαντες και η Εξαφάνιση των Δεινοσαύρων» στο ανατολικό, το κοινό έχει την ευκαιρία να γνωρίσει πάνω από 15 διαφορετικά είδη Δεινοσαύρων σε αναπαραστάσεις φυσικού μεγέθους.
Παράλληλα μία σειρά διαδραστικών εκθεμάτων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με τη βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού, μετατρέπουν τους μικρούς επισκέπτες σε επιστήμονες παλαιοντολόγους .

Η έκθεση διοργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τους Φίλους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και τη «Grupo Cultural SRL» της Αργεντινής, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Εισιτήρια: Καθημερινές μετά τις 15.00 - 4€ (εκτός εορτών). Γενική είσόδος: 7 € ενήλικες και 4€ παιδιά. 
Ξενάγηση σε γκρουπ άνω των 15 ατόμων 1€ επιπλέον / άτομο.

Η έκθεση είναι προσβάσιμη σε άτομα με ειδικές ανάγκες.Έκθεση στην Τεχνόπολι!


Το εργαστήρι «Φωτογραφικός 9ος» διοργανώνει έκθεση με τη συμμετοχή 37  νέων φωτογράφων του, με τίτλο «FΛASH FORWARD» στην «Τεχνόπολι» Δήμου Αθηναίων, Κτίριο «Αεριοφυλάκιο 2».
Η έκθεση που θα διαρκέσει από την Τετάρτη 8 έως και την Κυριακή 12 Μαΐου 2013 περιλαμβάνει 62 φωτογραφίες από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Είσοδος ελεύθερη.

Στην έκθεση «FΛASH FORWARD» παρουσιάζονται  μερικά από τα καλύτερα έργα των νέων φωτογράφων του εργαστηρίου που προέκυψαν τη χρονιά 2012-2013 υπό τη διδασκαλία και την επιμέλεια του Βασίλη Νίκα.

Ο «Φωτογραφικός 9ος» (http://www.photoenatos.gr/) είναι μια από τις μεγαλύτερες φωτογραφικές ομάδες της Ελλάδας. Δημιουργήθηκε από τον Βασίλη Νίκα με σκοπό  να υποστηρίζει με φωτογραφικές δράσεις και εκθέσεις τα εργαστήρια στους δήμους που διδάσκει από το 2007 μέχρι σήμερα, ενώ στη πορεία εξελίχθηκε σε αυτόνομο εργαστήριο.

Κύριο στοιχείο του εργαστηρίου είναι η προσπάθεια που καταβάλλεται για τη δημιουργία φωτογραφικής σκέψης χρησιμοποιώντας τη φόρμα ως βασικό εργαλείο σύνθεσης.Έκθεση με πίνακες του Μποστ!Το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου παρουσιάζει από τις 15 Μαΐου στις 20.00, μέχρι τις 8 Ιουνίου 2013 ένα αφιέρωμα στο ζωγράφο, σκιτσογράφο, θεατρικό συγγραφέα και ποιητή Μέντη Μποσταντζόγλου, γνωστό ως Μποστ, με τίτλο «Μποστ - Λαϊκαί Εικόναι».
Η έκθεση του  αφιερώματος περιλαμβάνει πάνω από σαράντα έργα ζωγραφικής του καλλιτέχνη, ζωγραφισμένα βότσαλα, ζωγραφισμένα χρηστικά αντικείμενα και μικροέπιπλα, σχέδια για θεατρικά σκηνικά και κοστούμια, και σκίτσα, καθώς και θεατρικά κοστούμια που είχε σχεδιάσει ο Μποστ για τις παραστάσεις έργων του από τη θεατρική εταιρία «Στοά».


Τη βραδιά των εγκαινίων  η θεατρική εταιρία «Στοά» θα παρουσιάσει  δρώμενα από έργα και κείμενα  του Μποστ και θα προβληθούν οι ταινίες ντοκιμαντέρ για τον Μποστ από τις σειρές Μονόγραμμα (σκηνοθεσία Γιώργου Σγουράκη) και Έλληνες γελοιογράφοι (σκηνοθεσία Κατερίνας Πανταζοπούλου).


Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος οι παραπάνω ταινίες  θα προβάλλονται διαδοχικά (συνολική διάρκεια 70 λεπτά) στην αίθουσα διαλέξεων του μουσείου .

Με  την υποστήριξη του BSB Ζωγράφου. Την τσικουδιά των εγκαινίων προσφέρει  ο Σύλλογος Κρητών Ζωγράφου «Ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ».Παιχνίδια για Μεγάλους!


Εγκαινιάζεται την Τρίτη 23 Απριλίου 2013  στις 7.30 μ.μ. στην Γκαλερί Σκουφά (Σκουφά 4), η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Στόγιαν Ντόνεβ με τίτλο «Παιχνίδια για Μεγάλους».


Χαρτιά, μελάνια και ακουαρέλες χρησιμοποιεί ο Ντόνεβ  για να απελευθερώσει αλλά και να μεταδώσει τη ζωντάνια και την εφευρετικότητα της παιδικότητας που όλοι κρύβουμε μέσα μας.


Η αφαίρεση, τα γεωμετρικά σχήματα και οι χρωματικές συνθέσεις που χαρακτηρίζουν  την ζωγραφική γραφή του, δημιουργούν  την αίσθηση της τρίτης διάστασης  και μετατρέπονται σε παιχνίδια  σκέψης και λογικής για μεγάλους.


Εμπνευσμένος  από τον κύβο του Ρούμπικ (Rubik’s Cube), ο Ντόνεβ παρουσιάζει τα μικρά σχέδια του σαν ένα σύνθετο παζλ. Η διαδικασία επίλυσης του, μετατρέπει την αίσθηση του προβληματισμού και της δυσκολίας που χαρακτηρίζει την σύγχρονη καθημερινότητα των ενηλίκων, σε ένα σχηματικό και χρωματικό παιχνίδι. Διάρκεια έκθεσης έως 18 Μαΐου 2013.Yψιπέδια «από την κορυφή του αγέρα»!Οι Εικαστικές Αναζητήσεις (Σπευσίππου 21, Κολωνάκι), ένας χώρος που δημιούργησε ο Μελέτης Φικιώρης και προσφέρεται αφιλοκερδώς στους εικαστικούς καλλιτέχνες για να εκθέτουν το έργο τους,  και η Μικρή Άρκτος παρουσιάζουν από 11- 30 Απριλίου 2013 τη νέα δουλειά του ζωγράφου Μηνά Καμπιτάκη με τίτλο «Υψιπέδια (απ’ την κορφή του αγέρα)» σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.


Όπως σημειώνει και η επιμελήτρια της έκθεσης:


«Παρατηρώντας τα υψιπέδια και τα διάσελα της γενέθλιας Κρήτης εκ του άνωθεν, ο Μηνάς Καμπιτάκης αρθρώνει μία ιδιόχειρη γεωγραφία που διάστικτη από σημάδια εδάφους τελεί σε σταδιακή σμίκρυνση.

Κουκίδες πράσινου εμφύονται στις γήινες ώχρες και τα κεραμιδένια χωράφια με τον τρόπο μιας απαλής μουσικής ρυθμολογίας που ενθαρρύνει το βλέμμα σε μια διαδικασία σταδιακής πατριδογνωστικής αποκάλυψης».


Ο Μηνάς Καμπιτάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη. Έχει πραγματοποιήσει 6 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Έχει επίσης φιλοτεχνήσει πολλά εξώφυλλα βιβλίων και CD. Ζει κι εργάζεται στην Αθήνα.Στο Μουσείο Γουλανδρή!Η Εικαστική έκθεση «ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ  ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ», εγκαινιάστηκε την Τρίτη 27 Μαρτίου 2013, ώρα 7μμ, στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας - Κέντρο ΓΑΙΑ, Όθωνος 100, Κηφισιά. 


Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα ΚΩ, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την ΑΜΚΕ «Ιπποκράτης 2500 ΧΡΟΝΙΑ», με τη στήριξη του Υπουργείου Τουρισμού, και συμπεριλαμβάνει έργα 75 εκλεκτών καλλιτεχνών.Στην έκθεση συμμετείχε ο ζωγράφος Κώστας Ευαγγελάτος με τη σύνθεση του «Ασφαλακτοί», έργο με λάδι, ακρυλικό και φυσικούς σπόρους σε καμβά.Oι  «2κυκλιστές» του Δαυλού!O εικαστικός δημιουργός ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΔΑΥΛΟΣ παρουσιάζει στη Gallerie 30 (Σκουφά 30)  τους αγαπημένους του  «2κυκλιστές» από το Σάββατο 6 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι, έως τις 13 Απριλίου 2013.


Η ιδέα του καλλιτέχνη να δημιουργήσει μεγάλες, αλλά όχι υπερβολικές, ανθρώπινες φιγούρες πάνω στα δίκυκλά τους έτοιμες να κάνουν την απόδρασή τους.....γεννήθηκε όταν άρχισε να γίνεται αισθητή η κρίση στην καθημερινότητα μας και οι αναζητήσεις διεξόδων φυγής  να είναι συχνές και έντονες.

 

Φωνή διαμαρτυρίας, έκφραση αντίστασης, πρόταση αλλαγής είναι μερικά από τα μηνύματα που αφήνουν, στο πέρασμά τους πάνω στις μηχανές ή τα ποδήλατά τους, οι πρωταγωνιστές της τελευταίας δουλειάς του Θεοδόση Δαυλού.


Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του project της art-idea, «Το artinfotoday.gr στις galleries», όπου έργα των μελών καλλιτεχνών του εικαστικού οδηγού εκτίθενται σε χώρους τέχνης και.....πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της εταιρίας ιατρικής αισθητικής dermalogica® η οποία αγαπάει και στηρίζει εμπράκτως την Τέχνη και τους δημιουργούς της.


H Τρίτη Διάσταση του Δρούγκα!

O  Aχιλλέας Δρούγκας παρουσιάζει την καινούργια έκθεση ζωγραφικής του «Τρίτη Διάσταση» από τις 28 Μαρτίου 2013 έως τις 12 Απριλίου 2013 στον Εικαστικό Κύκλο (Χαρ. Τρικούπη 121). Από τις 13 Απριλίου - 27 Απριλίου 2013 η έκθεση θα μεταφερθεί  στην Καρνεάδου 20 στο Κολωνάκι.


Το 2009, όταν η Ελλάδα έμπαινε στη μεγάλη «κρίση», η αναδρομική έκθεση του Αχιλλέα Δρούγκα έκλεινε το κύκλο μιας μακράς περιόδου νεοελληνικής ευδαιμονίας.

Διαισθητικά, αυτή η αλλαγή, έχει απαθανατιστεί από το ζωγράφο, στον Μετεωρολόγο (2009), το τελευταίο έργο της έκθεσης, που ήταν μια εμπνευσμένη αυτοπροσωπογραφία του στο σκοτάδι με συμβολισμούς και αναφορές σε μια εποχή που παρέρχεται και στη νέα, που είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει και με ποιες συνέπειες στην Ελλάδα!

Στην πρωτότυπη και ευφάνταστη ρεαλιστική ζωγραφική του Αχιλλέα Δρούγκα, θυμηθήκαμε ξανά τι σημαίνουν οι κλασικές διαχρονικές αξίες της αρμονίας  και της συμμετρίας, του κανόνα, της τάξης  και του μέτρου, της σκηνικής παρουσίας και της χρωματικής πανδαισίας.

Με την νέα τολμηρή ενότητα με τίτλο «Τρίτη Διάσταση», ο Αχιλλέας Δρούγκας, μας δείχνει πώς βιώνει την έννοια της κρίσης, ένας μεγάλος δάσκαλος της οπτικής ψευδαίσθησης και σπουδαίος ζωγράφος της εποχής μας.

Ψαλιδισμένοι πίνακες, σκισμένες καρτ ποσταλ, γυρτές ανθογραφίες που φύγαν από το καρφί τους και θες να τις ισιώσεις, απειλούμενα τοπία, χαρακτηρίζουν μια νέα ενότητα ζωγραφικής, που θα αποκαλούσαμε ψυχολογικό ρεαλισμό.

Πιστός στους κανόνες της οφθαλμαπάτης, ο Αχιλλέας Δρούγκας ζωγράφισε έργα ασυμμετρίας με τόσο πειστικό τρόπο, που δεν έχουμε ξαναδεί από καλλιτέχνη της γενιάς του.


Έκθεση εις διπλούν!Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα παρουσιάζει δύο νέες - παράλληλες - ατομικές εκθέσεις.Στο χώρο του ισογείου, την πρώτη ατομική έκθεση φωτογραφίας του Τιμολέοντα Λειβαδίτη με τίτλο «Grande Classicism».


Ο Τιμολέων Λειβαδίτης, στα μεγάλου μεγέθους ή μεσαίων διαστάσεων έργα του, χρησιμοποιεί μεικτά υλικά, τα οποία αποτελούνται από φωτογραφίες δικών του λήψεων κι εκτυπώσεων, συνδυάζοντας το ευρηματικό τους κολάζ με ταινίες λευκών χαρτιών και ακρυλικά χρώματα, σε όλη την κλίμακα αραίωσης ή πύκνωσης των μαύρων τους τόνων, διαμορφώνοντας κατόπιν την σύνθεση σε ενιαία επιφάνεια.Στον πρώτο όροφο της γκαλερί την τρίτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Ανδρεάδη με τίτλο «Daily Unsimplicity».

Με πίνακες μεγάλων διαστάσεων, ισορροπώντας μεταξύ αναπαράστασης και αφαίρεσης, επιχειρεί να διευρύνει τα όρια της ζωγραφικής αφήγησης στη νέα εποχή.

Τα θέματα του απόλυτα - σύμβολα και παραισθήσεις μίας περιόδου στο σκοτάδι - μας οδηγούν στην πέρα από τις λέξεις ερμηνεία. Εκεί που το όραμα υπάρχει αυτόνομο ακινητοποιώντας τον «μέσα» χρόνο.  Οι εκθέσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 13 Απριλίου 2013.Μαρία Κτιστοπούλου!Εγκαινιάζεται τη Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013  στις 7.30μ.μ. στην Γκαλερί Σκουφά (Σκουφά 4, Κολωνάκι), η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Κτιστοπούλου με τίτλο «Πολύφλοισβος».Πρόκειται για τη παρουσίαση μιας σειράς νέων έργων που εστιάζουν στη μορφή και την αίσθηση των κυμάτων του αγριεμένου θαλάσσιου τοπίου. 


Οι θαλάσσιοι κυματισμοί στο ζωγραφικό κόσμο της Μαρίας Κτιστοπούλου, λειτουργούν ως μέσο επικέντρωσης στις πολλαπλές αισθητικές ιδιαιτερότητες της θαλασσογραφίας, καθώς και τις κοινωνικές αλλά και συναισθηματικές σημασίες που το ανήσυχο υδάτινο στοιχείο μπορεί να αποδώσει.Οι χρωματικές συνθέσεις αφρισμένων κυμάτων και συννεφιασμένων ουρανών, χρησιμοποιούνται ως αντανακλάσεις όχι μόνο του φυσικού φωτός που κρύβει το πέρασμα μιας καταιγίδας αλλά και ως αντανακλάσεις συναισθηματικών ερεθισμάτων της θαλασσογράφου ικανά να διεγείρουν τον εσωτερικό κόσμο του άμεσου θεατή.

«Μικρόκοσμος ο Μέγας»Την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013, ώρα 8:00μ.μ., με είσοδο ελεύθερη, εγκαινιάζεται η  αναδρομική έκθεση «Μικρόκοσμος ο Μέγας»,  της εικαστικού αν. Καθηγήτριας Διδακτικής της Τέχνης στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Τιτίκας Σάλλα, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Φίλωνος 29, Πειραιάς, τηλ: 210-4101.402), που διοργανώνεται από τον Δήμο Πειραιά και τον Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού και Νεολαίας (Ο.Π.Α.Ν) Δήμου Πειραιά.


Επιμελήτρια της έκθεσης η ιστορικός τέχνης Ελένη Πολυχρονάτου, οργάνωση - εκπαιδευτικό πρόγραμμα Αθηνά Πάνου, μουσειολόγος.  Η έκθεση θα διαρκέσει έως 16 Μαρτίου 2013.Η καλλιτέχνης γεννήθηκε στην Κρήτη, σπούδασε γερμανική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ζωγραφική χαρακτική και κεραμική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας.


Το εικαστικό της έργο έχει παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές  εκθέσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και Μουσεία.


Το επιστημονικό της έργο έχει παρουσιαστεί σε πολυάριθμες ανακοινώσεις, συνέδρια και σεμινάρια που αφορούν στην εικαστική αγωγή, καθώς και σε βιβλία. Έχει μεταφράσει και επιμεληθεί πολλά επιστημονικά κείμενα.Διαθλάσεις!Η αίθουσα τέχνης «έκφραση - Γιάννα Γραμματοπούλου»  εγκαινιάζει την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013, την ατομική έκθεση γλυπτικής  της Αντωνίας  Παπατζανάκη με τίτλο «Διαθλάσεις» σε επιμέλεια του Κωνσταντίνου Β. Πρώιμου.


Τα έργα της Αντωνίας Παπατζανάκη εκπέμπουν φως που μορφοποιείται καθώς περνά μέσα από σταθερά διαφανή στοιχεία.Στην έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 9 Μαρτίου 2013,  θα παρουσιαστούν μια σειρά φωτεινών ανάγλυφων επίτοιχων έργων, μια εγκατάσταση εγχάρακτων έργων από πλεξιγκλάς και μία σειρά φωτογραφικών εκτυπώσεων.Η παρουσίαση κορυφώνεται με ένα επιδαπέδιο παραλληλόγραμμο μνημειακό έργο, από σωλήνες αλουμινίου τοποθετημένους σε κυματοειδή διάταξη, που παραπέμπει σε ταφικό μνημείο.


Στη σειρά Φωτεινά ίχνη, τα έργα φωτίζονται εσωτερικά και οι χαράξεις στο πλεξιγκλάς ακτινοβολούν καθώς το φως περνά μέσα από την ύλη, αποκαλύπτοντας την εικόνα. Στην επιφάνεια των έργων αυτών αποτυπώνονται ίχνη από ενδύματα, που υπαινίσσονται τη σχέση μας με τους άλλους.

Στη σειρά  Τelevisions, διαλύει τις εικόνες του καταναλωτικού κοινωνικού μας περιβάλλοντος με σκοπό να μας κάνει  ενεργούς  θεατές που βλέπουν πίσω από την εικόνα - το φως αυτό καθαυτό. Η σειρά Cellular είναι έργα εμπνευσμένα από τις κυτταρικές δομές. Η βραβευμένη καλλιτέχνης ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη και την Αθήνα. Βερολίνο, Παρίσι, Αθήνα!Η έκθεση  «friends@proart» εγκαινιάζεται την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013, 6-9μμ, στο χώρο τέχνης Pro-art/Μ. Λεγάκη (Καλλιδρομίου 30, τηλ. 210-3847.967, 6976-880.408).Είσοδος ελεύθερη.Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Christian Rothmann, (Βερολίνο), Eliz Barbosa και  Jeanne Figueras (Παρίσι), Γιάννης Σαρέλης (Αθήνα).


Φίλοι της γκαλερί οι καλλιτέχνες, ενώνουν την παρουσία τους  και εκθέτουν πρόσφατη δουλειά τους σε τιμές μειωμένες κατά 50%, θέλοντας  να υποστηρίξουν την τέχνη στην δύσκολη σύγχρονη συγκυρία.Ακουαρέλλες, λάδια και μεταξοτυπίες του Βερολινέζου ζωγράφου Christian Rothmann. Μικρά έργα  ακουαρέλλας και κηρομπογιάς σε χαρτί, της νεαρής Γαλλίδας Eliz Barbosa από τη νέα ενότητα της δουλειάς της με τίτλο «Botanique», έργα με ακρυλικά σε χαρτί και γυαλί της Jeanne Figueras, που έχουν σαν θέμα τα άνθη της ίριδας, μικρά έπιπλα και αντικείμενα σχεδιασμένα από τον Γιάννη Σαρέλη, που συνδέουν ιστορίες του παρελθόντος με τη σύγχρονη πραγματικότητα.Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Μαρτίου 2013.

Τρίτη, Πέμ., Παρ. 5-8μμ, Σαβ. 11πμ-3μμ. και εκτός ωραρίου με ραντεβού.Η τελευταία εβδομάδα......μιας σπουδαίας έκθεσης!Περισσότεροι από 30.000 επισκέπτες θαύμασαν την έκθεση «Νικόλαος Γύζης: Ο μεγάλος ζωγράφος», ενώ παράλληλα κυκλοφόρησε η 2η ομότιτλη έκδοση του καταλόγου.


Λόγω των απαιτήσεων του κοινού, το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει έως και τις 3 Φεβρουαρίου 2013, διευρύνεται κατά 2 ώρες και διαμορφώνεται ως εξής: καθημερινά και Σαββατοκύριακο 10.00-20.00.Στην έκθεση παρουσιάζονται σημαντικές ελαιογραφίες και σπάνια ελαιογραφικά σχέδια και γλυπτά του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου του 19ου αιώνα.


Τα έργα προέρχονται από την πολυσυζητημένη δωρεά της οικογένειας Γύζη προς τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης και πλουτίζεται με αντιπροσωπευτικά έργα της εξελικτικής πορείας του κορυφαίου δημιουργού από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, Εθνικής Τράπεζας, Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ, Alpha Bank, Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, Τράπεζας της Ελλάδος, Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Συλλογής Εμφιετζόγλου, Συλλογής Μαριάννας Λάτση και πολλών άλλων ιδιωτικών συλλογών.Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς - Κωνσταντίνος Διδασκάλου.


Παρενέργειες!Η Gallery Genesis (Χάρητος 35, Κολωνάκι)  εγκαινιάζει την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013 στις 20.30  την έκθεση της Τόνιας Ανδριώτη «Παρενέργειες ΙΙ »  σε επιμέλεια Ίριδας Κρητικού, η οποία θα διαρκέσει έως τις 18 Φεβρουαρίου 2013.


«Στην πρώτη ατομική της έκθεση στην Αθήνα, η εγκατεστημένη στη Νέα Υόρκη βραβευμένη εικαστικός Τόνια Ανδριώτη, εκθέτει έργα της  δημιουργημένα κατά την τελευταία διετία, (ελαιογραφίες μεγάλων διαστάσεων και μικρότερα ασπρόμαυρα σχέδια με μελάνι ή μολύβι), που ιχνηλατούν με εύγλωττο τρόπο το προσωπικό στίγμα της ζωγράφου, σχηματίζοντας ανεξάντλητα σενάρια φαντασιακής και ταυτόχρονα αληθοφανούς αφήγησης και υπαινισσόμενα σώματα ανθρώπων και ζώων ευμετάβλητα.», λεει η Ίρις Κρητικού.

Η καλλιτέχνης σπούδασε στην Αθήνα, στη Ν. Υόρκη και στο Νιουκάσλ, κι έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα, στο Μόναχο, τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο. Το 2005 επιμελήθηκε τη σκηνογραφία στις «Όρνιθες», για το Θέατρο Νέο Ριάλτο, Αθήνα.
Από το 2006 έως σήμερα  ζει και εργάζεται  στη  Νέα Υόρκη κι από το 2008 έως σήμερα εργάζεται  στο Ατελιέ του Jeff Koons LIC, Sculpture Department, στη Νέα Υόρκη.


Η πρώτη έκθεση της χρονιάς!Την νέα  σειρά  έργων  της  εκθέτει  η  ζωγράφος Μάγδα  Σιάμκουρη  στην Γκαλερί ΣΚΟΥΦΑ (Σκουφά 4), εγκαινιάζοντας τη σαιζόν του νέου χρόνου.


Το βερνισάζ θα γίνει την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013 στις 7.30 μ.μ. και η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 9 Φεβρουαρίου 2013. 
H καλλιτέχνης αυτή τη φορά εκφράζεται μέσα από εικόνες δένδρων σε δάσος,  χρησιμοποιώντας μαύρα μελάνια. Η Μάγδα Σιάμκουρη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη κι έχει σπουδάσει στο Λονδίνο και την Αθήνα . Είναι λέκτορας στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, όπου διδάσκει από το 1990.Συνεργάστηκε ως πολιτική γελοιογράφος με την εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ενώ το 1977 συμμετείχε στην ιστορική  Παγκόσμια Έκθεση Γελοιογραφίας «Καλημέρα Μόλυνση», στην Κηφισιά.Από το 1983 συνεργάζεται  με το Κέντρο Τέχνης και Γραφικών Τεχνών Artigraf για την φιλοτέχνηση  και εκτύπωση έργων λιθογραφίας . Έχει κερδίσει ως αριστεύσασα υποτροφίες και βραβεία.


Τι θα δούμε μέσα στο νέο χρόνο; 

Art Kolonaki!

Η γκαλερί Art Kolonaki, Λυκαβηττού 20,  σε συνεργασία με την εικαστική ομάδα Art Way, παρουσιάζει όλες τις γιορτές με ελεύθερη είσοδο, την  ομαδική έκθεση  καλλιτεχνών που συμμετείχαν στην διεθνή έκθεση Affordable Art Fair, Seattle, η οποία διοργανώθηκε στο Seattle Center Exhibition Hall.

Ευαγγελάτος, Κορρίνα, Λ. Πετμεζάς.


Εκτίθενται έργα ποικίλων τεχνικών και θεμάτων, χαρακτηριστικά των σύγχρονων εικαστικών τάσεων.
Την βραδιά των εγκαινίων δόθηκε στους συμμετέχοντες και Έπαινος, αναμνηστικό δίπλωμα. Η σημαντική προσπάθεια είναι υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Σαν Φρανσίσκο.Αλίκη Παλάσκα!    
Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα θα παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση της Αλίκης Παλάσκα με τίτλο «O Χρόνος Παραμένει Ακίνητος, όπως Ένας Κλειστός Χώρος» έως τις 12 Ιανουαρίου 2013.Η Αλίκη Παλάσκα δημιουργεί ένα περιβάλλον που αποτελείται από επιμέρους εγκαταστάσεις διαφορετικής κλίμακας και ένα βίντεο.
Τρίτη - Παρασκευή 11:00 - 20:00, Σάββατο 12:00 - 16:00.
Αφιέρωμα στον Νουρέγιεφ! 

Το Θέατρο Badminton υπερήφανα παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον Ρούντολφ Νουρέγιεφ (1938 – 1993), τον λαμπρότερο αστέρα του χορού του 20ού αιώνα, τιμώντας την επέτειο των είκοσι χρόνων από το θάνατό του, το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013 στις 20.30 και την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013 στις 19.00.


Μια επιλεγμένη ομάδα από Αστέρια της Όπερας του Παρισιού - Etoiles, η υψηλότερη βαθμίδα διάκρισης για τους χορευτές του ιστορικού Μπαλέτου της παρισινής Όπερας - μαζί με 15 καταξιωμένους χορευτές του Paris Opera Ballet, παρουσιάζει ένα γκαλά με τις εντυπωσιακότερες χορογραφίες του.H αγάπη του αλόγου και της λεύκας!Στον χώρο τέχνης «24» στην οδό Σπευσίππου εγκαινιάζεται την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012 στις 20.00 η έκθεση ζωγραφικής και αντικειμένων της Φωτεινής Στεφανίδη (καλλιτέχνης με διεθνείς διακρίσεις και βραβεία)  με τίτλο «Η παράξενη αγάπη του αλόγου και της λεύκας» εμπνευσμένη από το ομότιτλο βιβλίο του Χρήστου Μπουλώτη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως 12 Ιανουαρίου 2013.


Μια παράξενη αγάπη - αυτή του αλόγου και της λεύκας εξιστορεί στο χώρο της παιδικής λογοτεχνίας με την  πρώτη του εμφάνιση ο Χρήστος Μπουλώτης  και γίνεται η αφορμή της ατομικής έκθεσης για τη ζωγράφο και εικονογράφο Φωτεινή Στεφανίδη.


Η πλήρης σειρά των εικόνων που κοσμούν το ομότιτλο βιβλίο στην νέα του μορφή (εκδόσεις Polaris) καθώς και έργα μεγαλύτερων διαστάσεων, συλλεκτικό βιβλίο - αντικείμενο, πήλινες πλάκες και πιατέλες καθημερινής χρήσης όπου ζωγραφισμένες λεύκες και άλογα συνδιαλέγονται απρόβλεπτα, σχέδια και αφηγηματική ταινία από ύφασμα,  ανασυνθέτουν εικαστικά τον προσφιλή μύθο.


Ο Στρατής εκθέτει στη Σιάτιστα!Μετά την επιτυχημένη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη Γιάννη Στρατή στο Ιστορικό – Παλαιοντολογικό Μουσείο Πτολεμαΐδας η σειρά έργων «DaDarsa» παίρνει τη σκυτάλη από τις «Ολυμπιακές Δάδες» στο Ιστορικό Κτίριο Σιάτιστας «Τραμπάντζειο» με αφορμή τα 100 χρόνια Απελευθέρωσής  της.


Ο Δήμος Βοΐου σε συνεργασία με την εφημερίδα ΔΥΤΙΚΗ Μακεδονία πραγματοποιούν τα εγκαίνια της έκθεσης το Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2012 στις 19.00.Ο  Γιάννης Στρατής μέσα από την πάλη του Μαύρου με το Άσπρο, Κακό - Καλό καταθέτει μια βαθύτερη εσωτερική αλήθεια με πίστη και αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο.


Ο ίδιος αναφέρει: «Νιώθω ικανοποιημένος που ο χρωστήρας συμβάλλει στην ψυχή μου να αισθάνεται καλά, πολύ περισσότερο δε όταν αυτός ακουμπά τις ρίζες, την Ιστορία και τον πολιτισμό της πατρίδας μου. Τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς μάχες».Έργα του βρίσκονται εκτός από την Πινακοθήκη της Προεδρίας της Δημοκρατίας & τη Βουλή των Ελλήνων, σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.Διάρκεια έκθεσης έως 28 Φεβρουαρίου 2013, Δευτέρα - Παρασκευή: 09.00  – 17.00.


Συλλήψεις και μικρά απεικονίσματα!Από την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου έως τις 23 Δεκεμβρίου 2012, θα ξεκινήσει η λειτουργία των ART Weekends στην εικαστική έδρα του ART STUDIO EST του Κώστα Ευαγγελάτου.


Στην πρώτη φάση αυτής της νέας δυνατότητας επικοινωνίας των φιλοτέχνων τόσο  με  τον ίδιο, όσο και με  πρωτότυπα ανέκθετα έργα τέχνης και εκδόσεις τέχνης και λογοτεχνίας, θα παρουσιαστούν συνθέσεις ζωγραφικής, κολλάζ και επιζωγραφισμένες γεωμετρικές κατασκευές, μικρών διαστάσεων, σε προσιτές τιμές, κατάλληλες για μικρούς χώρους, γραφεία και δώρα.
Kάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από 11.30 έως 14.30 στην οδό Πρατίνου 87 και Αντήνορος, πίσω από την Εθν. Πινακοθήκη, στην Αθήνα.Έκθεση στη gallery Genesis!Η gallery genesis παρουσιάζει την έκθεση  του Σουηδού ζωγράφου Lennart Berggren  «FRAGMENTS OF TIME», υπό την αιγίδα της Σουηδικής Πρεσβείας.


Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 17 Νοεμβρίου 2012.


Ο Lennart Berggren παίζει με τις αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία μπερδεύοντας καταστάσεις και ανθρώπους μέσα στο δικό του χωροχρόνο. Το χτες και το σήμερα γίνονται ένα σε ότι δημιουργεί. Ο ίδιος είναι πολλές φορές ένας θεατής μέσα στα έργα του!

Τίμησαν τον καλλιτέχνη!

Ο Δήμος Μοσχάτου - Ταύρου εγκαινίασε την  αναδρομική έκθεση ζωγραφικής - γλυπτικής του Κώστα Καρνάβα, τον οποίο και τίμησε για το έργο του και την προσφορά του στην πόλη.


Η έκθεση στο Πολιτιστικό  Κέντρο, Κωνσταντινουπόλεως και Σολωμού στο Μοσχάτο θα διαρκέσει έως 13 Νοεμβρίου 2012 και παράλληλα παρουσιάζονται και  οι δώδεκα πίνακες που δώρισε  ο καλλιτέχνης στο Δήμο. 

Ο καλλιτέχνης που έχει πραγματοποιήσει  πολλές ατομικές εκθέσεις και έργα του υπάρχουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό,  γεννήθηκε στο Μοσχάτο , σπούδασε σκηνογραφία και σκηνοθεσία στην Σχολή Λ. Σταυράκου, έκανε ελεύθερες σπουδές ζωγραφικής και γλυπτικής στην Γερμανία και Βρετανία και  είναι ένας σημαντικός καλλιτέχνης της μεταμοντέρνας ζωγραφικής και γλυπτικής τέχνης.

«Ο Κώστας Καρνάβας, τον οποίο τιμά ο Δήμος Μοσχάτου - Ταύρου για  την μέχρι τώρα συμβολή του στον χώρο της νεώτερης και σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός και δραστήριος καλλιτέχνης.

Σε όλες τις περιόδους του ζωγραφικού και γλυπτικού του μέχρι σήμερα έργου, παρακολουθεί και μετουσιώνει τους προβληματισμούς της εποχής του, διαμορφώνοντας έργα με κριτική διάθεση και ποιητική πνοή. Πρόκειται για έργα μοναδικά στο είδος τους, καθώς ο καλλιτέχνης ποτέ δεν επαναλαμβάνεται.

Έχοντας εντυπωσιακή ευχέρεια στο σχέδιο, όπως επίσης επινοητικότητα στο χρώμα, ο Κώστας Καρνάβας δημιουργεί έργα με επίκεντρο τον άνθρωπο, μέσα από την μυθολογία και την καθημερινότητά του.

Ένας άλλος κύκλος των έργων του αφορά την φύση, το εγγύτερο και απώτερο περιβάλλον, που υποδηλώνει επιθυμίες, νοσταλγίες και όνειρα, τα οποία γεννά η ίδια η ζωή και οι ανάγκες της, ενώ μια τρίτη του ενότητα συγκροτούν οι μεταφυσικές του εικαστικές συνθέσεις» τονίζει μεταξύ άλλων η κριτικός και ιστορικός τέχνης Αθηνά Σχινά.

 «Τα Χάρτινα» της Ναταλίας Μελά!

Στις 15 Νοεμβρίου 2012 εγκαινιάζεται στην Γκαλερί Σκουφά η έκθεση της Ναταλίας Μελά με τίτλο «Τα Χάρτινα» και θα διαρκέσει έως τις 11 Δεκεμβρίου 2012.


Πρόκειται για μια σειρά νέων έργων της γνωστής γλύπτριας, που είναι κατασκευασμένα από χαρτί. «Τα Χάρτινα» είναι 35 περίπου έργα γλυπτικής από χαρτί: πουλιά, κατσίκια, παγώνια,  σκαντζόχοιροι και άλλα ζώα, ζωντανεύουν ανάλαφρα και γλαφυρά, με πολύ χρώμα και τη χαρά της ζωής.  

Αν και αρκετά νεώτερη, η Μελά ωρίμασε μέσα στη γενιά του ’30, καθώς είχε για φίλους και μέντορες κορυφαίες μορφές της εποχής. Ο κόσμος της είναι ποιητικός, μυθολογικός, ερωτικός.
Η Ναταλία Μελά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923 . Ο πατέρας της, Μιχαήλ, αξιωματικός του πυροβολικού, ήταν γιος του Παύλου Μελά και της Ναταλίας Δραγούμη, με καταγωγή από την Ήπειρο και τη Μακεδονία. Η μητέρα της, Αλεξάνδρα Πεσμαζόγλου, ήταν κόρη του τραπεζίτη Ιωάννη Πεσμαζόγλου.

Το 1942 έδωσε εξετάσεις στο Εργαστήριο Γλυπτικής της Α.Σ.Κ.Τ και εκεί  παρακολούθησε μαθήματα στα Εργαστήρια του Δημητριάδη και αργότερα του Τόμπρου. Παράλληλα πήγαινε και στο Εργαστήριο του Απάρτη.

Την ίδια εποχή εγκαταστάθηκε στο δικό της εργαστήριο στην οδό Μουρούζη 5, στο οποίο εργάζεται μέχρι και σήμερα.  Το 1946 πήρε το Α' βραβείο γυμνού και αποφοίτησε από την Α.Σ.Κ.Τ. Το 1951 παντρεύτηκε με  τον αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, με τον οποίο απέκτησε  δύο παιδιά.

Τα έργα της  έχουν εκτεθεί  σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τον Μάρτιο του 2011 η Ακαδημία Αθηνών την τίμησε με το Αριστείον Καλών Τεχνών.

Έκθεση ζωγραφικής για δύο!

Ο χώρος τέχνης Pro-art / Μ. Λεγάκη (Καλλιδρομίου 30, Αθήνα) εγκαινίασε  την έκθεση ζωγραφικής «Δύο στο 30» στην οποία  συμμετέχουν με πρόσφατη δουλειά τους δύο καλλιτέχνιδες: η Μάνθα Τσιάλιου και η Λίζα Γεωμπρέ.


Η Μάνθα Τσιάλιου κινείται στο χώρο της παραστατικής ζωγραφικής και παρουσιάζει έργα της με λάδι σε καμβά κι η Λίζα Γεωμπρέ στην εμπνέεται από το δέντρο και τον συμβολισμό του. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου 2012.

Τρίτη, Πέμ., Παρ. 5-8μμ, Σαβ 11πμ-3μμ και εκτός ωραρίου με ραντεβού, κατόπιν συνεννόησης στο τηλέφωνο 6976 880408.
Έκθεση φωτογραφίας στην Κέρκυρα!

Από τις 27 Οκτωβρίου 2012 και μέχρι τις 12 Μαΐου 2013,  το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης  Κέρκυρας θα φιλοξενήσει την  Έκθεση του διάσημου φωτογράφου Ρόμπερτ Α. ΜακΚέημπ «Ελλάδα - Κίνα: Λαοί αρχαίοι, κόσμοι που αλλάζουν». Πρόκειται για μια αφηγηματική συμπύκνωση στιγμών που «φυλάχτηκαν» στο πέρασμα του χρόνου από το φακό του φωτογράφου, παρουσιάζοντας τις ραγδαίες και δραματικές αλλαγές που σημειώθηκαν στην Ελλάδα και στην Κίνα τα τελευταία πενήντα χρόνια.


Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έγχρωμες φωτογραφίες από την Ελλάδα της δεκαετίας του ‘50 εκτίθενται για πρώτη φορά, ενώ πολλές από αυτές ο Ρόμπερτ ΜακΚέημπ τις τράβηξε στο πλαίσιο αποστολής για το National Geographic Society.

Εικόνες του λαϊκού πολιτισμού μας και ειδικά του Αιγαίου διασώθηκαν χάρη στην έμπνευσή του. Βαφτίσια, μαθητές σχολείων με μπλε ποδιές, σκαμμένα πρόσωπα βιοπαλαιστών, παλιά λεωφορεία, όλα «μπερδεύονται» μέσα στο φακό του αλλά με μια ποιητική διάθεση που ξεπερνάει κατά πολύ την απλή περιέργεια και που δείχνει ένα δημιουργικό άγχος να τα διασώσει όλα στο φιλμ του αλλά και στην καρδιά του.


Η δεύτερη μεγάλη ενότητα της έκθεσης είναι αφιερωμένη στο φωτογραφικό οδοιπορικό του ΜακΚέημπ σε δύο ασύλληπτα μέρη της αχανούς Κίνας. Το ένα είναι ο τεράστιος, πολυσύχναστος ποταμός Yangtze, στο λιμάνι του Wushan. Και το άλλο είναι η Παλιά Σαγκάη - που βιώνει καθημερινά την απειλή της κατεδάφισης.

Η Έκθεση συνοδεύεται από έναν ιδιαίτερα φροντισμένο κατάλογο  με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που θα διατίθεται από  το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης και τις εκδόσεις Πατάκη.

Τον κατάλογο σχεδίασε ο Θύμιος Πρεσβύτης με την επιστημονική συνεισφορά της Ιστορικού Τέχνης Εβίτας  Αράπογλου και εκτυπώθηκε στην Βερόνα της Ιταλίας από την Trifolio, με την επίβλεψη του Massimo Tonolli.  

Χορηγός της έκθεσης: Aegean Airlines
Με την υποστήριξη: International Photography Publishers (IPP), The Hellenic Centre, Coca Cola 3E

Έκθεση Έκπληξη!

Η «ΕΚΠΛΗΞΗ!», η καθιερωμένη εικαστική εκδήλωση του artAZ για την υποστήριξη των αστέγων της Αθήνας, επιστρέφει με την τέταρτη έκδοσή της.

Μεταξύ 16 - 18 Νοεμβρίου 2012, στην Αίθουσα «Κωστής Παλαμάς», (Κτίριο «Δ10») στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, περισσότερα από 300 έργα τέχνης «αγνώστου πατρότητας» μας περιμένουν να τα υιοθετήσουμε, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο το Πρόγραμμα Στήριξης Αστέγων της «ΚΛΙΜΑΚΑ», ενός  κοινωνικού φορέα, μη κερδοσκοπικού ο οποίος παρέχει πολύπλευρες υπηρεσίες σε κοινωνικά αποκλεισμένα άτομα με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους και την κοινωνική τους επανένταξη.


Η εικαστική πλατφόρμα artAZ www.artaz.gr καλεί 300 καλλιτέχνες να δημιουργήσουν, ειδικά για την ΕΚΠΛΗΞΗ, από ένα έργο τέχνης. Τα έργα έχουν ενιαία διάσταση (18 x 24 εκ.) και προσφέρονται σε ενιαία συμβολική τιμή (50 €), ενώ είναι υπογεγραμμένα στην πίσω πλευρά τους. Έτσι η ταυτότητα του δημιουργού  αποκαλύπτεται μετά την αγορά του έργου.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες, που προσφέρουν τα έργα τους αφιλοκερδώς, καλύπτουν όλη τη γκάμα της καλλιτεχνικής έκφρασης και βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια της καριέρας τους. Φέτος όμως η ΕΚΠΛΗΞΗ έχει έντονη διεθνή αύρα, καθώς οι συμμετοχές δεν περιορίζονται σε Έλληνες εικαστικούς.

Παράλληλα με την καθιερωμένη έκθεση των 300 έργων, στο δεύτερο επίπεδο της αίθουσας θα φιλοξενηθεί το «Spectrum» - μία ομαδική έκθεση, με έργα επιλεγμένων καλλιτεχνών. Ποσοστό από τις πωλήσεις των έργων του «Spectrum» θα διατεθεί επίσης για τους σκοπούς της «ΕΚΠΛΗΞΗΣ».

Εγκαίνια Έκθεσης: Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012  19:30 - 22:30  Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012   12:00 - 21:00.

Πώληση έργων: Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012, 12:00 - μέχρι εξάντλησης των έργων.

Έκθεση έργων: Online στο artAZ (www.artaz.gr), από τις 15 Οκτωβρίου 2012.

Έκθεση στη gallery Genesis!Η gallery Genesis παρουσιάζει την έκθεση  του Σουηδού ζωγράφου Lennart Berggren  «FRAGMENTS OF TIME», υπό την αιγίδα της Σουηδικής Πρεσβείας. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 17 Νοεμβρίου 2012.


Ο Lennart Berggren παίζει με τις αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία μπερδεύοντας καταστάσεις και ανθρώπους μέσα στο δικό του χωροχρόνο. Το χτες και το σήμερα γίνονται ένα σε ότι δημιουργεί. Ο ίδιος είναι πολλές φορές ένας θεατής μέσα στα έργα του!


Η Ενσυναίσθηση του Χαρίτωνα Μπεκιάρη!

Η gallery Genesis εγκαινιάζει τη νέα καλλιτεχνική περίοδο στις 27 Σεπτεμβρίου 2012 ημέρα Πέμπτη στις 20.00, με την πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής empathy (ενσυναίσθηση) του Χαρίτωνα Μπεκιάρη σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.

Φροίξος.

«Στην πρώτη ατομική του έκθεση με τίτλο empathy (ενσυναίσθηση),  ο Χαρίτων Μπεκιάρης επικαλείται ταυτόχρονα τα αγαπημένα του βιβλία επιστημονικής φαντασίας και τον Αριστοτέλη, συλλέγει επίμονα υγρές ανάσες ζώων και φτερουγίσματα ψαριών, αποβιβάζεται στο νησί του Πρόσπερου και επιβιώνει ολομόναχος στο νησί του Ροβινσώνα Κρούσου, με όχημα το αραχνοΰφαντο σύμπαν που εγκαθίσταται στα χαρτιά του.

Κερυτίτιδα έλαφος.

Δράττοντας την αληθινή ευκαιρία που μόνη η ζωγραφική δεινότητα δίνει στο σχέδιο (μελάνι και γκουάς), ξεδιπλώνει τη φαντασία του συναρμολογώντας νεοκλασικές ιστορίες αγάπης και νεογοτθικές ιστορίες τρόμου, συμπλέκοντας αλληγορίες, παρομοιώσεις και μεταφυσικά συμβάντα.

Πέρα από το συναρπαστικά σκοτεινό φαντασιακό, αυτό που θα απομείνει ανεξίτηλα ορατό στο βλέμμα θεατή είναι η βαθιά αυτοβιογραφική διάθεση του καλλιτέχνη».

Διάρκεια έκθεσης: 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ - 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012. 

Έκθεση Γεροδήμου στη Μύκονο! 

Άλλη μια ατομική έκθεση της ζωγράφου Βαρβάρας Γεροδήμου είναι γεγονός. Η εικαστικός προσωρινά «εγκαταλείπει» το άστυ και ταξιδεύει το έργο της ως το Νησί των Ανέμων για την έκθεση με τίτλο «Aura» που θα φιλοξενηθεί στην Πινακοθήκη Μυκόνου, στο Ματογιάννι, από 31 Αυγούστου μέχρι 6 Σεπτεμβρίου 2012. 

Εκτός από την καινούρια σειρά «Aura» με τον ανεπεξέργαστο καμβά και την καλοκαιρινή θεματολογία, θα υπάρχουν και παλαιότερα έργα από την έκθεση «Ιδέες» που σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα και όχι μόνο, με τις χαρακτηριστικές γυναικείες φιγούρες και τα αφαιρετικά τοπία που δημιουργούν οπτικές ψευδαισθήσεις και ονειρικούς συμβολισμούς.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό από τις 10:00πμ συνεχόμενα μέχρι το βράδυ και η είσοδος θα είναι  ελεύθερη.

Το 10% των εσόδων θα διατεθεί σε φιλανθρωπικό ίδρυμα της Μυκόνου. 

Πανσέληνος Τέχνης!   

Από τις 2 Αυγούστου 2012 το βράδυ θα παρουσιάζεται η  έκθεση έργων ζωγραφικής,
φωτογραφίας και χαρακτικής σύγχρονων εικαστικών καλλιτεχνών - Ελλήνων και ξένων - που ανήκουν στη μόνιμη συλλογή της Σύγχρονης Πινακοθήκης VILLA «ΡΟΔΟΠΗ», στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς.  


Στην δωδεκαετή λειτουργία της Σύγχρονης Πινακοθήκης  παρουσιάστηκαν με επιτυχία  εκθέσεις του Κώστα Ευαγγελάτου, συνεργατών του στο ART STUDIO EST καθώς και εικαστικά δρώμενα. 


Φέτος από 2 - 15 Σεπτεμβρίου 2012 θα εκτεθεί επιλογή από τη  μόνιμη συλλογή τέχνης, ενώ στις 31 Αυγούστου 2012, βραδιά της Πανσελήνου, ώρα 9 μμ, θα εγκαινιαστεί η έκθεση του Κώστα Ευαγγελάτου, με τίτλο  «ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΤΕΧΝΗΣ», με επιζωγραφισμένα αντικείμενα και νέες μικτές τεχνικές.

Θα ακολουθήσει η ετήσια καλλιτεχνική δεξίωση στον κήπο της VILLA «ΡΟΔΟΠΗ».