Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Προσοχή στα νοθευμένα ποτά!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ

Μόλις το 2% των νυχτερινών κέντρων ελέγχεται κάθε χρόνο για ύπαρξη νοθευμένων ποτών. Ακόμα και μεταλλικό χρώμα αυτοκινήτου έχει εντοπιστεί μέσα σε ποτά.


Μια βιομηχανία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ έχει στηθεί στον κόσμο της νυχτερινής διασκέδασης με κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Η κατάσταση χειροτερεύει  στα νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες με θύματα κυρίως τους νέους και οξύνεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι δεν είναι δυνατόν να αναγνωριστεί η νοθεία πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματά της, αφού πλέον η «μεταμφίεση» που εφαρμόζεται είναι αριστοτεχνική.


Πρόσφατα στην Τουρκία 3 Ρωσίδες πέθαναν από νοθευμένα ποτά και 30 κινδύνεψαν σοβαρά.Τα πιο επίφοβα για νοθεία ποτά θεωρούνται η βότκα, το ουίσκι, η τεκίλα και το τζιν.

Η νοθεία των ποτών που αποβαίνει επικίνδυνη για την υγεία διακρίνεται σε  τρεις κατηγορίες:

Α' κατηγορία. Οι επιτήδειοι παίρνουν επώνυμα ποτά και τα αραιώνουν. Αυτή η νοθεία έχει χαρακτηριστεί και ως... ανώδυνη. Αυτό γίνεται κυρίως στο ουίσκι, τη βότκα και την τεκίλα.

Β' κατηγορία. Οι επιτήδειοι αγοράζουν υποβαθμισμένη αλκοόλη από το εμπόριο, την αραιώνουν και βάζουν λίγο καραμελόχρωμα για να έχει το χρώμα του ουίσκι.

Γ' κατηγορία. Οι επιτήδειοι, κυρίως από τις ανατολικές χώρες, αγοράζουν βιομηχανικά προϊόντα, όπως π.χ. βερνίκι μεταλλικών χρωμάτων αυτοκινήτων, μπογιές κ.ο.κ, και αποστάζουν την αλκοόλη. Στη συνέχεια, την αραιώνουν και φτιάχνουν τζιν και τεκίλα. Ωστόσο, όπως την απομονώνουν από τα διάφορα μείγματα, αποστάζουν και διάφορες άλλες τοξικές ουσίες, που είναι πολύ επικίνδυνες για την υγεία. Επιπλέον, στα διάφορα σφηνάκια δε βάζουν τις εγκεκριμένες από τον κώδικα τροφίμων - ποτών χρωματικές ουσίες, αλλά προσθέτουν παράνομα χρώματα, αυτά που χρησιμοποιούνται στ' αυτοκίνητα!


Οι προσμείξεις συνεπώς είναι πολύ επικίνδυνες: προκαλούν πονοκεφάλους, ζαλάδες, γαστρεντερικές διαταραχές και εάν καταναλωθούν σε μεγάλη ποσότητα γαστρορραγίες. Οι τοξικές ουσίες από τα χρώματα μπορεί να προκαλέσουν και βλάβη στο οπτικό νεύρο - έως και τύφλωση ή προβλήματα μνήμης, βλάβη στον εγκέφαλο, κώμα ακόμη και τον θάνατο.

Η προφύλαξη από τα παράνομα ποτά μπορεί να γίνει όταν ο καταναλωτής:

- Παραγγέλνει μπουκάλι και απαιτεί να του το σερβίρουν στο τραπέζι και να το ανοίγουν μπροστά του.

- Παραγγέλνει εμφιαλωμένα αλκοολούχα ποτά τα οποία ανοίγονται μπροστά του παραγγέλνει ποτήρι και να απαιτεί να του το σερβίρουν επάνω στο μπαρ για να βλέπει τι πίνει.

- Προτιμά να πίνει μια συγκεκριμένη μάρκα ποτού, για να είναι πιο εύκολο να αναγνωρίζει τη γεύση και το χρώμα του.

- Είναι επιφυλακτικός στις πολύ φτηνές προσφορές.

- Γνωρίζει ότι έχει το δικαίωμα να επιστρέψει το ποτό του, εάν δεν τον ικανοποιεί, και φυσικά να μη διστάζει να ασκεί αυτό το δικαίωμα.

- Δεν πίνει ποτέ νηστικός.

- Δεν ανακατεύει ποτά όταν πίνει.

- Καταναλώνει αλκοόλ με μέτρο.

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Η τελετουργική γελοιότητα των Οίκων Αξιολόγησης!

Αν το έπιπλο μυρίζει μούχλα ή ναφθαλίνη!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Για να φύγει η μυρωδιά της μούχλας ή της ναφθαλίνης από ένα έπιπλο, υπάρχουν διάφορα κολπάκια:


1.Βάλτε μέσα στο έπιπλο ένα μπολάκι με καυτό γάλα. Ανανεώνετε καθημερινά μέχρι να φύγει η μυρωδιά. Όταν φύγει η μυρωδιά αερίζετε το έπιπλο.



2. Βάλτε μέσα στο έπιπλο μοσχοκάρφια, αφήστε τα μία εβδομάδα και ανοίξτε / αερίστε το έπιπλο.

3. Για να φύγει η επίμονη μυρωδιά ναφθαλίνης, ρίξτε μέσα στο έπιπλο σταγόνες από αιθέριο έλαιο βανίλιας.

Αν η μυρωδιά δεν φύγει, βρέξτε ένα σφουγγάρι με καυτό ξύδι και καθαρίστε το έπιπλο εσωτερικά.......και μετά το ξεπλένετε με καθαρό βρεγμένο με νερό σφουγγάρι.

Καλή επιτυχία!

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Ποίοι έβαλαν στο στόχαστρο την οικονομία της Κύπρου;

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Πριν λίγο καιρό είχαν επισημανθεί κάποια δημοσιεύματα (Γερμανικά και Άγγλο-σαξονικά) καθώς και κάποιες κινήσεις που έδειχναν ότι το «βρώμικο» παιχνίδι που παίχθηκε (και παίζεται) σε βάρος της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας ετοιμάζεται να επαναληφθεί σε βάρος της Κύπρου με την συνέργια........δυστυχώς (όπως πάντα) εσωτερικών παραγόντων!

Μάλλον, ο διοικητής της Κυπριακής Κεντρικής Τράπεζας κ. Αθανάσιος Ορφανίδης (με θητεία στο ΔΝΤ αν θυμάμαι καλά) παίζει ένα κρίσιμο ρόλο σε αυτό!

Η Κύπρος βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο της ευρωζώνης. Έχει επιπλέον το πιο σοβαρό άνοιγμα στην παραπαίουσα Ελλάδα.

Η Κύπρος, που υιοθέτησε το ευρώ το 2008, έχει αντεπεξέλθει σχετικά καλά στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση. Αλλά, με μια πολύ μικρή οικονομία, έναν τεράστιο κλάδο offshore χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ογκώδεις τράπεζες, χαμηλή οικονομική ανάπτυξη και Πρόεδρο τον κ. Δημήτρη Χριστόφια.....ο οποίος πρόσφατα υπέγραψε την συμφωνία μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη ΑΟΖ της Κύπρου, στα ταμπλό ανάβουν ήδη τα κόκκινα λαμπάκια!


Η Standard & Poor’s εκτιμά ότι οι κυπριακές τράπεζες κατέχουν 31δις ευρώ σε κρατικά και τραπεζικά ομόλογα της Ελλάδος. Το μέγεθος αντιστοιχεί σχεδόν στο 185% του ΑΕΠ και συγκεντρώνεται σε δύο τράπεζες: την Τράπεζα Κύπρου και τη Marfin Popular Bank.

Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα έχει καλή κεφαλαιοποίηση: με εκτιμώμενο συντελεστή 14 κεφαλαίων tier one το 2011, μπορεί να απορροφήσει αρκετές απώλειες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι επενδυτές προεξοφλούν κάποιο ρίσκο στην Κύπρο. Το spread ανάμεσα στο 5ετές ομόλογο της χώρας και σε εκείνο της Ισπανίας έχει διευρυνθεί από τις 20 στις 135 μονάδες βάσης από τα μέσα Φεβρουαρίου 2011.

Το ΑΕΠ της Κύπρου υπολογίζεται περίπου 16,7δις ευρώ και το δημόσιο χρέος της υπολογίζεται στα 10δις ευρώ ή 62% μόνο του ΑΕΠ!

Υπάρχουν όμως και ορισμένες ανησυχίες για την οικονομία. Η Κύπρος έχει μέσο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών 6% από το 1995, που χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τις καταθέσεις κατοίκων του εξωτερικού. Οι δημόσιες δαπάνες επίσης  ξεπερνούν ανησυχητικά την οικονομική ανάπτυξη.....με επιτακτική ανάγκη την άμεση δημοσιονομική εξυγίανση!

Όλα αυτά μέχρι τις 10 Ιουλίου 2011. Η φονική έκρηξη από «άγνωστη» μέχρι στιγμής αιτία!.....στον ναύσταθμο του Κυπριακού Ναυτικού προκάλεσε ένα «ντόμινο» εξελίξεων:

1. Οι ζημιές που υπέστη ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Βασιλικού μαζί με την ολοσχερή καταστροφή της Ναυτικής Βάσης υπερβαίνει μέχρι στιγμής τα 3,0 δις ευρώ ή 17,96% του ΑΕΠ!

Το κυπριακό δημόσιο χρέος, παρότι βρίσκεται σήμερα σε λογικά επίπεδα, αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια λόγω των παρεμβάσεων που θα απαιτηθούν για την αποκατάσταση των συνεπειών της τραγικής έκρηξης!

Επίσης το ΑΕΠ της Κύπρου είναι πιθανό να μειωθεί λόγω των παράπλευρων συνεπειών στον παραγωγικό ιστό της Κύπρου από τα προβλήματα ηλεκτροδότησης!

2. Δεκαπέντε μέρες μετά την συμφορά που έπληξε την Κύπρο, ο Οίκος Αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου από την βαθμίδα Α2 σε Baaa1!

Οι αναλυτές της Moody’s προειδοποίησαν ότι μετά την καταστροφή στο σύστημα ηλεκτροδότησης της Κύπρου και τις αλυσιδωτές συνέπειες σε όλους τους κλάδους της παραγωγής, τα δημόσια οικονομικά της αναμένεται να σημειώσουν περαιτέρω επιδείνωση!

Επίσης επεσήμαναν ότι ένα «στοιχείο» που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την οικονομία είναι η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά κρατικά ομόλογα!

Στις 11/08/2011 ο διεθνής Οίκος Αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε την Κύπρο κατά δύο βαθμίδες σε ΒΒΒ από Α- προηγουμένως. Παράλληλα, ο Οίκος διατηρεί το outlook της χώρας σε αρνητικό!

«Η υποβάθμιση αυτή αντανακλά την αδυναμία της χώρας, όπως το περιμέναμε, ότι δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει το χρέος της στις διεθνείς αγορές το β΄ 6μηνο του 2011 και το α΄ 6μηνο του 2012», εκτιμά ο Chris Pryce, Director της Fitch's Sovereign Group, αναμένοντας το 2011 το κυπριακό χρέος προς ΑΕΠ να φτάσει στο 7% στο τέλος του 2011.

Το ερώτημα όμως που αιωρείται αναπάντητο είναι κατά πόσον ο κ. Pryce ήταν ενήμερος!....των οικονομικών στοιχείων πηγή... τα οποία ανακοίνωσε στις 01/08/2011 το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου, σύμφωνα με τα οποία μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου 2011 δεν υπάρχουν σημαντικές χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου!

3. Η επιβάρυνση που θα υποστούν  οι κυπριακές τράπεζες, που κατέχουν 31δις ευρώ σε κρατικά και τραπεζικά ομόλογα της Ελλάδος, έπειτα από την ανταλλαγή των με νέα μεγαλύτερης διάρκειας!

4. Τα πολιτικά προβλήματα μεταξύ των Κυπριακών κομμάτων (που επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο λόγω της καταστροφικής έκρηξης)......επηρεάζουν τις ισορροπίες του πολιτικού συστήματος!


Επίλογος: Ο αδύνατος κρίκος της ευρωζώνης! ....η Κύπρος με την πολύ μικρή οικονομία της είναι στο στόχαστρο των Οίκων Αξιολόγησης οι οποίοι μόνο αθώοι δεν είναι! Και για να μην ξεχνιόμαστε. Οι εν λόγω Οίκοι κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της Κύπρου έπαιξαν, παίζουν και θα παίζουν εκμεταλλευόμενοι διάφορες συνέργιες εξωτερικών ή εσωτερικών παραγόντων!

Τα συμπεράσματα είναι δικά σας!!

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Ντοκιμαντέρ......το βιβλίο «Αγνοούμενοι - Άκρως Απόρρητο»!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Βασισμένο στο βραβευμένο βιβλίο του κ. Πέτρου Κασιμάτη «Αγνοούμενοι -  Άκρως Απόρρητο», από τις εκδόσεις Λιβάνη, είναι το νέο ντοκιμαντέρ του Ηλία Ιωσηφίδη  «Παγωμένος Χρόνος», που αναφέρεται στις σκοτεινές σελίδες του Κυπριακού και στην ύπαρξη επιζώντων αιχμαλώτων από την  εισβολή του ΄74.



Το ντοκιμαντέρ, που έχει αποσπάσει ενδιαφέρουσες διεθνείς κριτικές, θα είναι υποψήφιο στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Χαλκίδας, ενώ το τελευταίο μέρος του, που φέρει τον τίτλο «13 Περιστέρια», εμπεριέχει αποκαλυπτικά στοιχεία που παρουσιάζονται για πρώτη φορά και δημιουργούν αίσθηση.

Το φιλμ «Παγωμένος Χρόνος» διαθέτει  εξαιρετική φωτογραφία από τον Ανδρέα Ζαχαράτο, η μουσική είναι του Στ. Σοφιανού, το μοντάζ του Χ. Μαυροφοράκη και  η σκηνοθεσία του Ηλία Ιωσηφίδη. Αφιερώνεται σε όλους εκείνους για τους οποίους ο χρόνος σταμάτησε την ημέρα της εισβολής των Τούρκων!


Το βιβλίο του Πέτρου Κασιμάτη «Αγνοούμενοι-Άκρως Απόρρητο», 4η έκδοση (εκδόσεις Λιβάνη), είναι ένα συναρπαστικό ντοκουμέντο που κόβει την ανάσα. Ο κ. Κασιμάτης τιμήθηκε με το Πρώτο Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας της Ένωσης Αργεντινών Συγγραφέων, ενώ για το βιβλίο πάνω στο οποίο βασίστηκε το ντοκιμαντέρ τού απονεμήθηκε το δημοσιογραφικό βραβείο Μπότση.

Πέρσι προτάθηκε για τον τίτλο του «Συγγραφέα της Χρονιάς», ενώ αποστολές του έχουν απασχολήσει όλα τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Έχει καλύψει επτά πολεμικές αναμετρήσεις και ανατροπές καθεστώτων κι έχει ταξιδέψει με όλα τα μέσα, με αεροπλάνα, με μοτοσικλέτες, με άλογα, στις πέντε ηπείρους τις περισσότερες φορές ως ειδικός απεσταλμένος αθηναϊκών εφημερίδων.

Έχει εκδώσει τέσσερα  δημοσιογραφικά βιβλία, τρία λογοτεχνικά (μεταφρασμένα στα γαλλικά, ισπανικά, ρωσικά και ρουμανικά), καθώς και ένα βιβλίο ταξιδιωτικής λογοτεχνίας.

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Επικίνδυνο προϊόν: Kellog's Special K - corn flakes!

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Ο ΕΦΕΤ διαπίστωσε πως στο Kellog's Special K - corn flakes, ανιχνεύτηκε φουντούκι αλλεργιογόνο.


Κι επειδή πολλοί από μας και κυρίως παιδιά!.....τρέφονται καθημερινά με το συγκεκριμένο προϊόν, διαδώστε το και αν σας έχει περισσέψει πετάξτε το.

Ακολουθεί το σχετικό Δελτίο Τύπου του ΕΦΕΤ ημερομηνίας 01/08/2011 προς ενημέρωσή σας......

«Ενημέρωση σχετικά με ανάκληση προϊόντος ο Ε.Φ.Ε.Τ., σε συνέχεια διερεύνησης κοινοποίησης των κυπριακών αρχών, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαπίστωσε τη διακίνηση και στην ελληνική αγορά προϊόντος δημητριακών πρωινού (corn flakes), στο οποίο ανιχνεύτηκε φουντούκι, αλλεργιογόνο συστατικό, που δεν αναγραφόταν, ως όφειλε, στην επισήμανση.

Πρόκειται για δημητριακά πρωινού (corn flakes) με την εμπορική επωνυμία «Special K - Τραγανές Νιφάδες από Ρύζι και Σιτάρι Ολικής Αλέσεως με Κατεψυγμένα Αποξηραμένα Φρούτα», σε συσκευασία των 300 g, με αριθμό παρτίδας L10, ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 03.04.2012 και γραμμοκώδικα (barcode) 5 050083 262548, το οποίο παρασκευάζεται από την εταιρεία «KELLOGG COMPANY OF G.B. LTD» του Ηνωμένου Βασιλείου και διακινείται στην ελληνική αγορά από την επιχείρηση «ΑΤΛΑΝΤΑ Α.Ε.» ( Λ. Μαρκοπούλου, Γλυκά Νερά Αττικής).


Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του ανωτέρω προϊόντος από την ελληνική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές, που είναι αλλεργικοί στο φουντούκι και έχουν στην κατοχή τους το εν λόγω προϊόν , να μην το καταναλώσουν».

Αν τύχει και βρείτε το προϊόν σε ράφι καταστήματος, επικοινωνήστε αμέσως με τον ΕΦΕΤ στο  Τηλ.: 210-6971500 ή Φαξ: 210 6971501.

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Πεταμένο βιός, άναρχη δόμηση, απολίτιστη καθημερινότητα!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΡΑΦΩΝΙΤΗΣ

Με αφορμή την διευθέτηση, του χρόνιου προβλήματος, που ακόμη μια φορά αποτολμάτε εκ μέρους της Πολιτείας, των αυθαιρέτων κτισμάτων που φύτρωναν δεκαετίες τώρα ανά την επικράτεια σε βουνά, λαγκάδια, παραλίες , πόλεις, όσο και όπου οικισμός, σε ιδιοκτησία ή εν ανάγκη σε «ιδιοκτησία»,  καταπατώντας γη του Δημοσίου ή και του γείτονα, που παρεπιδημούσε αγνοώντας τον ελλοχεύοντα κίνδυνο, σκέπτεται κανείς και με την αφορμή αυτή, πόσοι πολλοί από εμάς ευθύνονται για την κατάντια του τόπου μας έως τις μέρες μας. και όχι μόνο οι πολιτικοί, που μας αρέσει κατηγορώντας τους, να απενοχοποιούμε εαυτούς και αλλήλους. 

Ένα εκατομμύριο και πάνω αυθαίρετα δεν έγιναν από άλλους, ξένους, Εοκικούς, Αμερικανούς, Τροϊκανούς, κατακτητές και όποιον άλλον. Κτίστηκαν από τον αυθαιρετούντα κατά εξακολούθηση νεοέλληνα με την συνοδό αβελτηρία του πολιτικού κόσμου!


Η σύγχρονη Ελλάδα οικιστικά «αναπτύχθηκε» όλως τυχαίως από την «πρωτοβουλία» του αυθαίρετου οικιστή και την απουσία οράματος, σχεδίου, και αισθητικής όσο και ηθικής καλλιέργειας όσων κυβέρνησαν τα τελευταία πενήντα χρόνια, με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, αυτόν τον δύσμοιρο τόπο.

Κόποι στην ξενιτιά μετατράπηκαν σε εμβάσματα  για κτίσματα σεισμικός ευάλωτα, εκτεθειμένα στο κρύο και τη ζέστη και με κοντινή στην ημερομηνία ανέγερσής τους την ημερομηνία λήξης του κύκλου ζωής τους .


Η Πολιτεία  ουδέποτε ουσιαστικά δεν σχεδίασε το μέλλον της Χώρας, απλώς εκ των υστέρων και καταϊδρωμένη προσπαθούσε να ξεμπλέξει τα κουβάρια που άφηνε να δημιουργηθούν. Άφησε έτσι απροστάτευτο τον πολίτη να σπαταλά το βίος του σε νυχτοκάματα σε επιτήδειους-απατεώνες εργολάβους και επίορκους στην πλειονότητά τους δημόσιους λειτουργούς που κοίταζαν αλλού, όσο το έγκλημα συντελούνταν.

Η Πολιτεία παράλληλα και εξακολουθητικά ένοιωθε πάντοτε ανήμπορη να αντιμετωπίσει τους ισχυρούς που ασχημονούσαν ανεγείροντας μεγαθήρια στις ακτές, πάνω στον αιγιαλό, και την προκλητικότητα που συνόδευε την πράξη, όσο και τον αποκλεισμό πρόσβασης στις ακτές  του πόπολο.

Έτσι τα συμφέροντα θεμελιώθηκαν, απόκτησαν τούβλα και σοβάδες, μετατράπηκαν σε κυριολεκτικώς «ακίνητα»  και αμετακίνητα και η αυθαιρεσία σε καθεστώς.


Φτωχός και πλούσιος έγιναν «ένα» απέναντι στις σπάνιες αναλαμπές του Κράτους να επιβάλλει το νόμο και την ευρυθμία. Η αυθαιρεσία συγχέεται πλέον με την ελευθερία και τα δημοκρατικά δικαιώματα και το όλον πράγμα δεν μαζεύεται

Λύπη για τον φτωχό που θα νομιμοποιήσει την μεταξύ των άλλων επικίνδυνη παράγκα του (ίσως θα έπρεπε να νομιμοποιούνται μόνο όσα προηγουμένως ελέγχονται αντισεισμικά), θυμός για τους προκλητικούς των αιγιαλών και των δασών, αμφιβολίες για τον αν από τούδε και στο εξής η μελλοντική Πολιτεία θα σέβεται τον εαυτόν της και θα εξαφανίσει την οικιστική αυθαιρεσία. Όσο ζω ελπίζω!            

Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Το βλέμμα ενός εκτός Ελλάδος Έλληνα! Μέρος 2ο.....

Για την αντιγραφή ο ΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ


Εσείς είστε όλοι τα θύματα μίας μεγάλης πλεκτάνης! Μιας αμερικανοσιωνικής συνομωσίας ενάντια στο ταλαίπωρο Ελληνικό έθνος που αρνείται να καταναλώσει κουτόχορτο αντιστεκόμενο στα αντιλαϊκά σχέδια των πολυεθνικών. Κούνια που μας κούναγε! ΚΛΕΦΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ! ΕΓΩ, ΕΣΥ, Ο ΔΙΠΛΑΝΟΣ ΜΑΣ. ΟΛΟΙ ΜΑΣ!

Την αγανάκτησή σας λοιπόν δεν την συμμερίζομαι. Το αίσθημα αδικίας σας δεν το καταλαβαίνω. Για ένα πράγμα μονάχα εξακολουθώ να αναρωτιέμαι. ΠΟΥ ΠΗΓΕ Η ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ ΣΑΣ ΜΩΡΕ ΈΛΛΗΝΕΣ;


Έχουμε καταντήσει οι ψωμοζήτουλες της Ευρώπης εξαρτώντας την επιβίωση μας από λεφτά άλλων. Και όταν αυτοί μας τα δίνουν (ναι, με τόκο βεβαίως - κι εμείς το ίδιο θα κάναμε), εμείς τους ζητάμε και τα ρέστα. Απαιτούμε. Εκβιάζουμε. Θεωρούμε πως μας έχουν ανάγκη. Πως μας οφείλουν χρέος μεγάλο επειδή κάπου κάποιοι κάποτε σε αυτόν τον τόπο παρήγαγαν πολιτισμό. Επειδή τότε εκείνοι κοιμόντουσαν ακόμα στις σπηλιές με τα αγρίμια. Οι εποχές άλλαξαν Έλληνες και εμείς αμελήσαμε να επιβιβαστούμε στο τρένο του χρόνου.

Ας πάρουμε μερικά μαθήματα από το παράδειγμα άλλων πραγματικά υπερήφανων λαών, όπως οι Ιάπωνες λόγου χάρη. Ξεφυλλίζω μία εκ των μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδων στη Μ. Βρετανία λίγες εβδομάδες μετά την ανυπολόγιστη τραγωδία που χτύπησε το νησί τους.

Ολοσέλιδη καταχώρηση υπογεγραμμένη από τον ίδιο τον Ιάπωνα πρωθυπουργό. Αναφέρεται στην οικονομική βοήθεια που προσέφερε ο Βρετανός φορολογούμενος στο δοκιμαζόμενο έθνος του. «Από τα βάθη της καρδιάς μας σας ευχαριστούμε για την αμέριστη συμπαράσταση σας τούτες τις δύσκολες ώρες. Ο Ιαπωνικός λαός δεν ξεχνά. Θα ορθοποδήσουμε. Θα ανταποδώσουμε. Ευχαριστούμε.»


Ευχαριστούμε. Έτσι απλά. Αντρίκεια. Λακωνικά. Εμείς εξακολουθούμε να θεωρούμε πως τα λεφτά που μας δανείζουν οι ξένοι ξεφυτρώνουν ως μάννα εξ' ουρανού. Δίχως κόπο. Δίχως ιδρώτα. Δίχως δουλειά. Έχουμε καταντήσει τόσο εγωπαθείς που αδυνατούμε να αντιληφθούμε πως τα λεφτά δεν ανήκουν σε αόρατους αιμοδιψείς τραπεζίτες, πως δεν είναι παρά οι οικονομίες νοικοκυριών και συνταξιούχων, οι καταθέσεις τους, τα αποθεματικά των ασφαλιστικών τους ταμείων, οι φόροι που έχουν πληρώσει στο κράτος τους.

Και κάτι ακόμα: αρνούμαστε να δεχθούμε πως έχουν κάθε δικαίωμα να επιλέξουν τι θα τα κάνουν. Ακόμη και να τα κάψουν, που λεει ο λόγος, έχουν δικαίωμα παρά να τα δανείσουν σε εξυπνάκηδες κομπιναδόρους αρχοντοχωριάτες που πλαστογραφούνε στατιστικές προκειμένου να κοροϊδέψουν τους αγαθούς και τους αδαείς. Τους εαυτούς μας κοροϊδεύουμε Έλληνες. Κανέναν άλλον. Ξεχάσαμε το ευχαριστώ. Απαξιώσαμε το φιλότιμο. Γίναμε αγνώμονες. Αχάριστοι. 

   
Τη λύση φίλοι μου δεν θα τη βρείτε στους δρόμους και στις αγανακτισμένες πορείες. Η λύση είναι (ακόμα) στα χέρια σας. Μπροστά στα μάτια σας. Αντισταθείτε στην ανομία. Καταδικάστε την παρανομία ακόμη κι αν αυτή είναι μέσα στο σπίτι σας. Καταγγείλετε τον κλέφτη ακόμα κι αν αυτός είναι ο αδερφός σας. Περιθωριοποιείστε τον καταχραστή ακόμη κι αν τυγχάνει να είναι συνάδελφός σας (που μάλλον θα είναι εδώ που τα λέμε). Τιμωρήστε τον φοροφυγά. Μην ψωνίζετε το παραμικρό από όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις.

Επιβραβεύστε τον τίμιο, τον σωστό, τον νομοταγή επαγγελματία. Μα, πάνω απ' όλα ΑΛΛΑΞΤΕ! Τους γύρω σας και τον εαυτό σας. Διαφορετικά κάντε την αγανάκτησή σας κορνίζα πάνω από το τζάκι να την βλέπουνε τα παιδιά μας και να την φτύνουν!

Του Βασίλη Μαχιά,

Αναρτήθηκε από ΛΕΥΤΕΡΙΑ  τη  Δευτέρα,  01/08/ 2011