Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Συνεχόμενες απεργίες λογικής!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΡΑΦΩΝΙΤΗΣ

Ως Λαός αρνούμαστε να μπούμε στη διαδικασία της λογικής, διότι φοβούμαστε μήπως τελικά εξ αυτής υποχρεωθούμε, να καταλάβουμε. Παραμένουμε ως Λαός στη συναισθηματική φάση της εξέλιξής μας. Αν προς στιγμήν υπερβούμε το συναίσθημα τότε με άλμα μεταπηδούμε στην μεταφυσική.


Τις δυσκολίες ή θα μας τις επιλύσει το θέλω μας είτε εν ανάγκη ο Θεός. Εκεί είναι και εντοπίζεται το πρόβλημα, εκεί δημιουργείται το πρόβλημα, εκεί συντηρείται το πρόβλημα εκεί τέλος βρίσκεται το αδιέξοδο του μέλλοντός μας.

Όσο πιο λίγο σκεπτόμαστε - και σκεπτόμαστε λίγο - τόσο περισσότερο φωνάζουμε και φωνασκούμε. Είμαστε οπαδοί βεβαιοτήτων και πεποιθήσεων, μας ταιριάζει περισσότερο θεό-κρατούμενο Κράτος και ανάθεση στο Θεό και τους επί γης εκπροσώπους του τόσο η δημιουργία όσο και η επίλυση των προβλημάτων.


Όλα εκ Θεού και τότε ίσως θα ησυχάσουμε. Θα αποποιηθούμε έτσι τις προσωπικές όσο και τις συλλογικές μας ευθύνες, διότι όλα αυτά μας κουράζουν αβάσταχτα.

Θα φταιει μονάχα ο Θεός για τα πάντα και εμείς, πάλι ανεύθυνα παιδιά! 

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Παρακολούθηση.......της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Δημοτικής Εταιρείας ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε.

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο  συνήλθε την Τετάρτη 13/07/2011 στις 06.30μμ υπό την Προεδρία της κ. Κορογιαννάκη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.


Αφού διαπιστώθηκε απαρτία της Γ.Σ. της Δημοτικής Α.Ε. «ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ», η συνεδρίαση ξεκίνησε για την λήψη απόφασης επί του μοναδικού θέματος που αναφέρεται στην  πρόσκληση του Δημοτικού Συμβουλίου με αριθμό πρωτοκόλλου 19 ημερομηνίας 08/07/2011, περί ορισμού μελών του  Δ.Σ. της εταιρείας «ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε.».

Η Πρόεδρος κ. Κορογιαννάκη πήρε τον λόγο και ανέφερε στο σώμα ότι η Γ.Σ. συγκαλείται  ξανά  κατόπιν οδηγιών της Περιφέρειας ότι η Γ.Σ. θα πρέπει (1) να συγκληθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι από την Πρόεδρο και (2) να κοινοποιηθεί με επιστολόχαρτο της ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε.! Επίσης ανέφερε ότι εκλύθηκε η Συμβολαιογράφος κ. Αικατερίνη Φλουρή να είναι παρούσα κατά την διάρκεια της Γ.Σ.!


Ακολούθως τον λόγο ζήτησε η κ. Α. Συνοδινού της Δημοτικής Παράταξης «Πόλη Φως» η οποία σχολίασε το επίμαχο θέμα  του ορισμού μελών του Δ.Σ. της ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε. λέγοντας ότι επειδή:

- Τα μέλη του Δ.Σ. της ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε. κ.κ. Β. Ξυπολητάς, Πρόεδρος, Α. Ζυγούρας, Π. Μπόζος, Γ. Κατσίμπας, Γ. Παντελιδάκης, Α. Καφετζή και Γ. Ντάση, των οποίων η θητεία δεν έχει ακόμη λήξη, δεν έχουν υποβάλει γραπτώς την παραίτησή τους

- Δεν έγινε λογοδοσία των υπό παραίτηση μελών του Δ.Σ. στην Γενική Συνέλευση

- Τα εν λόγω μέλη του Δ.Σ. δεν απαλλάχθηκαν των ευθυνών τους στην Γενική Συνέλευση

- Τα μέλη του Δ.Σ. δεν προσκλήθηκαν να παρευρεθούν στη Γενική Συνέλευση

δεν μπορεί να θεωρηθεί νομότυπη η διαδικασία διορισμού του νέου Δ.Σ.!

Ο κ. Ανέστης Νικολέλης Πρόεδρος του «νομιμοφανούς»  Δ.Σ. πήρε αμέσως μετά τον λόγο και είπε ότι η Περιφέρεια δεν του ζήτησε να εφαρμόσει την ανωτέρω διαδικασία! Επίσης πρόσθεσε ότι για λόγους οικονομίας έκρινε ότι δεν χρειάζεται διορισμός Διευθύνοντος Συμβούλου....τα καθήκοντα του οποίου θα τα εκτελεί ο ίδιος ο Πρόεδρος!

Ο κ. Ξυπολητάς, Πρόεδρος του Δ.Σ. πήρε τον λόγο και είπε ότι είχε υποβάλει  την  παραίτησή του πριν την αλλαγή του «νομιμοφανούς» Δ.Σ.! Επίσης ανέφερε ότι δεν χρειαζόταν να γίνει απολογισμός των μελών του Δ.Σ. διότι δεν είχαν παρέλθει από το χρόνο της δήθεν παραίτησής τους 12 μήνες!

Δηλαδή, ισχυρίστηκε ότι ενώ μεν έγινε - κατ’ αυτόν ορθώς - η παραίτηση των μελών του προηγούμενου Δ.Σ. της  εταιρείας ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε., εντούτοις οι παραιτηθέντες δεν λογοδότησαν τότε για τις διαχειριστικές τους πράξεις, αλλά θα το πράξουν αυτό στο μέλλον, όταν λήξει ο χρόνος θητείας τους......που, μάλλον κατά την αντίληψή του, θα συνεχίσει να «τρέχει» και ενόσω τα μέλη αυτού του Δ.Σ. έχουν παραιτηθεί!

Παγκόσμια πρωτοτυπία, δηλαδή, συνιστούν οι ισχυρισμοί του κ. Ξυπολητά στο νομικό καθεστώς των ανωνύμων εταιρειών και της λογοδοσίας του Δ.Σ. αυτών!

Ο Αντιδήμαρχος κ. Κύρλος ζήτησε τον λόγο και είπε ότι δεν θα πρέπει να ασχολούμεθα τόσο πολύ με τις τυπικές διαδικασίες!.... και να προχωρήσουμε στην λήψη της απόφασης ορισμού των μελών του Δ.Σ. της  ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε. για να μπορέσει να λειτουργήσει το γρηγορότερο δυνατόν!

Κατά τον κ. Κύρλο, δηλαδή, η λογοδοσία μελών Δ.Σ. για μία ανώνυμη εταιρία στην οποία μοναδικός μέτοχος είναι ο Δήμος Κηφισιάς και που διαχειρίζεται η εν λόγω εταιρεία πόρους του Δήμου Κηφισιάς, δηλαδή περιουσία των δημοτών της Κηφισιάς, είναι «τυπικούρα» σαν να πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση όπου το Δ.Σ. διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία της οικογενείας του! 

Ο κ. Σιδέρης παρενέβη λέγοντας με «έντονο ύφος» ότι δεν μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να «σπαταλά» τον  χρόνο του για διαδικαστικά θέματα και μάλιστα εις βάρος πολλών σοβαρών θεμάτων της ατζέντας που πρέπει να συζητηθούν!

Ο κ. Νικολέλης πληροφόρησε το σώμα ότι σύμφωνα με τηλεφωνική νομική συμβουλή...η Γενική Συνέλευση μπορεί να κάνει ότι θέλει και ότι δεν χρειάζεται η παραίτηση ή η λογοδοσία κανενός!

Ο κ. Κανακάκης της Δημοτικής Παράταξης «ΑΝΑΣΑ» σχολίασε ότι τα υπό παραίτηση μέλη του Δ.Σ. της ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε.  είναι απαραίτητο να λογοδοτήσουν στη Γενική Συνέλευση!

Η Πρόεδρος κ. Κορογιαννάκη κατέληξε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να πάρει μία απόφαση! Εισηγήθηκε δε να γίνουν δύο ψηφοφορίες:

- Να ζητηθεί από τα μέλη του Δ.Σ. της ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε. να υποβάλουν γραπτώς την παραίτησή τους

- Να ληφθεί απόφαση ορισμού του Δ.Σ. σύμφωνα με όλα τα «στοιχεία» που υπέβαλε η Περιφέρεια!

Η  πρώτη εισήγηση ψηφίσθηκε (1) από τους κ.κ. Συνοδινού, Μουστάκη και Σκορδίλη με την  προσθήκη «......και να λογοδοτήσουν στην Γενική Συνέλευση!» και (2) από τους υπόλοιπους Δημοτικούς Συμβούλους ομόφωνα ως έχει, ενώ στην  δεύτερη εισήγηση όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι ψήφισαν ομόφωνα πλην του  κ. Σφαντού που ψήφισε λευκό και του κ. Κανακάκη που την καταψήφισε!

Παρεμπιπτόντως, κ. Σιδέρη δεν νομίζεται ότι θα έπρεπε να είστε «παράδειγμα προς μίμηση» της σχολαστικής εφαρμογής των διαδικασιών χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης της ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε.!........ειδικά εσείς που υπηρετείτε τόσα χρόνια πιστά την τοπική Αυτοδιοίκηση;

Όμως δημιουργούνται τα ακόλουθα σοβαρά και εύλογα ερωτήματα τα οποία κ. Κορογιαννάκη χρήζουν άμεσης απάντησης:

- Γιατί δεν συμβουλευτήκατε το Καταστατικό της δημόσιας εταιρείας ΜΕΝΑΔΡΟΣ Α.Ε. προς διευκόλυνση της συζήτησης;

- Γιατί η  παρουσία της Συμβολαιογράφου κ. Φλουρή ήταν τυπική και όχι ενεργητική για την σωστή εφαρμογή του Καταστατικού της εταιρείας κατά την διάρκεια  της Γενικής Συνέλευσης;

- Πως είναι δυνατόν να ζητάτε την  γραπτή παραίτηση των μελών του Δ.Σ. που η θητεία τους δεν έχει λήξη ακόμη άνευ σοβαρού λόγου ή αιτίας;

- Πως είναι δυνατόν να παραιτηθούν τα μέλη του Δ.Σ. χωρίς να εφαρμοστεί η δέουσα «διαδικασία»  λογοδοσίας τους στην Γενική Συνέλευση;.......για λόγους διαφάνειας!

- Πως είναι δυνατόν να παραιτηθούν τα μέλη του Δ.Σ. χωρίς η Γενική Συνέλευση να τα απαλλάξει των ευθυνών τους;

Εν προκειμένω κ Κορογιαννάκη.........η εισήγησή σας μπορεί να θεωρηθεί μάλλον «ανέφικτη» διότι κανένα μέλος του Δ.Σ. της ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε. δεν θα υπέβαλε  την γραπτή του παραίτηση εάν δεν απαλλασσόταν από την Γενική Συνέλευση των ευθυνών του  και μάλιστα μετά από την νόμιμη λογοδοσία του προς την Γενική Συνέλευση! 

Επίσης σημειώστε  κ. Κορογιαννάκη...... ότι η ευθύνη του Δ.Σ. δεν νοείται ως ευθύνη συλλογικού οργάνου, αλλά καταλογίζεται αποκλειστικά επί των φυσικών προσώπων που το απαρτίζουν, τα οποία και ευθύνονται εις ολόκληρο και με την προσωπική τους περιουσία, όταν η υπαίτια συμπεριφορά τους εντοπιστεί στα πλαίσια της συλλογικής τους δράσης.

Ακόμη και στην περίπτωση όπου συντρέξει η ανάθεση ενός τομέα διαχείρισης από το Δ.Σ. σε μέλη του, αυτό το γεγονός δεν απαλλάσσει τα υπόλοιπα από την υποχρέωση εποπτείας των μελών αυτών, η παράληψη της οποίας γεννά υποχρέωση αποζημίωσης σε βάρος όλου του Δ.Σ.

Για το τι θα μπορούσε να συμβεί στην πράξη σε περίπτωση παραίτησης χωρίς απαλλαγή και λογοδοσία μέλους του Δ.Σ  ανώνυμης εταιρείας!........αναφέρεται στο άρθρο  με τίτλο  «Παραίτηση χωρίς Απαλλαγή!» που ακολουθεί παρακάτω....

Παραίτηση χωρίς Απαλλαγή!

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Επειδή το θέμα της δημοτικής εταιρείας ΜΕΝΑΔΡΟΣ Α.Ε. βρίσκεται το τελευταίο διάστημα διαρκώς στο προσκήνιο, η εφημερίδα  «Kifisia Press»  επικοινώνησε με διακεκριμένο δικηγόρο ο οποίος μας ενημέρωσε για το τι θα μπορούσε να συμβεί στην πράξη σε περίπτωση παραίτησης χωρίς απαλλαγή και λογοδοσία μέλους του Δ.Σ  ανώνυμης εταιρείας!


Σε περίπτωση ζημιογόνου διαχείρισης εκ μέρους του Δ.Σ., εκτός από τη ζημία της εταιρείας, ζημιώνονται αντανακλαστικά και οι μέτοχοι της - εν προκειμένω ο Δήμος Κηφισιάς και μέσω αυτού οι δημότες Κηφισιάς, λόγω μείωσης της αξίας των μετοχών τους και του ποσοστού μερίσματος που θα ελάμβαναν.

Στην περίπτωση αυτή, η Γ.Σ. μπορεί να δώσει εντολή στο Δ.Σ. να ασκήσει κατά των υπαιτίων μελών του την λεγόμενη εταιρική αγωγή, με αίτημα την αποκατάσταση της ζημίας που αυτά προκάλεσαν στην εταιρεία. Με τον τρόπο αυτό αποκαθίσταται και η ζημία που έμμεσα υπέστησαν οι μέτοχοι, ενώ επιπλέον αποτρέπεται ο κίνδυνος μη ικανοποίησης των εταιρικών δανειστών.

Το Δ.Σ. υποχρεούται να ασκήσει την εταιρική αγωγή αν η ζημία οφείλεται σε δόλο των μελών του ή αν το ζητήσει η Γ.Σ. ή μέτοχοι που εκπροσωπούν το 1/10 του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, εφόσον απέκτησαν την ιδιότητα αυτή τουλάχιστον τρεις μήνες πριν την υποβολή της αίτησης για την κατάθεση της εταιρικής αγωγής. Για την άσκηση της ως άνω αγωγής είναι αδιάφορο, αν το εναγόμενο πρόσωπο διατηρεί την ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. κατά το χρόνο έγερσης της αγωγής ή της λήψης της απόφασης για την άσκησή της.

Δηλαδή, ακόμη κι αν γίνει σύννομα και δεκτή η παραίτηση των μελών του Δ.Σ. της ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε., αυτό ως γεγονός δεν απαλλάσσει τα παραιτηθέντα μέλη του Δ.Σ. από την διαχειριστική τους ευθύνης έναντι της εταιρίας και δεν εξαλείφει την πιθανότητα μελλοντικής δίωξής τους αστικά και ποινικά είτε με την εταιρική αγωγή είτε με έγκληση για κάποιο ποινικό αδίκημα.

Η παροχή του δικαιώματος αυτού για να ζητήσουν την έγερση της εταιρικής αγωγής από την εταιρία εις βάρος των μελών του Δ.Σ. (παραιτηθέντων ή εν ενεργεία) στη μειοψηφία των μετόχων ενέχει κεντρική σημασία στο νομικό καθεστώς περί ανωνύμων εταιριών, διότι τις περισσότερες φορές τα μέλη του Δ.Σ. ζημιώνουν την εταιρεία ακολουθώντας υποδείξεις και εντολές της πλειοψηφίας, τα συμφέροντα της οποίας δεν ταυτίζονται πάντοτε με το εταιρικό συμφέρον.

Μάλιστα, η δυνατότητα απαλλαγής των μελών του Δ.Σ. από την ευθύνη τους περιορίζεται σημαντικά, αφού είναι δυνατή μόνο μετά την πάροδο διετίας από τη γένεση της αξίωσης και μόνον εφόσον συγκατατίθεται η Γ.Σ. και δεν αντιτίθεται μειοψηφία που εκπροσωπεί το 1/5 του εκπροσωπούμενου στη συνέλευση κεφαλαίου (αρ.22  παρ.4 Ν.2190/1920).

Εξάλλου, οι αξιώσεις της εταιρείας κατά μελών του Δ.Σ. υπόκεινται σε τριετή παραγραφή αν η ζημία προκλήθηκε από αμέλεια και σε δεκαετή αν προκλήθηκε από δόλο.

Για τους παραπάνω λόγους, ακόμη και αν όλα τα μέλη του Δ.Σ. της ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε. υποβάλλουν  γραπτώς την παραίτησή τους κατόπιν σύννομης πρόσκλησης γι’ αυτό και διαδικασίας με αφορμή αυτό το γεγονός, ωστόσο αν δεν λογοδοτήσουν στη Γ.Σ. εγγράφως και αναλυτικά για τα πεπραγμένα τους και δεν αποδεχθεί τη λογοδοσία τους η Γ.Σ., τότε η ευθύνη τους για τις πράξεις του Δ.Σ. υφίσταται, και μάλιστα εις ολόκληρο για τον καθένα από αυτούς και με την ατομική του περιουσία.

Κανέναν λογικό και σώφρον μέλος του  Δ.Σ. της ΜΕΝΑΔΡΟΣ Α.Ε. θα δεχόταν να συνεχίζει υφιστάμενη η ευθύνη του για τις πράξεις ή παραλείψεις του Δ.Σ. επειδή η Γ.Σ. της ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε. δεν θέλει το Δ.Σ. να λογοδοτήσει.

Αν συνεχίσει το Δημοτικό Συμβούλιο να εμμένει στην παράλογη θέση του να παύσει τα μέλη του Δ.Σ. της ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε. χωρίς την προηγούμενη λογοδοσία τους, τότε δεν μένει σ’ αυτά τα μέλη του Δ.Σ. ή έστω σε μερικά εξ αυτών να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για τα όσα μέχρι σήμερα μη σύννομα έχουν ενεργηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κηφισιάς που είναι και ο μοναδικός μέτοχος της ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε. αναφορικά με τις διαδικασίες συγκρότησης Γ.Σ., αντικατάστασης Δ.Σ., και αδιαφάνειας στα πεπραγμένα του Δ.Σ. που δημιουργεί ευθύνη εις βάρος των μελών του εις ολόκληρο και με την ατομική τους περιουσία!

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Καλοκαιρινή Υγιεινή!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ

Καθώς η περιβαλλοντική θερμοκρασία ανεβαίνει, αλλάζει η επιδημιολογία των παθογόνων που εμπλέκονται στην εμφάνιση λοιμώξεων στο ανθρώπινο σώμα.

1. Η αυξημένη εφίδρωση, τα νύγματα των εντόμων, οι μικρές λύσεις της συνέχειας του δέρματος από συχνές κατά το καλοκαίρι πρακτικές (π.χ. αποτρίχωση) αυξάνουν τη συχνότητα των δερματικών φλεγμονών.  Τα μικρόβια είναι πολλά και η κατάσταση περιπλέκεται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (διαβήτης, αλκοολισμός, ανοσοκατασταλτικά κτλ.) ή σε περιπτώσεις μικροτραυματισμών στην ύπαιθρο (π.χ. από αθλητικές δραστηριότητες).

Η πρόληψη επιτυγχάνεται με τη χρήση δροσερών και άνετων ρούχων, με την αποφυγή αμφιβόλου ποιότητας ή ερεθιστικών καθαριστικών σώματος, με την αποφυγή πρακτικών που προκαλούν λύσεις της συνέχειας του δέρματος (π.χ. απρόσεκτη αποτρίχωση), με την άριστη ρύθμιση νοσημάτων που προκαλούν αύξηση της επιθετικότητας των λοιμώξεων (π.χ. διαβήτης), με τον αντιτετανικό εμβολιασμό και τη χρήση ατομικής πετσέτας.

2. Ορισμένες λοιμώξεις προκαλούνται από κακώς συντηρημένα κλιματιστικά (μετάδοση κοινών αναπνευστικών λοιμώξεων, μυκητιασικών λοιμώξεων, φυματίωσης, νόσου των λεγεωνάριων κλπ), από το κολύμπι σε ακάθαρτα νερά (ωτίτιδα, η γαστρεντερίτιδα, μολύνσεις τραυμάτων, οφθαλμών, ουροποιογεννητικού και αναπνευστικού συστήματος), από κακώς συντηρημένες υποδομές ξενοδοχείων (π.χ. υδραυλικά συστήματα).

3. Οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν τον πολλαπλασιασμό τοξικών λοιμογόνων παραγόντων στο νερό και τα τρόφιμα. Οι καταναλωτές κακών μαγειρευμένων χάμπουργκερ, τηγανητού ρυζιού, μαγιονέζας, κρέμας, ψαρικών – θαλασσινών ειδικά των ωμών, πρέπει το καλοκαίρι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και αφορά κυρίως τους ταξιδιώτες που σιτίζονται σε εστιατόρια στα οποία τηρούνται πλημμελώς οι όροι υγιεινής.


Τα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνουν το καλό πλύσιμο των χεριών και των τροφίμων, την άριστη ρύθμιση νοσημάτων όπως π.χ. διαβήτης, aids. Το ίδιο καλό πλύσιμο πρέπει να γίνεται και στην περίπτωση των υπολειμμάτων που μένουν στους πάγκους και στα τραπέζια της κουζίνας μετά την κοπή και την επεξεργασία των τροφίμων.

Τα τρόφιμα δεν πρέπει να πιάνονται με τα χέρια, παρά μόνο όταν είναι απολύτως αναγκαίο. Μετά το πλύσιμο το τρόφιμο πρέπει να μαγειρεύεται σε υψηλή θερμοκρασία επί αρκετό χρόνο και να καταναλώνεται άμεσα, αλλιώς να τοποθετείται το συντομότερο δυνατό στο ψυγείο.

Τα τρόφιμα πρέπει να προστατεύονται από μύγες και έντομα και τα σκεύη που χρησιμοποιούνται για την κοπή τους να πλένονται καλά με βραστό νερό.

Πρέπει να χρησιμοποιούνται διαφορετικά σκεύη για τα ωμά και διαφορετικά για τα μαγειρεμένα τρόφιμα (για παράδειγμα διαφορετικό μαχαίρι για το ωμό κρέας, διαφορετικό μαχαίρι για τα λαχανικά και το ψημένο κρέας, που πρέπει να πλένονται καλά μετά τη χρήση). Δεν πρέπει να καταναλώνονται τρόφιμα από πλανόδιους πωλητές, μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, αμφιβόλου προέλευσης ποτά, νερό και παγάκια. Τα φρούτα πρέπει να ξεφλουδίζονται στα ταξίδια και να μην καταναλώνονται αναποφλοίωτα, το φαγητό πρέπει να σερβίρεται ζεματιστό.

4. Επίσης, κατά τους θερινούς μήνες αυξάνει η επίπτωση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Το πρόβλημα με τα αφροδίσια είναι ότι πολλές περιπτώσεις δεν έχουν συμπτώματα, με αποτέλεσμα ένας σύντροφος που φαίνεται υγιής να έχει πρόβλημα χωρίς να το καταλαβαίνει ούτε ο ίδιος. 

Η προφύλαξη περιλαμβάνει την αποφυγή επαφών και συμπεριφορών υψηλού κινδύνου (π.χ. πολλοί περιστασιακοί σύντροφοι), τη συνεχή χρήση προφυλακτικού, την ούρηση και το καλό πλύσιμο άμεσα μετά από τη σεξουαλική επαφή, τον προληπτικό αιματολογικό έλεγχο στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Ψάχνουν για δολιοφθορά στην Κύπρο!......Η συνέχεια!

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί το ακριβές περιεχόμενο των 98 μεταλλικών κοντέινερ εκτός από αόριστες πληροφορίες περί «πυρίτιδας»!


Όμως η σφοδρότητα της έκρηξης και ο κρατήρας που δημιούργησε ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έχει βάθος 20 μέτρα και διάμετρο 100 μέτρα, είναι στοιχεία που οδηγούν, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες πυροτεχνουργούς, σε «υποψίες» ότι το περιεχόμενο των κοντέινερ είχε ιδιότητες που διαθέτουν μόνο.....εκρηκτικές ουσίες υψηλής ισχύος και όχι συνηθισμένης «πυρίτιδας»!


Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας του Κυπριακού Κοινοβουλίου κ. Γ. Βαρνάβας αποκάλυψε πως 38 από τα 98 κοντέινερ περιείχαν άγνωστο στρατιωτικό υλικό που δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Εθνική Φρουρά!....και τα υπόλοιπα 60 κοντέινερ περιείχαν μάλλον ισχυρό εκρηκτικό υλικό!

Επίσης συνέχισε λέγοντας (1) ότι πράγματι εκτοξεύτηκαν σε μεγάλη ακτίνα από το σημείο της έκρηξης διάφορα αντικείμενα π.χ. σωλήνες διαφόρων διαμετρημάτων και μήκους 2 έως 4 μέτρα τραυματίζοντας κόσμο! (2) και τα 98 κοντέινερ εξαφανίσθηκαν ολοσχερώς λόγω του ισχυρού ωστικού κύματος που δημιουργήθηκε από την σφοδρή έκρηξη!

Επιπλέον πρόσθεσε ότι πριν περίπου μία εβδομάδα άρχισαν να εμφανίζονται «αλλοιώσεις» στο εξωτερικό περίβλημα κάποιων κοντέινερ!.....που πιθανότατα να οφείλονται από την δημιουργία «συμπίεσης αερίων» μέσα στα κοντέινερ!


Η εγκληματική αμέλεια «προφύλαξης» / «αποθήκευσης» με κανόνες ασφαλείας των 98 κοντέινερ με εκρηκτικές ύλες ( φορτίο θανάτου ) που ήταν τοποθετημένα στην «ύπαιθρο»  κοντά στην περίμετρο της ναυτική βάσης της Εθνικής Φρουράς, η οποία μάλιστα γειτνιάζει με τον μεγαλύτερο Ηλεκτροπαραγωγικό Σταθμό (767MW) της ΑΗΚ στο Βασιλικό, θα πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος και να τεθούν άμεσα προ των ευθυνών τους όλοι οι υπαίτιοι!


Ως απόρροια της χωρίς προηγούμενο εγκληματικής αμέλειας είναι........η διευκόλυνση ιδανικών «συνθηκών» δολιοφθοράς!

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής στις 04.27 τα ξημερώματα της Δευτέρας ξέσπασε φωτιά κοντά στα κοντέινερ από άγνωστη αιτία!! Στον τόπο της φωτιάς έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, χωρίς όμως να καταφέρουν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά με αποτέλεσμα να επεκταθεί  πυροδοτώντας το σκάσιμο δύο παραπλήσιων κοντέινερ! 

Τι προκάλεσε όμως το «έναυσμα» της πυρκαγιάς ερευνάται από Κυπριακές Αρχές με την βοήθεια «δέκα» ειδικών πυροτεχνουργών από τον Ελληνικό Στρατό / Ναυτικό / Αεροπορία και την Ελληνική Αστυνομία!

Η μεγάλης ισχύος έκρηξης, έχει δημιουργήσει συνθήκες έλλειψης παραγωγής ρεύματος της τάξεως των 767MW ή το 54,8% της συνολικής παραγωγής της Κύπρου, διότι τα ηλεκτρονικά συστήματα του Ηλεκτροπαραγωγικού Σταθμού του Βασιλικού υπέστησαν εκτεταμένες ζημίες από το ωστικό κύμα με αποτέλεσμα ο Σταθμός να τεθεί εκτός λειτουργίας!


Η ΑΗΚ ερευνά την δυνατότητα λειτουργίας του Σταθμού «manually» μέχρις ότου επιδιορθωθεί / αποκατασταθεί το ηλεκτρονικό σύστημα λειτουργίας του. Η ανάγκη γρήγορης αποκατάστασης είναι επιτακτική διότι η Κύπρος βρίσκετε στο ζενίθ της τουριστικής περιόδου!

Με την άφιξη δύο γεννητριών των 60MW από την Ελλάδα και 10 γεννήτριες των 0,5MW  από το Ισραήλ θα μπορέσει η ΑΗΚ (μαζί με το υπόλοιπο 45,2% που καλύπτεται από τους Ηλεκτροπαραγωγικούς Σταθμούς Μονής και Δεκέλειας) «οριακά» να καλύψει της ανάγκες ηλεκτροδότησης της Κύπρου  σε ώρα «αιχμής»!

Οι δύο Σταθμοί Αφαλάτωσης στην Λεμεσό που έπαιρναν ρεύμα από το Σταθμό του Βασιλικού, λειτουργούν μόνο τις νυκτερινές ώρες!....με αποτέλεσμα να υπάρχει σχετική έλλειψη νερού!....το οποίο μαζί με το ρεύμα είναι «αγαθά» απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία των υποδομών της Κύπρου!

Η ανταπόκριση του κοινού στην εξοικονόμηση ρεύματος και νερού λόγω των έκτακτων συνθηκών  είναι πράγματι αξιοθαύμαστη!

Η «οικονομική» καταστροφή της Κύπρου ίσως να είναι το «ζητούμενο».......λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις επίλυσης του Κυπριακού!....και την πρόσφατη ΑΟΖ συμφωνία μεταξύ της Ισραηλινής  και της Κυπριακής Κυβέρνησης!!

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Παρακολούθηση.....της Τακτικής Συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής με Α.Π.29464!

Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΝΟΜΠΙΛΑΚΗΣ

Την Τρίτη 5 Ιουλίου 2011 και ώρα 09.00πμ συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, υπό την προεδρεία του Δημάρχου κ. Ν. Χιωτάκη.


Προ της ημερήσιας διάταξης συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν ομόφωνα «3» έκτακτα θέματα:

- Έγκριση μελέτης – συντήρησης σχολικών μονάδων, ποσού 994.172,00 €. Αφορά την συντήρηση όλων σχεδόν των σχολείων της πόλης και θα καλυφθεί από ίδιους πόρους του Δήμου.

- Επικαιροποίηση των δικαιολογητικών του εργολάβου που υλοποιεί έργα στο Ζηρίνειο Γυμναστήριο

- Συγκρότηση Επιτροπής Διαγωνισμού Δημοσίων Έργων, που αποτελείται από τους μηχανικούς κ.  Χαϊδόγιαννη, Πρόεδρο και κ. Κοπανιά και Φίλη ως μέλη.

Στην συνέχεια η Επιτροπή συζήτησε τα κάτωθι «5» τακτικά θέματα......τα οποία εγκρίθηκαν ομόφωνα:

Το 1ο θέμα αφορούσε την παράταση μίσθωσης του κτιρίου του παλιού Δημαρχείου της Ν. Ερυθραίας μέχρι τις 31-7-2011, ώστε να μεταφερθούν οι υπηρεσίες σε άλλα κτίρια του Δήμου.

Το 2ο θέμα αφορούσε την μείωση του ενοικίου του μισθωμένου κτιρίου Κηφισού 48, Ν. Κηφισιά, κατά 15% δηλαδή από 2.500,00 € σε 2.125,00 €

Το 3ο θέμα αφορούσε την έγκριση δαπάνης 12.000,00 € για το σύστημα διαχείρισης ποιότητας του Δήμου και η διάρκεια υλοποίησης του έργου θα είναι 8 μήνες.

Το 4ο θέμα αφορούσε επιδόσεις για εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων για το Ο.Τ. 510 στην Ν. Κηφισιά.

Το 5ο θέμα την επικαιροποίηση εντολής εκπροσώπησης κατά της Ε.Τ.Ε. που έχει ζητήσει να φύγει η κρεπερί μπρος από το Υποκατάστημα της στην πλατεία Πλατάνου

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Ψάχνουν για δολιοφθορά στην Κύπρο!....Έκτακτη Ανάρτηση!

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Κλιμάκιο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών  αναχώρησε νωρίς σήμερα το πρωί για την Κύπρο προκειμένου να συνεργαστεί με την αντίστοιχη Κυπριακή Υπηρεσία για τη διερεύνηση της φονικής έκρηξης στη ναυτική βάση  «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί – Ζύγι, Λεμεσού.


Εν τω μεταξύ, την παραίτησή τους υπέβαλαν ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Κώστας Παπακώστας, καθώς και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Πέτρος Τσαλικίδης, ύστερα από την τραγωδία στην ναυτική βάση, όπου από εκρήξεις σε κιβώτια πυρίτιδας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άτομα, τραυματίστηκαν περισσότερα από 60 άτομα, εκ των οποίων τα 3 είναι σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων!


 

Τρία είναι τα «σκοτεινά»  ερωτήματα για το αιματηρό γεγονός που έχει βυθίσει την Κύπρο σε εθνικό πένθος:

- Πόσο τυχαία ή πόσο αδικαιολόγητη είναι η ξαφνική πυρκαγιά στα 2 κιβώτια με πυρομαχικά στις 4 το πρωί, στη ναυτική βάση Λεμεσού, καθώς στην περιοχή των κιβωτίων την ώρα της πυρκαγιάς δεν υπάρχει ποτέ η παραμικρή κίνηση οχημάτων και πεζών!

- Γιατί η πρώτη φωτιά εμφανίστηκε σε δύο από τα 98 κιβώτια, που είχαν όμως τα πιο εύφλεκτα πυρομαχικά και μπορούσαν αστραπιαία να μεταδώσουν τη φωτιά στα υπόλοιπα, τα οποία όμως είχαν κυρίως, όπλα και ανταλλακτικά βαρέων όπλων πεζικού. Ποιος άραγε ήξερε που έπρεπε πρώτα να εμφανιστεί η φωτιά;

- Την περασμένη εβδομάδα λόγω θερινών αδειών είχαν αραιώσει και μερικές φορές είχαν διακοπεί για πολλές ώρες οι στρατιωτικές περιπολίες γύρω από τη ναυτική βάση. Στο διάστημα αυτό περίοικοι είχαν δει δύο αυτοκίνητα με πινακίδες της κατεχόμενης Κύπρου να περνάνε με πολλή μικρή ταχύτητα έξω από τη βάση δίνοντας την εντύπωση ότι οι επιβάτες τους φωτογράφιζαν ή κατέγραφαν λεπτομέρειες του χώρου όπου φυλάσσονταν τα 98 κιβώτια!

Το γεγονός (1) ότι τα κιβώτια αυτά είχαν κατασχεθεί από Αμερικανούς και Ισραηλινούς κομάντος στη θάλασσα της Κύπρου από ρωσικό πλοίο που είχε προορισμό λιμάνι της Συρίας και τα όπλα αυτά ήταν ιρανικής προέλευσης έχει βάλει σε συναγερμό τις μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ, Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου! (2) ότι ο Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δολιοφθοράς!.........αφήνει πολλά ερωτηματικά τα  οποία χρήζουν απαντήσεων!!

Άραγε, «τις πταίει» και φτάσαμε ως εδώ;

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ

Επίκαιρος όσο ποτέ ο τίτλος «τις πταίει» του ανυπόγραφου άρθρου του Χαριλάου Τρικούπη στην εφημερίδα «Καιροί», της 29ης Ιουνίου 1874.


Στο άρθρο του ο Τρικούπης κατέδειξε ως υπεύθυνο για την τότε πολιτική κρίση που διερχόταν ο τόπος τον βασιλιά Γεώργιο Α΄. Το άρθρο αυτό αποτελούσε και καταγγελία των παράνομων μεθόδων που μεταχειρίζονταν οι υποψήφιοι προκειμένου να κερδίσουν τις εκλογές.

Οι εκβιασμοί εις βάρος των πολιτών και οι νοθείες κατά την διεξαγωγή των εκλογών ήταν μερικά από τα φαινόμενα που υπονόμευαν την εγκυρότητα και τη διαφάνεια των εκλογών. Ο Τρικούπης λοιπόν διερωτάτο ποιος μπορεί να ευθύνεται για την ανώμαλη πολιτική ζωή της χώρας αν όχι η διαβλητή πολιτική του βασιλιά και καλούσε το λαό σε επανάσταση έναντι στην ανελευθερία και την υποταγή στην βασιλική εξουσία.  Αυτά την 29η Ιουνίου 1874.

  
Καρατερίστας αστυνομικός εναντίον τυμπανιστή!

Ανεξάρτητα από την πολιτική ιστορία του Χαριλάου Τρικούπη, όμως δεν μπορεί να μην σκεφτεί ότι την ίδια ημέρα, αλλά σε άλλο έτος (2011), διαδραματίζονται πρωτοφανή γεγονότα με πολιτικό υπόβαθρο όπου η Πλατεία Συντάγματος γίνεται πεδίο πραγματικών μαχών και νόμοι ψηφίζονται (Μνημόνιο 2) με την υπόκρουση δακρυγόνων ή γκλόμπς και λιθοβολισμών ή στειλιαριών.

Ηλικιωμένος με σημαία καταδιώκεται!

Δεκαεπτά ολόκληρες ώρες «μάχες» (από τις 09.00 της 29ης Ιουνίου έως τις 02.00 της επόμενης), 2.800 δακρυγόνες βόμβες και τόνοι πέτρες, αποτελούν ανεπανάληπτα – πρωτοφανή στοιχεία από της ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους  σε δηλωμένο καιρό ειρήνης. Συνήθως αρκούσαν 100 δακρυγόνες βόμβες για διάλυση της οποιασδήποτε διαδήλωσης όμως, στις 29 Ιουνίου 2011, γιατί χρειάστηκαν 2.800;

Κορίτσι χωρίς κουκούλα ψεκάζεται με χημικά!

Επειδή γενικά η αντικειμενικότητα εξηγήσεων έχει εξαφανιστεί και, η κάθε αφήγηση, προσδιορίζει την οπτική γωνία του αφηγητή, όμως τρεις φωτογραφίες από το πεδίο των μαχών, βάζουν σε σκέψεις για τον ανελέητο και σκληρό χειρισμό της εξουσίας: Εκπαιδευμένοι αστυνομικοί κατά τριών απλών μη κουκουλοφόρων και άοπλων πολιτών. Γιατί;

Ανεξάρτητα από την πολιτική ιδεολογία του κάθε πολίτη, οι φωτογραφίες δεν δίνουν περιθώρια δικαιολογιών των αστυνομικών, της πολιτικής ηγεσίας και των εισαγγελέων που ήταν στο κέντρο επιχειρήσεων.

Η ίδια η σημερινή πολιτική κατάσταση της χώρας σε συνδυασμό με την οικονομική και κοινωνική κρίση, μετά από 37 χρόνια κοινοβουλίου, δεν μπορεί να περάσει χωρίς αναλογισμούς.

Η Ελληνική Κυβέρνηση στις 29 Ιουνίου 2011 έφερε στην Βουλή το Μνημόνιο 2 και πήρε τα εύσημα από όλους τους Ευρωπαίους Ηγέτες.

Τίθεται ευθέως το ερώτημα:

«Τις πταίει» μετά από 37 χρόνια δηλωμένου κοινοβουλευτικού συστήματος και ευρισκόμαστε σε οικονομική και κοινωνική κρίση;

«Τις πταίει» το πολιτικό μας σύστημα δεν ονομαζόταν κοινοβουλευτική δημοκρατία;

«Τις πταίει» και δίνουν οι ευρωπαίοι ηγέτες τα εύσημα στην Ελληνική Κυβέρνηση και όχι οι Έλληνες Πολίτες;

«Τις πταίει»;;

Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Εγκαίνια γραφείων Δημοτικής Κίνησης «ΑΝΑΣΑ»!

Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΝΟΜΠΙΛΑΚΗΣ

Το Σάββατο 2 Ιουλίου 2011 και ώρα 08.00μμ η Δημοτική Κίνηση «ΑΝΑΣΑ» εγκαινίασε τα γραφεία της στην Ν. Ερυθραία, οδός Γρηγορίου Ε΄ Νο 8.


Πρόκειται για ένα ωραίο φωτεινό στέκι με δυνατότητα να φιλοξενεί 50-60 άτομα και θα αποτελεί πλέον τον μόνιμο χώρο συνεδρίασης των οργάνων του Δημοτικού Συνδυασμού «ΑΝΑΣΑ», αλλά θα είναι και χώρος συνάθροισης των μελών και των φίλων του συνδυασμού, που θα μπορούν να πιούν ένα δροσιστικό σε ένα φιλόξενο περιβάλλον και να συζητούν τα δρώμενα.

Στην ομιλία του ο επικεφαλής της «ΑΝΑΣΑΣ» γιατρός κ. Παναγιώτης Κανακάκης στο πολυπληθές ακροατήριο, ανέφερε την ανάγκη ύπαρξης μόνιμης στέγης του συνδυασμού, την οργάνωση του γραφείου και τις ώρες λειτουργίας και επεσήμανε αρκετά θέματα δυσλειτουργίας του Δήμου και τις Καλλικρατικές αντιθέσεις.

Τα εγκαίνια έκλεισαν με ένα λουκούλλειο τραπέζι που ήταν προσφορές των μελών και των φίλων του συνδυασμού.

Εμείς ευχόμαστε το παράδειγμα της «ΑΝΑΣΑΣ» να βρει μιμητές!