Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Παρουσίαση βιβλίου η «Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη»!

Γράφει η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΗΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Με μεγάλη συμμετοχή του κοινού, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 05/11/2012, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, η παρουσίαση του βιβλίου σεμιναρίων - ομιλιών (2007 - 2010) του Ομίλου Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης (Ο.Π.Σ.Α.), με τίτλο: «Η Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».


Στο πάνελ παρουσίασης του βιβλίου συμμετείχαν οι παρακάτω διακεκριμένοι εκπρόσωποι από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δικαιοσύνης και της Παιδείας:

- κ. Ιωάννης Καραβοκύρης, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου
- κ. Ιωάννης Σγουρός, περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος ΕΠΕ
- κ. Κώστας Ασκούνης, πρόεδρος ΚΕΔΕ και δήμαρχος Καλλιθέας
- κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος,  πρόεδρος ΕΒΕΑ
- κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφ. Αττικής και   π. δήμαρχος Αιγάλεω
- κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος,  καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς
- κ. Παύλος Καμάρας, πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Αττικής και π. δήμαρχος Πεύκης.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Σταύρος Γεωργάκης, μέλος του ΔΣ του ΕΒΕΑ. 

Τα εν ΔΗΜΩ......εν ΟΙΚΩ!....αναλυτικό ρεπορτάζ της Συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής.

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Η Οικονομική Επιτροπή συνήλθε εκτάκτως την Τρίτη 13/11/2012 στις 09.00πμ υπό την Προεδρία του κ. Ν. Χιωτάκη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου.

Αφού διαπιστώθηκε απαρτία με παρόντα 7 τακτικά μέλη, η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 09.10πμ με την λήψη αποφάσεων επί «22» τακτικών θεμάτων που αναφέρονται στην πρόσκληση με Α.Π. 49731 ημερομηνίας 12/11/2012.


ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ εντύπωση προξένησε το γεγονός ότι αφού η ημερήσια διάταξης, που εκδόθηκε στις 12/11/2012, δεν μπορούσε να φτάσει στα γραφεία των τοπικών ΜΜΕ έγκαιρα, ΓΙΑΤΙ δεν τα ειδοποίησαν τηλεφωνικά την ίδια μέρα ακριβώς (Δευτέρα 12/11/2012) που ειδοποίησαν όλα τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής;;

Αμέσως πάρθηκαν «εγκριτικές» αποφάσεις για τα κάτωθι «21» από τα «22» τακτικά θέματα χωρίς ουσιαστικές διαφωνίες!  Η συνεδρίαση έληξε κανονικά στις 09.45πμ.  

Πού και πόσο πάει ο τόνος των «κλαδευμάτων» καυσόξυλων;;

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΤΣΙΟΜΠΑΝΗΣ  

Τα ερωτήματα  δεν τίθεται έτσι, αβασάνιστα. Τίθενται πάντα στο πνεύμα της προστασίας των θεσμών και της ανιδιοτελούς συμβολής στο κοινωνικό σύνολο. Και πάντα στη βάση αδιάψευστων γεγονότων.
Μάντρα καυσόξυλων.

Η κ. Μουστάκη Κ., δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Πόλη Φως», έγραφε στις 27/01/2012 σε τοπική εφημερίδα «Νέα Ερυθραία» κάτω από τον τίτλο «Ένας ακήρυχτος πόλεμος»:
«Πήρα τη συνήθη και σχεδόν μοναδική διαδρομή, την Γεωργίου Παπανδρέου. Στο ύψος της Αλεξάνδρου Παπάγου, ο δρόμος ήταν κλειστός, από ένα μεγάλο γερανοφόρο αυτοκίνητο του Δήμου, πλαισιωμένο με κάποιους εργάτες με ηλεκτρικά πριόνια, τους οποίους καθοδηγούσαν και επέβλεπαν οι δύο υπεύθυνοι, για το πράσινο, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Κηφισιάς. 
Πήγα κοντά και σταμάτησα. Τους ρώτησα τι κάνουν και γιατί κόβουν τους ευκαλύπτους. Τους παρακάλεσα μάλιστα να σταματήσουν, αλλά μάταια! Μου είπαν μάλιστα, ο ένας εξ αυτών: «Να δεις που θα κόψω και τους ευκαλύπτους στου Μαγγανά».  
Διαμαρτυρήθηκα, ρώτησα ποιος τους έδωσε την άδεια να τα «κλαδέψουν» τόσο βαθιά, πάντως όχι το Δημοτικό Συμβούλιο. Μου απήντησαν: «Οι γεωπόνοι του Δήμου»! Εξακολούθησα να διαμαρτύρομαι, εις μάτην όμως. «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω!». 

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Χρυσή Αυγή και Πολυτεχνεί​ο!

Για την αντιγραφή  ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ

Σε μια προσπάθεια απαξίωσης και διαστρέβλωσης της  εξέγερσης του Πολυτεχνείου προχώρησε την Τετάρτη η Χρυσή Αυγή. Κίνηση, άλλωστε, συνεπής με την έως τώρα πορεία της οργάνωσης αφού δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τις 18 Μαΐου όταν σε  συνέντευξή του ο επικεφαλής της, Νίκος Μιχαλολιάκος, αμφισβητούσε την ύπαρξη νεκρών στα γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου 1973.


Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Μεσσηνίας,  στην Καλαμάτα  μοιράστηκαν φυλλάδια της Χρυσής Αυγής, στα οποία αμφισβητείται η ύπαρξη νεκρών κατά την διάρκεια της φοιτητικής εξέγερσης του '73 ενώ χαρακτηρίζεται παραμύθι ο αγώνας κατά της Χούντας. Μάλιστα οι συγγραφείς των φυλλαδίων προσφέρουν έως και... αμοιβή σε όποιον παρουσιάσει στοιχεία που θα πιστοποιούν ότι υπήρχαν νεκροί.

«Όχι το παραμύθι του Πολυτεχνείου, όχι στους ψεύτικους νεκρούς. - Η γενιά του Πολυτεχνείου - είναι υπεύθυνη για τη δυστυχία μας. Όλοι οι κλέφτες φυλακή!» γράφει το φυλλάδιο της Χρυσής Αυγής και συνεχίζει: «Πολυτεχνείο, Ζητούνται νεκροί, ο ευρών αμοιφθήσεται» γράφει την πρώτη σελίδα του, στην οποία υπάρχει η φωτογραφία της Μαρίας Δαμανάκη. Το φυλλάδιο υπογράφεται από τις Τ.Ο Καλαμάτας, Μεσσήνης και Κυπαρισσίας.


Η κίνηση αυτή έρχεται ως συνέχεια της δήλωσης του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Αντώνη Γρέγου ο οποίος, πριν από λίγες μέρες, είχε πει πως η Χρυσή Αυγή σκοπεύει να προχωρήσει σε επισκέψεις στα σχολεία ενόψει του εορτασμού της επετείου.

«Επειδή οι μέρες που έρχονται είναι λίγο περίεργες και θα δώσουν τροφή στις γνωστές αριστεριστικές και ψευτοαντιεξουσιαστικές εγκληματικές οργανώσεις να προβούν σε παράνομες ενέργειες, πλησιάζει και η 17η Νοέμβρη, και όπως ζήσαμε τον Δεκέμβριο του 2008, θα θέλαμε να μεριμνήσετε έγκαιρα και αποτελεσματικά ώστε τέτοια φαινόμενα παραβατικής συμπεριφοράς μαθητών και καθηγητών να παταχθούν. Ο ρόλος του μαθητή και του δασκάλου είναι σαφής και καθορισμένος και για εμάς η εκπαίδευση πρέπει να βασίζεται στο τρίπτυχο Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια».....είπε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής απευθυνόμενος στον υφυπουργό Παιδείας  Θεόδωρο Παπαθεοδώρου.    

Η Google τιμάει τη μνήμη του Έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη!

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

101 χρόνια πέρασαν από τη γέννηση του βραβευμένου με Νόμπελ λογοτεχνίας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, ο οποίος γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1911 και απεβίωσε στις 18 Μαρτίου του 1996. Η Google τιμάει την μνήμη του με το συλλεκτικό doodle (σκαρίφημα) που βλέπετε στην εικόνα της ανάρτησης (δίπλα από τη φωτογραφία του).


Ο Οδυσσέας Ελύτης, ο μείζων ποιητής δίπλα στους μείζονες ποιητές της Ελλάδας. Αισθητικός και διδακτικός, ακατανόητος στους ανίσχυρους, τους αφυής και τους χρησιμοθήρες. Η ποίησή του δεν καταναλώνεται, καταναλώνει το σκότος, δεν έχει τιμή, έχει άξια ανεκτίμητη, δεν πλουτίζει (υλικά), εμπλουτίζει την ψυχή και το πνεύμα, δεν χρησιμεύει, ελευθερώνει. Όπως κάθε ποίηση των μεγάλων ποιητών, προσεγγίζει περισσότερο τα άρρητα νοήματα της άναρχης και ατελεύτητης Αλήθειας. 

Δείτε τα βίντεο που ακολουθούν: 

Στο απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ: «Εδώ γεννήθηκε η Ευρώπη», ο ποιητής εκφράζει την άποψή του για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Παρακολουθήστε το σκεπτικό του και την επιχειρηματολογία του. Κρίνετε και συγκρίνετε τις απόψεις του με τις απόψεις που επικρατούν σήμερα.


Στο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ: «Της πατρίδας μου πάλι ομοιώθηκα», που γυρίστηκε λίγο μετά τη βράβευση του ποιητή με το Νόμπελ Λογοτεχνίας (1979), μεταξύ άλλων, ακούμε τον Ελύτη να δίνει τον ορισμό της ελληνικότητας (στο 17:47 κ.έ.): «Ελληνικότητα είναι, απλούστατα, ένας τρόπος να βλέπεις τα πράγματα». 


Η ελληνικότητα είναι μια διαχρονική σταθερά, ένας αμετάβλητος παράγων ανεξάρτητος από τις επιπτώσεις της Ιστορίας, που κάνει τον άνθρωπο να αντιδρά απέναντι στα πράγματα κατά ορισμένο τρόπο.

Δελτάρια από τη Σμύρνη!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η ανανεωμένη IA NOS ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ επαναδιατυπώνοντας την ταυτότητά της, παρουσιάζει υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μικρής Άρκτου και την επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, θεματικά αφιερώματα και ατομικές εκθέσεις με κυρίαρχη αφετηρία την άμεση ή έμμεση αναφορά στο πολυσχιδές, συναρπαστικό σύμπαν του βιβλίου.


Μετά το πρώτο επιτυχημένο εικαστικό αφιέρωμα στον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, συνεχίζει τη λειτουργία της με ένα δεύτερο, επετειακό αφιέρωμα.

Πρόκειται για την ομαδική εικαστική έκθεση «90 ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΑ ΔΕΛΤΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ» - 90 Χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Τα εγκαίνια της έκθεσης η οποία τελεί υπό την Αιγίδα της Ενώσεως Σμυρναίων θα γίνουν την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012 στις 8:30 μ.μ.


Θα μιλήσει ο πρόεδρος της Ενώσεως Σμυρναίων, αντιστράτηγος ε.α. Ευάγγελος Τσίρκας, η δημοσιογράφος Ελένη Μπίστικα, μέλος του διοικητικού Συμβουλίου, ο Παρασκευάς Καρασούλος  από τη Μικρή Άρκτο, και η  επιμελήτρια της έκθεσης Ίριδα Κρητικού. 

«Προτιμούμε να πνιγούμε χορεύοντας....όπως οι επιβάτες του Τιτανικού»;;

Για την αντιγραφή ο ΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Με αφορμή την έκθεση του τότε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Δημ. Χαλικιά, ο οποίος μέσω ύβρεων από τις «προοδευτικές» δυνάμεις έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την ελληνική οικονομία......ο διευθυντής του οικονομικού Ταχυδρόμου κ. Γ. Μαρίνος έγραφε 26 χρόνια πριν!.......


«Και ιδού πού φθάσαμε: Αντί να δουλεύουμε για να παράγουμε εισόδημα, να τρωμε από τα έτοιμα και από τα δανεικά. Αντί να φτιάχνουμε νέα εργοστάσια, να κλείνομε κι αυτά που υπάρχουν.

Αντί να εκσυγχρονίζουμε τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, να τις αφήνουμε βαθμιαία να καταντούν παλιοσίδερα.  

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Τα εν ΔΗΜΩ....εν ΟΙΚΩ!....αποκαλυπτικό και δυνατό ρεπορτάζ της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Η Δημοτικό Συμβούλιο  συνήλθε την Τετάρτη 07/11/2012 στις 07.00μμ υπό την Προεδρία της κ. Κορογιαννάκη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.


Αφού διαπιστώθηκε απαρτία  η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 07.15μμ με......

- Επικύρωση πρακτικών της συνεδρίασης του Δ.Σ. στις 19/09/2012

- Ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου

- Συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως

- την λήψη αποφάσεων επί (2) εκτάκτων και (25) τακτικών θεμάτων που αναφέρονται στην  πρόσκληση με Α.Π.18 ημερομηνίας 02/11/2012.

Η κ. Κορογιαννάκη ανέγνωσε το γραπτό αίτημα των επικεφαλείς των  παρατάξεων «Πόλη Φως» και «Λαϊκή Συσπειρώση» κ.κ. Α. Συνοδινού και Ν. Σφαντός που ζητούσαν την αναβολή της συνεδρίασης του Δ.Σ. ημέρα γενικής απεργίας και την ώρα που δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωναν έξω από την Βουλή ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για το μνημόνιο 3!

Το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό κατά πλειοψηφία και όπως τόνισε ο κ Χιωτάκης «από τα μέτρα θίγεται περισσότερο η Τοπική Αυτοδιοίκηση, για αυτό πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση και σε ένα διαρκές Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι πολύ εύκολο να κάνει κανείς αντιπολίτευση και πολύ δύσκολα να αναλαμβάνει τις ευθύνες του Δήμου αυτές τις κρίσιμες ώρες»!

Η κ Συνοδινού και οι υπόλοιποι σύμβουλοι της παράταξης «Πόλη Φως» είπαν πως «θα έπρεπε να συμπαρασταθούμε αλλά παρά την άποψη μας παραμένουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα προβλήματα των πολιτών»!

Ειδικότερα ο κ. Σκορδίλης τόνισε ότι θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στον συμβολισμό της κίνησης / πρότασης της παράταξης «Πόλη Φως» και εν συνεχεία υπέβαλε την ερώτηση γιατί να μην αναβληθεί  η συνεδρίαση π.χ. για ΑΥΡΙΟ;;

ΕΝΤΥΠΩΣΗ προκαλεί το γεγονός ότι η Πρόεδρος κ Κορογιαννάκη είχε ορίσει την συνεδρίαση για την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012, την «καυτή» μέρα ψήφισης των μέτρων στην Βουλή και κορύφωσης των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΠΟΕ - ΟΤΑ και άλλων!

Το γεγονός, μάλιστα ότι η ημερήσια διάταξης έφτασε στα γραφεία των τοπικών ΜΜΕ την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012 και όχι την προηγούμενη Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012 όπως είθισται, ΜΑΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ να θεωρήσουμε την κίνηση αυτή ως «συνειδητή» και ως «πολιτική τοποθέτηση» της Δημοτικής Αρχής κατά των απεργιών και υπέρ των κυβερνητικών μέτρων στο πλαίσιο του μνημονίου και της τρόικας!!    

Ο «άνθρωπος της βροχής»....Χρήστος Χατζηπαναγιώτης!

Μιλά  αποκλειστικά στη ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ο σπουδαίος ηθοποιός Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, αγαπήθηκε μέσα από τις τηλεοπτικές σειρές. Και η σταδιοδρομία του στο θέατρο όμως δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη. Φέτος, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Δημήτρη Λυγνάδη, έχει επωμισθεί ένα πάρα πολύ δύσκολο ρόλο. Αυτόν του αυτιστικού Τσάρλι Μπάμπιτ, που στο έργο «Rain Man» του 1988 ερμήνευσε ο Ντάστιν Χόφμαν και βραβεύτηκε με Όσκαρ Α΄ ανδρικού ρόλου.

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης.

Στο έργο που παίζεται στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου «Γκλόρια» τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε η Εύα Νάθενα, τη μετάφραση έκανε ο  Θοδωρής Πετρόπουλος.


Παίζουν οι: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Γιάννης Στάνκογλου, Κλέλια Ρένεση, Θοδωρή Ρωμανίδης, Σπύρος Κυριαζόπουλος, Μαρία Μπεληγιάννη και ο Γιάννης Καρατζογιάννης.

- Κύριε Χατζηπαναγιώτη είστε από τους πιο συμπαθείς, ταλαντούχους και χαρισματικούς ηθοποιούς της νέας γενιάς κι όμως κρατάτε ένα low profile, σε σχέση με άλλους συναδέλφους σας....Θέλετε να μας μιλήσετε για το που γεννηθήκατε και πότε καταλάβατε ότι θέλατε ν ασχοληθείτε με το θέατρο;

Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, μου δίνουν μεγάλη χαρά, με τιμούν!  Ο κάθε άνθρωπος επιλέγει, πως θέλει να ζει τη ζωή του. Δεν σημαίνει σε καμιά  περίπτωση βέβαια, ότι ο δικός μου τρόπος, η δικιά μου επιλογή, είναι ντε και καλά η καλύτερη .Δεν μου αρέσει να κρίνω συμπεριφορές άλλων ανθρώπων ή συναδέλφων. Άνθρωποι είμαστε, μπορεί να κάνεις κι ένα λάθος. Άλλωστε αυτό που για μένα, που το βλέπω απ' έξω, είναι «λάθος», για αυτόν που το κάνει, μπορεί να είναι το απολύτως σωστό, όποτε καλά κάνει....χαχαχα! Είναι περίπλοκο, δύσκολο πράγμα οι σχέσεις των ανθρώπων σήμερα. Ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά και βιομηχανικά κέντρα. Αυτό που νομίζω ότι θέλω να υπηρετώ πάντως, είναι η κατανόηση. Όχι η κριτική.   

Κόπηκε το σποτάκι των αρχαιολόγων μας γιατί....προσβλήθηκαν οι δανειστές μας!

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Απαγορεύτηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το τηλεοπτικό διαφημιστικό μήνυμα που έφτιαξε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στο πλαίσιο της διεθνούς καμπάνιας του με τίτλο «Τα μνημεία δεν έχουν φωνή, εσύ έχεις».

Στόχος των αρχαιολόγων που συμμετέχουν στην κίνηση του ΣΕΑ είναι να εκφράσουν την πικρία, το θυμό και την αντίθεσή τους στα νέα, αυστηρά μέτρα λιτότητας, τα οποία απειλούν το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον την Ελλάδας.


Το σποτάκι είναι εμπνευσμένο από τη μεγάλη ληστεία στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, κάτι που προκάλεσε την ομόφωνη αντίδραση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Ένα κοριτσάκι επισκέπτεται με τη μητέρα της το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και κάποια στιγμή απομακρύνεται από αυτήν και περιφέρεται στις αίθουσες του Μουσείου.  

Σταματά μπροστά στο άγαλμα της Φρασίκλειας, με την οποία κάνει μια κρυφή «συνομιλία» και το κοριτσάκι χαμογελά. Όμως, ξαφνικά ένα χέρι τραβά απότομα το κορίτσι σαν κάποιος να το απαγάγει, χωρίς να προλάβει να ζητήσει βοήθεια. Πέφτει μια καρτέλα, που γράφει «Δεν υπάρχει μέλλον».

Στην επόμενη σκηνή, το κορίτσι είναι στη θέση του, λείπει όμως από τη βάση της η Φρασίκλεια. Η επόμενη καρτέλα που πέφτει γράφει «Χωρίς παρελθόν».

Το σποτάκι τελειώνει με τη φράση «Τα μνημεία δεν έχουν φωνή, εσύ έχεις», που είναι και το κεντρικό σύνθημα της διεθνούς εκστρατείας, που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο.

Δείτε το απαγορευμένο σποτάκι....πατώντας εδώ...

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Περί οίνου: Επιλογή, διατήρηση και…κατανάλωση!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ

Χειμώνας και κρύα έρχονται, το καλό κρασί πρέπει να έχει την τιμητική του στις ποσότητες που πρέπει. Ας δούμε κάποια «μυστικά» που αφορούν το τρόπο που θα τα επιλέξουμε, τον τρόπο που θα τα διατηρήσουμε και τον τρόπο που θα τα σερβίρουμε. 


Όταν αγοράζουμε εμφιαλωμένο κρασί προσπαθούμε να καταλάβουμε από την ετικέτα τι κρασί υπάρχει μέσα στο μπουκάλι. Πάνω στην ετικέτα υπάρχουν οι βασικές διαφορές των κρασιών που είναι ανάλογα με το χρώμα τους, το άρωμά τους, το βαθμό που γλυκίζουν, την κατηγορία τους (ξηρό, γλυκό ή ημίγλυκο), το διοξείδιο του άνθρακα που περιέχουν και τη χρονολογία γέννησης.

Είναι γεγονός ότι τα εμφιαλωμένα θεωρούνται γενικά εγγυημένα κρασιά, επειδή έχουν περάσει από υγειονομικούς ελέγχους σε όλες τις φάσεις της παραγωγής έως την εμφιάλωσή τους και είναι σταθερά ως προς τις ιδιότητές τους. Το χύμα κρασί πλεονεκτεί σίγουρα ως προς την τιμή του μπορεί όμως να μειονεκτεί στο ότι δεν έχει πάντα γνωστές τις ιδιότητές του και στο ότι θέλει προσοχή διότι οξειδώνεται πολύ εύκολα, όταν εκτεθεί στον αέρα. 


Για να κάνουμε σωστή συντήρηση στα κρασιά πρέπει να τα έχουμε σε υγρασία μεταξύ 55% και 75% και σε σκιερό μέρος. Θα πρέπει, μάλιστα, να διατηρούνται σε οριζόντια θέση ώστε να βρέχεται ο φελλός τους.   

Τα εν ΔΗΜΩ......εν ΟΙΚΩ!....δυνατό και αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής.

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Η Οικονομική Επιτροπή συνήλθε την Τρίτη 06/11/2012 στις 09.00πμ υπό την Προεδρία του κ. Ν. Χιωτάκη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου.


Αφού διαπιστώθηκε απαρτία με παρόντα 7 τακτικά μέλη, η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 09.15πμ με την επικύρωση πρακτικών: 12/09/2012 (έκτακτη), 12/09/2012 (τακτική), 18/09/2012 (έκτακτη), 18/09/2012 (τακτική), 25/09/2012 (έκτακτη) και 25/09/2012 (τακτική). και την λήψη αποφάσεων επί «5» προ ημερησίας και «14» τακτικών θεμάτων που αναφέρονται στην πρόσκληση με Α.Π. 48604 ημερομηνίας 01/11/2012. Παραβρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος Γ. Παπαδόπουλος.  

Συνέδριο Ειρήνης στους Δελφούς!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Με  μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2012 στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών το Forum Ειρήνης της 2470 Περιφέρειας του Διεθνούς Ρόταρυ, με θέμα «Ηθικές αξίες - Προϋπόθεση Ειρήνης», υπό την αιγίδα της Διοικητού Κατερίνας Κοτσαλή Παπαδημητρίου. Διοργανωτής,  ο Ροταριανός Όμιλος Κηφισιά - Πολιτεία υπό την Πρόεδρό του Αλέκα Χαζάπη.


Ήταν μια σύναξη 280 ροταριανών, ροταρακτόρων και φίλων του Ρόταρυ από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και τη Ρουμανία, όπου και καταδείχθηκε ότι το όραμα για έναν ειρηνικό κόσμο, μπορεί, μέσα από τις αρχές και τα ιδεώδη της μεγάλης παγκόσμιας ανθρωπιστικής οργάνωσης του Ρόταρυ, να γίνει πραγματικότητα.

Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012, απόγευμα, έγινε  η τελετή της αφής της Φλόγας της Ειρήνης, και  η είσοδος της σημαίας της χώρας μας και του λαβάρου του Ρόταρυ στον χώρο της εκδήλωσης, με ανάκρουση του εθνικού ύμνου και του ύμνου του Ρόταρυ.  

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Καταγγελία και αίτηση πειθαρχικής δίωξης κατά του Δημάρχου Κηφισιάς!

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Χωρίς εμφανή δικαιολογητικά, πριν από πέντε μήνες περίπου, ο Δήμος Κηφισιάς προχώρησε στη σφράγιση του καταστήματος στην οδό  Ελευθερίου Βενιζέλου 140 και Φλέμινγκ της εταιρείας Μπαλάσκας Α.Ε., που λειτουργεί στην ευρύτερη περιοχή της Κηφισιάς - Νέας Ερυθραίας.


Είχε γίνει τότε μεγάλη φασαρία στο Δήμο με τους  εργαζόμενους στο κατάστημα να έχουν αποκλείσει το  Δήμο, ζητώντας τη μη σφράγιση του καταστήματος της  Νέας Ερυθραίας.

Τελικά η Δημοτική Αρχή προχώρησε στη σφράγιση του  καταστήματος, αφήνοντας στο δρόμο δεκάδες εργαζόμενους. Από τότε η επιχείρηση με διάφορους τρόπους ζήτησε  από τη Δημοτική Αρχή να της παραχωρήσει την άδεια να  ανοίξει ξανά το κατάστημά της.    

Ο Πύργος του Άιφελ σε λίγα χρόνια!


Γαλλικές εφημερίδες αναφέρουν ότι η υπέρ-γεννητικότητα των μουσουλμάνων....θα μετατρέψει την Γαλλία σε μια Ισλαμική Δημοκρατία μέσα σε 50 χρόνια!

Η πρώτη έκθεση της συμπολίτισσας μας Μάρλεν Κακογιάννη!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η Μάρλεν Κακογιάννη γεννήθηκε στη Λευκωσία κι έζησε τα μαθητικά της χρόνια στην Αθήνα μέχρι το 1984 όπου κι επέστρεψε στην Κύπρο και αποφοίτησε από τη σχολή Φάλκον στην Λευκωσία.

Εκεί, παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στην σχολή του γνωστού Κύπριου ζωγράφου Ανδρέα Χαραλάμπους.

Μάρλεν Κακογιάννη.

Στη συνέχεια σπούδασε στο Λονδίνο Commercial Arts στο «American College of  London» (A.C.L.) από το 1986 έως το 1990. Στα τέσσερα αυτά χρόνια των σπουδών της παρακολούθησε και μελέτησε Ιστορία της τέχνης, γραφικές τέχνες και σχέδιο. Από τότε  ασχολείται και πειραματίζεται με την τέχνη, την οποία  από μικρή αγάπησε.   

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Εκπαιδευτική Υποστηρικτική Διδασκαλία!

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΤΣΙΟΜΠΑΝΗΣ

Στο 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο βρήκε φιλόξενο έδαφος η απόφαση του Δήμου Κηφισιάς να διοργανώσει  το πρόγραμμα «Εκπαιδευτικής Υποστηρικτικής Διδασκαλίας» με σκοπό να στηρίξει τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικογενειακά - κοινωνικά προβλήματα και αδυνατούν να ανταποκριθούν στο κόστος παρακολούθησης φροντιστηριακών μαθημάτων.

Τα μαθήματα άρχισαν στις 22/10/2012 με μεγάλη ανταπόκριση από μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων του ενιαίου δήμου Κηφισιάς.
Οι εγγραφές συνεχίζονται και το πρόγραμμα μορφοποιείται σύμφωνα με τις τρέχουσες ανάγκες των μαθητών.
Οι ενδιαφερόμενοι αρκεί να προσκομίσουν στο γραφείο του 2ου Λυκείου Κηφισιάς.....
- Βεβαίωση φοίτησης του σχολείου τους
- Αίτηση του κηδεμόνα
Πληροφορίες:
- 210 8019742 κ. Τόκκας Γρηγόριος, Διευθυντής 2ου Γυμνασίου Κηφισιάς,
- 210 8018424  κ. Αντωνόπουλος Μιχαήλ, Διευθυντής 2ου Λυκείου Κηφισιάς.
Υπεύθυνος Προγράμματος: κ. Σκορδίλης Γεώργιος  6945053702.

Η Ελλάδα του σήμερα....θυμίζει την Ελλάδα του «1947».....τίποτα δεν άλλαξε!!

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Αρχές του 1947 η Αγγλική Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει στις ΗΠΑ πως αδυνατούσε πλέον να συνεχίσει τον ρόλο που είχε αναλάβει, δηλαδή τον ρόλο της ενίσχυσης της Ελληνικής Κυβέρνησης στον αγώνα της κατά της κομμουνιστικής επικράτησης στην Ελλάδα.

31 Μαρτίου 1947 - Υποστολή της Βρετανικής Στρατιωτικής Διοίκησης.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τρούμαν προκειμένου να έχει ιδία άποψη για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα στέλνει το πρώτο τρίμηνο του 1947 τον Paul A. Porter  ως επικεφαλής αμερικανικής αποστολής.

Στις 14 Φεβρουαρίου 1947, μετά από έναν περίπου μήνα παραμονής στην Ελλάδα ο Paul A. Porter στέλνει επιστολή προς τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ W.L. Clayton με τις πρώτες εντυπώσεις του, γράφοντας μεταξύ των άλλων:

«Εδώ δεν υπάρχει κράτος σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα. Αντί αυτού υπάρχει μία χαλαρή ιεραρχία ατομιστών πολιτικών, μερικοί από τους οποίους είναι χειρότεροι από άλλους, που είναι τόσο απασχολημένοι με τον προσωπικό τους αγώνα για εξουσία, ώστε δεν έχουν τον χρόνο να αναπτύξουν οικονομική πολιτική, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι είχαν την ικανότητα». 

Προσωπικότητες στο Παρίσι!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο παραβρέθηκαν στην 12η Ετήσια Συνάντηση των Πρέσβεων  Καλής Θελήσεως της UNESCO, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της στο Παρίσι.

Φέτος για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν  «Καλλιτέχνες για την Ειρήνη», «Πρωταθλητές για τον Αθλητισμό» και «Ειδικοί  Αντιπρόσωποι για την Παιδεία» δηλαδή όλες οι κατηγορίες αγγελιαφόρων της UNESCO. Μεταξύ αυτών ήταν και η Eλληνίδα Πρέσβης  Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Ο Τούρκος συνθέτης Zulfu Livaneli , ο αρχιτέκτονας Renzo Piano η Μαριάννα Βαρδινογιάννη και η Claudia Cardinale.

Τις εργασίες της Συνάντησης άνοιξε, η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Irina Bokova. Οι Πρέσβεις  παρουσίασαν τη δράση τους για τη χρονιά που πέρασε. Η  Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη αναφέρθηκε στο έργο που υλοποίησε ο Σύλλογος «ΕΛΠΙΔΑ»  και το «Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια», το νέο μεγάλο όραμα της «ΕΛΠΙΔΑΣ» τη δημιουργία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών η οποία θα εγκαινιαστεί μέσα στο 2013,  στις συνεργασίες που είχε και στο ανθρωπιστικό της έργο για την ανακούφιση ευπαθών ομάδων και τη στήριξη σχολείων στην Ελλάδα.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη με την γενική δ/ντρια της UNESCO Irina Bokova.

Στη συνέχεια Πρέσβεις από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση έκαναν δραματική έκκληση για την παύση των συγκρούσεων και για την  προστασία της ελευθερίας. Όλοι  έθεσαν ως βασική προτεραιότητα  να βοηθήσουν την UNESCO και τα κράτη-μέλη της ώστε να επενδύσουν  στην εκπαίδευση των νέων.  

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Τα εν ΔΗΜΩ....εν ΟΙΚΩ!.....αναλυτικό ρεπορτάζ της τακτικής Συνεδρίασης του Κ. Σ. Κηφισιάς.

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς συνήλθε την Πέμπτη 05/11/2012 στις 06.00μμ υπό την Προεδρία του κ. Σταύρου Παπαδάκη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου.


Αφού διαπιστώθηκε απαρτία με παρόντες «7» Κοινοτικούς Συμβούλους, ξεκίνησε η συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου με την λήψη αποφάσεων επί «10» τακτικών θεμάτων που αναφέρονται στην παρακάτω πρόσκληση με Α.Π. 15 ημερομηνίας 31/10/2012. Παρευρέθηκαν η Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Κορογιαννάκη και η επικεφαλής της παράταξης «Πόλη Φως» κ. Συνοδινού.

Τα θέματα προ ημερησίας διατάξεως που απασχόλησαν την συνεδρίαση ήταν (1) η κατασκευή της Δεξαμενής στην Πολιτεία (2) η μονοδρόμηση της οδού Παλλήνης στην Κάτω Κηφισιά (3) οι γκρεμισμένες μπάρες στη οδό Τατοΐου και Τσαλδάρη (4) τα κλαριά που είναι αφημένα στους δρόμους μετά το κλάδεμα (5) ο κυκλοφοριακός φόρτος στην περιοχή Αλωνίων και (6) η φύλαξη του κοιμητηρίου μετά τους πρόσφατους βανδαλισμούς.

Σχετικά με το (1) θέμα, η Πρόεδρος του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Πολιτείας σημείωσε ότι στις 10/02/2010 το αίτημα είχε απορριφθεί  από το Δημοτικό Συμβούλιο και ανέφερε ότι έχει προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση!  

Ευτυχία......!!

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Στην Κεντρική Αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών, πραγματοποιήθηκε το Επιστημονικό Συνέδριο «Το φαινόμενο του θερμοκηπίου στο πλανητικό μας σύστημα» με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων ερευνητών. 

Το Συνέδριο διοργάνωσαν το Κέντρο Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών σε συνεργασία με το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος, ύστερα από πρωτοβουλία του Προέδρου τους Ακαδημαϊκού Καθηγητή Χρήστου Ζερεφού.


Στο συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό η Πρόεδρος της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών της Σουηδίας Καθ. Barbara Cannon και ο Αντιπρόεδρος της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών της Σουηδίας Καθ. Stefan Claesson ενώ τις εργασίες άνοιξε  με σύντομη ομιλία του ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Καθ. Γεώργιος Κοντόπουλος. 

Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν ο πρώην πρωθυπουργός κύριος Ιωάννης Γρίβας, η Πρέσβης της Δανίας  Mette Knudsen, ο Πρέσβυς της Ολλανδίας  Jan Versteeg και η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO  Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και ο Ευρωβουλευτής  Anders Wijkman.

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη με τον καθηγητή Χ. Ζερεφό.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, που επικεντρώθηκαν στην εξέλιξη των θεωριών για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και στις διαπιστώσεις ότι αυτό έχει θεαματικά αποτελέσματα τόσο στη Γη όσο και στην Αφροδίτη και στο δορυφόρο του Κρόνου, τον Τιτάνα, όλοι οι ομιλητές υπογράμμισαν ότι η  αποσταθεροποίηση του κλίματος από την ανθρωπογενή παρέμβαση, που γίνεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό μέσα από το  φαινόμενο του θερμοκηπίου, έχει σοβαρότατες οικονομικές συνέπειες, με μεγαλύτερη την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ακραίων φαινομένων.