Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Σε νήσους Κέιμαν μετατράπηκε....το Κρανίδι!

Για την αντιγραφή ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Και όμως η Ελλάδα έχει τις δικές της νήσους Κέιμαν! Σύμφωνα με  ρεπορτάζ του «Έθνους της Κυριακής», το Κρανίδι των 5.000 κατοίκων αποτελεί έδρα περισσότερων από 200 off shore εταιρειών. Αιτία είναι η δυνατότητα που μέχρι πρόσφατα υπήρχε για κρυφές αγοραπωλησίες γης μεγάλης αξίας και μισθώσεις ακινήτων μέσω αυτών των εταιρειών, χωρίς να καταβάλλονται πάντα οι σχετικοί φόροι. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αντιστοιχεί μία off shore εταιρία ανά 25 κατοίκους!


Οι έρευνες του ΣΔΟΕ που ξεκίνησαν πρόσφατα αποκαλύπτουν.....ένα κλασσικό όργιο φοροδιαφυγής made in Greece, στο νομό Αργολίδος, με επίκεντρο το Πόρτο Χέλι και με πρωταγωνιστές επιφανή μέλη της τοπικής κοινωνίας.

Το φαινόμενο φαίνεται να έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι στην τοπική ΔΟΥ υπηρετούν δύο μόνο υπάλληλοι με φόρτο εργασίας που δεν τους επιτρέπει να κάνουν τέτοιους ελέγχους σε υπεράκτιες εταιρίες. Ιδιαίτερη έξαρση του φαινομένου φαίνεται να παρουσιάστηκε μετά τους Ολυμπιακούς και γνώρισε τη μεγαλύτερη άνθηση τη διετία 2007-9.

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», τον περασμένο μήνα συνέβη το εξής παράδοξο:

Ενώ από το 2003 λίγες ήταν οι υπεράκτιες που πλήρωναν φόρους με τα ποσά που καταβάλλονταν να κυμαίνονται ως 50.000 ευρώ ετησίως, ξαφνικά υπήρξε στροφή 180 μοιρών. Δηλαδή σε διάστημα 25 ημερών καταβλήθηκαν φόροι 280.000 ευρώ, χωρίς ακόμα αυτό να μπορεί να εξηγηθεί λογικά και λογιστικά.

Τα ποσά αυτά θεωρούνται ωστόσο πολύ μικρά, μπροστά σε αυτά που προσδοκά να βεβαιώσει προς είσπραξη το ΣΔΟΕ από τη φοροδιαφυγή μαζί με τα πρόστιμα, καθώς εκτιμάται ότι μπορούν να φτάσουν σε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Αξιωματούχος του ΣΔΟΕ, ο κ. Ν. Λέκκας, αναφέρει ότι «η ανυπαρξία φορολογικών ελέγχων ενέτεινε το φαινόμενο των εκατοντάδων off shore». Η συγκέντρωση μάλιστα, τόσων υπεράκτιων εταιριών δεν σημαίνει απαραίτητα φοροδιαφυγή, ωστόσο αποτελεί  ένα ενδιαφέρον δείγμα του πολυμήχανου Έλληνα!

Επίσης, τονίζεται ότι δεν ανήκουν όλες οι υπεράκτιες σε κατοίκους του Κρανιδίου. Ιδιοκτήτες εμφανίζονται Έλληνες και ξένοι, μεταξύ των οποίων και πολύ γνωστά ονόματα επιχειρηματιών από την Αθήνα, δικαιούχοι μεγάλων και παραλιακών κυρίως εκτάσεων (50 έως 400 στρεμμάτων γύρω από το Κρανίδι και απέναντι από τις Σπέτσες) ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, πολυτελών εξοχικών κατοικιών και άλλα.


Πρόκειται για ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη τουριστική ζώνη, κοντά στην Πετροθάλασσα, στο Θυνί, στην Κορακιά και στο Κουνούπι, ενώ οι περισσότεροι δεν κατέβαλλαν έως τώρα φόρους.

Οι εταιρίες εκπροσωπούνται φορολογικά κυρίως από ντόπιους δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές, μαγαζάτορες, αλλά και αγρότες, εργάτες, ακόμα και ανεπάγγελτους, πίσω από τους οποίους κρύβονται οι πραγματικοί ιδιοκτήτες.

Όσο για το ρεκόρ κατοχής off shore, αυτό ανήκει σε... έναν εργάτη (κάνοντας μεροκάματα σε οικοδομή ή γεωργικές εργασίες) που εκπροσωπεί 14 υπεράκτιες εταιρίες συνολικά! Ο ίδιος μάλιστα δεν κάνει φορολογική δήλωση στη ΔΟΥ Κρανιδίου, αλλά στη ΔΟΥ Φαλήρου!

Ελληνική πραγματικότητα......σε όλο της το μεγαλείο!

Θεσσαλονίκη μου....μεγάλη φτωχομάνα!

Είναι μια απλή καθημερινή (Πέμπτη) στην Θεσσαλονίκη……Κάθε πανεράκι στοιχίζει 15€!


Όλα αυτά συνέβησαν σε λιγότερο από 120 δευτερόλεπτα.....που χρειάστηκε ο Αντώνης Ρέμος …..να πει το «Είναι Στιγμές»!

Η κρίση μας ζορίζει και οι Έλληνες........διασκεδάζουν με μεγάλη άνεση στα μπουζουξίδ​ικα! ΕΛΕΟΣ!!

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Μουσικό Φεστιβάλ Δήμου Κηφισιάς!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε το πρώτο φεστιβάλ μουσικής του Δήμου Κηφισιάς. Το Φεστιβάλ Ηχοχρωμάτων Κηφισιάς.

Οι Trees.

Πέντε συγκροτήματα, video art, disc jockey και video jockey προσέφεραν μία μοναδική βραδιά στους εκατοντάδες φίλους της μουσικής που βρέθηκαν στο καταπράσινο πάρκο Ηρώων Πολυτεχνείου. Ο κόσμος ήταν παντού. Στις καρέκλες, στην αρένα, στο γκαζόν! Δίνοντας το μήνυμα ότι οι Κηφισιώτες -και όχι μόνο- αγαπάνε να συναντιούνται , να ακούνε καλή μουσική, κι ότι τέτοιες εκδηλώσεις θα έχουν την αμέριστη υποστήριξη τους.

Ο Lolec.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κηφισιάς  Νίκος Χιωτάκης είπε μεταξύ άλλων: «η φιλοδοξία μας είναι το Φεστιβάλ να γίνει θεσμός για αυτήν την Πόλη. Ξεκινήσαμε σήμερα,  με την ελπίδα ότι υπάρχει χώρος  να αναπτυχθεί μια εκδήλωση με καλή μουσική από όλα τα μέρη του κόσμου. Και κυρίως να συγκεντρώσει  νέους και μεγαλύτερους, στους οποίους αρέσει να ταξιδεύουν τον κόσμο μέσα από τη μουσική. Που τους αρέσουν ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.»

Ο  Μανώλης Κουρμαδιάς, πρόεδρος του Νομικού Προσώπου για τον Πολιτισμό και Αθλητισμό του Δήμου Κηφισιάς «Δ. Βικέλας», τόνισε τον σημαντικό ρόλο πού πρέπει να παίζει ο Πολιτισμός, ιδιαιτέρως σε δύσκολες εποχές. Έδωσε συγχαρητήρια στον εμπνευστή και διοργανωτή της βραδιάς  Σταύρο Ζαπάντη καθώς και στην υπόλοιπη επιτροπή.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η αντιπρόεδρος του Νομικού Προσώπου για τον Πολιτισμό και Αθλητισμό του Δήμου Κηφισιάς «Δ. Βικέλας»  Λίλα Παπαδημητρίου, που από την πρώτη στιγμή ήταν ένθερμη υποστηρικτής αυτής της διοργάνωσης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Κηφισιάς Φώτης Δημάκης, η Δημοτική Σύμβουλος Κηφισιάς  Αγγελική Βαλασοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Βούλας – Βουλιαγμένης - Βάρκιζας  Δημήτρης Δαβάκης, ο π. Αντιδήμαρχος Κηφισιάς  Νίκος Αναγνωστάτος, ο π. Αντιδήμαρχος Κηφισιάς  Γιώργος Θωμάκος που δήλωσε: «Συγχαρητήρια στον Σταύρο Ζαπάντη για την έμπνευση και οργάνωση. Πόσο άργησαν να έρθουν αυτά... Να έχει συνέχεια!'»

Οι περισσότεροι από τους καλλιτέχνες του Φεστιβάλ ήσαν Κηφισιώτες. Αυτό τους έκανε να δώσουν το 101% της όρεξης και του κεφιού τους στη σκηνή!

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε και η παρουσία του Video Jockey Manoz, που έχει δουλέψει μεταξύ άλλων και με τον Jean Michel Jarre και τους Daff Punk, ο οποίος συνόδεψε τις μουσικές των συγκροτημάτων, με τις εικόνες του. Έτσι είχαμε την δυνατότητα να βλέπουμε στην γιγαντοοθόνη εικόνες από τα μέρη που προέρχονταν οι μουσικές που ακούγαμε, να βλέπουμε ζωντανά τους καλλιτέχνες και να παρακολουθούμε εντυπωσιακά εφέ σε συνδυασμό με τον φωτισμό τις σκηνής.

Επιτροπή Διοργάνωσης Φεστιβάλ Ηχοχρωμάτων. Από αριστερά Νάνσυ
Σφαντού,  Κική Αυγουστάτου, ο υπεύθυνος της διοργάνωσης Σταύρος
Ζαπάντης, Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, και Περικλής Πέτρου.

Πολύ θετικές εντυπώσεις προκάλεσε και ο τρόπος που επέλεξε να παρουσιάσει την εκδήλωση, η Επιτροπή Διοργάνωσης του Φεστιβάλ με υπεύθυνο τον κ. Σταύρο Ζαπάντη.

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Μήπως η ιστορία επαναλαμβάνεται ;;

Για την αντιγραφή ο ΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Το καλοκαίρι του 1843, η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στις τράπεζες της Ευρώπης τα τοκοχρεολύσια παλιότερων δανείων που είχε πάρει η χώρα. Δυστυχώς τα λεφτά δεν είχαν πάει σε υποδομές που θα βοηθούσαν την κατεστραμμένη ελληνική οικονομία, αλλά είχαν σπαταληθεί στους εμφυλίους της επανάστασης και στα λούσα του παλατιού και των Βαυαρών συμβούλων του στέμματος. (Σας θυμίζει τίποτα;)


Οι τόκοι που έπρεπε να καταβάλλονται κάθε χρόνο ήταν 7 εκατομμύρια δραχμές και ισοδυναμούσαν με το μισό των συνολικών εσόδων του ελληνικού κράτους που έφταναν μετά βίας τα 14 εκατομμύρια ετησίως. Στην πραγματικότητα, με την καταβολή των τόκων δεν περίσσευε τίποτα να επενδυθεί προς όφελος του ελληνικού λαού. (Αυτό μήπως;)

Την άνοιξη του 1843, η κυβέρνηση παίρνει μέτρα λιτότητας, τα οποία όμως δεν αποδίδουν τόσο ώστε να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα για την ετήσια δόση χρήματα. Έτσι, τον Ιούνιο του 1843, η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει τις ξένες κυβερνήσεις ότι αδυνατεί να καταβάλει το ποσό που χρωστάει και ζητά νέο δάνειο από τις μεγάλες δυνάμεις, ώστε να αποπληρώσει τα παλιά. Αυτές αρνούνται κατηγορηματικά. (Βρε κάτι συμπτώσεις!)

Αντί να εγκρίνουν νέο δάνειο, εκπρόσωποι των τριών μεγάλων δυνάμεων (Αγγλία - Γαλλία - Ρωσία) κάνουν μια διάσκεψη στο Λονδίνο για το ελληνικό χρέος και καταλήγουν σε καταδικαστικό πρωτόκολλο. Οι πρεσβευτές των μεγάλων δυνάμεων με το πρωτόκολλο στο χέρι, παρουσιάζονται στην ελληνική κυβέρνηση και απαιτούν την ικανοποίηση του. Αρχίζουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη και μετά από έναν μήνα υπογράφουν μνημόνιο (!), σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα ώστε να εξοικονομήσει μέσα στους επόμενους μήνες το αστρονομικό επιπλέον ποσό των 3,6 εκατομμυρίων δραχμών, που θα δοθούν στους δανειστές της. (Πάμε πάλι απ' την αρχή....σας θυμίζει τίποτα;)

Για να είναι σίγουροι ότι το μνημόνιο θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, οι πρεσβευτές απαιτούν να παραβρίσκονται στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που θα εγκρίνει τα μέτρα και να παίρνουν ανά μήνα λεπτομερή κατάσταση της πορείας εφαρμογής τους, αλλά και των ποσών που εισπράττονται. (Τι μου θυμίζει;…τι μου θυμίζει;...)

Για να μην πολυλογώ, σας αναφέρω τα βασικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση μέσα στο 1843 σε εφαρμογή του τότε μνημονίου. Κάθε ομοιότητα με την εποχή μας είναι εντελώς τυχαία και πέραν των προθέσεων του ιστορικού:

1. Απολύθηκε το ένα τρίτο των Δημοσίων υπαλλήλων και μειώθηκαν 20% οι μισθοί όσων παρέμειναν.

2. Σταμάτησε η χορήγηση συντάξεων, που τότε δεν δίνονταν στο σύνολο του πληθυσμού αλλά σε ειδικές κατηγορίες.

3. Μειώθηκαν κατά 60% οι στρατιωτικές δαπάνες, μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των ένστολων και αντί για μισθό οι στρατιωτικοί έπαιρναν χωράφια.

4. Επιβλήθηκε προκαταβολή στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος και της «δεκάτης», που ήταν ο φόρος για την αγροτική παραγωγή.

5. Αυξήθηκαν οι δασμοί και οι φόροι χαρτοσήμου.

6. Απολύθηκαν όλοι οι μηχανικοί του Δημοσίου και σταμάτησαν όλα τα δημόσια έργα.

7. Καταργήθηκαν εντελώς όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους.

8. Απολύθηκαν όλοι οι υπάλληλοι του εθνικού τυπογραφείου, όλοι οι δασονόμοι, οι δασικοί υπάλληλοι και οι μισοί καθηγητές πανεπιστημίου.

9. Καταργήθηκαν όλες οι διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό.

10. Νομιμοποιήθηκαν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα και οι καταπατημένες εθνικές γαίες με την πληρωμή προστίμων νομιμοποίησης.

11. Περαιώθηκαν συνοπτικά όλες οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις με την καταβολή εφάπαξ ποσού.

Δεν είναι ανατριχιαστικά όμοια με την εποχή μας; Είδατε που οι οικονομικές συνταγές λιτότητας είναι σαν το παλιό καλό κρασί; Ίδιες, αιώνιες, ανυπόφορες. Κι επειδή ξέρω ότι θα ρωτήσετε «τι πέτυχαν με όλα αυτά;», σας απαντώ: Ο κόσμος εξαθλιώθηκε για μεγάλο διάστημα, οι ξένοι πήραν ένα μέρος των χρημάτων τους, η χώρα είδε κι έπαθε να συνέλθει, αλλά φαλίρισε ξανά μετά από πενήντα ακριβώς χρόνια, με το «Κύριοι, δυστυχώς επτωχεύσαμεν!» του Χαριλάου Τρικούπη το 1893!


Πάντως, το συγκεκριμένο μνημόνιο του 1843, από πολλούς ιστορικούς θεωρείται μία από τις σοβαρότερες αφορμές για το ξέσπασμα της επανάστασης της 3ης Σεπτέμβρη 1843, που έφερε το Σύνταγμα στη χώρα!

Η ιστορία του μνημονίου του 1843, στα άρθρα του Τάκη Κατσιμάρδου στην Ημερησία....αναλυτικά εδώ... 

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Το γευστικό ταξίδι της GAEA στα Emmy's Awards 2011!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Χάρη στην Ελληνοαμερικανίδα σεφ Cat Cora, η βραδιά της 63ης  απονομής των φετινών τηλεοπτικών βραβείων Emmy  είχε άρωμα ελληνικών γεύσεων GAEA. Οι διάσημοι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στην αυθεντική ελληνική κουζίνα μέσω της σειράς προϊόντων Cat Cora's Kitchen by GAEA.


To προϊόν ελιές Καλαμών Snack Pack της σειράς Cat Cora's Kitchen by GAEA δόθηκε ως δώρο στους VIP προσκεκλημένους του πάρτι που διοργάνωσε το Entertainment Tonight, το πιο γνωστό ψυχαγωγικό τηλεοπτικό κανάλι του κόσμου, για να γιορτάσει τη μεγάλη  βραδιά στην καρδιά του Λος Άντζελες.

Διάσημοι αστέρες του Hollywood, ανάμεσα τους, οι ηθοποιοί και συντελεστές από τις κορυφαίες βραβευμένες τηλεοπτικές σειρές The Good Wife, 30 Rock, Bones, The Big Bang Theory,  είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων της GAEA.

Η GAEA, ένωσε τις δυνάμεις της με την celebrity chef Cat Cora, λανσάροντας στην αγορά της Αμερικής την νέα σειρά προϊόντων Cat Cora's Kitchen by GAEA. Βασικός στόχος της συνέργιας Cat Cora και GAEA είναι η δημιουργία ενός ισχυρού brand το οποίο περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα συστατικά και προϊόντα της Ελληνικής γαστρονομίας, για να μπορεί κάθε καταναλωτής να απολαύσει ελληνικά προϊόντα μe την υπογραφή της Cat Cora και την εγγύηση ποιότητας της GAEA.

Η συνεργασία της διάσημης chef Cat Cora και GAEA, αποτελεί μια συνεργασία στρατηγικής σημασίας που σκοπό έχει να προβάλλει στις αγορές της Αμερικής τα υψηλής ποιότητας ελληνικά προϊόντα GAEA, δίνοντας έμφαση στην υψηλή διατροφική αξία και τα πλούσια θρεπτικά συστατικά τους, ενώ παράλληλα στόχο έχει την εκπαίδευση και εξοικείωση των καταναλωτών πάνω στα οφέλη της αυθεντικής υγιεινής Ελληνικής - Μεσογειακής διατροφής.

Περισσότερες πληροφορίες για την παρουσία των προϊόντων GAEA στα Emmy Awards.... πατήστε εδώ...

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Να φωτίσουμε μπροστά....να δούμε τη πραγματικότητα και το μέλλον!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΡΑΦΩΝΙΤΗΣ

Άντε τώρα να εξηγήσεις στον δυστυχισμένο άνθρωπο τα αίτια της δικής του δυστυχίας αλλά και τόσων άλλων σαν και αυτόν. Αυτός μόνο ξέρει το πρόβλημά του ή έτσι τουλάχιστον νομίζει.

Αυτός ήδη έχει καταλήξει σε τελικά συμπεράσματα και δεν προτίθεται να ακούσει καν, διαφορετική εκδοχή. Έχει κατανείμει ήδη τις ευθύνες, με απόλυτη πεποίθηση εκεί που αυτές κατ’ αυτόν αναλογούν και διαθέτει ακόμη και το σκεπτικό της καταδικαστικής απόφασης των ενόχων. Άσε που και πολλοί άλλοι, ίσως οι περισσότεροι, συμφωνούν μαζί του στις διαπιστώσεις του, έτσι τον ενισχύουν, είναι και αυτοί άλλωστε το ίδιο φορτισμένοι, αγανακτισμένοι και σε απόγνωση όπως αυτός.


Εσύ είσαι απέναντί του απλώς μια εξαίρεση, που ψάχνεις ακόμα, μελετάς και επιδιώκεις προοπτικές. Τι κάθεσαι τώρα και του μιλάς, λέγοντάς του πως πρέπει να βρεθεί μια λύση και πως τούτο επείγει και είναι το πρωταρχικό. Αυτός μεταξύ των άλλων είναι πεπεισμένος πως λύση δεν υπάρχει και ούτε θα υπάρξει.

Στην αρχή διαπίστωνε πως αυτός ένα ξέρει, πως αυτοί που τα έκαναν έτσι αυτοί να τα φτιάξουν, δεν είναι δική του δουλειά. Μετά μετέπεσε στην αντίθετη διάγνωση, σιγά μην περιμένουμε την λύση από τους ίδιους που δημιούργησαν τη κρίση. Κατέληξε τέλος να μην περιμένει τίποτε, εκτός ίσως της  ολοκληρωτικής καταστροφής.

Άσε, συζήτηση δεν γίνεται, παρά μόνο μια αδιέξοδη αντιπαράθεση ανάμεσα σε έναν  απελπισμένο από την μια και σε ένα που έχει επιστρατεύσει την αισιοδοξία για να αντιμετωπίσει τα πράγματα, από την άλλη. Προφητεύει αυτός την Δευτέρα Παρουσία και εσύ τολμάς να μην πιστεύεις σε Αυτήν; Τότε στο πυρ το εξώτερον. Άπιστε!

Ωστόσο δίκιο έχει όταν βλέπει τη ζωή του άνω κάτω. Έχει δίκιο να δυσανασχετεί, να εξοργίζεται για ότι η κακή του τύχη του επεφύλαξε τελευταίως, να μη ξέρει τι του συμβαίνει και τι άλλο ακόμη θα του προκύψει ξημερώνοντας κάθε μέρα που ανοίγει τα μάτια του.

Αλλά οι ζωντανοί οργανισμοί ενστικτωδώς υπερασπίζονται την ζωή τους και μάχονται για αυτήν. Δεν αφήνονται στην κατάθλιψη που οδηγεί μαθηματικά στην αδράνεια και την ήττα.

Δράση βέβαια δεν νοείται μόνο και αποκλειστικά η διαμαρτυρία ούτε μόνο οι ατέρμονες απεργίες που παραλύουν τελικώς τα πάντα και επιδεινώνουν μια κατάσταση που δεν αντέχει άλλη κακοποίηση.

Η γενικευμένη κατάθλιψη έρχεται να προστεθεί ως βαρίδι που τραβάει βαθύτερα τη κρίση και απενεργοποιεί την ώρα που επειγόντως απαιτητή είναι η εγρήγορση και η υπερπροσπάθεια για τη σωτηρία μας.

Ας αντέξουμε γιατί ο δρόμος είναι και μακρύς και ανηφορικός. Ας συνταχθούμε σε θέση μάχης για να νικήσουμε. Θα μπορέσουμε αν δεν πράξουμε συμπεριφορές που η ιστορία θα μας καταλογίσει αλλά και οι επίγονοι δεν θα έχουν την διάθεση να συγχωρέσουν. Ας παύσουμε να αποτελούμε ένα σύνολο δυστυχισμένων που δεν βλέπει πουθενά ελπίδα.

Η ιστορική μνήμη μας, περιέχει και μάχες υπέρβασης και νικών και η σπουδαιότερη όλων θα είναι αυτή που θα ξεπεράσουμε τον εαυτόν μας!        

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Που πήγαν τα λεφτά;;

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Η ερώτηση αυτή πλανιέται στην Ελληνική κοινωνία το τελευταίο διάστημα. Την έχουν υποβάλλει όλοι οι πολιτικοί αλλά και επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι και ο κάθε πολίτης. Αλλά κανείς μα κανείς......δεν απάντησε!


Που άραγε πήγαν τα λεφτά; Μήπως στις τσέπες κάποιων επιχειρηματιών, κάποιων πολιτικών ή κάποιων δημόσιων λειτουργών; Και που είναι τώρα τα λεφτά, αν πήγαν σε αυτές τις τσέπες; Σε κάποιες τράπεζες στην Ελβετία; και αν ναι, γιατί δεν εμφανίσθηκαν οι κάτοχοι τους στην τελευταία κατάσταση εκατομμυριούχων του περιοδικού Forbes; Γιατί τα λεφτά είναι πολλά! Πάνω από 350 δις ελλείμματα τα τελευταία χρόνια!

Τα  λεφτά εξανεμίστηκαν.......

- στο έγκλημα του χρηματιστηρίου το καλοκαίρι του 1999 (το X.A. το μεγαλύτερο οικονομικό-πολιτικό σκάνδαλο της μεταπολεμικής Ελλάδας) : άγρια δηλαδή λεηλασία ενάμισι εκατομμυρίου ανύποπτων μικροεπενδυτών μετά από τις άμεσες και έμμεσες προτροπές υπουργών της Κυβέρνησης και βουλευτών των δύο κομμάτων εξουσίας! Έχει εκτιμηθεί ότι περίπου 100 δις. ευρώ  άλλαξαν χέρια......μεγάλο μέρος από τα οποία έχασαν οι λεγόμενοι μικροεπενδυτές!

- στη χειραγώγηση του γενικού δείκτη του χρηματιστηρίου με τα δις. των ταμείων των ΔΕΚΑ (Δημόσια Επιχείρηση Κρατικών Αξιών) και των ασφαλιστικών ταμείων....οι διοικήσεις των οποίων αγόρασαν μετοχές 5,5 δις. και ομόλογα 3,5 δις.!

- στη διαφυγή περίπου 50 δις. σε επιδοτήσεις για εργοστάσια / επιχειρήσεις «φαντάσματα» στην Βόρεια Ελλάδα!....πολλά από αυτά υπάρχουν ακόμα ως γιαπιά!........από το 1ο και 2ο  πακέτο Ντελόρ (67 δις. και 176 δις.)

- στη κακοδιαχείριση - ελλείμματα των νοσοκομείων που φτάνουν τα 25 δις

- στη επιχορήγηση των Τραπεζών!....περίπου 3 δις / έτος ή 80 δις περίπου συνολικά μέχρι το 2009

- στις τσέπες των παραπάνω «κυρίων»

Τα λεφτά μοιράστηκαν......

- σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων που δεν χρειαζόταν  

- σε επιχορηγήσεις επιχειρήσεων και ενισχύσεις κοινωνικών ομάδων χωρίς ανταπόδοση

- σε κοινωνικές πολιτικές χωρίς αντίκρισμα και κρατικές δαπάνες χωρίς αποτέλεσμα

- σε «εργολαβικές αναθέσεις» για άχρηστα ή άσκοπα έργα του δημοσίου

- σε  προμήθειες  ( υπερτιμολογήσεις δις.! ) του δημοσίου

- σε τεράστιες σπατάλες και χρηματισμούς διαφόρων μεγάλων δημοσίων έργων όπως π.χ. οι  Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας 2004 κτλ.

Έτσι, τα λεφτά αυτά (1) αποτέλεσαν την αφορμή για σημαντικού μεγέθους αναδιανομή πλούτου στην κοινωνία και (2) έγιναν εισόδημα στους κακομαθημένους νέο-Έλληνες, που θέλουν να απολαμβάνουν πολλά, χωρίς πολύ κόπο!

>> Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο....

Υ.Γ. Τα στοιχεία σοκ για την κατάσταση που επικρατεί στον δημόσιο τομέα περιλαμβάνονται σε έκθεση του Κέντρου Μελετών και Ερευνών του ΕΒΕΑ που δόθηκε στην δημοσιότητα τον Απρίλιο 2010!....πατήστε εδώ... 

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Η επικίνδυνη στάση της συνοικίας των Αδαμών...μετακόμισε στην οδό Αχαΐας!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ

Μετά το δημοσίευμα μας βλέπε εδώ υπήρξε άμεση αντίδραση και η επικίνδυνη στάση μετατοπίστηκε στην οδό Αχαΐας.

Υπάρχουν βέβαια ρητορικά ερωτήματα:

1. Πρέπει άραγε να στηλιτεύουμε όσους παρανομούν ή πρέπει να τους δίνουμε συγχαρητήρια όταν, λόγω δημοσιότητας της παρανομίας, επανέρχονται στην νομιμότητα;

2. Με δεδομένο ότι οι υπάλληλοι που αποφασίζουν είναι έμπειροι, ποίοι άραγε λόγοι τους ωθούν σε παράνομες πράξεις;  Μήπως κάποιους θέλουν να ωφελήσουν;

3. Υπήρξε κάποιο πρόστιμο για εκείνους που παρανόμησαν ή είναι στο απυρόβλητο;

Ερωτήματα με προφανή απάντηση για την Ελλάδα της κρίσεως που συνεχίζει ακάθεκτη την ίδια συμπεριφορά όπου οι κρατούντες ουδέποτε καταγγέλλονται.

Η νέα στάση.

Αλλά και στην νέα θέση της στάσης υπάρχουν παρανομίες διότι αυτοκίνητα και κάδοι υπάρχουν ακριβώς από κάτω.  Ασχολείται κανείς;

Κατ' αρχήν τι κάνουν οι οδηγοί ή όσοι σταθμεύουν κάδους κάτω από την στάση ενώ υπάρχει άφθονος χώρος τριγύρω;  Η τροχαία μήπως;  Η Δημοτική Αστυνομία;