Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του http και https;;

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Η διαφορά τους όπως διαπιστώνετε εύκολα είναι ένα  «s»   Αυτό το γραμματάκι όμως είναι όλα τα λεφτά!! Αυτό το «s» σημαίνει Secure - Ασφάλεια.






Συνήθως, όταν  επισκέπτεστε ένα site  (ιστοσελίδα), αν  κοιτάξετε την διεύθυνση στο πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε  (Internet explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome κτλ.), κατά 90%  η διεύθυνση  της ιστοσελίδας που κοιτάτε ξεκινάει  με http://.....  

Αυτό σημαίνει, ότι επικοινωνείτε εκείνη τη στιγμή με το συγκεκριμένο site  σε μία «ακάλυπτη γλώσσα». Με άλλα λόγια, είναι δυνατόν κάποιος να «κρυφακούσει» τη συζήτηση του υπολογιστή σας με την ιστοσελίδα. 



Αν π. χ. συμπληρώσετε μια φόρμα στην ιστοσελίδα αυτή, κάποιος μπορεί να δει και να εκμεταλλευτεί εν αγνοία σας, τις πληροφορίες, που στέλνετε σε αυτήν την τοποθεσία.

Πρώτη Συμβουλή:  ΔΕΝ δίνετε ποτέ προσωπικά και σημαντικά στοιχεία, πριν επικοινωνήσετε με κάποιο αρμόδιο της Υπηρεσίας, που τα ζητάει, ώστε να βεβαιωθείτε, ότι το αίτημα είναι γνήσιο και όχι απάτη! 

Δεύτερη Συμβουλή: ΠΟΤΕ δεν θα καταχωρείτε τα στοιχεία σας και ιδιαίτερα αριθμούς πιστωτικών καρτών ή τραπεζικών λογαριασμών  κλπ. σε μια ιστοσελίδα, που ξεκινάει με http://.....

Τέτοιες καταχωρήσεις μπορείτε να κάνετε ΜΟΝΟ, εάν η ιστοσελίδα με την οποία συνομιλείτε αρχίζει  με https://.......πράγμα που σημαίνει, ότι ο υπολογιστής σας «συνομιλεί» με την ιστοσελίδα αυτή, με έναν ασφαλή κώδικα, που κανείς δεν μπορεί να παρακολουθήσει.

Σημαίνει δηλαδή, ότι είμαστε συνδεδεμένοι με κρυπτογραφημένη επικοινωνία  SSL  (https). Όλα τα μεγάλα και σοβαρά site, όπως π. χ. Τράπεζες έχουν πάντα αυτήν την προστασία. 

Αν μια ιστοσελίδα,  σας ζητήσει ποτέ, να εισάγετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας για παράδειγμα, θα πρέπει αυτόματα να κοιτάξετε, αν η διεύθυνση αρχίζει με https://......



Σε αντίθετη περίπτωση δεν πρέπει ποτέ, να εισάγετε καμιά σημαντική / ευαίσθητη  πληροφορία!......


Και να θυμάστε: Όποιος προσέχει.......επιβιώνει!!   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου