Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Η Τρέχουσα Πολιτική Συγκυρία!.......με ομιλήτρια την κ. Άννα Διαμαντοπούλου.

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΤΣΙΟΜΠΑΝΗΣ

Την Δευτέρα 09/05/2011 και ώρα 07.00μμ έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κηφισιάς ανοικτή πολιτική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ..........η «Τρέχουσα Πολιτική Συγκυρία» με ομιλήτρια την Υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου.

Σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα από πολίτες κάθε ηλικίας,  η Υπουργός αναφέρθηκε αρχικά στη χρησιμότητα της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά,  τονίζοντας ότι η συμμετοχή αυτή ποικίλει από χώρα σε χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό ανέλυσε τη διαφορά των βουλευτών μεταξύ Βορρά και Νότου της Ευρώπης, λέγοντας ότι οι μεν πολιτικοί του Βορρά κρίνονται από τους στόχους που θέτουν προεκλογικά και το ποσοστό της επίτευξής τους ενώ εκείνοι του Νότου από τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τις πιθανές κρίσεις που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής τους θητείας.

Περνώντας στα «καθ΄ ημάς», τόνισε ότι η κρίση έχει αγγίξει πλέον όλους μας και το δυσάρεστο  αυτή τη στιγμή είναι η «γκρίζα ατμόσφαιρα» που επικρατεί παντού.

Αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή από τον Ελευθέριο Βενιζέλο μέχρι τις μέρες μας, αναφέρθηκε στις μεγάλες αλλαγές που έγιναν διαχρονικά στον τόπο και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι συχνά και οι κρίσεις προσφέρουν μεγάλες ευκαιρίες!

Αναφερόμενη στο σημερινό δημοσιονομικό πρόβλημα εξήγησε ότι επί σειρά ετών παρήγαμε λιγότερα, καταναλώναμε περισσότερα και καλύπταμε τη διαφορά με  δανεικά!! Κάνοντας έναν καταμερισμό ευθυνών στα πολιτικά κόμματα, είπε ότι «ευθύνες έχουμε όλοι και ο κάθε ένας από εμάς θα πρέπει να αναλάβει αυτές που του αναλογούν......από την Ν.Δ. του κ. Σαμαρά έως και τον Συνασπισμό του κ. Τσίπρα».

Κατόπιν αναφέρθηκε στη στρέβλωση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στις δημόσιες υπηρεσίες φέρνοντας μερικά παραδείγματα:

Παιδεία: Έχουμε τους περισσότερους εκπαιδευτικούς στην Ευρώπη σε αντιστοιχία με τον αριθμό των (1) μαθητών (2) σχολών (3) ΑΕΙ και (4) εργαστηρίων!

Υγεία: Έχουμε τους περισσότερους γιατρούς, νοσοκομεία, ΕΣΥ στην Ευρώπη σε αντιστοιχία πληθυσμού!

Ασφάλεια: Διαθέτουμε τους περισσότερους αστυνομικούς στην Ευρώπη σε αντιστοιχία πληθυσμού!

Λόγω αυτής της στρέβλωσης επήλθε και η μεγέθυνση του ελλείμματος, είπε,  την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε μέσω της πράσινης ανάπτυξης και της παραγωγής ανταγωνίσιμων προϊόντων και υπηρεσιών! Δυστυχώς δεν το πετύχαμε από το 1995 και μετέπειτα όταν (1) ο ρυθμός ανάπτυξης έτρεχε με 4% και (2) διαχειριζόμασταν τα διάφορα «πακέτα» από την Ε.Ε.

Πως θα την πετύχουμε τώρα; αναρωτήθηκε η ίδια. Το μόνο ενθαρρυντικό και αισιόδοξο αυτή τη στιγμή, κατά την κ. Διαμαντοπούλου, είναι ότι αυξήθηκαν οι εξαγωγές κατά 20% κι αυτό εξηγείται διότι αφού δεν υπάρχει εγχώρια αγοραστική δύναμη, οι υγιείς και ανταγωνιστικές εταιρίες στράφηκαν στις αγορές του εξωτερικού. Αρκεί όμως μόνο αυτό;

Στη συνέχεια άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή τονίζοντας ότι «την τελευταία πενταετία η χώρα μας ήταν χωρίς δημόσια διοίκηση και το πελατειακό κράτος διόριζε συνεχώς». Η σημερινή όμως κατάσταση είναι εθνική υπόθεση, είπε, τονίζοντας ότι είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε εθνικό πλούτο. «Αυτόν πρέπει να αξιοποιήσουμε αλλά όχι και να τον  πουλήσουμε» πρόσθεσε.

Μετά έδωσε κάποια παραδείγματα εξορθολογισμού της σπατάλης η οποία υπήρχε μέχρι πρότινος, μέσω των συγγραμμάτων των φοιτητών ( διανομή 2 Χ 400.000 εκδόσεων ανά έτος ενώ οι πραγματικές ετήσιες ανάγκες είναι 245.000 μόνο!), των συγχωνεύσεων των σχολείων και  της μεταφοράς των μαθητών ( σε διάστημα 4 ετών, έξοδα μεταφοράς 200.000.000 ευρώ ενώ τα πραγματικά έξοδα είναι 140.000.000 ευρώ μόνο!)

Στο τέλος της ομιλίας της, η κ. υπουργός αναφέρθηκε στη «συγκυρία» τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν πλέον οι μεγάλοι ευρωπαϊστές ηγέτες όπως ο Μιτεράν, ο Ζισκάρ Ντεστέν, ο Χέλμουτ Σμιτ!

Ο κάθε ηγέτης, υποστήριξε, βάζει «μπροστά» το ακροατήριό του. Η κ. Μέρκελ τους Γερμανούς πολίτες.......ο κ. Παπανδρέου τους Έλληνες πολίτες κτλ.

Υπάρχει μεγάλη ανάγκη αλληλεγγύης μέσα στην Ε.Ε. την οποία στο μέλλον, προέβλεψε, ότι θα τη χρειαστούν και τα μεγάλα κράτη. Ως παράδειγμα ανέφερε τη Γερμανία και αναρωτήθηκε....«Τι είναι η Γερμανία μπροστά στις  υφιστάμενες αλλά και τις ανερχόμενες οικονομικές δυνάμεις, όπως τα μεγαθήρια Κίνα και Ινδία όταν κατέχει μόνον το 2% εξαγωγών παγκοσμίως;»

Η αισιοδοξία που πηγάζει από τη σημερινή «συγκυρία» είναι ότι πριν προκύψει το Ελληνικό θέμα δεν υπήρχε τίποτε ελπιδοφόρο, επεσήμανε και τώρα, μέσα σε τρεις μήνες δημιουργήθηκε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, αλληλέγγυος και για άλλα μέλη κράτη της ένωσης.

Τελειώνοντας, αποφάνθηκε ότι το μέγεθος του οικονομικού μας ελλείμματος είναι αντιμετωπίσιμο.....«Η Ευρώπη θα μας στηρίξει με την προϋπόθεση να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας» δήλωσε με σιγουριά!

Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Παρακολούθηση....της 1ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητα Ζωής με Α.Π.18701!

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Η Επιτροπή Ποιότητα Ζωής συνήλθε την  Τρίτη 10/05/2011 στις 09.00πμ υπό την Προεδρία του κ. Χιωτάκη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου.

Αφού διαπιστώθηκε απαρτία των τακτικών μελών η συνεδρίαση ξεκίνησε για την λήψη αποφάσεων επί «2» εκτάκτων και «6» τακτικών θεμάτων που αναφέρονται στην  πρόσκληση ημερομηνίας 05/05/2011 η πηγή...

Ο κ. Δήμαρχος ανέγνωσε προς τα μέλη το άρθρο 73 του Νόμου 3852/2010 του Καλλικράτη  που αναφέρεται στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Ποιότητα Ζωής!

Σε ερώτηση της κ. Κοσμά προς τον κ. Χιωτάκη πως βλέπει τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες της Επιτροπής.......ο κ. Χιωτάκης απήντησε ότι «θα τηρήσουμε τον νόμο κατά γράμμα!.....και πιστεύω ότι αυτό θα βοηθήσει σιγά σιγά να βρούμε τον βηματισμό μας»!

Ο κ. Βάρσος πήρε τον λόγο και ευχήθηκε καλή επιτυχία στην  Επιτροπή!....έστω και με καθυστέρηση πέντε μηνών! 

Πάρθηκαν «εγκριτικές» αποφάσεις για  τα «6» τακτικά θέματα και τα «2» έκτακτα....χωρίς διαφωνίες!

Σημειώνουμε  χαρακτηριστικά.....

Θέμα 1. Ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής εξελέγη ομόφωνα ο κ. Βάρσος ο οποίος στην συνέχεια ευχαρίστησε όλα τα μέλη της Επιτροπής που τον επέλεξαν!

Θέμα 2. Ο κ. Χιωτάκης αναφέρθηκε στο διαδικαστικό γεγονός.........της έγκρισης, που αφορά ανταλλαγή οικοπέδου ιδιοκτησίας του Δήμου που βρίσκετε στο Ο.Τ.31 με οικόπεδα που βρίσκονται στα Ο.Τ.53 & 53Α, από το Δ.Σ. Κατόπιν όμως εισηγήσης του Νομικού Τμήματος του Δήμου την ανταλλαγή αυτή θα πρέπει να την εισηγηθεί πρώτα η Επιτροπή Ποιότητα Ζωής προς το Δ.Σ. και μετά το Δ.Σ. να την εγκρίνει!......διότι είναι «Πολεοδομική» ρύθμιση! Κατόπιν τούτου η Επιτροπή  αποφάσισε ομόφωνα να κάνει την εισήγηση αυτή στο Δ.Σ.!

Θέμα 5. Οι θέσεις άσκησης υπαίθριου στάσιμου εμπορίου ανά δημοτική κοινότητα που εισηγήθηκαν τα Τοπικά Συμβούλια  ενεκρίθησαν ομόφωνα. Η κ. Μουστάκη παρενέβη και εισηγήθηκε όπως οι υπαίθριες «Καντίνες» έχουν τις ίδιες «προδιαγραφές» για λόγους ομοιομορφίας και αισθητικής! Η Επιτροπή Ποιότητα Ζωής αποφάσισε να εισηγηθεί κατά πλειοψηφία  τις αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων μαζί την εισήγηση της κ. Μουστάκη προς το Δ.Σ.! Η κ. Κοσμά ψήφισε λευκό και ο κ. Τσιλιγκίδης  καταψήφισε την εισήγηση!

και  ερωτούμε;…..

- Γιατί καθυστέρησε περίπου 5 μήνες η πρόσκλησης της 1ης  Συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητα Ζωής;.........που είναι το αποφασιστικό και εισηγητικό όργανο άσκησης των σχετικών με την ποιότητα ζωής, τη χωροταξία, την πολεοδομία και την προστασία του περιβάλλοντος αρμοδιοτήτων του Δήμου Κηφισιάς!

- Δεν θα έπρεπε τουλάχιστον τα μέλη της Επιτροπής να είναι πλήρως ενήμερα εκ των προτέρων για τις «αρμοδιότητες» της Επιτροπής; Ειδικότερα όταν μεσολάβησαν τόσοι μήνες........μέχρι την σύγκληση της 1ης Συνεδρίασης της Επιτροπής;

- Γιατί ο κ. Πρόεδρος αισθάνθηκε την ανάγκη να διαβάσει / ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής με την έναρξη της συνεδρίασης;

- Δεν θα έπρεπε τα μέλη της Επιτροπής να είναι διαβασμένα και κατάλληλα προετοιμασμένα για όλα τα υπό συζήτηση θέματα εκ των προτέρων και να μην περιμένουν από τον κ. Χιωτάκη να διαβάζει, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης,  αναλυτικά το κάθε θέμα ξεχωριστά.......για να παρθεί αμέσως μετά «ομόφωνη» η έγκριση! Τα μέλη τότε θα ήταν σε θέση να αξιολογήσουν «σωστά» και να πάρουν τις «κατάλληλες» αποφάσεις στα υπό συζήτηση θέματα!

- Γιατί η επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών κ. Κοσμά να κάνει λόγο για «ενός ανδρός αρχή»!.................τονίζοντας ότι δεν μπορεί να καταλάβει το ύφος των αντιδράσεων του κ. Δημάρχου!......όταν του υποβάλει διευκρινιστικές ερωτήσεις για τις «αρμοδιότητες» της Επιτροπής!

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Στοιχεία στα υπ’ όψιν!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ  ΖΑΡΑΦΩΝΙΤΗΣ

Σε έναν κόσμο αενάως μεταβαλλόμενο, του οποίου και οι συντεταγμένες ακόμη συνεχώς αναθεωρούνται, αναρωτιέται κανείς, πως είναι δυνατόν να καθορίσει το στίγμα του και να αναγνωρίσει τη θέση του.

Μέσα σε αυτή, θα λέγαμε, τη δίνη, πορεύεται και η χώρα μας και μάλιστα σε μια περιοχή του κόσμου που δεν της έλειψαν ποτέ τα πολλά και μεγάλα προβλήματα.

Για τον Έλληνα παλαιότερα, έως μόλις πρόσφατα, χαρακτήριζε η αντίληψη πως για τα πάντα έφταιγαν οι άλλοι, οι ξένοι, οι δυνατοί, και είχε μερικώς κάποιο δίκιο.

Στα τελευταία χρόνια αντιθέτως επικέντρωσε τα πυρά του στους πολιτικούς μας,  ενοχοποίησε συλλήβδην τις ηγεσίες μας, για ότι συνέβαινε, για όλα όσα έπεφταν στην αντίληψή του για ότι νόμιζε πως τον ενοχλεί, και είχε πάλι μερικώς κάποιο δίκιο.

Δεν είχε ωστόσο ούτε στη μια ούτε στην άλλη περίπτωση όλο το δίκιο. Η αντίληψή μας είχε πάλι το στοιχείο του απόλυτου που μας χαρακτηρίζει. Είναι καιρός να γυρίσουμε στο μέτρο, και ως πολίτες να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Στη Δημοκρατία οι πολίτες έχουν ευθύνες και μάλιστα πέραν τούτου επιδιώκουν την ανάληψη επί πλέον ευθυνών εκ μέρους ενός εκάστου εξ αυτών.

Στη Δημοκρατία οι πολίτες είναι οι εντολείς και αυτών οι επιλογές προσδιορίζουν την ποιότητα των προσώπων και την κατεύθυνση των πολιτικών μέσω των οποίων τα πρόσωπα αυτά διαχειρίζονται το παρόν και σχεδιάζουν το μέλλον του τόπου και τις τύχες του Λαού μας.

Είναι χρήσιμο, μάλλον απαραίτητο να γνωρίζουμε τι συμβαίνει γύρω μας και παντού στον κόσμο, την δυναμική των εξελίξεων στη διεθνή πραγματικότητα, με άλλα λόγια να αντιλαμβανόμαστε προς τα πού πηγαίνει ο κόσμος.


Να μπορούμε να βλέπουμε και να γνωρίζουμε τη θέση της χώρας μας στη κλίμακα των διακοσίων του σημερινού κόσμου χωρών, να συνειδητοποιήσουμε το πόσο μπροστά βρισκόμαστε από πολλές, πάμπολλες  χώρες, και κυρίως από όλες τις χώρες της περιοχής μας και πόσο μπροστά από τα όνειρα που τολμούσαμε να κάνουμε δύο με τρεις δεκαετίες πριν!      

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Ιστορία της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (1971-2010)!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ένα πολύ ενδιαφέρον λεύκωμα έφτασε στα χέρια μας του Υποναύαρχου ΠΝ (εα) Μάρκου Γ. Μάστρακα. Πρόκειται για την ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ (1971-2010).


Η έκδοση αυτή παρουσιάζει την ιστορία της ΣΝΔ και τα συναφή γεγονότα της περιόδου 1971-2010, ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη συνέχεια για το σημαντικό αυτό λίκνο της ναυτικής εκπαιδεύσεως των Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού.

Η αρχική καταγραφή της ιστορίας ΣΝΔ από ιδρύσεώς της το 1845 μέχρι το 1971, περιέχεται στο αντίστοιχο βιβλίο του αείμνηστου Υποναυάρχου Ιωάννη Φακίδη. Το έχει αφιερώσει μάλιστα στη μνήμη των ηρωικώς πεσόντων Στελεχών του ΠΝ κατά τη Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και την Ελληνο - Τουρκική κρίση του 1996 στα Ίμια, ως και του πρώτου διδάξαντος για το πόνημα αυτό αείμνηστου Υποναύαρχου Ιωάννη Φακίδη.

Η ιστορία των 165 ετών της Σχολής το 2010, αρχίζει  την 24η Νοεμβρίου του 1845 όταν αυτή ως «Ναυτικό Σχολείο» ιδρύεται (κατόπιν εισηγήσεως του υπουργού επί των Ναυτικών Κωνσταντίνου Κανάρη του Πυρπολητή) και λειτουργεί αρχικά στην Κορβέτα «Λουδοβίκος» και στη συνέχεια σε διάφορα άλλα Πολεμικά Πλοία μέχρι το 1884 οπότε με το Νόμο ΑΡΝΣΤ της 27/03/84 μετονομάζεται σε «Σχολή των Ναυτικών Δοκίμων» με έδρα τον Ατμοδρόμωνα  «Ελλάς».

Έκτοτε η Σχολή μεταφέρεται στην οικία Φεράλδη στον Πειραιά ενώ το 1905 εγκαθίσταται στη   σημερινή ένθεη της στην άκρη της Πειραϊκής χερσονήσου, χάρις στο κληροδότημα του εθνικού ευεργέτη Παντελή Βασσάνη (που λόγω των βασάνων τους οι Δόκιμοι  αποκαλούν χαριτολογώντας «βασάνειο καθίδρυμα»).

Ο συγγραφέας  Υποναύαρχος ΠΝ (εα) Μάρκος Γ. Μάστρακας γεννήθηκε το 1941 στον Προφήτη Ηλία του Πειραιά, όπου και κατοικούσε μέχρι το γάμο του το 1966. Έκτοτε διαμένει  με την σύζυγό του στην Κηφισιά.

Το 1958 εισήλθε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων απ’ όπου απεφοίτησε το 1962 ως Μάχιμος Σημαιοφόρος. Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στο ΠΝ υπηρέτησε μέχρι και κυβερνήτης  σε διαφόρους τύπους πλοίων,  στη ΣΝΔ ως Επιτηρητής, στο ΓΕΝ ως Επιτελής Επιχειρήσεων, στο ΓΕΕΘΑ ως Διευθυντής Γραφείου  Διαλειτουργικότητας Αυτομάτων Συστημάτων,  Μέλος ΔΣ στο Πολεμικό Μουσείο και Α΄ Αντιπρόεδρος στην Ελληνική Θαλάσσια Ένωση.

Μεταξύ 1973-74 συμμετείχε στην αποστολή παραλαβής από τις ΗΠΑ του Αντιτορπιλικού «Κουντουριώτης». Τη διετία 1978-80 φοίτησε στο Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ Monterey California απ΄ όπου έλαβε «Μaster in Computer Science”.

Υποναύαρχος Μάστρακας αποφοίτησε το 1981 από τη Σχολή Πολέμου Ανωτέρων του ΠΝ. Του έχουν απονεμηθεί όλες οι προβλεπόμενες  για κάθε βαθμό ευδόκιμης υπηρεσίας ηθικές αμοιβές της Πολιτείας.

Αποστρατεύτηκε το 1999 (μετά δυο ανακλήσεις εκ της παραιτήσεως του τι 1988) με το βαθμό του Υποναύαρχου και μέχρι τώρα ασχολείται ως Σύμβουλος ναυτιλιακών και άλλων επιχειρήσεων επί θεμάτων της ειδικότητάς του ως και με τη συγγραφή βιβλίων και διαφόρων κειμένων σε περιοδικά και εφημερίδες. 

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Το μνημόνιο είναι πραγματικότητα......που εμείς θα υπερβούμε!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΡΑΦΩΝΙΤΗΣ

Η δανειακή σύμβαση αποτελεί τη κατάληξη μιας μακρόχρονης διαδικασίας όπου κακοί υπολογισμοί κυβερνήσεων επί σειρά δεκαετιών δημιούργησαν το εξωφρενικού μεγέθους πρόβλημα που υποχρεωνόμαστε σήμερα να συνειδητοποιήσουμε πρώτα και  να αντιμετωπίσουμε οπωσδήποτε στην συνέχεια.

Μπορεί να φταινε και άλλοι για τη κατάντια μας, πάντως κυρίως, το φταίξιμο είναι κατάδικό μας. Είμαστε χρόνια τώρα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας ενταγμένοι σε αυτήν με την ελεύθερη επιλογή της πλειοψηφίας του ελληνικού Λαού.

Οφείλαμε να κινηθούμε κατά το δυνατόν εντός των πλαισίων και της δυναμικής της ΕΕ αφής εξ αρχής να εκμεταλλευτούμε τα όσα η ένταξη αυτή μας πρόσφερε. Είναι αναντίρρητη αλήθεια ότι η δύσκολη αλλά και με πολλές προοπτικές αυτή σχέση πρόσφερε την ευκαιρία να επιταχύνουμε το βηματισμό της Ελλάδας και να την θέσουμε στον πραγματικό σκληρό πυρήνα της Ε.Ε.

Αντίθετα συμπεριφερθήκαμε κατά κανόνα με προχειρότητα και αποκοτιά. Ενίοτε εκτεθήκαμε με πρακτικές αχαρακτήριστες, θεωρώντας προφανώς τους άλλους ευρωπαίους κουτόφραγκους.

Δηλώναμε π.χ. τα καλλιεργούμενα στρέμματα πολλαπλάσια των πραγματικών όσο και τα ζώα μύρια. Τις επιδοτήσεις καταστήσαμε χρυσοφόρο πηγή και επαναληπτικά διεκδικούμενο δια των απεργιών και των αθλίων μπλόκων στόχο κοκ.

Μεταξύ άλλων δεν αντιληφθήκαμε ποτέ πως οι θετικές προοπτικές της ένταξής μας συνοδεύονταν από δεσμεύσεις που έθετε ένα άκρως ανταγωνιστικό και απαιτητικό περιβάλλον.

Παράλληλα βέβαια  στο ίδιο χρονικό διάστημα η Ελλάδα έκανε εντυπωσιακό άλμα στο τομέα των υποδομών οι οποίες ενόψει του σχεδιασμού της επιτακτικής προσπάθειας ανάπτυξης σήμερα, θα αποδειχθούν σωτήριες ως υπάρχουσες ήδη αναγκαίες προϋποθέσεις αυτής.


Η Δανειακή σύμβαση «συντάχθηκε» από τους δανειστές και τους σε ένα βαθμό δικαιολογημένα θυμωμένους με μας εταίρους της Ε. Ε. Η υπογραφή της συντελέσθηκε με την Ελλάδα στριμωγμένη στον τοίχο ενώπιον αδιεξόδου.

Βιώνουμε σήμερα τις δυσμενέστερες συνθήκες από τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον επάρατο Εμφύλιο. Η Χώρα μας και ο Λαός της από το μνημόνιο ανέπνευσαν μεν και μπόρεσαν να ελπίσουν ωστόσο οι προσπάθειες που απαιτούνται ακόμη για τη σωτηρία αφενός και την ανάπτυξη αφετέρου είναι μεγάλες και διάρκειας χρόνου, πολύ μακρύτερου από την ισχύ του μνημονίου.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το σοκ της αποκάλυψης των όσων συνειδητοποιήσαμε επώδυνα, πιθανότατα θα αποβεί άκρως εποικοδομητικό για την Ελλάδα του μέλλοντος μας, Η συνειδητοποίηση της ένοχης για όλα τα δεινά νοοτροπίας να γίνει κτήμα όλων.

Μια νέα νοοτροπία αυτοπεποίθησης επιβάλλεται να υποκαταστήσει την ραγιάδικη που επέμενε να θεωρεί δεκαετίες τώρα  μέχρι σήμερα πως στην Ελλάδα τίποτα σωστό δεν μπορεί να γίνει και ούτε καν να εφαρμοστούν οι νόμοι διότι οι έλληνες τάχατες  υστερούν, θα έλεγες φυλετικά, να σεβαστούν τον εαυτόν τους και να φροντίζουν το παρόν και το μέλλον τους .

Το μέλλον δεν κτίζεται με κραυγές και αδιέξοδες αντιπαλότητες και πάντως δεν πρόκειται να κτισθεί από τους άλλους αλλά μόνον και εξολοκλήρου από εμάς τους ίδιους και μόνο, από εμάς μόνο.

Εμείς χωρίς στείρο αντιπολιτευτικό πνεύμα και χωρίς συμπολιτευτικές βεβαιότητες μπορούμε να πορευτούμε νικηφόρα για να απαλλάξουμε τη Χώρα από τη πρωτοφανή κρίση και τα παιδιά μας από ένα ζοφερό μέλλον!     

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Παρακολούθηση....της Τακτικής Συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής με Α.Π.17244!

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Η Οικονομική Επιτροπή συνήλθε την  Τρίτη 03/05/2011 στις 09.00πμ υπό την Προεδρία του κ. Χιωτάκη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου.

Αφού διαπιστώθηκε απαρτία με παρόντα 6 τακτικά και 1 αναπληρωματικό μέλος η συνεδρίαση ξεκίνησε για την λήψη αποφάσεων επί «3» εκτάκτων θεμάτων και «19» τακτικών θεμάτων που αναφέρονται στην πρόσκληση ημερομηνίας 28/04/2011 η πηγή... 

Πάρθηκαν «εγκριτικές» αποφάσεις για τα «3» έκτακτα και τα «19» τακτικά θέματα .....χωρίς διαφωνίες!

Σημειώνω χαραχτηριστικά....

Έκτακτο Θέμα. Ο ιδιοκτήτης της καφετέριας-bar ΚΛΙΚ υπέβαλε ένσταση να μην του αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας από τον Δήμο, επειδή φιλοξένησε τυχερά παιχνίδια! Εγκρίθηκε ομόφωνα η ανάληψη της υπόθεσης από  Δικηγόρο του Δήμου!

Θέμα 7. Ενεκρίθη η επιβολή προστίμου 3.000,00 ευρώ / πεύκο σε ιδιώτη ο οποίος έκοψε 10 πεύκα επί της οδού Άλσους 10 στην Εκάλη στις 23/03/2011 σύμφωνα με  την 110/2007 απόφαση του ΔΣ της Εκάλης!

Θέμα 9 – 12. Βεβαιώσεις υπαιτιότητας «θετική» του Νομικού Συμβούλου του Δήμου σχετικά με την κάλυψη ζημιών που υπέστησαν οχήματα ή μοτοσικλέτες Δημοτών από πτώσεις σε λακκούβες ή φρεάτια επί διαφόρων  οδών  της Κηφισιάς!

Θέμα 17. Ενεκρίθη η παράταση «με το ίδιο  μηνιαίο μίσθωμα» του μισθώματος  του ακινήτου (περίπτερο) στην πλατεία Βασιλέως Παύλου στην Εκάλη μέχρι της ανακήρυξης νέου διαγωνισμού!

και παρατηρώ ερωτώντας.......

- Γιατί η ανάθεση σε Δικηγόρο της ένστασης του ιδιοκτήτη της καφετέριας-bar ΚΛΙΚ δεν συνοδεύτηκε  με αίτημα της Οικονομικής Επιτροπής να υποβληθεί εντός 15 ημερών γνωμάτευσης προς έγκριση; 

- Τι προληπτικά μέτρα υπάρχουν για να αποφεύγονται τέτοιου είδους απαράδεκτες περιβαλλοντολογικές ενέργειες; Η επιβολή μόνο «προστίμου» για ένα τετελεσμένο γεγονός είναι μεν παραδειγματική!......αλλά όχι και αποτρεπτική για Δημότες της Εκάλης με μεγάλη οικονομική επιφάνεια!

Γιατί μαζί με το πρόστιμο δεν του «επιβλήθηκε» η υποχρέωση να ξαναφυτέψει εντός τακτού χρονικού διαστήματος 10 νέα πεύκα; Γιατί δεν δημοσιοποιήθηκε το όνομα του ιδιώτη για να γνωρίζουν οι Δημότες ποίος καταστρέφει το περιβάλλον τους;

- Οι τελευταίες συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής αναδεικνύουν ότι εξ υπαιτιότητας της πλημμελούς συντήρησης, από την  Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, του οδικού δικτύου της Κηφισιάς!.....  οι Δημότες επωμίζονται «κόστη αποζημιώσεων» αρκετών χιλιάδων ευρώ κάθε έτος! Γιατί να μην  υπάρχει υπάλληλος της Τεχνικής υπηρεσίας ο οποίος να επιθεωρεί προληπτικά, κατά την διάρκεια του έτους, το οδικό δίκτυο της Κηφισιάς;

- Γιατί η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου δεν παρακολουθεί συστηματικά τις διάφορες συμβάσεις  μίσθωσης ακινήτων του Δήμου ούτως ώστε να γίνονται οι ανανεώσεις συμβάσεων έγκαιρα για να μην χάνει ο Δήμος έσοδα; Εκτός εάν υπάρχει κάποια σκοπιμότητα!

Αναμένομε απαντήσεις κ. Χιωτάκη;;……αφού κάνετε πρώτα μία βόλτα με το αυτοκίνητό σας στην οδό Ρόδων........από τον αριθμό 30 έως 60 και από τον αριθμό 61 έως 11! Προσέξτε μόνο μην υποστεί βλάβη το αυτοκίνητό σας...........διότι ο δρόμος είναι γεμάτος  λακκούβες!!

Χρόνια Πολλά σε όλες τις Μητέρες!




Ευγνωμοσύνη, αγάπη και τιμή για όλες τις Μανάδες της οικουμένης και ιδιαίτερα για τις Μανάδες της Κηφισιάς!....αφιερώνοντάς τους λίγα λόγια από τον μεγάλο μας λογοτέχνη Νίκο Καζαντζάκη:

 «...όλα τα πρόφταινε ανέκοπα και αθόρυβα, σαν να'χαν τα χέρια της μιαν καλοπροαίρετη μαγική δύναμη, που κυβερνούσε με καλοσύνη την καθημερινή ανάγκη...».

Χρόνια Πολλά σε όλες τις Μανάδες!

H Συντακτική Ομάδα της εφημερίδας Kifisia Press.