Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Η νίκη θέλει προϊστορία!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΡΑΦΩΝΙΤΗΣ

Οι εκλογές για τη Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελούν ήδη παρελθόν. Σημασία πλέον έχει οι συνδυασμοί και τα πρόσωπα που νίκησαν σε αυτή τη μάχη, να αποδώσουν κατά το δυνατόν καλύτερα επ' ωφελεία των δημοτών και του Δήμου.
Φιλοδόξησαν και επιχείρησαν να "κατακτήσουν"  την εξουσία και να αναλάβουν τις  ευθύνες της, προσφέροντας στα του Δήμου, επτά συνδυασμοί. Επικράτησε ένας, αυτός του κ. Χιωτάκη. Με την ευκαιρία, και τα δικά μας συγχαρητήρια μαζί με τις ευχές για επιτυχή θητεία. Θα παρακολουθούμε το έργο του στενά, ασκώντας  εποικοδομητική αντιπολίτευση!
Ένας  εκ των συνδυασμών, αυτός που είχε επικεφαλής την κ. Αγγελική  Συνοδινού με την ευρηματική και εύστοχη ονομασία «Πόλη Φως», θα μπορούσε να στρέψει το ενδιαφέρον των δημοτών οι οποίοι ενδεχομένως θα είχαν ήδη προαποφασίσει την επιλογή της αλλαγής, σ'  αυτόν.
Η κ. Συνοδινού διέθετε όλα τα προσόντα, είχε διοικητική εμπειρία ως Νομάρχης επί δύο περιόδους, ως Δήμαρχος δύο τετραετίες, ως διοικητής του ΠΙΚΠΑ, Αρχιτέκτων το  επάγγελμα κλπ.  Στην προσπάθεια αυτή συνέβαλαν και μια σειρά πρόσωπα που διέθεταν κοινωνικό και επαγγελματικό κύρος, ικανότητες , γνώση και επάρκεια ως προς το ρόλο που επιδίωκαν να αναλάβουν. Το όλο εγχείρημα στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ, από ένα κόμμα που κατ' εξοχήν ενδιαφέρεται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την επιτυχία από την πρώτη εφαρμογή του νόμου τού "Καλλικράτη" στη πράξη. Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα των εκλογών δεν δικαίωσαν ούτε στο ελάχιστο τις προσδοκίες .
Προφανώς οι λόγοι της αποτυχίας υπάρχουν και επιβάλλεται να αναζητηθούν,  προκειμένου να μην επανέλθουν στο μέλλον. Ένας  εξ' αυτών υπήρξε η καθυστερημένη ανακοίνωση του συνδυασμού και του επικεφαλής προσώπου.  Ένας  άλλος βασικός λόγος της αποτυχίας, η ανυπαρξία οργανωμένης δημοτικής «Παράταξης» η οποία να είχε από καιρό καταστήσει σαφή στη κοινή γνώμη την ύπαρξη της αφενός, και τούς στόχους της αφετέρου, ώστε να έχει δημιουργηθεί κλίμα προσδοκίας και υποστήριξης εκ μέρους των δημοτών. Θα  μπορούσε να υποθέσει επίσης κανείς πως θα έπρεπε να προηγηθούν συμβιβαστικές συνεννοήσεις με άλλες δημοτικές δυνάμεις προκειμένου να σχηματιστεί άθροισμα δυνάμενο να επιδιώξει την ανατροπή και να την επιτύχει.
Είναι πασιφανές πως δεν υπήρξε στρατηγική στηριγμένη σε ρεαλιστική αποτύπωση και εκτίμηση της κατάστασης που θα επιχειρούσαμε να ανατρέψουμε. Δεν επιτυγχάνεις αυτού του μεγέθους στόχους δίχως χάραξη σοβαρής και έγκαιρης δράσης, ειδάλλως  εξασφαλίζεις την ήττα σου και απογοητεύεις ταυτόχρονα τους δημότες που παρασύρονται σε φρούδες ελπίδες και καταλήγουν να γεύονται ένα ακατανόητο γι 'αυτούς   εκλογικό αποτέλεσμα, καίγοντας έτσι και πρόσωπα.
Πρέπει όλα τα παραπάνω και άλλα,  να τεθούν, για να καταλήξουμε σε χρήσιμα και θετικά συμπεράσματα. Είναι κρίμα αξιόλογες και γι' αυτό αξιοπρόσεκτες όσο και ελπιδοφόρες προσπάθειες όπως αυτή, της «Πόλη Φως», να πηγαίνουν χαμένες, να μην έχουν την απαραίτητη συνέχεια, ενώ οι δημότες-ψηφοφόροι να μένουν μετέωροι και η ψήφος τους να παίρνει στιγμιαίο κάθε φορά χαρακτήρα. Η ύπαρξη αντίστοιχης δημοτικής «Παράταξης» είναι αναγκαία προϋπόθεση για ένα επιτυχημένο ανάλογο εγχείρημα στην επόμενη αναμέτρηση. Παράταξη θεμελιωμένη σε ευρεία βάση δημοτών και των καλώς εννοουμένων επιθυμιών και συμφερόντων των . Με αυτά, ο προβληματισμός και η συζήτηση ανοίγει.
Έπεται  συνέχεια......  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου