Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Oι Αντιδήμαρχοί μας!...Μέρος 2ο...

Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΝΟΜΠΙΛΑΚΗΣ

Ο κ.  Βασίλης Ξυπολυτάς έχει την ευθύνη του Αστικού Περιβάλλοντος, την καθαριότητα, την ανακύκλωση, την πολιτική προστασία και τη διαχείριση του Περιβάλλοντος.

Ο κ. Ξυπολυτάς είναι οικονομολόγος, πολιτικός επιστήμων περιβάλλοντος και Πρόεδρος της Μ.Κ.Ο. Green Belt που έχει κύριο στόχο την αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

Οι σπουδές του είναι συναφείς με τις αρμοδιότητες που του ανατέθηκαν, είναι νέος, είναι φιλόδοξος και εδώ θα δείξει αν μπορεί όλα τα ανωτέρω να τα αξιοποιήσει για την Κηφισιά.

Η Κηφισιά έχει ζώνες προστασίας με συγκεκριμένα Προεδρικά Διατάγματα, θέλει πρόσθετο αστικό πράσινο και φυσικά απαίτηση όλων μας είναι η καθαρή πόλη, ο Δήμος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων σε μια θεομηνία και να αποκτήσουμε επιτέλους πεζοδρόμια και φωτισμό.

Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό για τον κ. Ξυπολυτά!.......

Ο κ. Νίκος Παναγιώτου έχει την ευθύνη της χωροταξίας της Πόλης, την Πολεοδομία, τον αστικό σχεδιασμό και την παιδεία.

Ο κ. Παναγιώτου είναι πολιτικός μηχανικός, πολύ έμπειρος δημοτικός Σύμβουλος και αρκετά χρόνια Αντιδήμαρχος Κηφισιάς.

Οι αρμοδιότητες του με τρομάζουν! Πρέπει να ασχοληθεί με το Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό, την Πολεοδομία που δεν ξέρουμε που θα στεγαστεί για μπορεί να μας εξυπηρετεί και την παιδεία, δηλαδή το μέλλον μας, τα παιδιά μας !, αλλά και την αναβάθμιση των σχολείων και την συνεργασία με την Σχολική Επιτροπή, την υλοποίηση νέων σχολείων που ήδη απαιτούνται π.χ. στον Γράμμο – Φοίνικα και φυσικά να βρει τους αναγκαίους πόρους για τα πιο πάνω θέματα.

Δύσκολο και πολυποίκιλο έργο.Για να δούμε τον συμμαθητή μου και φίλο μου τι «ψάρια» θα πιάσει! Σίγουρα μπορεί, σίγουρα θέλει, αρκεί να τον αφήσουν τα συμφέροντα και οι παρεμβάσεις …

Ο κ. Γιώργος Παπαδόπουλος έχει την ευθύνη της λειτουργίας της πόλης, το κυκλοφοριακό, την ελεγχόμενη στάθμευση, την συντήρηση των δημοτικών κτιρίων.

Ο κ. Παπαδόπουλος είναι δικηγόρος και εμπειρότατος στα δημοτικά αφού επί σειρά ετών διατελέσει Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς.

Τώρα σαν νομικός πως θα λύσει το κυκλοφοριακό, αν θα κατασκευάσει «το γεφύρι της Άρτας» του υπογείου σταθμού στάθμευσης στον Πλάτανο, αν βρίσκει λογική την μεταφορά της στάσης λεωφορείων της Πλατείας Πλατάνου κατά 10 μ προς το στένεμα του πεζοδρομίου και γίνεται της κακομοίρας, αν θα βρει χρήματα να συντηρήσει το Μελίνα Μερκούρη, έστω να του βάλει νερό, το νεράκι του Θεού που το έκοψε η ΕΥΔΑΠ γιατί δεν βρίσκεται το ρολόι και έτσι ο Δήμος δεν το πλήρωσε, αν θα λύσει το πρόβλημα των βρόχινων νερών που συνεχώς κάνουν αδιάβατη την πλατεία στην Νέα Κηφισιά, στην Νέα Ερυθραία και όχι μόνο, αν θα βρει κτίριο για την στέγαση της Πολεοδομίας, αν θα βρει χώρο σε δημοτικό κτίριο να συνεδριάζει και η αντιπολίτευση, αν θα βρει χώρο για τα πολιτιστικά δρώμενα, αν … μόνο εκείνος το ξέρει.

Εύχομαι να δούμε κάτι να γίνεται και εμείς να κυκλοφορούμε σαν άνθρωποι στο κέντρο της Πόλης.

Τώρα αν  η επιλογή τους για τις θέσεις που κατέλαβαν είναι η ενδεδειγμένη, εκείνοι και ο Δήμαρχος θα μας το αποδείξουν στην πορεία!

Τους εύχομαι να έχουν όρεξη, υπομονή και επιμονή γιατί οι καρέκλες που ανέλαβαν είναι……….ηλεκτρικές!!

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Oι Αντιδήμαρχοί μας!...Μέρος 1ο...

Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΝΟΜΠΙΛΑΚΗΣ

Στις 12 Ιανουαρίου 2011 διορίστηκαν οι 6 νέοι αντιδήμαρχοι της Κηφισιάς με θητεία 2,5 χρόνων, σύμφωνα με τον Καλλικράτη. Οι ευθύνες που αναλαμβάνουν πολλές και δύσκολες. Θα ανταποκριθούν;; Θα κερδίσουν το στοίχημα και φυσικά μαζί τους και εμείς οι πολίτες;;

Ας δούμε όμως αλφαβητικά, τον καθένα ξεχωριστά και αν ο Δήμαρχος διάλεξε τον καταλληλότερο για την κάθε θέση.

Η κ. Νίνα Βλάχου έχει την ευθύνη της Δημοτικής Διακυβέρνησης, την εξυπηρέτηση των πολιτών, τις διοικητικές Υπηρεσίες, την Κοινωνική Αλληλεγγύη, τους αλλοδαπούς, τα θέματα διαφάνειας και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Η κα Βλάχου είναι εμπειρότατη δημοσιογράφος, αρκετά χρόνια δημοτική Σύμβουλος Κηφισιάς και έχει αναλάβει θέσεις ευθύνης στα δρώμενα της Κηφισιάς.

Παρά τα ανωτέρω αρκετές από τις αρμοδιότητες που αναλαμβάνει είναι πρωτόγνωρες. Δημοτική Διακυβέρνηση, θέματα διαφάνειας, ηλεκτρονική διακυβέρνηση!

Σαν απλός πολίτης καταλαβαίνω για κάθε έργο που θα γίνεται στον Δήμο από τον οποιοδήποτε αρμόδιο, θα πρέπει να ενημερώνεται, να το αναρτά στο διαδίκτυο και να φροντίζει ο Δήμος να λειτουργεί με την γνωστή ρήση για την γυναίκα του Καίσαρα. Θα συνεργαστούν οι υπόλοιποι μαζί της ή ο καθένας θα θεωρεί ότι θα το κάνει μόνος του και θα δημιουργηθούν εντάσεις και προσωπικά «βιλαέτια»;

Έχει την ευθύνη της καλής λειτουργίας των διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου, δηλαδή όλων των υπαλλήλων που εργάζονται και στα 3 τέως Δημαρχεία. Τους ξέρει; Θα κατανείμει  αρμοδιότητες; Θα μπορεί να ελέγχει ότι όλα λειτουργούν με τους ρυθμούς που απαιτεί ο Δήμαρχος και ο Καλλικράτης;

Τέλος έχει την επικοινωνία με τους πολίτες. Εδώ θα λέμε στο γνωστό «για όλα φταιει ο Δήμαρχος» ότι «για όλα φταιει η κ. Βλάχου. Ήδη ξεκίνησαν τα πρώτα προβληματάκια, με τις σφραγίδες του νέου Δήμου, με το που θα πάμε για κάποιο πιστοποιητικό κλπ.

Έχει λοιπόν 2,5 χρόνια να δείξει ότι όσα σπουδαία κατάφερε επαγγελματικά σαν δημοσιογράφος μπορεί να τα καταφέρει και στην Κηφισιά και να βγάλει ασπροπρόσωπο τον εαυτό της και τον κ. Χιωτάκη.

Ο κ. Ευστάθιος Κύρλος έχει την ευθύνη της Δημοτικής Ενότητας Νέας Ερυθραίας με ότι αυτό σημαίνει. Ουσιαστικά «δημαρχεύει» στην αγαπημένη του Νέα Ερυθραία.


Ο κ. Κύρλος, είναι επιχειρηματίας (διαθέτει ένα μεγάλο και οργανωμένο βουλκανιζατέρ στην Ν. Ερυθραία), είναι έμπειρος στα δημοτικά και έχει διατελέσει Αντιδήμαρχος στην Ν. Ερυθραία.

Σίγουρα το μεγάλο του στοίχημα θα είναι να «ομογενοποιήσει» την Ερυθραία με τις άλλες δύο ενότητες Κηφισιάς και Εκάλης και να αισθανθούμε όλοι ότι ανήκουμε σε ένα Δήμο.

Θα πρέπει να συνεργαστεί με την όλη διοίκηση του Δήμου, με την Δημοτική Κοινότητα και να υπερασπιστεί την ταυτότητα της Πόλης. Το έργο του είναι δύσκολο. Αν καταφέρει να συνδυάσει τα ανωτέρω θα έχει πετύχει ένα σημαντικό έργο για το καλό μας.

Ο κ. Εμμανουήλ Μαρκεσίνης έχει την ευθύνη της Δημοτικής Ενότητας Εκάλης, τα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου, τις ετήσιες δράσεις του Δήμου και το ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου.

Ο κ. Μαρκεσίνης είναι Εκαλιώτης μηχανολόγος μηχανικός. Σίγουρα οι σπουδές του και το δεδομένο ότι οι μηχανολόγοι μηχανικοί είναι οι «πιο λεπτολόγοι» της οικογένειας των τεχνικών, του δίνει ένα ατού σε θέματα οργάνωσης και παρακολούθησης των αρμοδιοτήτων του.

Φαντάζομαι ότι ξέρει την Εκάλη και ότι ξέρει από προγράμματα (σύνταξη, παρακολούθηση, ολοκλήρωση) γιατί δεν παίζει η Ε.Ε. όταν δίνει χρήματα για έργα.

Το ερώτημα που τίθεται είναι στο επιχειρησιακό και στο τεχνικό πρόγραμμα, όπου πρέπει να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά, με τους λίγους πόρους που θα έχει, με τον προσδιορισμό και την ιεράρχηση των έργων, με την εφαρμογή των προγραμμάτων χωρίς παρεμβάσεις και παρεκκλίσεις. Θα το δούμε!

Εδώ έχω να του κάνω και μια πρόταση! Ο Δήμος μας έχει την τύχη εδώ να ζουν τουλάχιστον 200 καθηγητές πανεπιστημίων, οι οποίοι διαθέτουν ειδική τεχνογνωσία και έχουν δίπλα τους ομάδες συνεργατών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν εθελοντικά την Πόλη μας. Ας τους καλέσει ένα απόγευμα στον Δήμο και ας τους ζητήσει στον τομέα τους να υλοποιήσουν εθελοντικά.....προσφέροντας μια μελέτη στον Δήμο. Τριάντα να ανταποκριθούν θα έχει μελέτες που θα μπορεί να τις υποβάλει και να διεκδικήσει πόρους. Ας το σκεφθεί.

Το δεύτερο ερώτημα είναι η συνεργασία του με τους συναρμόδιους Αντιδημάρχους, τους Υπηρεσιακούς Παράγοντες και την Αντιπολίτευση για ουσιαστικά έργα που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας. Ελπίζω να είναι και «διπλωμάτης» ώστε να πετύχει.

Συνεχίζετε......

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Παρακολούθηση.............της πρώτης Τακτικής Συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής!

Δημαρχείο Κηφισιάς

Η Οικονομική Επιτροπή συνήλθε  την Τρίτη 18/01/2011 στις 09.00πμ υπό την Προεδρία του κ. Χιωτάκη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου και ελήφθησαν οι παρακάτω αποφάσεις:

1.  Ομόφωνη έγκριση δαπανών και ψήφιση διάθεσης πιστώσεων  συνεχιζόμενων από το 2010 στο 2011 έργων και μελετών σύμφωνα........... με τους προϋπολογισμούς των τριών Δήμων!?

2 – 7. Ομόφωνη έγκριση δαπανών και ψήφιση διάθεσης πιστώσεων προϋπολογισμού 2011 στο ύψος του 1/12 μορίου ανά μήνα που αφορούν επιχορηγήσεις, αμοιβές, ασφαλίσεις, υπερωρίες, εισφορές, ΔΕΗ κτλ.

8.  Ομόφωνη έγκριση δαπανών και ψήφιση διάθεσης πιστώσεων προϋπολογισμού 2011 στο ύψος του 1/12 μορίου ανά μήνα που αφορούν τοκοχρεολύσια των τριών Δήμων ύψους ευρώ 120.000,00 ανά μήνα! Ο κ. Χιωτάκης σχολίασε….. ότι το εν λόγω ύψος θεωρείται ρεαλιστικό!

9 – 10. Ομόφωνη έγκριση δαπανών και ψήφιση διάθεσης πιστώσεων προϋπολογισμού 2011 στο ύψος του 1/12 μορίου ανά μήνα που αφορούν εισφορές υπέρ συνδέσμων, λοιπές δαπάνες!.... και επιχορηγήσεις νομικών προσώπων!

12. Ο διαγωνισμός για την προμήθεια σάκων απορριμμάτων που είχε προϋπολογισθεί στο ποσό των ευρώ 35.000,00 για το έτος 2010 αποφασίσθηκε ομόφωνα να επαναληφθεί  διότι παρουσιάστηκε μόνο μία  προσφορά!

13 – 25. Ομόφωνα αποφασίσθηκε η ανάθεση σε «διαφόρους»  Δικηγόρους να παραστούν ενώπιον Ειρηνοδικείων, Μονομελών ή Τριμελών Πρωτοδικείων, Διοικητικών Εφετείων ή Πρωτοδικείων κατά την συζήτηση διαφόρων αγωγών κατά του Δήμου Κηφισιάς!

Ο Αντιπρόεδρος κ. Γ. Σκορδίλης παρενέβη λέγοντας ότι , για λόγους οικονομίας, ο Δήμος θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να έχει μόνιμο Νομικό Συνεργάτη  με συγκεκριμένο ύψος αμοιβής. Ο κ. Χιωτάκης απάντησε ότι ο Δήμος έχει ήδη δύο Νομικούς Συμβούλους και αριθμό εξωτερικών Νομικών Συνεργατών με τις κατώτερες αμοιβές!

Ο κ. Χιωτάκης συνέχισε λέγοντας ότι τα Μέλη της Επιτροπής θα πρέπει να εξετάζουν προηγουμένως τους φακέλους των  υπό συζήτηση θεμάτων για να είναι πλήρως ενήμερα! Οι φάκελοι θα είναι στην διάθεσή των από την προηγούμενη Παρασκευή!

26. Αποφασίσθηκε σχεδόν ομόφωνα η ανάθεση στον Δικηγόρο κ. Χαρίλαο Καφετζή να παραστεί την 07/02/2011 ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου ( Σχηματισμός Ακυρωτικής Διαδικασίας ) κατά την συζήτηση της Αίτησης (1) του Συλλόγου ΔΡΥΑΔΕΣ (2) του Συλλόγου  ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ κατά (1) Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης (2) Υπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ (3) Προϊσταμένου Πολεοδομίας Δήμου Κηφισιάς (4) Δημάρχου Κηφισιάς  περί ακυρώσεως της «αδείας περιφράξεως» του κ. Σπύρου Παπαγεωργίου και περί ανάκλησης μερικώς της  απόφασης  «περί κήρυξης ως αναδασωτέας έκτασης 955 στρεμμάτων στην θέση Παληαγιάννη – Κοκκιναρά του Δήμου Κηφισιάς»

Ο κ. Σκορδίλης απείχε από την ψηφοφορία λόγω της ενεργούς συμμετοχής του σε ένα εκ των ανωτέρω Συλλόγων!

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης παρατηρήθηκαν οι ακόλουθες διαδικαστικές ανακολουθίες:

  1. Χωρίς επίγνωση του «μεγέθους» και του «σκοπού» των διαφόρων δαπανών πως είναι δυνατόν τα μέλη να τα εγκρίνουν ομόφωνα και μόνο....... με την εισήγηση του Προέδρου;
  1. Πως είναι δυνατόν να εγκρίνουν μόνο την ανάθεση σε διαφόρους «Δικηγόρους» να παρίστανται σε διάφορα Δικαστήρια....χωρίς να ερευνούν / συζητούν και να εγκρίνουν τις «αμοιβές» των;
  1. Πως είναι δυνατόν τα Μέλη να συνέρχονται και να εγκρίνουν ομόφωνα χωρίς να είναι πρώτα ενήμερα του περιεχομένου των φακέλων των διαφόρων υπό συζήτηση θεμάτων;
  1. Πως είναι δυνατόν ο κ. Πρόεδρος να ανασύρει κάθε φορά  τον φάκελο του υπό συζήτηση θέματος ακριβώς την ώρα που θα συζητηθεί σύμφωνα με την ατζέντα και να  ρίχνει μία πρόχειρη ματιά στο περιεχόμενό του το οποίο να ερμηνεύει κατά το δοκούν!!......προτού εισηγηθεί προς τα Μέλη της Επιτροπής την απόφασή του!!.....που θα γίνει αποδεκτή .....ομόφωνα!!
  1. Πως είναι δυνατόν η Ατζέντα των  υπό συζήτηση θεμάτων  να μην συμπεριλαμβάνει και τα .....Άλλα θέματα!!............. για να μπορεί οιοσδήποτε εκ των παρευρισκομένων να εγείρει «κάποιο» θέμα;
Αναμένομε κ. Χιωτάκη να μεριμνήσετε.........την άμεση διευθέτηση των ανωτέρω διαδικαστικών ανακολουθιών.......για  να συμβάλετε από την αρχή αποτελεσματικά  στην «μεγάλη πρόκληση» της χρηστής διακυβέρνησης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κηφισιάς και για να επιτύχετε όπως η Επιτροπή αυτή γίνει ....συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης!!

Δημήτριος Αγγελίδης
Συντάκτης

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Για τις πολεμικές οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα!

Είναι γνωστό ότι το θέμα ανακινήθηκε τελευταία ,παρ ότι υπάρχει μια προϊστορία πενήντα χρόνων.  Ακριβώς επειδή υπάρχει μεγάλη σύγχυση και παραπληροφόρηση σχετικά με το θέμα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και ακούγονται και γράφονται νούμερα, καλό είναι να έχουμε μια πιο  υπεύθυνη  ενημέρωση, από τον Δαμιανό Βασιλειάδη, εκπαιδευτικό, υπεύθυνο για το θέμα εκ μέρους του  Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα.

Οι οφειλές της Γερμανίας προς τον Ελληνικό Λαό είναι δύο κατηγοριών:
Α. Οφειλές στο Κράτος
1. Οι επανορθώσεις για τις καταστροφές στις υποδομές κατά τη διάρκεια της κατοχής, δηλαδή προς το Δημόσιο, ύψους 7,1 δις.  Δολάρια, αγοραστικής αξίας 1938. Αυτές, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδας, υπολογίζονται έως τον Μάρτιο του 2010 στο ποσό των 108,43 δις.  Ευρώ, χωρίς τους νόμιμους τόκους (με το ελάχιστο επιτόκιο του 3% σε τιμές του 1938 υπερβαίνουν σήμερα το 1 τρις Ευρώ, τρεις φορές περίπου πάνω από το δημόσιο χρέος).
2. Το κατοχικό δάνειο, ύψους 3,5 δις. Δολαρίων (αγοραστικής αξίας 1938). Το κατοχικό δάνειο είναι το μισό περίπου του ανωτέρω ποσού των 7,1 δις.  Δολαρίων. Ανέρχεται σήμερα σε περίπου 54 δις. Ευρώ, χωρίς τους νόμιμους τόκους.
Το δάνειο αυτό, που υπολογίζεται κάθε χρόνο, τόσο από την τράπεζα της Ελλάδας, όσο και από την γερμανική κρατική τράπεζα, προκάλεσε καθοριστικά την πείνα και τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς απ’ αυτήν. Το δάνειο της κατοχής, πρέπει να τονίσουμε, το δώσαμε με αίμα!
Και τα δύο αυτά ποσά δεν έχουν παραγραφεί, ούτε μπορούν να παραγραφούν, Γιατί είναι αναγνωρισμένες οφειλές με διεθνείς συμφωνίες και διεθνείς συμβάσεις.
Αρκεί να τα ζητήσει η εκάστοτε Ελληνική Κυβέρνηση. Γιατί, αν τα ζητούσε και η Γερμανική Κυβέρνηση αρνιόταν να τα καταβάλει, θα μπορούσε η όποια Ελληνική Κυβέρνηση να προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια και αναμφισβήτητα να δικαιωθεί και να τα πάρει.
3. Οι αρχαιολογικοί θησαυροί, που άρπαξαν από τα μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και από παράνομες ανασκαφές, είναι καταγεγραμμένες, και δεν έχουν επιστραφεί ως όφειλαν.
Καμία Ελληνική Κυβέρνηση δεν διεκδίκησε τα παραπάνω.  Κατά καιρούς τέθηκε το θέμα, ακόμη και με ρηματική νότα, αλλά το θέμα έμεινε εκεί, μετά την άρνηση των γερμανικών κυβερνήσεων, με απαράδεκτα προσχήματα.
Η άρνηση τις Γερμανικής Κυβέρνησης εκφράζεται με πολλούς τρόπους. Ένας, στον οποίο οφείλεται κυρίως η παραπληροφόρηση είναι ο ισχυρισμός της Γερμανίας ότι έχει δώσει στην Ελλάδα, βάσει συμφωνίας της 21 Σεπτεμβρίου 1961, 115 εκ. μάρκα με τα οποία ξόφλησε τις υποχρεώσεις της.
Στη συναλλαγή που έγινε τότε για την απελευθέρωση του εγκληματία πολέμου Μέρτεν, υπογράφηκε πραγματικά σύμβαση, που σε υποσημείωση όμως φέρει την υπογραφή του τότε πρέσβη της Ελλάδας στη Βόννη, όπου τονίζεται ρητώς ότι με αυτά τα χρήματα, που προορίζονταν για τους επιζώντες των στρατοπέδων συγκέντρωσης δεν εξοφλούνται οι υποχρεώσεις της Γερμανίας προς την Ελλάδα και ότι η Ελλάδα δεν παραιτείται από τις αποζημιώσεις. Να σημειωθεί επιπλέον ότι από αυτό το ποσό δόθηκαν τελικά μόνο 38 εκ. μάρκα.
Β. Οι αποζημιώσεις τω θυμάτων 100 Ολοκαυτωμάτων, από τα οποία έχουν αναγνωριστεί τα 89. (56.225 νεκροί ενδεικτικά).
Μία περίπτωση αφορά και τα θύματα του Δίστομου, που η αποζημίωσή τους ανέρχεται σήμερα περίπου στο ποσό των 60 εκατομμυρίων Ευρώ, σύμφωνα με απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που αναίρεσε παράνομα το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο με μεθόδευση της κυβέρνησης Σημίτη, αλλά επικύρωσε η απόφαση του αντίστοιχου Αρείου Πάγου (Corte Suprema di Cassαzione) της Ιταλίας τον Οκτώβριο του 2008, που ισχύει και για το Δίστομο.

Μνημείο θυμάτων του Δίστομου
Η τελεσίδικη απόφαση για τις διεκδικήσεις των θυμάτων και αυτής του Δίστομου εκκρεμεί στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, κατόπιν προσφυγής της Γερμανικής Κυβέρνησης στις 29 Δεκεμβρίου 2009, για αναίρεση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ιταλίας, λόγω ετεροδικίας.
Το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη κατά έγκυρες πληροφορίες θα συνέλθει στις 15 Ιανουαρίου του 2011 για να προβεί στις απαραίτητες διαδικασίες έως τα τέλη Μαρτίου του ιδίου έτους. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί, πιθανότατα το καλοκαίρι του 2011, εάν δεν υπάρξει κάποια παρέμβαση από το Ελληνικό ή άλλο κράτος. Εφόσον η απόφαση περί ετεροδικίας δικαιώσει τη Γερμανία λήγει μια δια παντός το θέμα των αποζημιώσεων για τα θύματα και παραμένουν ανοιχτές οι άλλες απαιτήσεις. Αλλά η Ελληνική Κυβέρνηση μπορεί, παρ’ όλα αυτά, να θέσει το θέμα των αποζημιώσεων, για λόγους ηθικούς και λύσης ενός προβλήματος που έχει να κάνει με τη δικαίωση των θυμάτων και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Γερμανίας για ανθρωπιστικούς λόγους.
Το «Εθνικό  Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα», (με πρόεδρό του τον Μανώλη Γλέζο και Γενικό Γραμματέα τον Ευάγγελο Μαχαίρα) απαιτεί:
- από την εκάστοτε Eλληνική Kυβέρνηση, να πράξει το ιστορικό της χρέος και να απαιτήσει, επιτέλους, την καταβολή των οφειλών της Γερμανίας. Όπως έχουν εξελιχτεί τα πράγματα μόνο οι Ελληνικές Κυβερνήσεις είναι σε θέση να φέρουν σε πέρας αυτό το καθήκον.
- από τη Γερμανική Κυβέρνηση να πάψει να υπεκφεύγει, διαδίδοντας ψευδώς ότι τάχα έχει πληρώσει στο παρελθόν ή ότι δεν οφείλει τίποτα.
- να φανεί η αλήθεια  ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει αποζημιωθεί από τη Γερμανία, ενώ όλες οι άλλες χώρες έχουν αποζημιωθεί!
- να φανεί η αλήθεια ,ότι και οι δύο χώρες της τριπλής κατοχής κατά την περίοδο 1941-1945 (δηλ. η Ιταλία και η Βουλγαρία), που εξαιτίας της ναζιστικής Γερμανίας εισέβαλαν στην Ελλάδα, έχουν καταβάλει αποζημιώσεις και μόνο η Γερμανία αρνείται (αυτοεξαιρείται) να καταβάλει της οφειλές της
- να φανεί η αλήθεια ότι δηλαδή , καμία Γερμανική Κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανταποκριθεί, αν δεν το απαιτήσει η Ελληνική Κυβέρνηση.
Σημειώσεις:
  1. Στην πραγματικότητα κατεβλήθη περίπου το μισό από αυτό το ποσό και οφείλεται το υπόλοιπο.
  2. Βάσει της αρχής της ετεροδικίας, που ζητά η γερμανική κυβέρνηση με την αίτηση αναίρεσης εναντίον του Ανωτάτου Ιταλικού Δικαστηρίου, κανένας πολίτης και κανένα κράτος δεν μπορεί να ασκήσει αγωγή εναντίον του γερμανικού κράτους. Η γερμανική κυβέρνηση φέρει ως επιχείρημα ότι δεν υπήρξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά την κατοχή, αλλά εγκλήματα στα πλαίσια πολεμικών επιχειρήσεων.
Για περισσότερες πληροφορίες στο ιστοσελίδα του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα: http://www.holocaust.gr/
Για την αντιγραφή......
Τάκης  Νικολακόπουλος
Συντάκτης

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Γκαστρωμένη εποχή!

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση, που κατέκλυσε το σύνολο των κρατών του πλανήτη, δοκιμάζει τις αντοχές των επί μέρους  "συστημάτων" όσο και του συνολικού, που αφορά στον τρόπο λειτουργίας της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο συγκλονισμός από το μέγεθος αυτής της κρίσης γέννησε αρχικά πανικό και συγχύσεις. Στη δεύτερη φάση γέννησε τρόπους - πολλές φορές αντικρουόμενους- αντιμετώπισής της και τώρα φαίνεται να μπαίνουμε στη φάση ουσιαστικών αποφάσεων για τη δραστική αντιμετώπισή της, ενώ παράλληλα επιδιώκεται η δημιουργία νέων δεδομένων που θα επιτρέπουν το σχηματισμό ενός διαφορετικού πεδίου λειτουργίας της οικονομίας.
Φαίνεται πλέον καθαρά πως ο εκτροχιασμός της παγκόσμιας οικονομίας προέκυψε κυρίως εξ αιτίας της επιδίωξης του μέγιστου και άκρατου κέρδους στο μικρότερο δυνατό χρόνο, εντός ενός μηχανισμού χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες. Επιπλέον, σχεδόν εξαφάνισε τα  αντανακλαστικά αυτοσυντήρησής του συστήματος, αλλά και επέτρεψε στα πρόσωπα που ως υπάλληλοι το υπηρετούσαν να κερδοσκοπήσουν στη λογική του ίδιου οφέλους, εξανεμίζοντας κάθε αντίσταση στη πορεία προς την καταστροφή.
Η κρίση έδωσε μαθήματα και εξακολουθεί να δίδει, το μέγεθός της δε, όσο και η παρατεταμένη παρουσία της, δεν επιτρέπει εφησυχασμούς και αναβολές, αντιθέτως επιβάλλει εγρήγορση και πρωτοβουλίες ώριμων δράσεων γενικού χαρακτήρα.
Οι κλυδωνισμοί του ευρώ αλλά και οι αμφισβητήσεις ως προς το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προκάλεσε η κρίση αυτή όσο παράλληλα και η επεκτεινόμενη κυρίως στο μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης και συντηρούμενη ανασφάλεια (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία...) επέβαλε την αποφασιστική συμπεριφορά των ισχυρών και τη λήψη μέτρων που αποσκοπούν στο να διακόψουν γρήγορα τη χρονιότητα της κρίσης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνειδητοποίησε τα πράγματα, της πήρε χρόνο, αλλά αναμφισβήτητα θέλει να επιβιώσει και να υπάρξει ως ένας σημαντικός παράγοντας  μέσα στο νέο κόσμο που διαμορφώνεται.
Οι ισχυρότεροι μεταξύ των κρατών-μελών (Γερμανία και Γαλλία) κατάλαβαν πως υποχρεούνται να ανακρούσουν πρύμνη και να σώσουν προκειμένου να σωθούν! Εν ολίγοις, οι μηχανισμοί ανάσχεσης της κρίσης, οι μηχανισμοί ανάταξης της οικονομίας της Ευρώπης και η σωτηρία του όλου οικοδομήματος που λέγεται Ευρωπαϊκή  Ένωση, οσονούπω πυροδοτούνται.
Δίδαγμα 1: Δεν επαναπαυόμαστε για να είμαστε και  να μείνουμε ελεύθεροι.
Δίδαγμα 2: Δεν είμαστε αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι αλλά μόνον αποφασιστικοί.
Δίδαγμα 3: Το μέλλον απαιτεί τη δημιουργία μεγάλων συσπειρώσεων. Γίνε λοιπόν Ευρωπαϊστής για να μπορέσεις να μείνεις Έλληνας!
Γιώργος Ζαραφωνίτης
Συντάκτης

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Η Στρατηγική της χειραγώγησης και ο βαθύς ύπνος των χειραγωγημένων! Μέρος 2ο...

Ο Αμερικανός γλωσσολόγος  Νόαμ Τσόμσκι συνέταξε μία λίστα με τις 10 στρατηγικές χειραγώγησης από τα ΜΜΕ. Συνέχεια....

 6. ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ

Η χρήση του συναισθήματος είναι μια κλασική τεχνική προκειμένου να επιτευχθεί βραχυκύκλωμα στη λογική ανάλυση και στην κριτική σκέψη των ατόμων. Από την άλλη, η χρήση των συναισθημάτων ανοίγει την πόρτα για την πρόσβαση στο ασυνείδητο και την εμφύτευση ιδεών, επιθυμιών, φόβων, καταναγκασμών ή την προτροπή για ορισμένες συμπεριφορές.

7. Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ

Κάντε το κοινό να είναι ανήμπορο να κατανοήσει τις μεθόδους και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο και τη σκλαβιά του. «Η ποιότητα της εκπαίδευσης που δίνεται στις κατώτερες κοινωνικές τάξεις πρέπει να είναι η φτωχότερη και μετριότερη δυνατή, έτσι ώστε το χάσμα της άγνοιας μεταξύ των κατώτερων και των ανώτερων κοινωνικών τάξεων να είναι και να παραμένει αδύνατον να γεφυρωθεί» (βλ. Αθόρυβα όπλα για ήρεμους πολέμους).

8. ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ

Προωθήστε στο κοινό την ιδέα ότι είναι της μόδας να είσαι ηλίθιος, χυδαίος και αμόρφωτος.

9. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΕΝΟΧΗΣ

Κάντε τα άτομα να πιστέψουν ότι αυτά και μόνον αυτά είναι ένοχα για την κακοτυχία τους, εξαιτίας της ανεπάρκειας της νοημοσύνης τους, των ικανοτήτων ή των προσπαθειών τους. Έτσι, τα άτομα αντί να εξεγείρονται ενάντια στο οικονομικό σύστημα, υποτιμούν τους εαυτούς τους και νιώθουν ενοχές, κάτι που δημιουργεί μια γενικευμένη κατάσταση κατάθλιψης, της οποίας απόρροια είναι η αναστολή της δράσης. Και χωρίς δράση, δεν υπάρχει επανάσταση.

10. ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠ' Ο,ΤΙ ΑΥΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ

Κατά τα τελευταία 50 χρόνια, η ταχεία πρόοδος της επιστήμης έχει δημιουργήσει ένα αυξανόμενο κενό μεταξύ των γνώσεων του κοινού και εκείνων που κατέχουν και χρησιμοποιούν οι κυρίαρχες ελίτ. Χάρη στη βιολογία, στη νευροβιολογία και στην εφαρμοσμένη ψυχολογία, το σύστημα έχει επιτύχει μια εξελιγμένη κατανόηση των ανθρώπων, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Το σύστημα έχει καταφέρει να γνωρίζει καλύτερα τον «μέσο άνθρωπο» απ' ότι αυτός γνωρίζει τον εαυτό του. Αυτό σημαίνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το σύστημα ασκεί μεγαλύτερο έλεγχο και μεγάλη εξουσία πάνω στα άτομα, μεγαλύτερη από αυτήν που τα ίδια ασκούν στους εαυτούς τους.

Για την αντιγραφή.......... 

Ηλίας Νομπιλάκης
Συντάκτης