Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Ας τους φωτίσει ο Θεός!

Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΝΟΜΠΙΛΑΚΗΣ

Προσπαθώ να καταλάβω το σκεπτικό των διοικούντων  και αδυνατώ. Τους παρακολουθώ πως ασκούν πολιτική και την διοίκηση της καθημερινότητας και προβληματίζομαι συνεχώς.

Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς.

Είναι γνωστό ότι οι πόροι είναι ελάχιστοι και άρα ο προγραμματισμός πρέπει να είναι προσεκτικότερος και εφικτότερος.   


Αυτή την περίοδο των ισχνών αγελάδων για όλους και για τους Δήμους σημαντικοί πόροι για κάτι το αξιόλογο, μπορεί να αντληθούν από το ΕΣΠΑ και το Πράσινο Ταμείο.

Για μένα, προϋπόθεση είναι, ότι θα εγκαταλειφθεί η μέθοδος «προκηρύσσω για ένα ποσόν και όποιος ή όπως έχει ενημερωθεί καταλλήλως, έχει έτοιμη μελέτη την υποβάλει», αλλά θα πάμε σε ένα σύστημα συνολικού προγραμματισμού σε επίπεδο Περιφέρειας ή και Υπουργείων, όπου το σύνολο των απαιτήσεων, ιεραρχημένο κατά Φορέα, θα αποτελεί την βάση ενός συνολικού προγραμματισμού.

Με βάση αυτό το προγραμματισμό, οι ενδιαφερόμενοι θα προβούν στην εκπόνηση των μελετών που θα υποβάλουν προς ένταξη τις ανάγκες τους.

Το να έρχεται πρόσκληση π.χ. από την Περιφέρεια για τα σχολεία, ποσού 20.000.000 ευρώ και κάποιος «να προλαβαίνει» να πάρει τα 5 εκατ. επειδή έχει έτοιμες τις μελέτες και κάποιες υψηλής προτεραιότητας άλλου να μένουν απέξω….. είναι απαράδεκτο!

Και μια και μιλάμε για απαιτήσεις - ανάγκες , πως προσδιορίζουμε την έννοια αυτού του όρου;

Πιστεύω ότι, απαίτηση - ανάγκη είναι ότι έχει προσδιοριστεί και έχει εγκριθεί από το αρμόδιο όργανο και μια που ξεκίνησα με τους Δήμους, στην προκειμένη περίπτωση αυτό το όργανο είναι το Δημοτικό Συμβούλιο που προσδιορίζει τα βασικά στοιχεία της απαίτησης και φυσικά αυτή η ανάγκη έχει περιληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου αλλά και εκεί με εσωτερική ιεράρχηση.

Δεν μπορεί να αποτελεί ανάγκη κάτι που κάποιος σκέφτηκε την τελευταία στιγμή, το έγραψε στο γόνατο σε ένα κατάλογο και το έστειλε χωρίς συνολική θεώρηση των όμοιων απαιτήσεων, με ελλιπή προσδιορισμό και χωρίς ιεράρχηση.

Επειδή μίλησα τυχαία για σχολεία λογικά θα περίμενα ο κάθε Δήμος που θέλει χρηματοδότηση να υποβάλει και ένα πίνακα που να φαίνονται οι σχολικές του ανάγκες, οι ελλείψεις, το κόστος και η ιεράρχηση.

Βέβαια να υποβάλει και το Επιχειρησιακό του πρόγραμμα για να το βλέπει ο ελέγχων ότι υπάρχει και σε ποια ιεράρχηση.

Μόνο τότε το έργο αυτό θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί. Μόνο τότε οι πόροι θα αξιοποιούνται και δεν θα σπαταλούνται.

Με την σημερινή νοοτροπία «δεν υπάρχει ψωμί για τα παιδιά μας»!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου