Πέμπτη, 2 Μαΐου 2013

Μονές του Αγίου όρους!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης φιλοξενεί μία πρωτότυπη έκθεση κατασκευών όπου με τη χρήση του ειδικού ξύλου μπάλσα - το πιο ελαφρύ στον κόσμο - ο Μιχάλης Βασιλόπουλος «έχτισε» Μονές του Αγίου Όρους.

Μονή Καρακάλλου.

Έτσι, τοποθετημένες όπου ακριβώς βρίσκονται πάνω στην τραχιά χερσόνησο του Άθω , θα παρουσιάζονται  αυτές οι Μονές για πρώτη φορά σε μια θεματική ενότητα, από χθες Μ. Τετάρτη 1 έως και την Τρίτη 14 Μαΐου 2013.  


Οργάνωση: Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού,
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Μανιουδάκης.

Παράλληλα, όλες τις ημέρες λειτουργίας,  με ελεύθερη είσοδο, της Έκθεσης,  προβάλλεται το  ντοκιμαντέρ  του Γιώργου Ζερβουλάκου «Άθως: Το Περιβόλι της Παναγιάς» (1973).

Μονή Παντοκράτορος.

Την Πέμπτη 9 Μαΐου 2013 στις 19:00,  με την ευκαιρία της Έκθεσης  και των ημερών  του Πάσχα διοργανώνεται ειδική εκδήλωση στην οποία θα μιλήσουν για την Έκθεση και για τις Ιερές Μονές - μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς -, ο Πρέσβης της Σερβίας  Dragan Zupanjevac και ο ποιητής Θανάσης Θ. Νιάρχος.

Η Μάνια Παπαδημητρίου θα διαβάσει  κείμενο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και τέλος ο Παν/τος Ειρηναίος Νάκος και ο Γιώργος Δεμελής  με τη συνοδεία μικρού χορού Ιεροψαλτών και κυμβάλου θα ψάλλουν έναν ύμνο με τον Αθωνίτικο τρόπο.

Εκθεσιακός χώρος 1ου ορόφου
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 11:00 - 14:00 και 18:00 - 22:00
Κλειστά: Μ. Παρασκευή απόγευμα, Μ. Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα

Η έκθεση, που θα ταξιδέψει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δίνει την δυνατότητα στο γυναικείο φύλο να εισέλθει στο «άβατο» του Αγίου Όρους και να αισθανθεί μια διαφορετική εμπειρία.

Ο Μιχάλης Βασιλόπουλος γεννήθηκε στη Νέα Σμύρνη. Τα μαθητικά του χρόνια ξεκίνησαν με την Ευαγγελική Σχολή, ακολούθησε το Α' Γυμνάσιο Πλάκας, κι έπειτα, στη  δεκαετία του 70, ήρθε η ώρα της Σχολής Δοξιάδη.

Μονή Εσφιγμένου.

Καθηγητές του σπουδαίοι άνθρωποι της Τέχνης, όπως ο Δημήτρης Μυταράς, ο Πέτρος Ζουμπουλάκης, η Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα, ο Γιώργος Γεωργιάδης και άλλοι. Σπούδασε Σχέδιο - Διακόσμηση - Μακέτα.

Αργότερα, στη Σχολή Μποζάρ μετέδωσε τις γνώσεις του πάνω στο σχέδιο, δίδαξε για μερικά χρόνια και δημιούργησε στενές σχέσεις ζωής.


Δεκάδες κατοικίες, εμπορικά καταστήματα και εταιρικοί χώροι, σε όλη την Ελλάδα, σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν με το γούστο και την εμπειρία του. Δημιουργίες του έχουν βραβευτεί από τον Δήμο Αθηναίων.


Τα τελευταία 12 χρόνια «απολαμβάνει» τις ελεύθερες ώρες του, κατασκευάζοντας διάφορα έργα με μικροσκοπικά κομμάτια από το ξύλο «μπάλσα». Εκκλησίες, μνημεία από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο, βιομηχανικοί χώροι, καράβια κάθε εποχής, αλλά και διάφορα απλά αντικείμενα αποτελούν την πηγή της έμπνευσής του, κατασκευάζοντας πιστά αντίγραφα τους.


Κύριος στόχος του η μελέτη και η ανάδειξη της αρχιτεκτονικής ιστορίας αυτών 
των μνημείων και βέβαια, σε συνέχεια, η αρχιτεκτονική τύχη τους. Συλλογή 
έργων του για πρώτη φορά παρουσίασε η Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας.


Το μπάλσα (ochroma pyramidale) είναι το πιο ελαφρύ ξύλο στον κόσμο. Προέρχεται από ένα φυλλοβόλο δένδρο που φύεται στα τροπικά δάση της Νότιας Αμερικής, στα βόρεια του Νοτίου Μεξικού.

Είναι ευλύγιστο και κατατάσσεται ανάμεσα στα σκληρά ξύλα, και με μία έννοια συμβολίζει, μια ισορροπία φυσικών ιδιοτήτων, η οποία αξιοποιείται για τις ανθρώπινες ανάγκες.

Οι κάτοικοι της Νότιας Αμερικής το χρησιμοποιούσαν για να φτιάχνουν σχεδίες. Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Βρετανοί κατασκεύασαν απ’ αυτό το de Havilland Mosquito, ένα ελαφρύ και γρήγορο ανιχνευτικό αεροπλάνο, ενώ οι αρχιτέκτονες το χρησιμοποιούν ακόμη για να κατασκευάζουν μακέτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου