Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Για φιλανθρωπικό σκοπό απόγευμα με μόδα στην Κηφισιά!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Μόδα και φιλανθρωπία. Ένα απόγευμα πλημμυρισμένο από ομορφιά! Οι κομψές κυρίες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Λέσχης Lions «Αθηνών - Πολιτεία», μέλος του International Lions Clubs Org., είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν υπέροχες δημιουργίες του οίκου Missoni, εντυπωσιακές γούνες του οίκου Τζελάλη, ονειρεμένα νυφικά του City Bridal και πρωτότυπα κοσμήματα της Άννας- Μαρίας Μαζαράκη.

Ρίτα Πικρού- Μωραϊτάκη, Τέντυ Γερουλάνου, Αλίς Δικαίου,
Μιχάλης Μαυρίκης.

Ένα fashion show που κάλυπτε όλα τα γούστα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις πολυτελείς αίθουσες του ξενοδοχείου Theoxenia στο Κεφαλάρι στην Κηφισιά και είχε ιερό σκοπό.

Η Μέρω Κεσεσίογλου με την Τέντυ Γερουλάνου.

Για μια ακόμη φορά, η κοινωνική ευαισθησία  έδειξε το καλό της πρόσωπο.

Eιρήνη Βασιλοπούλου, Τζούλυ Φόλεϋ.

Τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν για αγορά πετρελαίου θέρμανσης για την Στέγη Φιλοξενίας «Χαμόγελο του Παιδιού», στο Μαρούσι, όπου διαμένουν 28 παιδιά.

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Ο Πολύτιμος Χρόνος των «Ώριμων»!

Για την αντιγραφή ο ΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Mario de Andrade.


<< Μέτρησα τα χρόνια μου και συνειδητοποίησα, ότι μου υπολείπεται λιγότερος χρόνος ζωής απ' ότι έχω ζήσει έως τώρα! Αισθάνομαι όπως αυτό το παιδάκι που κέρδισε μια σακούλα καραμέλες....τις πρώτες τις καταβρόχθισε με λαιμαργία αλλά όταν παρατήρησε ότι του απέμεναν λίγες...άρχισε να τις γλύφει και να τις γεύεται με βαθιά απόλαυση.

Δεν έχω πια χρόνο για ατέρμονες συγκεντρώσεις όπου συζητούνται, καταστατικά, νόρμες, διαδικασίες και κανονισμοί, γνωρίζοντας ότι δε θα καταλήξει κανείς, πουθενά. Δεν έχω πια χρόνο για να ανέχομαι παράλογους ανθρώπους που παρά τη χρονολογική τους ηλικία, δεν έχουν μεγαλώσει. Δεν έχω πια χρόνο για να λογομαχώ με μετριότητες. Δε θέλω να βρίσκομαι σε συγκεντρώσεις όπου παρελαύνουν φουσκωμένοι εγωισμοί. Δεν ανέχομαι τους χειριστικούς και τους καιροσκόπους.

Με ενοχλεί η ζήλια και όσοι προσπαθούν να υποτιμήσουν τους ικανότερους για να οικειοποιηθούν τη θέση τους, το ταλέντο τους και τα επιτεύγματα τους. Μισώ, να είμαι μάρτυρας των ελαττωμάτων που γεννά η μάχη για ένα μεγαλοπρεπές αξίωμα. Οι άνθρωποι δεν συζητούν πια για το περιεχόμενο, μόνο για την επικεφαλίδα.

Ο χρόνος μου είναι λίγος για να συζητώ για τους τίτλους, τις επικεφαλίδες. Θέλω την ουσία, η ψυχή μου βιάζεται... Μου μένουν λίγες καραμέλες στη σακούλα....

Θέλω να ζήσω δίπλα σε πρόσωπα με ανθρώπινη υπόσταση. Που μπορούν να γελούν με τα λάθη τους. Που δεν επαίρονται για το θρίαμβό τους. Που δε θεωρούν τον εαυτό τους εκλεκτό, πριν από την ώρα τους. Που δεν αποφεύγουν τις ευθύνες τους. Που υπερασπίζονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και που το μόνο που επιθυμούν είναι να βαδίζουν μαζί με την αλήθεια και την ειλικρίνεια. Το ουσιώδες είναι αυτό που αξίζει τον κόπο στη ζωή!

Θέλω να περιτριγυρίζομαι από πρόσωπα που ξέρουν να αγγίζουν την καρδιά των ανθρώπων.... Άνθρωποι τους οποίους τα σκληρά χτυπήματα της ζωής τους δίδαξαν πως μεγαλώνει κανείς με απαλά αγγίγματα στην ψυχή.

Ναι, βιάζομαι, αλλά μόνο για να ζήσω με την ένταση που μόνο η ωριμότητα μπορεί να σου χαρίσει. Σκοπεύω να μην πάει χαμένη καμιά από τις καραμέλες που μου απομένουν... Είμαι σίγουρος ότι ορισμένες θα είναι πιο νόστιμες απ' όσες έχω ήδη φαει. Σκοπός μου είναι να φτάσω ως το τέλος ικανοποιημένος και σε ειρήνη με τη συνείδησή μου και τους αγαπημένους μου. Εύχομαι και ο δικός σου να είναι ο ίδιος γιατί με κάποιον τρόπο θα φτάσεις κι εσύ....>>

Πηγή: Από τον Mario de Andrade, ποιητή, συγγραφέα, δοκιμιογράφο και μουσικολόγο από τη Βραζιλία 1893 -1945.

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Παρακολούθηση....της Τακτικής Συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής με Α.Π. 46209!

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Η Οικονομική Επιτροπή συνήλθε την Τρίτη 01/11/2011 στις 09.00πμ υπό την Προεδρία του κ. Χιωτάκη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου.


Αφού διαπιστώθηκε απαρτία με παρόντα 6 τακτικά και 1 αναπληρωματικό μέλος,  παρουσία των Αντιδημάρχων κ.κ. Παναγιώτου και Παπαδόπουλου,  η συνεδρίαση ξεκίνησε την λήψη αποφάσεων επί «53» τακτικών θεμάτων που αναφέρονται στην πρόσκληση ημερομηνίας 26/10/2011.

Πάρθηκαν «εγκριτικές» αποφάσεις για τα «49» θέματα......χωρίς ουσιαστικές διαφωνίες!...... «3» θέματα αποσύρθηκαν και «1» ανεβλήθη!

Εντυπωσιακό είναι ότι «37» εγκρίσεις δαπανών ύψους 159.735,31 ευρώ!....ψηφίσθηκαν με μεγάλη άνεση και χωρίς καμία διάθεση περικοπών.....εν μέσω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την χώρα!

Σημειώνω χαρακτηριστικά τα ακόλουθα.... 

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Η Ελληνική Τραγωδία!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΡΑΦΩΝΙΤΗΣ

Το μίγμα είναι εκρηκτικό. Περιέχει το μνημόνιο με τις όποιες εγγενείς αδυναμίες του όσο και τις αστοχίες στην προσπάθεια υλοποίησης του, περιέχει την παραδοσιακή αντιπαλότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης - τα οποία νοιώθουν πάντοτε υποχρεωμένα - να ανταγωνίζονται μέχρις εσχάτων την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία και βέβαια την σημερινή περισσότερο, λόγω των ευκόλως αξιοποιούμενων κομματικά, δύσκολων συνθηκών, που η κυβέρνηση αυτή αντιμετωπίζει και διαχειρίζεται.


Το μίγμα τέλος περιέχει την εν βρασμώ ευρισκόμενη κοινωνία της οποίας δοκιμάζονται ακραίως οι αντοχές και η οποία νοιώθει να  σπρώχνεται σε ένα εξαιρετικά θολό και προφανώς αβέβαιο μέλλον. Αναμενόμενη ως εκ τούτων η έκρηξη και ότι αυτή συνεπάγεται και προκαλεί. Αναρωτιέται πλέον κανείς αν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του χάους ή ήδη εντός αυτού;

Η προεργασία έχει ολοκληρωθεί. Τα κόμματα έχουν διαπράξει όσα περισσότερα μπορούσαν λάθη στο παρελθόν και συνεχίζουν απτόητα, κατορθώνοντας έτσι να απολέσουν το απαραίτητο για τη λειτουργία τους κύρος απέναντι στο Λαό όσο και την αξιοπιστία τους σε επίπεδο προσώπων που τα στελεχώνουν αλλά και των ιδεών που υπερασπίζονται.

Πλην των ολίγων, έως ελαχίστων, αδαμάντινων χαρακτήρων αλλά και χαρισματικών από την άποψη των πολιτικών προσόντων στελεχών τους, τα πολλά στελέχη τους, ταλαιπωρούν τη πολιτική και εμποδίζουν τη πρόοδο του τόπου, πλην εκείνης της προόδου που τους αφορά, που εξυπηρετεί τα  προσωπικά τους συμφέροντα και τις μωροφιλοδοξίες τους και μόνο αυτές.


Τα μεσολαβούντα δε μέσα (Μ.Μ.Ε.) ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα και τον Λαό έκαναν τα πάντα προκειμένου να εκχυδαΐσουν ιδεολογίες, πολιτικά πρόσωπα, κόμματα και πολιτικές στη συνείδηση της κοινής γνώμης όσο και να εκβιάζουν και εν μέρει, ενίοτε, να το επιτυγχάνουν να υφάνουν διαπλοκή οικονομικών συμφερόντων με το πολιτικό σύστημα απαξιώνοντάς το έτσι, καίρια.

Η ελληνική αντιπολιτευτική στάση, υπερβαίνοντας πάντοτε το μέτρο, υπονομεύει συχνά τη Δημοκρατία επενδύοντας ανέκαθεν στα ατομικά συμφέροντα και τις προσωπικές επιδιώξεις όσο και στο πόνο που σε περιόδους ιδιαίτερα οικονομικών κρίσεων και της  απελπισίας των μαζών που προκαλείται από αυτές, ελπίζουν πως η αποσταθεροποίηση που καλλιεργούν θα ικανοποιήσει τα απωθημένα τους και διευκολύνει την επικράτησή τους.

    
Κραυγές εναντίον του μνημονίου αρχικώς, ως απαραδέκτου, συνδυαζόμενες με την αδυναμία εφαρμογής του στην πράξη λόγω της διαρκούς άρνησης της κρατικής μηχανής να ανταποκριθεί στο ρόλο της και μιας αντίληψης της κοινωνίας που απωθεί την πραγματικότητα στο υποσυνείδητο και ακυρώνει ότι σε σωστή κατεύθυνση ενίοτε αποτολμάτε.

Τώρα πλέον εντός εμφυλιακού κλίματος, όπου λίγοι απέμειναν οι ψύχραιμοι, αναμένονται τα χειρότερα και τις δύσκολες ώρες πιθανότατα θα διαδεχθούν οι τραγικές για το τόπο και το λαό.   
Η απώλεια της βεβαιότητας, των προηγούμενων χρόνων, αντικαταστάθηκε από την αβεβαιότητα και για πολλούς έφθασε στην απελπισία. Θυμός θολώνει τη σκέψη, το μίσος κυριεύει και οδηγεί σε εξωπραγματικά συμπεράσματα και συμπεριφορές.

Θλιβερές οι εικόνες και απαράδεκτα συνάμα τα έκτροπα κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου σε πολλές πόλεις της Χώρας. Τους λίγους και αδίστακτους οργανωμένους που πρόσφεραν το έναυσμα με κραυγές και ύβρεις εναντίον της πολιτικής ηγεσίας ακολούθησε το τραγικό των χειροκροτημάτων και της αποδοχής εκ μέρους πολλών  των ασχημιών αυτών και το όλον ολοκληρώθηκε με τις δηλώσεις κομμάτων και πολιτικών προσώπων που έδωσαν περισσότερο βάρος στην δικαιολόγηση των αιτίων του θυμού και λιγότερο στη καταδίκη των άθλιων συμπεριφορών.

Έφθασαν τέλος μέχρι του να κατακρίνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που αδικαιολογήτως κατ’ αυτούς πήρε προσωπικά τις αθλιότητες εις βάρος του προτείνοντάς του δε να υπερβεί τα όρια του ρόλου του παρεμβαίνοντας στις πολιτικές εξελίξεις για να εξυπηρετηθούν οι δικές τους βλέψεις και σκοποί.

Θυμώνουν συνειδητά τον κόσμο που στην απόγνωσή του ενδέχεται να καταστεί αυτοκαταστροφικός. Καμώνονται πως αγνοούν το αυτονόητο ισχυριζόμενοι πως τάχατες η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, ενίοτε ωστόσο έχει, και πως οι εκλογές επιτρέποντας την λαϊκή έκφραση να εκτονώνει και επιλύει τα πράγματα και τα αδιέξοδα.

Ταυτοχρόνως αυτοδιαψεύδονται όταν επιχειρηματολογώντας εναντίον της χρησιμότητας των, δημοψηφισμάτων που επιδιώκει να προωθήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ λέγουν και προβλέπουν πως το οποιοδήποτε ερώτημα θα πάρει οπωσδήποτε αρνητική απάντηση λόγω του κλίματος που επικρατεί.

Συμπεραίνεται πως ανάλογα επιδιώκουν και επιθυμούν από τις εκλογές που επιζητούν διότι η καλλιεργηθείσα άρνηση του εκλογικού Σώματος απέναντι στην κυβέρνηση είναι ο μόνος τρόπος να «επιλεγούν» και να καταφέρουν να εξουσιάσουν.

Ο θεός να βάλει το χέρι του!!  

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.....με «βασιλικές» παροχές!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο ανώτατος αιρετός άρχων της Ελλάδας και αντικατάστησε την βασιλεία το 1973. Από το 1974 εκλέγεται έμμεσα από τη Βουλή των Ελλήνων με πενταετή θητεία.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καθαρά διακοσμητικό ρόλο και έχει τις αποδοχές σχεδόν διπλάσιες από τους βασιλιάδες της Ευρώπης αν και είμαστε μια χώρα σε έντονη, αν μη τι άλλο, κρίση:

Σύμφωνα λοιπόν με τον προϋπολογισμό του 2009.... ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λαμβάνει:

- 772.000 ευρώ ως «βασικό μισθό» ή 2.115 την ημέρα !!
- 288.000 ευρώ ως «χορηγία Προέδρου της Δημοκρατίας»
- 97.000 ευρώ ως «έξοδα παραστάσεως»
- 30.000 ευρώ ως «επίδομα χρόνου υπηρεσίας» !!
- 30.000 ευρώ ως «οικογενειακή παροχή» !!
- 14.000 ευρώ ως «επίδομα θέσης ευθύνης» !!

Σύνολο 1.231.000 ευρώ ετησίως ή 3.372 ευρώ την ημέρα!!

Τα παραπάνω είναι μερικές μόνο από τις δαπάνες της Προεδρίας. Να σημειωθεί ότι σε αυτά τα χρήματα, ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται τα λειτουργικά έξοδα του Προεδρικού Μεγάρου, μισθοί υπαλλήλων, κλπ.

Από επιδόματα στην Ελλάδα, άλλο τίποτα και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας! Είναι ενδεικτικό άλλωστε τα επιδόματα θέσης ευθύνης, οικογενειακής παροχής και χρόνου υπηρεσίας.....που αναφέρονται στο προϋπολογισμό του 2009.

Το Μνημόνιο έφερε την περικοπή κατά 12% των εξόδων παράστασης του Προέδρου της Δημοκρατίας όταν οι συνολικές αποδοχές των Δημοσίων Υπαλλήλων περικόπηκαν κατά 25%!

Σε όλους τους Προέδρους της Δημοκρατίας που έχουν αποχωρήσει παρέχεται ισόβια μηνιαία αποζημίωση λόγω εξόδων παράστασης ίση με το 50% της μηνιαίας χορηγίας του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας ήτοι 9.600 ευρώ (μετά τον παρακρατούμενο φόρο 20%) ή ετησίως 115.200 ευρώ.

Επειδή η Βασιλεία στην Ελλάδα μας άφησε χρόνια και επειδή μια σύγκριση με τα ποσά του τότε προσαρμοσμένα στο σήμερα θα ήταν εντελώς άτοπη, ας δούμε το κόστος  μιας από τις πιο ακριβές και ποιο «φανταχτερές» Μοναρχίες της Ευρώπης, αυτή της Ολλανδίας. Εκεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Βασίλισσα Βεατρίκη κοστίζει στον κρατικό προϋπολογισμό συνολικά το ποσό των 834.000 ευρώ!

Μήπως ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να παρέμβει για την μείωση του ύψους των παροχών του ανώτερου αιρετού άρχοντα της Ελλάδας, εν μέσω της οικονομικής κρίσης;;

Τα συμπεράσματα είναι δικά σας.....

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Ο λογαριασμός νερού!.....του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Πολιτείας!

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Πολιτείας κατασκευάστηκε το 1982 και στην πορεία έγινε ένα πλήρες αθλητικό κέντρο με την προσθήκη πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων, ανοιχτού γηπέδου μπάσκετ και τέλος μιας μικρής πισίνας εκμάθησης για παιδιά έως 6 ετών.

Από το 2001 το Αθλητικό Κέντρο παραχωρήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στο Δήμο Κηφισιάς και έκτοτε αποτελεί ένα αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Κηφισιάς με τη δική του διοίκηση.


Το Δ.Α.Κ. Πολιτείας υποστηρίζει κατά κύριο λόγο το μαζικό αθλητισμό. Στις εγκαταστάσεις του λαμβάνουν χώρα προπονήσεις και αγώνες μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, ποδόσφαιρο σάλας 5×5 και κολύμβησης.

Το αθλητικό κέντρο συντηρείται εξολοκλήρου από τις επιχορηγήσεις του Δήμου Κηφισιάς και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού!


Ο Δήμος Κηφισιάς μέσω του Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Α.Κ. Πολιτείας φροντίζει για την «εύρυθμη λειτουργία» του Αθλητικού Κέντρου και την «ασφαλή άθληση» των παιδιών και των νέων της περιοχής.

Παρ όλη την φροντίδα του Δήμου!.....πληροφορούμεθα, από έγκυρη πηγή, ότι (1) ο λογαριασμός νερού του  Δ.Α.Κ.  Πολιτείας έφθασε στο υπέρογκο ποσόν των 50.000,00 ευρώ! (2)  ο Δήμος Κηφισιάς μέσω του Δ.Σ. του Δ.Α.Κ. Πολιτείας καθυστερεί την καταβολή του εν λόγω ποσού για μεγάλο χρονικό διάστημα!.....προς τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Βουλευτών «Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ»!!

Που οφείλεται κ. Δήμαρχε αυτή η καθυστέρηση;;....με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα τόσο σοβαρό  κονδύλι στις Υποχρεώσεις του Δήμου!!

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Το σύνθημά μου είναι Keynes στις Βρυξέλλες!

Για την αντιγραφή ο ΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Για τον συμπρόεδρο των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Daniel Cohn-Bendit, η κρίση απαιτεί από την ΕΕ να επιταχύνει το πολιτικό άλμα προς «μια ομοσπονδία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης»!


- Η πρόκληση αυτής της κρίσης δεν είναι τίποτε λιγότερο από τον πόλεμο ή την ειρήνη;

Η Ευρώπη που διαμορφώθηκε, επιβλήθηκε από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα έχουμε οικονομικό πόλεμο, είναι οι αγορές  ανήθικες ,όπως ανήθικος είναι ο πόλεμος που μας επιβάλλει  το δίλημμα: παραδώστε τα όπλα και παραδοθείτε, ή ανεβάστε ταχύτητα και προχωρήστε προς την ομοσπονδοποίηση.

Διαθέτουμε τις ιδέες, τις προσωπικότητες που θ' αρπάξουν τη μπάλα στον αέρα; Αυτό είναι το ερώτημα. Θα προσθέσω μια διάσταση που λείπει: την οικολογική κρίση που σχετίζεται με  την επιδείνωση του κλίματος. Κάθε χρέος είναι ανατάξιμο, εκτός από το οικολογικό χρέος.

- Πώς μπορεί η Ευρώπη να φτάσει εκεί;

Η πραγματικότητα είναι πια υπερβολικά πολύπλοκη για να την διαχειριστούμε με τη μέθοδο των διακυβερνητικών αποφάσεων που έχει επικρατήσει εδώ και εξήντα χρόνια. Αυτή η μέθοδος δεν είναι παρά μια απλή παράθεση επί μέρους εθνικών πολιτικών πολιτισμών. Τα κράτη αναλαμβάνουν δεσμεύσεις που δεν τις θέλουν ή που δεν μπορούν να τις σεβαστούν και να τηρήσουν στη συνέχεια. Στα θέματα της κοινωνικής σύγκλισης  και του περιβάλλοντος , δεν είναι σε θέση να φτάσουν σε συμφωνία και καταλήγουν σε αδιέξοδα. Αλλά σε κάθε κρίση, η Ευρώπη ανακαλύπτει τα ελαττώματα που είχαν οι προηγούμενες προσπάθειες.

Χωρίς την ενοποίηση της Γερμανίας και το φόβο του Μιτεράν για ενδεχόμενη γερμανική ηγεμονία, δεν θα είχε υπάρξει ενιαίο νόμισμα. Σήμερα, η κρίση των subprime και ακολούθως του χρέους, δείχνει ότι η Γερμανία έκανε λάθος που αντιτάχθηκε στη δημιουργία μιας οικονομικής διακυβέρνησης της ζώνης του ευρώ. Αυτό οδηγεί στην παράλογη κατάσταση, όπου το μόνο κοινοβούλιο που αποφασίζει για την Ευρώπη, είναι η Μπούντεσταγκ, όπου επικρατεί η γερμανική μονεταριστική κουλτούρα.

- Αισθάνεστε ότι υπάρχει η επιθυμία άλματος;

Η μόνη πραγματικά υπεύθυνη ηγέτης της Ευρώπης ήταν η Iveta Radicova, η πρωθυπουργός της Σλοβακίας που δέχτηκε να θυσιαστεί με αντάλλαγμα το κοινοβούλιό της να εγκρίνει τη διάσωση του ευρώ. Πολύ θα το  θελα να δω την Μέρκελ και τον Σαρκοζί διατεθειμένους να παραιτηθούν από την εξουσία προκειμένου να επιτευχθεί η ενίσχυση της ομοσπονδοποίησης της Ευρώπης.

Παρά το γεγονός ότι η ιδέα αυτή έχει αρχίσει να περνά  από το μυαλό τους. Ο Σαρκοζί εξελίσσεται γρήγορα. Όσο για τη Μέρκελ, αν δεν είχε τα μάτια της στραμμένα στις εκλογές, θα μπορούσε να  αρθεί στο ύψος των ιδρυτών της Ευρώπης. Ελπίζω, σε έναν αιώνα από σήμερα, ο ιστορικός του μέλλοντος να εξιστορήσει πώς μια οικονομική κρίση επιτάχυνε μια θεμελιώδη πολιτική αλλαγή. Συνεπώς, πρέπει να τους σπρώξουμε!

- Δηλαδή προς ένα ομοσπονδιακό άλμα;

Αντικαταστήστε την μη ισορροπημένη δύναμη των 17 κρατών-μελών του ευρώ με την σαφώς ανώτερη δύναμη που απορρέει από ένα αδιαίρετο σύνολο. Αυτό απαιτεί ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο, απαιτεί δημιουργία ευρωομολόγων ,ώστε  θα επιτρέψουν τον μετασχηματισμό των χρεών των κρατών-μελών σε χρέος ευρωπαϊκό και τα σχέδια οικονομικής ανάκαμψης και πράσινης ανάκαμψης. Το σύνθημά μου είναι Keynes στις Βρυξέλλες!

Πρέπει επίσης να προχωρήσουμε στην επιβολή κοινοτικού φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, σε ένα πράσινο φορολογικό σύστημα, σε νέα ρύθμιση της αγοράς, στη φορολογική και κοινωνική σύγκλιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό αφορά το σκληρό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας, αλλά η αυριανή συζήτηση είναι ακριβώς αυτή. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική φάση που επιβάλλει το ξεπέρασμα του έθνους-κράτους.

- Ωστόσο μια τέτοια μεταβίβαση αρμοδιοτήτων προς τις Βρυξέλλες θα έθετε ζητήματα  δημοκρατικού ελέγχου…

Ένας Ευρωπαίος Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, ως Νο 2 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα μπορούσε να εκλέγεται από τους ευρωβουλευτές. Οι αποφάσεις του θα υπόκεινται στη διπλή έγκριση του Συμβουλίου των Αρχηγών και του Ευρωκοινοβουλίου, δύο σωμάτων εκλεγμένων με καθολική ψηφοφορία.

- Αλλά ένα άλμα προς την Ομοσπονδία χρειάζεται χρόνο, ενώ η κρίση απαιτεί άμεσες λύσεις…

Η Σύνοδος Κορυφής θα γεννήσει οπωσδήποτε μέτρα διάσωσης του ευρώ, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Ο Joschka Fischer (Πράσινος πρώην υπουργός Εξωτερικών, της Γερμανίας ) κι εγώ πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να ξεκινήσει μια γενική αναθεώρηση της γαλλο-γερμανικής ενοποίησης.

Κάνοντας αρχή με μια κοινή διοίκηση της Έδρας της Γαλλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μια τέτοια νέα γαλλο-γερμανική πολιτική οντότητα, που θα αποφάσιζε τα πάντα από κοινού, θα προκαλούσε πολιτικό σεισμό. Και θα γινόταν παράδειγμα για τους Ευρωπαίους Εταίρους μας. Εάν οι δύο χώρες κατόρθωναν να ξεκινήσουν μια τέτοια δυναμική, το επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι μια Συμβατική Συνέλευση για την αναδιαμόρφωση της Ευρώπης.

Μια νέα Συνθήκη, μετά από δημοψήφισμα σε κάθε χώρα, θα έμπαινε σε ισχύ, αν τα δύο τρίτα των κρατών-μελών και η πλειοψηφία των πολιτών της ΕΕ συμφωνούσαν για την Ομοσπονδία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης. Αντί για μιαν Ευρώπη δύο ταχυτήτων θα έχουμε μιαν Ευρώπη που θα περνάει πρώτη!!

Πηγή: H συνέντευξη του Daniel Cohn-Bendit στη Libération στις 27/10/2011