Σάββατο, 4 Μαΐου 2013

Ξενοδοχεία οι εκκλησίες στα κατεχόμενα!......του Henrik Clausen.

Παρουσιάζει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι πολλές εκκλησίες στα κατεχόμενα είναι υπό κατάρρευση και έχουν υποστεί λεηλασίες.

Το βιβλίο του Δανού συγγραφέα Χένρικ Κλάουσεν.

Το αποκαλυπτικό βιβλίο του Δανού συγγραφέα Χένρικ Κλάουσεν (Henrik Clausen) «Η Κύπρος στην Σκιά του Μισοφέγγαρου ή Cyprus in the Shadow of the Crescent Moon» φέρνει στην επικαιρότητα την θλιβερή κατάσταση των εκκλησιών στα κατεχόμενα.  


Στο βιβλίο αναφέρεται πως μετά την εισβολή του 1974, ήρθαν στην κατοχή των Τούρκων περίπου 500 Εκκλησίες.

Ο Κλάουσεν, αναφέρει ότι μετά την εισβολή δεν υπήρχε πρόσβαση στις Εκκλησίες της κατεχόμενης Κύπρου.

Ο συγγραφέας είναι σαφής στα επιχειρήματα του:

«Είδαμε πως αντιμετωπίζονται οι Εκκλησίες στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί δικαίως αν οι Κύπριοι στο ελεύθερο τμήμα του νησιού, συμπεριφέρονται στα τζαμιά με ανάλογο τρόπο….Η απάντηση είναι όχι.

Εκκλησία στο Δίκωμο.

Υπάρχουν 17 αρχαία τζαμιά στο νότιο τμήμα της Κύπρου, τα οποία είναι όλα προστατευόμενα από την Κυβέρνηση και συντηρούνται από το κράτος. 11 από αυτά αρχικά κτίστηκαν ως Εκκλησίες, και στη συνεχεία μετατράπηκαν σε τζαμιά, κάτω από την Οθωμανική κυριαρχία…..»

Αναφέρει επίσης πως πολλές από τις Εκκλησίες στα κατεχόμενα, έχουν μετατραπεί σε τζαμιά, ενώ μερικές Εκκλησίες έχουν γίνει ακόμη και ξενοδοχεία ή Τουρκικά χαμάμ!

Το βιβλίο του Κλάουσεν δίνει μια σύντομη όμως αναλυτική ιστορία της Κύπρου από τη μεταπολεμική εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου