Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Ολοκληρώνεται το «plan Β» της Κύπρου με εμπλοκή και της Ρωσίας;;

Για την αντιγραφή ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Ήδη από χθες κυκλοφορούν στις παρυφές του διεθνούς Τύπου πληροφορίες - που δεν έχουν όμως επιβεβαιωθεί - και θέλουν τη ρωσική πλευρά, να συμμετέχει στη διάσωση των κυπριακών τραπεζών επίσημα, με αντάλλαγμα ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα (μάλλον τη Λαϊκή Τράπεζα), αλλά και εγγυήσεις μέσω ομολόγων, συνδεδεμένων με το φυσικό αέριο της Κύπρου.  

Σύμφωνα με αυτές τις πρώτες πληροφορίες, η ρωσική χρηματοδότηση θα καλύψει τουλάχιστον ένα μέρος των 5,8 δις ευρώ, που «αποδίδει» η λύση του κουρέματος, ενώ πρόσθετη χρηματοδότηση θα προκύψει μέσω «εσωτερικού δανείου», που ενδεχομένως θα περιλάβει και διαθέσιμα των ασφαλιστικών Ταμείων της Μεγαλονήσου. 

Ο υπουργός Οικονομικών Μ. Σαρρής στη Μόσχα.

Χθες ο  Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Βλ. Πούτιν είχαν 30λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία, ενώ στη Μόσχα βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών κ. Σαρρής όπου και είχε έναν πρώτο γύρο επαφών με τον Ρώσο ομόλογό του, Anton Siluanov. 

Σύμφωνα με πηγές του ΡΙΚ, o κ. Σαρρής συνοδεύεται από κλιμάκιο στελεχών της Λαϊκής Τράπεζας. Δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και ταξίδι του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα, μετά την πρόσκληση που του απηύθυνε χθες ο Βλ. Πούτιν.  

Σε ρεπορτάζ των Financial Times αναφέρονται πληροφορίες για το ενδεχόμενο ανάληψης της Λαϊκής Τράπεζας από την Gazprombank, τον χρηματοοικονομικό βραχίονα του ενεργειακού κολοσσού Gazprom. 

Στις εισηγήσεις περιλαμβάνεται επίσης και το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια εταιρεία κρατικής περιουσίας στην οποία θα μπορούσε να έχει συμμετοχή η ΕΕ ή και η Ρωσία.

Ταυτόχρονα φέρεται να συζητείται και το ενδεχόμενο «επιμήκυνσης» του υπολοίπου χρέους της χώρας, με την προοπτική της αποπληρωμής του μέσω και των μελλοντικών εσόδων από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, στα πρότυπα άλλων ρυθμίσεων χρέους. 

Όλα αυτά στα πλαίσια της δημιουργίας ενός εναλλακτικού σχεδίου «Β», καθώς πλέον θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι το υπάρχον σχέδιο που προβλέπει «κούρεμα» καταθέσεων, ανεξάρτητα από τις παραλλαγές του, δεν πρόκειται να περάσει από την Κυπριακή Βουλή.  

Την διακίνηση της συγκεκριμένης πληροφορίας ενίσχυσε η λακωνική δήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αναστασιάδη στη Σουηδική τηλεόραση ότι η Βουλή θα τοποθετηθεί αρνητικά απέναντι στο υπάρχον σχέδιο του Εurogroup, κάτι που αναμένεται να συμβεί απόψε, μετά την «αποχή» του κυβερνητικού κόμματος από την ψηφοφορία. 

Σύμφωνα με ορισμένους κύκλους πάντως, η επιθυμία για σχέδιο «Β» παρουσιάζει μια σειρά από αδύνατα σημεία, τα οποία φέρεται να αφορούν τόσο στην αντίδραση της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης των χρεών - άρα και περαιτέρω επιδείνωση της σχέσης ΑΕΠ - χρέους τα επόμενα χρόνια- καθώς στο θέμα των μελλοντικών εγγυήσεων μέσω φυσικού αερίου. 

Θεωρείται όμως εξαιρετικά πιθανό, ότι το ταξίδι του κ. Σαρρή στη Μόσχα συνδέεται με τις παραπάνω κυπριακές «επιθυμίες», με δεδομένο ότι σε κάθε περίπτωση, ακόμη και στο καλύτερο σενάριο (έκτακτη εισφορά 9,9%) οι απώλειες ρωσικών κεφαλαίων θα υπερβούν τα 2 δις  ευρώ, άρα αποτελούν «έναυσμα» συμμετοχής για τα ρωσικά συμφέροντα. 

Κατά τους οπαδούς μιας τέτοιας λύσης, υπάρχουν πολύ σοβαρά πλεονεκτήματα καθώς διασφαλίζεται η αξιοπιστία του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και ελαχιστοποιείται το πλήγμα στον χρηματοοικονομικό τομέα της Μεγαλονήσου, που αποτελεί έως και το 45% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. 

Πάντως έως στιγμής οι επίσημες δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων φαίνονται να κινούνται προς εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, με προειδοποιήσεις ότι μπορεί να μην συναινέσουν ούτε στην επιμήκυνση του υφιστάμενου ρωσικού δανείου προς το κυπριακό κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου