Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Κύπρος: Κατηγορηματικό ΟΧΙ στις επιταγές της Τρόικας!!

Γράφει Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Δεν πέρασε από το κυπριακό κοινοβούλιο, όπως αναμενόταν, το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων. 


Οι 19 βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού, του κυβερνώντος κόμματος του  Αναστασιάδη  ψήφισαν «απών», ενώ αρνητική ψήφο έδωσαν οι 36 βουλευτές της αντιπολίτευσης.   

Όλα τα κόμματα που τοποθετήθηκαν (ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι) τάχθηκαν ενάντια στο νομοσχέδιο για το «κούρεμα».   

Κατά την διάρκεια της συγκλονιστικής συνεδρίασης της Κυπριακής Βουλής...... 

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι η απόφαση για «κούρεμα» είναι «οικονομικό χαρακίρι στα θεμέλια της Ευρωζώνης». 


«Δεν είναι θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας το κούρεμα των καταθέσεων», σημείωσε και υπεραμύνθηκε των χειρισμών του κ. Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες. «Δεν παραδίδουμε τα όπλα, πίσω από τις προσπάθειες του προέδρου βρίσκεται το σύνολό της πολιτικής ηγεσίας και σύσσωμος ο λαός», δήλωσε ο κ. Νεοφύτου. «Πιστεύουμε ότι η πιο χρήσιμη στάση από το ΔΗΣΥ είναι η αποχή από την ψηφοφορία. Είναι η έκφραση απόλυτου σεβασμού προς τον Ν. Αναστασιάδη, που έδωσε σκληρή μάχη στις Βρυξέλλες», κατέληξε. 

Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και του κόμματος ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, ανέφερε πως το ζήτημα είναι αν η κυπριακή Δημοκρατία θα αποδεχθεί να μετατραπεί σε ένα πειραματόζωο επιβολής νεοαποικιακών δεσμών. «Όχι στον ωμό εκβιασμό. Αυτή είναι η μόνη αξιοπρεπής απάντηση», είπε. Επίσης, τόνισε πως η απόφαση καταστρέφει την Κύπρο ως χρηματοπιστωτικό κέντρο. «Η πρόταση μας είναι η απόρριψη του νομοσχεδίου», σημείωσε.


Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού σημείωσε ότι «καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις που ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας μας». «Η Κύπρος γίνεται το πειραματόζωο του κουρέματος των καταθέσεων», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι τα κριτήρια των Ευρωπαίων στην περίπτωση της Κύπρου είναι και πολιτικά. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να αντέξει στις πιέσεις και να επικαλεστεί διάλογο με τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να κερδίσει χρόνο, είπε ο κ. Κυπριανού.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Κάρογιαν, είπε πως «η πατρίδα υφίσταται άδικη και απρόκλητη επίθεση. Η απάντησή μας πρέπει να είναι σε προκλήσεις που αφορούν όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Σημείωσε πως η Κύπρος δεν έδωσε σε κανέναν το δικαίωμα να την χρησιμοποιήσει σαν πειραματόζωο, κάνοντας λόγο για «κούρεμα» των αξιών της Κύπρου. «Η ενέργεια του Eurogroup είναι ένας ωμός εκβιασμός που παίρνει χαρακτήρα βαρβαρότητας». 


Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης κατά την εισήγησή του έκανε λόγο για επικίνδυνη απόφαση του Eurogroup, ενώ έκανε λόγο για σχέδιο που έχει ως στόχο την καταστροφή της Κυπριακής οικονομίας. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως το κόμμα του λεει «όχι» στο νομοσχέδιο. 

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, του οποίου η ψήφος τις τελευταίες ημέρες δεν ήταν δεδομένη και πληροφορίες ανέφεραν πως υπήρχε περίπτωση να ψηφίσει «ναι» στην ψηφοφορία, επιτέθηκε στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και έκανε λόγο για «αρπαγή καταθέσεων». «Αν αυτή είναι η Ευρώπη, εμείς δεν είμαστε σε αυτήν την Ευρώπη», είπε.....«Είναι ανέντιμο από μέρους μας αν δεν φανούμε αξιόπιστοι στους ξένους που έφεραν τα λεφτά τους στην χώρα μας»....συμπλήρωσε ο κ. Συλλούρης. #


Ο Β. Πούτιν σε δήλωσή του πριν από λίγο και με παρόντα στην Μόσχα τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών Μ. Σαρρή, δήλωσε ότι «Κάποιοι πίστεψαν ότι μπορούσαν να κάνουν παιχνίδι και η Ρωσία να χάσει. Τους πληροφορώ ότι η Ρωσία θα κερδίσει»!

Την ίδια στιγμή σχέδιο για να περάσει η Λαϊκή Τράπεζα (CPB) που έχει την μεγαλύτερη έκθεση με 9 δις ευρώ στα χέρια ομάδας Ρώσων επιχειρηματιών και τα ελληνικά υποκαταστήματα να περάσουν στην ελληνική πλευρά επεξεργάζεται η κυπριακή κυβέρνηση, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι κάποιος νέος ιδιοκτήτης θα δεχόταν αυτό το ελληνικό «φιλέτο» να παραχωρηθεί σε οποιονδήποτε Ελληνικό Τραπεζικό Όμιλο.

Ο Ρώσος μεγιστάνας Ντιμίτρι Ριμπόροβλεφ που κατέχει ήδη το 10% της Κύπρου να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Κύπρου με 1 - 1,5 δις Τα μισά από τα 5,5 δις είναι υποχρεώσεις της Λαϊκής. Προσφέρονται ως bonus τίτλοι των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Επίσης υπάρχει και ένα δεύτερο πλάνο με εσωτερική δανειοδότηση μεταξύ των καταθετών με επιτόκιο 2,5%. Πάντως η Κύπρος είναι έτοιμη ακόμα και να αντιμετωπίσει τυχόν διακοπή της χρηματοδοτικής στήριξη μέσω των προγραμμάτων ELA στις κυπριακές τράπεζες.

Σε ότι αφορά την ελληνική πλευρά η αντιμετώπιση της Κύπρου είναι τραγική. Όχι απλώς δεν στράφηκε εναντίον της παράλογης απόφασης του Eurogroup τα ξημερώματα του Σαββάτου.....αλλά η σιωπή της κυβέρνησης Σαμαρά είναι εκκωφαντική την ώρα που η Κύπρος λεει και πάλι «ΟΧΙ».

Ακόμα και ο Α. Τσίπρας δείχνει «σκληρός εθνικιστής» μπροστά στην ανυπαρξία της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, μπροστά στα κλειστά υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών και την αδυναμία των Ελλήνων καταθετών να αποκτήσουν πρόσβαση στις οικονομίες τους μιλά για «απορρόφηση» ξένης περιουσίας που χρειάζεται την έγκριση του ιδιοκτήτη, φυσικά, για να συμβεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου