Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Κύπρος - Καταθέσεις: 60.000 Άγγλοι χάνουν 190 εκατ......οι Ρώσοι καταθέτες χάνουν 1,7 δις ευρώ!

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» φιλοξενεί στην ηλεκτρονική της έκδοση τις ιστορίες  Βρετανών, οι οποίοι περιγράφουν οργισμένοι την περιπέτειά τους, καθώς οι περισσότεροι είναι συνταξιούχοι που είχαν καταθέσει τα χρήματά τους στην Κύπρο.    

Οι συνολικές καταθέσεις των Βρετανών στην Κύπρο, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ανέρχονται σε 1,9 δις ευρώ και οι συνολικές απώλειες ενδέχεται να φτάσουν τα 190 εκατ. ευρώ. 



Η Σίρλεϊ Μπρούκς με καταγωγή από το Μάντσεστερ, μιλώντας στην «Daily Mail», αναφέρει πως είναι οργισμένη, καθώς από τα λεφτά που είχε συγκεντρώσει για τα γεράματά της, θα χάσει περίπου 18.000 ευρώ. «Δεν νομίζω πως πρέπει να τα πληρώσουν αυτά τα λεφτά οι άνθρωποι που δεν ευθύνονται για την κρίση» αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Ένας ακόμα Βρετανός, ο Γκράχαμ Σμιθ από το Νταντί, που μετακόμισε στην Κύπρο πριν από πέντε χρόνια και θα χάσει περίπου 2.000 ευρώ, δηλώνει πως οι Βρετανοί θα έπρεπε να εξαιρεθούν από την έκτακτη εισφορά, καθώς όχι μόνο δεν συνέβαλαν στην κρίση, αλλά, αντίθετα, βοήθησαν την κυπριακή οικονομία.  

Η Βρετανία, εν τω μεταξύ, προτίθεται να αποζημιώσει το στρατιωτικό της προσωπικό που εδρεύει στην Κύπρο και έχει καταθέσεις στις εκεί τράπεζες, ύστερα από το πακέτο διάσωσης που συμφωνήθηκε στο Eurogroup, το οποίο προβλέπει και τη συμμετοχή των καταθετών στο κόστος διάσωσης. Η βρετανική στρατιωτική δύναμη που εδρεύει στην Κύπρο αριθμεί περίπου 3.500 άτομα.  

Όπως ανακοίνωσε στο BBC ο υπουργός Οικονομικών κ. Τζορτζ Όσμπορν, «για εκείνους που υπηρετούν στις στρατιωτικές μας δυνάμεις.....εκείνους που υπηρετούν την κυβέρνησή μας εκεί στην Κύπρο, θα αποζημιώσουμε όποιον πληγεί από τη συμμετοχή στο κόστος της διάσωσης».

Στα 18,3 δις δολάρια ή 17 δις ευρώ περίπου,  υπολογίζονται οι ρωσικές καταθέσεις στην Κύπρο σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RT.  Το κόστος που θα έχει το «κούρεμα» για τους Ρώσους πολίτες εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 2 δις δολάρια ή 1,7 δις ευρώ.


Η ρωσική έκδοση του αμερικανικού περιοδικού Forbes ωστόσο ανεβάζει σημαντικά το ποσό αυτό. Τον Σεπτέμβριο του 2012 ο οίκος αξιολόγησης Moody's υπολόγιζε ότι τα κεφάλαια ρωσικών εταιρειών που είναι τοποθετημένα στην Κύπρο φτάνουν τα 14,6 δις ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν 9,2 δις ευρώ που έχουν καταθέσει οι ρωσικές τράπεζες στις κυπριακές.

Το Forbes επικαλείται επίσης τις εκτιμήσεις του οικονομικού τύπου με βάση τις οποίες οι καταθέσεις φυσικών προσώπων από τη Ρωσία στην Κύπρο κυμαίνονται από 8 μέχρι 35 δις ευρώ.

«Οι Ρώσοι έχασαν σε μια μέρα έως και 3,5 δις ευρώ» σημειώνει το περιοδικό στην ιστοσελίδα του. «Η είδηση της φορολόγησης σε ποσοστό έως και 10% στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών έσπειρε τον πανικό στους Ρώσους επιχειρηματίες που περιλαμβάνονται στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους».....προσθέτει το περιοδικό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου