Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Στην Τράπεζα Πειραιώς «κατέληξαν» τα υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζα!

Για την αντιγραφή ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Στην Τράπεζα  Πειραιώς κατέληξε το «πακέτο» των υποκαταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα. Με τις ανακοινώσεις της Τράπεζας Πειραιώς και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι  εν Ελλάδι λειτουργίες των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών περνούν στον έλεγχο του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, ο οποίος γιγαντώνεται. 


«Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κατά την συνεδρίαση του Γενικού του Συμβουλίου στις 22 Μαρτίου 2013, ενέκρινε την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά των υποκαταστημάτων των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα», ανακοίνωσε το Ταμείο, προσθέτοντας ότι  η συναλλαγή τελεί, μεταξύ άλλων, υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.


Ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η τράπεζα ανταποκρίθηκε στην ανάγκη να προστατευτούν οι καταθέσεις και να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.  

Παράλληλα, έκανε λόγο για μία ακόμη «σημαντική κίνηση στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όπου η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει από την πρώτη στιγμή, ως βασικός πυλώνας, συμβάλλοντας στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και την προοπτική ανάκαμψης, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο». 

Με την απόφαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την οριστική επικύρωση της συμφωνίας από τις αρμόδιες αρχές μέσα στις επόμενες ημέρες, λήγει το  σίριαλ της απόσχισης των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, το σύνολο των καταθέσεων διασφαλίζονται απόλυτα, προσφέροντας ανακούφιση σε χιλιάδες Έλληνες καταθέτες.


Και οι δύο κυπριακές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα μέσω υποκαταστημάτων έχουν χορηγήσει δάνεια ονομαστικής αξίας περίπου 22 δις ευρώ ενώ διατηρούν καταθέσεις περίπου 13,1 δις ευρώ. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι επί δανείων ονομαστικής αξίας 22 δις ευρώ οι προβλέψεις θα ανέλθουν σωρευτικά, σε περίπου 7,2 δις ευρώ. Έτσι, το δανειακό χαρτοφυλάκιο πωλείται στο 67% της ονομαστικής του αξίας, μαζί με τις καλύψεις του. Το καθαρό δανειακό χαρτοφυλάκιο (χορηγήσεις μείον οι προβλέψεις) διαμορφώνεται σε 15 δις ευρώ. 

Το σταθμισμένο ενεργητικό μετά τη διενέργεια των παραπάνω προβλέψεων του εν Ελλάδι χαρτοφυλακίου των κυπριακών τραπεζών διαμορφώνεται σύμφωνα με την αρχική προσέγγιση σε 14 - 14,5 δις ευρώ και θα χρειαστεί κεφάλαια ως και 1,5 δις ευρώ για να πληροί τις προδιαγραφές που θέτει η Τράπεζα της Ελλάδος (ελάχιστο Core Tier I στο 9%).

Τα παραπάνω κεφάλαια θα τα βάλουν, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και οι κυπριακές τράπεζες σε αναλογία 67 - 33%. Από τα 1,5 δις δηλαδή, το ΤΧΣ θα καλύψει το 1 δις ευρώ και οι κυπριακές τράπεζες τα υπόλοιπα 500 εκατ.   

Αυτόνομη συνεχίζει η Ελληνική Τράπεζα, η οποία δεν συμπεριλήφθηκε στο «πακέτο» των κυπριακών τραπεζών. 

Νωρίτερα είχαν μεταδοθεί τα εξής:

Το δίκτυο της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας δεν θα διαχωριστεί, καθώς θα πωληθεί ως «πακέτο» σε μια από τις δυο ελληνικές τράπεζες, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές. 

Για το θέμα συνεδριάζει στις 2μ.μ. το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για να αποφασίσει ποιος εγχώριος πιστωτικός όμιλος θα απορροφήσει τα υποκαταστήματα των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών. Έτσι, το σίριαλ της κατάληξης των εν Ελλάδι κυπριακών τραπεζών δείχνει να έχει αίσιο τέλος. 

Νωρίτερα, η κυπριακή προεδρία ανακοίνωσε ότι υπάρχει συμφωνία Ελλάδας - Κύπρου για τη σχετική ρύθμιση που θα επιτρέπει την απόσχιση των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η Τράπεζα  Πειραιώς και η Alpha Bank δίνουν σκληρή «μάχη» για την απόκτηση των λειτουργιών των κυπριακών τραπεζών.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ξεκινά άμεσα η διαδικασία απόκτησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από ελληνικό τραπεζικό όμιλο, σε στενή συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

«Με την εξέλιξη αυτή, η Ελλάδα θωρακίζεται καθώς το σύνολο των καταθέσεων των πολιτών στις κυπριακές τράπεζες διασφαλίζεται απόλυτα. Εργαζόμαστε νυχθημερόν τόσο για την απόλυτη διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, όσο και για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για την οικονομία της Κύπρου και των πολιτών της»......δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Η ανακοίνωση της απόφασης για τον «πλειοδότη» που θα αποκτήσει και τις δύο κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα αναμένεται νωρίς το απόγευμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου