Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Ιρανές καλλιτέχνιδες στην Αθήνα!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα 40 νέες γυναίκες εικαστικοί που ζουν και δημιουργούν στο Ιράν εκθέτουν 70 έργα τους. Την έκθεση με τίτλο «Unexposed» , διοργάνωσε  ο μη κερδοσκοπικός  οργανισμός Art Cantara, στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, και θα διαρκέσει  έως την Κυριακή 24 Μαρτίου 2013. 


Συντονισμός: Ε. και Φ. Κυπραίος
Είσοδος: Ελεύθερη.

Η έκθεση «Unexposed», που επιμελείται η ιστορικός τέχνης  Fery Malek - Madani,  περιλαμβάνει  70 έργα νέων εικαστικών, οι οποίες επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 400 καλλιτέχνιδες, με κριτήριο να ζουν μόνιμα  στο Ιράν, να έχουν γεννηθεί μεταξύ 1971 και 1991 και να έχουν τουλάχιστον μια ατομική έκθεση στο βιογραφικό τους.  


Η  επιλογή  έγινε με γνώμονα την ελευθερία έκφρασης και οι εικαστικοί που συμμετέχουν με ζωγραφική, video και κατασκευές, αποδεικνύουν  ότι σε μια χώρα που η θρησκεία, ο διαχωρισμός των φύλων και  η αντί - δυτική κουλτούρα είναι καθημερινότητα,  υπάρχει πάντα τρόπος για φαντασία και δημιουργία. 

Οι καλλιτέχνιδες χρησιμοποιούν σύμβολα και παραβολές λόγω των περιορισμών που επιβάλλει η  λογοκρισία, πράγμα που τους δίνει τη δυνατότητα να  απεικονίσουν με διαφορετικά θέματα, τεχνικές και υλικά, την αναζήτησή τους για   ελεύθερη έκφραση και σχολιασμό.

Η επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός τέχνης Fery Malek - Madani  σημειώνει:

«Oι γυναίκες, που εδώ και χιλιάδες χρόνια δημιούργησαν την Ιρανική κουλτούρα, έχουν αρκετές ευκαιρίες να δείξουν την διαφωνία τους ως προς τις ιδέες που επέβαλε η Επανάσταση, η Ισλαμική ιδεολογία και η παραβίαση των δικαιωμάτων τους. 

Όλοι είναι σύμφωνοι ότι την αλλαγή στο Ιράν θα φέρουν οι γυναίκες και η νεολαία.  Τι είναι λοιπόν καλύτερο από το να δει κανείς από κοντά τις σκέψεις των νέων γυναικών. Η διεθνοποίηση της αμφισβήτησης μέσα από την τέχνη  ξεπερνά τις όποιες απαγορεύσεις».

Μετά την Αθήνα η έκθεση θα μεταφερθεί στη Βαρσοβία (Απρίλιο - Μάιο 2013).

Σήμερα  στο Ιράν η Τέχνη διδάσκεται στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, επιτρέπεται η φοίτηση και στα δυο φύλα και η παρακολούθηση μαθημάτων γίνεται με εισαγωγικές εξετάσεις. 

Στην  Τεχεράνη λειτουργούν 100 περίπου γκαλερί  και η πλειονότητά τους διευθύνεται από γυναίκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου