Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Επίκαιρα τα πρόσφατα!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΡΑΦΩΝΙΤΗΣ

Οι εκάστοτε πολίτες, οι κατά τόπους πολίτες, οι ουδέποτε πολίτες. Η Ελλάδα της Κερατέας. κάτοικοι-πολίτες σε παρακμή. Επιστροφή στη βαρβαρότητα ή παραμονή σε αυτή; Σύγχυση στο κρανίο, παράκρουση.


Παρακολουθήσαμε εμβρόντητοι τα όσα συνέβησαν. Απορήσαμε και μείναμε άναυδοι. Δυστυχώς δεν ήταν οι λίγοι μεταξύ των κατοίκων της περιοχής που συμμετείχαν στα έκτροπα ή συμφωνούσαν με αυτά.

Δεν υπήρξε διαφορετική και η αντίληψη στο γενικό πληθυσμό για αυτού του είδους τις συμπεριφορές. Δυστυχώς δεν ακούστηκαν καταδικαστικές του φαινομένου δηλώσεις και μάλιστα από θεωρούμενα ως υπεύθυνα χείλη.

Σημάδια σήψης της Δημοκρατίας με την συν-ευθύνη των πολιτών αλλά και της αδρανοποιημένης Πολιτείας. Η ανοχή στην περίπτωση, ισούται με συνενοχή.

Η αδράνεια των επιφορτισμένων με την επιβολή της νομιμότητας και της δημοκρατικής τάξης δυνάμεων υπήρξε απογοητευτική. Η Πολιτεία δέσμια μιας καταστροφικής νοοτροπίας που διατρέχει όλα τα στρώματα της εν συγχύσει διατελούσης κοινωνίας μας.

Επέδειξε αναποφασιστικότητα σε τέτοιο βαθμό που υποθέτει δικαιολογημένα κανείς  ότι δεν πιστεύει ούτε καν στις δικές της επιλογές-αποφάσεις. Ανυπεράσπιστος πλέον ο πολίτης αμφισβητεί το κύρος και την αποτελεσματικότητα της δημοκρατίας του, δηλαδή την ίδια την αξία της.


Τείνει να παίρνει στα χέρια του το νόμο και φυσικά να τον ξευτελίζει περαιτέρω και να  βυθίζεται στο τέλμα παράλληλα η δημοκρατικά συντεταγμένη Πολιτεία. Ο φαύλος κύκλος καλά κρατεί. Μοιάζει μη αναστρέψιμη η πορεία της αυτοκαταστροφής μας.

Προ του χείλους προλαβαίνουμε το γκρεμό. Ο ελεύθερος και με δικαιώματα  πολίτης διεκδικεί αλλά δεν αυθαιρετεί. Η Πολιτεία δεν δίδει την εντύπωση υποτασσόμενης στην αυθαιρεσία κάθε έξαλλης μικρό ομάδας, που πιέζει, απαιτεί, μετέρχεται βίας και στο τέλος επιβάλλει τις απόψεις της και τα συνήθως άνομα συμφέροντά της ενώ ταυτόχρονα αποτελεί αρνητικό πρότυπο και το κακό καλά κρατεί επεκτείνεται και τέλος καθιερώνεται!      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου