Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Σάμος - Τα Αρχαιολογικά Μουσεία!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Συγχαρητήρια θερμά αξίζουν και φέτος στην Μαριάννα Λάτση, στο Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, στον διευθυντή του ομίλου Ι. Σ.  Λάτση Βαγγέλη Χρόνη και στον όμιλο Eurobank  για την πολυτελή και τελευταία από τις εκδόσεις της σειράς ο «Κύκλος των Μουσείων» με τίτλο «Σάμος - Τα Αρχαιολογικά Μουσεία».

Το μνημειακό ανάθημα του Ίσχη, γιου του Ρήσιος, αντικρίζει ξανά το φως. Μια ολόκληρη επιχείρηση στήθηκε για την ασφαλή μεταφορά του κολοσσικού αγάλματος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος 1980.

Η λαμπρή παρουσίαση του Λευκώματος έγινε στο «Παλλάς Αθηνά», την έδρα του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ι. Σ. Λάτση με πλήθος προσκεκλημένων προσωπικοτήτων. 
 
Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του ο αν. υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Τζαβάρας και  συνέχισαν  ευχαριστώντας η Μαριάννα Λάτση, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νικόλαος Νανόπουλος, ο εκ των δύο συγγραφέων του βιβλίου επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων Κωνσταντίνος Τσάκος και η ετέρα των συγγραφέων  Μαρία Βιγλάκη - Σοφιανού, Αρχαιολόγος, αναπληρώτρια προϊσταμένη της ΚΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.

Άνω τμήμα πήλινου κυπριακού ειδωλίου ανδρικής μορφής που κρατά ζώο ως προσφορά στη Θεά. Τελευταίο τέταρτο 7ου/μέσα 6ου αι. π.Χ.


Η κυρία Λάτση  κατά τη διάρκεια της ομιλία της   στάθηκε ιδιαίτερα  στην προσπάθεια της ελληνικής κοινωνίας να αντιμετωπίσει την οξύτατη κρίση, στο ρόλο της ελληνικής επιχειρηματικότητας και ιδίως του ομίλου Λάτση και κατέληξε αναφερόμενη στο ρόλο των ανθρώπων της Eurobank  και στη σημασία της συγχώνευσής της με την Εθνική Τράπεζα.

Τόνισε επίσης πως: «Ο Όμιλός μας έχει κάνει μια συνειδητή επιλογή: Να είναι δεμένος με την πατρίδα μας. Γι, αυτό, ο Όμιλός μας ήταν, είναι και θα είναι εδώ, δυναμικά παρών».

«Σάμος - Τα Αρχαιολογικά Μουσεία» του Κωνσταντίνου Τσάκου και της Μαρίας Βιγλάκη - Σοφιανού - τυπώθηκε σε 7.100 αντίτυπα τον Οκτώβριο του 2012 στην Αθήνα.

Το Λεύκωμα αναφέρεται στη Σάμο. Η Σάμος ανήκει στην Ιωνία. Η περιοχή ευνοημένη από τη φύση, με εξαιρετική θέση στο Ανατολικό  Αιγαίο βρίσκεται πάνω σε κύριους εμπορικούς δρόμους και σε ιδιαίτερη σχέση με την ενδοχώρα της Ανατολής .

Δεν είναι τυχαίο  λοιπόν αυτό που συνέβη εκεί, δηλαδή το Ιωνικό Θαύμα. Η ανάπτυξη της Ιωνικής Φιλοσοφίας, που περιλαμβάνει την αστρονομία και τα μαθηματικά με τον Θαλή το Μιλήσιο, και τους άλλους επιστήμονες με πιο γνωστό τον Πυθαγόρα, το ενδοξότερο τέκνο της, την τεράστια οικονομική ανάπτυξη και πολιτισμική εξέλιξη του νησιού, που έδωσαν τη δυνατότητα στους Σαμίους να πραγματοποιήσουν μεγάλα έργα.

Με την Ιωνική φιλοσοφία αρχίζει ουσιαστικά ο Δυτικοευρωπαϊκός Πολιτισμός, η βάση του παγκόσμιου πολιτισμού.

Όλα αυτά λοιπόν κι ακόμη περισσότερα περικλείονται στον τόμο «Σάμος- Τα Αρχαιολογικά Μουσεία», που αποτελείται από 380 σελίδες και  564 φωτογραφίες του Σωκράτη Μαυρομμάτη.

Τη γενική φροντίδα της έκδοσης είχε η Ειρήνη Λούβρου, ο σχεδιασμός και η καλλιτεχνική επιμέλεια έγινε από τον Δημήτρη  Καλοκύρη. Ο τόμος είναι διαθέσιμος σε μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου - e book - στην ελληνική και αγγλική γλώσσα από την ιστοσελίδα του ιδρύματος www.latsis-foundation.org. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου