Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Βυζαντινή…..μεσαιωνική μουσική!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Δύο συναυλίες βυζαντινής μεσαιωνικής μουσικής βασισμένης σε χειρόγραφους μουσικούς κώδικες της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά (13ος - 15ος αι.) και ένα Master class μουσικής θα πραγματοποιήσει το 10μελές ανδρικό φωνητικό μουσικό σύνολο «Cappella Romana», το οποίο έρχεται αφιλοκερδώς, στην Πάτρα (19/05) και την Αθήνα (20/05) από το Seattle των Η.Π.Α.


Kαλλιτεχνικός διευθυντής των «Cappella Romana» είναι ο Αλέξανδρος Λίγκας, Senior Lecturer in Music at City University London και Fellow of the University of Oxfords European Humanities Research Centre.   


Το μουσικό σύνολο έχει ήδη ερμηνεύσει το ρεπερτόριο αυτό στο Smithsonian Institution (Washington, DC), στο J. Paul Getty Museum (LA), και στο Metropolitan Museum of Art (NY).

Στην Πάτρα η συναυλία θα γίνει στις 19 Μαΐου 2013 στις 20.00,  στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, τη Λέσχη Φίλων Κλασσικής Μουσικής Πατρών, την Βυζαντινή - Παραδοσιακή Χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς» η οποία θα συμμετέχει με σύντομο μουσικό πρόγραμμα και τη Στέγη Ελληνικών Χορωδιών.

Στη Αθήνα η συναυλία θα φιλοξενηθεί στις  20 Μαίου 2013 στις   20:30 στο Αμφιθέατρο «Cotsen Hall» της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, με απώτερο σκοπό  να υποστηρίξει το έργο ψηφιοποίησης εντύπων που φυλάσσονται εκεί. Θα ακολουθήσει δεξίωση στους Κήπους της Γενναδείου .

Την ίδια ημέρα στις 16.00 στο DEREE - The American College of Greece, μέλη των «Cappella Romana» θα πραγματοποιήσουν Master class - εργαστήριο για τη φωνητική μουσική σε φοιτητές του Κολεγίου, του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α., σε σπουδαστές μουσικών σχολών και ωδείων, με δωρεά συμμετοχή.

Η συναυλία των Αθηνών θα μεταδοθεί διαδικτυακά από την υπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ της ΕΔΕΤ A.E.: http://live.grnet.gr/ascsa  

Σχεδιασμός έργου - Οργάνωση παραγωγής: www.anaplous.net ......υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου