Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Αλεξανδριανό....το λουλούδι για κάθε γενιά!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η «ζωντανή» διακόσμηση που χαρακτηρίζει το Χριστουγεννιάτικο πνεύμα!

Για τις περισσότερες οικογένειες, τα Χριστούγεννα έχουν πλούσια παράδοση και οι προετοιμασίες συχνά ξεκινούν εβδομάδες πριν, έτσι ώστε όλα να είναι τέλεια την Παραμονή των Χριστουγέννων και να απολαύσουν ένα ήρεμο και χαλαρωτικό περιβάλλον για τις γιορτές.


Μέρος της παράδοσης συχνά περιλαμβάνει την αγορά Αλεξανδριανών - το πιο δημοφιλές λουλούδι για τα Χριστούγεννα. Ενώ η παράδοση αυτή μπορεί να έχει ξεκινήσει από παλαιότερες γενιές, με λίγη φαντασία και δημιουργικότητα μπορείτε να κάνετε πολλές παραλλαγές αυτού του χειμωνιάτικου λουλουδιού για να δημιουργήσετε μοναδικές και μοντέρνες χριστουγεννιάτικες συνθέσεις, που εύκολα μπορείτε να δέσετε με το υπόλοιπο διακοσμητικό σας θέμα. 

Ο πρίγκιπας Αλβέρτος ήταν ο πρώτος που έφερε το κλασσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Γερμανοαυστριακή πατρίδα του και πλέον όλοι στολίζουν το σπίτι τους με ένα, είτε πρόκειται για την παραδοσιακή εκδοχή του είτε για μια πιο σύγχρονη εκδοχή.  Ενώ κάποια στοιχεία των Χριστουγέννων μπορεί να αλλάζουν κατά καιρούς, ιδιαίτερα καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και αφήνουν πίσω τα ημερολόγια αντίστροφης μέτρησης προς τα Χριστούγεννα και τις χριστουγεννιάτικες κάλτσες, το Χριστουγεννιάτικο δέντρο και το Αλεξανδριανό παραμένουν σταθερή αξία...η οποία απλά προσαρμόζεται στο μοντέρνο τρόπο ζωής.


Το κόκκινο και το χρυσό εξακολουθούν να είναι τα πιο κλασσικά Χριστουγεννιάτικα χρώματα, αλλά το ασημί και το λευκό έχουν αρχίσει να κατακτούν τους καταναλωτές και να γίνονται δημοφιλή. Ορισμένα δέντρα έχουν ένα μόνο θέμα – όπως φιόγκους ή λιτά στολίδια - ενώ άλλα αποτελούν ένα συνονθύλευμα από κάθε λογής χειροποίητη διακόσμηση. Δεν υπάρχουν κανόνες ως προς το που μπορεί να φτάσει η διακόσμηση ενός δέντρου σήμερα.

Η παράδοση λεει ότι η διακόσμηση πρέπει να γίνεται την παραμονή των Χριστουγέννων αλλά κανείς δεν μπορεί να περιμένει μέχρι τότε! Η 1η Δεκεμβρίου είναι μια καλή ημερομηνία να ξεκινήσει κανείς το στόλισμα του δέντρου, ενώ μέχρι και τις 12 Δεκεμβρίου, την Ημέρα του Αλεξανδριανού, και οι τελευταίοι έχουν στολίσει γιορτινά τα σπίτια τους!


Μία παράδοση που δεν έχει αλλάξει πολύ ανά τους αιώνες είναι η χρήση φυλλώματος και γιρλαντών. Το πουρνάρι και ο κισσός είναι ιερά κατά τους αρχαίους Δρυίδες, οι οποίοι τα χρησιμοποιούσαν μαζί για στεφάνια λουλουδιών σε πόρτες, για να ξορκίζουν τα κακά πνεύματα τις νύχτες, ενώ το γκι, το ρομαντικό στοιχείο των Χριστουγέννων, δεν έπρεπε να αγγίζει το έδαφος μέχρι την ημέρα της Υπαπαντής.

Τα Αλεξανδριανά έχουν μία ευρεία ποικιλία από σχήματα και χρώματα, προσφέροντας ευχάριστες πινελιές χρώματος σε κάθε σπίτι. Μπορείτε να προσπαθήσετε να σχεδιάσετε μία πρωτότυπη βάση γλάστρας για το Αλεξανδριανό σας, συγκεντρώνοντας τους πάντες γύρω από το τραπέζι για να ζωγραφίσουν στο χέρι ένα δοχείο γλάστρας, με μορφή σακούλας δώρου, τυλίγοντας τη γλάστρα με σελοφάν και τέλος τοποθετώντας τη γλάστρα μέσα στη νέα βάση.
Αυτή η χριστουγεννιάτικη δραστηριότητα χειροτεχνίας είναι πολύ διασκεδαστική για τους νέους, αλλά και για τους μεγαλύτερους και καθιστά το φυτό ιδιαίτερο για όλη την οικογένεια. Η διακόσμηση του Αλεξανδριανού από όλη την οικογένεια κάθε χρόνο μπορεί να εξελιχθεί σε οικογενειακή παράδοση για τις επόμενες γενιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου