Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Ανοικτή συγκέντρωση - απολογισμός της Παράταξης «Πόλη Φως»!

Γράφουν ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ 
και ο ΗΛΙΑΣ ΝΟΜΠΙΛΑΚΗΣ

Την Κυριακή 02/12/2012 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ο απολογισμός της Ανεξάρτητης Δημοτικής Παράταξης «Πόλη Φως» στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Ερυθραίας.


Στην ανοικτή συγκέντρωση παρευρέθηκαν δεκάδες Δημότες που είχαν την δυνατότητα να ακούσουν τον απολογισμό αλλά και τις θέσεις της Δημοτικής Παράταξης για τα μείζονα θέματα της πόλης, καθώς να θέσουν και οι ίδιοι επί τάπητος τα προβλήματα που τους απασχολούν.

Ο Προεδρεύων κ. Δ. Κατσιάνος.

Ο απολογισμός ξεκίνησε με την εκλογή ως Πρoέδρου της συγκέντρωσης του κ. Δ. Κατσιάνου.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Κατσιάνος επεσήμανε ότι η σημερινή ημέρα είναι ουσιαστικά η «επανεκκίνηση» της «ομάδας» που πρέπει να δραστηριοποιηθεί και να προσεγγίσει την κοινωνία με όραμα και «εξωστρέφεια». 

Χαιρετισμό απηύθυναν ο κ. Μιλτιάδης Καρπέτας, Δήμαρχος Μεταμόρφωσης, ο κ. Πούλος Γεώργιος, Πρόεδρος των Παριανών Συλλόγων και ο κ. Παπαγιαννακόπουλος, τέως Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.


Τον λόγο πήρε η επικεφαλής της Παράταξης «Πόλη Φως» κ. Αγγελική Συνοδινού, η οποία αφού χαιρέτησε και ευχαρίστησε τους παριστάμενους ανέφερε ότι «έχουμε χρέος, θέλουμε να επικοινωνούμε μαζί σας, θέλουμε να ακούμε απόψεις, οι οποίες για εμάς είναι πού σημαντικές, αλλά θέλουμε και να σας μεταφέρουμε την εμπειρία της διετίας, μέσα από όλες τις διαδικασίες, δημοτικά και τοπικά συμβούλια, επιτροπές στις οποίες η «Πόλη Φως» συμμετείχε σαν Αντιπολίτευση. Είμαστε ανοιχτοί σε όποιον θέλει να συνεργαστεί μαζί μας, από οποιοδήποτε πολιτικό - δημοτικό χώρο».

Σχετικά με την επισήμανση για «εξωστρέφεια», συμφώνησε ότι πρέπει να επικοινωνούμε συχνά με τους πολίτες, να γνωστοποιούμε τι γίνεται στον Δήμο και να τεθούν ως στόχοι της παράταξης τα έργα υποδομής, η κοινωνική μέριμνα, η προστασία της περιουσίας των κατοίκων η καθαριότητα, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός, η λειτουργία των θεσμών της Πόλης και η διαφάνεια των οικονομικών του Δήμου.

Ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης κ. Μ. Καρπέτας.

Ειδικότερα, η κ. Συνοδινού  ανέφερε για (1) την αλλαγή του χαρακτήρα της Ν. Ερυθραίας (2) τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (3) την σύμβαση για τον χώρο στάθμευσης στην πλατεία Πλατάνου (4) την μη προστασία της αμιγούς κατοικίας (5) την μη αξιοποίηση της Αλάσκας στο Κεφαλάρι (6) την πλήρη εγκατάλειψη της Κάτω Κηφισιάς (7) τις παιδικές χαρές που δεν ενετάγησαν στο ΕΣΠΑ (8) την Βίλλα Κουτούπη που δεν φυλάσσεται (9) την μη λειτουργία των Επιτροπών Νεκροταφείων και Πρασίνου (10) την μη διεκδίκηση της Δημοτικής περιουσίας από τον Συνεταιρισμό της Πολιτείας και τέλος (11) την αδυναμία ή αδιαφορία του Δημάρχου για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Πόλης.


Η  κ Συνοδινού στην συνέχεια ανέλυσε με λεπτομέρεια τα ακόλουθα θέματα:

- Έργα υποδομής

Στα θέματα των έργων υποδομής η πόλη μας έχει πολλά και σημαντικά ανοιχτά μέτωπα, όπως η αποχέτευση και τα αντιπλημμυρικά ως μη όφειλε. Η αδυναμία της σημερινής Δημοτικής Αρχής να προετοιμαστεί, αν και η Δημοτική Αρχή της Κηφισιάς είναι για 3η θητεία ώστε να υπάρχουν έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ από το 2008 μας οδηγεί σήμερα τα έργα που γίνονται να είναι πολύ λιγότερα και κατώτερα της δυνατότητας του Δήμου. Εμείς προτείνουμε να ενεργοποιήσουμε άμεσα τις δυνάμεις μας στο ΕΣΠΑ και να προωθήσουμε ώριμες μελέτες που θα βοηθήσουν να εισρεύσουν πόροι για να δώσουμε θέσεις εργασίας στην περιοχή.

- Η αισθητική αναβάθμιση της πόλης

Η πόλη αισθητικά υποβαθμίζεται. Καμία παρέμβαση με γούστο δεν έγινε και όταν μπαίνεις και διασχίζεις την Κηφισιά είναι σαν να βρίσκεσαι σε άλλο κόσμο, με τις πρόχειρες στραβές ταμπέλες γεμάτες γκράφιτι και πολλά άλλα. Προτείνουμε πράγματα ανέξοδα. Πρέπει να συγκρίνουμε τι έχει γίνει στις πόλεις της Δυτικής Αττικής αλλά και τους όμορους δήμους.

- Πολιτισμός και αθλητισμός

Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός είναι οι μεγάλοι αδικημένοι. Γίνονται μεν πράγματα, υπάρχουν εκδηλώσεις, όμως η Κηφισιά, η Νέα Ερυθραία και η Εκάλη οφείλουν να είναι πρωτοπόρες. Να παράγουν πολιτισμό. Υλικό ανθρώπινο και διάθεση υπάρχουν.

Έχουμε στηρίξει ουσιαστικά τον αθλητισμό; Κάθε πρώην Δήμος πρέπει να υποδείξει χώρους και δράσεις παραγωγής πολιτισμού. Όλα αυτά πρέπει να καταλήγουν σε κορύφωση με ενιαίο τρόπο στην πόλη και να συντίθενται.

Βέβαια έπεσε στο κενό η πρόταση της παράταξης «Πόλη Φως»  να αποφασίσουμε για ένα σοβαρό πολιτιστικό χώρο που να ενοποιεί την πόλη και τις κουλτούρες σε συνδυασμό με την πρόταση της «Πινακοθήκης Κουβουτσάκη» για ένα φόρουμ για την Κηφισιά.

- Η λειτουργία των θεσμών

Η λειτουργία των θεσμών της πόλης γίνεται με τρόπο τυπικό, χωρίς πνοή. Όργανα όπως το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχουν προβληματιστεί ποτέ για τα μεγάλα θέματα της πόλης, τα θέτουμε εμείς πριν τη συνεδρίασή του. Τα Τοπικά Συμβούλια, αφυδατωμένα, χωρίς αρμοδιότητες, σιγά-σιγά έχουν γίνει μηχανισμός έκδοσης αδειών μουσικής και προέγκρισης καταστημάτων.

- Τα οικονομικά του Δήμου

Η αλήθεια είναι ότι η οικονομική κρίση άγγιξε υπερβολικά τους δήμους. Θεωρώ ότι είναι πολιτική επιλογή οι δήμοι να υποστούν τόσο μεγάλες οικονομικές συνέπειες.

Φιλοσοφία μας είναι η καλή διαχείριση, η μη δημιουργία χρεών και η δημιουργία εσόδων. Υπάρχει προοπτική και μέλλον για την πόλη μας. Η πόλη μας μπορεί να γίνει πρωτοπόρα και θα το παλέψουμε».

Τον λόγο εν συνεχεία πήρε η κ. Αικατερίνη Μουστάκη, Δημοτική Σύμβουλος η οποία ανέφερε για την παρουσία της Παράταξης στα Δημοτικά Συμβούλια και στις Επιτροπές και συνέχισε για τα αντιπλημμυρικά έργα, την αποχέτευση, την καθαριότητα, την αξιοποίηση της Βίλλας Μπότση σαν πολυχώρο πολιτισμού και έργα που πρέπει να ενταχθούν στο τεχνικό πρόγραμμα του 2013.

Ο κ. Γεώργιος Σκορδίλης, Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, λόγω ανυπέρβλητης υποχρέωσής του  στην Πάρο,  δεν κατέστη δυνατή η παρουσία του στην συγκέντρωση και έστειλε επιστολή, την οποία διάβασε ο Προεδρεύων κ. Κατσιάνος, στην οποία αναφέρθηκε (1) στην αδιάλειπτη παρουσία του στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου και την συμμετοχή του στις αποφάσεις διασφάλισης των συμφερόντων του Δήμου και των Δημοτών (2) στην Παράταξη που οφείλει να συνεχίσει με αξιοπρέπεια και αποτελεσματικότητα την αποστολή που της ανέθεσαν οι Δημότες στις τελευταίες εκλογές, όπως έχει κάνει μέχρι σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο στα Τοπικά Συμβούλια και στα Διοικητικά Συμβούλια που εκπροσωπείτε.

Στην συνέχεια ο Προεδρεύων έδωσε τον λόγο στους Κοινοτικούς Σύμβουλους.

Πρώτη μίλησε η κ. Σωσώ Μέντζου από την Δημοτική Ενότητα της Εκάλης η οποία πρότεινε τέτοιες συναντήσεις να γίνονται ανά εξάμηνο και παράλληλα  μικρές ενημερωτικές συναντήσεις σε σπίτια, ενώ ανέφερε για την υποβάθμιση των Τοπικών Συμβουλίων από την Διοίκηση του Δήμου και την αίσθηση της για την προσπάθεια υποβάθμισης της Εκάλης.

Δεύτερη μίλησε η κ. Ναταλία Στεφανίδου από την Δημοτική Ενότητα Κηφισιάς η οποία ανέφερε τα προβλήματα της αποχέτευσης για την Άνω Κηφισιά, την υποβάθμιση του Κέντρου, την εγκατάλειψη των Αδαμών και της Ν. Κηφισιάς, οι οποίες είναι περιοχές που δεν εκπροσωπούνται και οι Τοπικοί Σύλλογοι αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για την επίλυση των τοπικών θεμάτων και κάλεσε τον κόσμο να παρακολουθεί τις συνεδριάσεις των Τοπικών Συμβουλίων.

Τελευταία μίλησε η κ. Σίσσυ Κονίδα από την Δημοτική Ενότητα Ν. Ερυθραίας η οποία αναφέρθηκε στον μεγάλο αριθμό νέων καταστημάτων που άνοιξαν στην Πόλη.

Τον λόγο πήραν οι παριστάμενοι συμπολίτες μας οι οποίοι τοποθετήθηκαν επί πολλών γενικών και ειδικών προβλημάτων ζητώντας την ενεργοποίηση της Παράταξης και σε αυτά τα θέματα

Επί των θεμάτων τοποθετήθηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και ανέλαβαν την υποχρέωση να ασχοληθούν με την διαχείριση των γηπέδων, την ανακύκλωση, το νερό της Ν. Ερυθραίας, τις απαγορευτικές πινακίδες σε δρόμους χωρίς κυκλοφοριακές μελέτες, τις παρατυπίες σε δημοτικούς οργανισμούς και τους δημοτικούς χώρους.


Ο Προεδρεύων έκλεισε την συνάντηση αναφέροντας ότι η «Πόλη Φως» πρέπει να αναλάβει δράσεις, να γίνει συστηματική καταγραφή των αναφερθέντων προβλημάτων, να υπάρξει συνεργασία Γραμματείας του Συνδυασμού με τους Αιρετούς και τους Τοπικούς Συλλόγους, να επεξεργαστεί πρόγραμμα με τα νέα δεδομένα της κρίσης και να υπάρξει συστηματική προβολή του έργου των Συμβούλων και των μελών των Επιτροπών.

Η συνάντηση έκλεισε με την προσφορά καφέ και αναψυκτικών στους παριστάμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου