Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Οι Κυβερνήσεις θεσμοθέτησαν την αδιαφάνεια!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ

Θεσμοθέτηση ουσιαστική της αδιαφάνειας και νομοθετική κάλυψη έχουν οι διάφορες ΜΚΟ  οι οποίες τα έτη 2010, 2011 και 2012 έλαβαν συνολικά 223.260.490 ευρώ. Το συνολικό αυτό ποσό δόθηκε στις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα μόνο του Πολιτισμού. Τα προηγούμενα χρόνια το ποσό που για παράδειγμα διέθετε η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών (ΥΔΑΣ) σε ΜΚΟ ανερχόταν στα 60 περίπου εκατ. ευρώ ετησίως.


Για τα ποσά αυτά δεν υπάρχει δυνατότητα ελέγχου της απόδοσης των χρημάτων ούτε υπάρχει νομική κάλυψη για ενέργεια από τις υπηρεσίες του υπουργείου. Αυτή ήταν η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Κ. Τζαβάρα σε ανάλογη ερώτηση. 

Στην σχετική λίστα των ΜΚΟ ξεχωρίζει εκείνη της συζύγου ή μητέρας τ. πρωθυπουργών, Μαργαρίτας Παπανδρέου που με ονομασία ΚΕΔΕ ή Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη πήρε 929.510 € συνολικά, την περίοδο 2000 - 2007!!


Οι κυβερνήσεις δηλαδή φούσκωσαν τα ταμεία των... πολιτιστικών και μη ΜΚΟ ενώ δεν έχουν θεσμοθετήσει κανένα μέσο ελέγχου. Αυτό συνεπάγεται ότι η κάθε ΜΚΟ μπορεί να διαχειρίζεται, κατά πως θέλει, πακτωλούς χρημάτων και, από την άλλη να είναι νομιμότατοι. Η εγκατάσταση δηλαδή οποιουδήποτε ορκωτού λογιστή σε ΜΚΟ είναι φανερό ότι γίνεται για τα μάτια του κόσμου διότι θα την βρει νόμιμη.

Η έλλειψη της δυνατότητας ελέγχου των ΜΚΟ και η ανυπαρξία σχετικής νομικής κάλυψης δεν είναι τωρινά προβλήματα, αλλά χρόνια νόσος του Ελληνικού Δημοσίου! Με πρόγραμμα, σύστημα και πλέγμα νόμων, διάφοροι κυβερνητικοί εγκέφαλοι, που βρέθηκαν σε θέσεις-κλειδιά, εξασφάλισαν το ανεξέλεγκτο της λήψης κρατικού χρήματος από τις ΜΚΟ. Μήπως, επειδή η ανυπαρξία δυνατότητας ελέγχου είναι ένας φαύλος «θεσμός» του παρελθόντος, πρέπει να αλλάξει;

Τελευταία ανακοινώθηκε ότι οι χρηματοδοτήσεις των πάσης φύσεως Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), σωματείων, αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών, ΝΠΙΔ ή φυσικών προσώπων θα γίνονται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που όμως δεν περιλαμβάνουν νομικό έλεγχο και συνέπειες.  Μήπως συνεπώς στις ΜΚΟ, οι οποίες διαχειρίζονται τεράστια ποσά, θα πρέπει και να καταργηθεί κάθε χρηματοδότησή τους;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου