Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

«Άνθρωποι στον τόπο της Κηφισιάς»!

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΤΣΙΟΜΠΑΝΗΣ

Με αφορμή το θέμα της ερευνητικής εργασίας  «Άνθρωποι στον τόπο της Κηφισιάς» οι μαθητές της Α’ τάξης του 2ου Λυκείου Κηφισιάς στο Λύρειο Διδακτήριο,  με το συντονισμό της υπεύθυνης καθηγήτριας κ. Βασιλικής Σκυλάκη στο μάθημα της ερευνητικής εργασίας   επισκεφτήκαμε τον κ. Κώστα Αναγνωστάκη για να μάθουμε σχετικά με τις άμαξες της Κηφισιάς, καθώς ο ίδιος είναι γιος του πρώτου κηφισιώτη αμαξά.


Ο πατέρας του κ. Κώστα, ο Εμμανουήλ Αναγνωστάκης, ήταν από τους καλύτερους και πιο δημοφιλείς αμαξάδες στην Κηφισιά. Αν και στην αρχή ήταν γεωργός, το επάγγελμα του αμαξά τον κέρδισε, το αγάπησε και ασχολήθηκε με αυτό μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής του.   

Όταν εκδιώχθηκε από τη Μικρά Ασία μαζί με τη γυναίκα του το ελληνικό κράτος τους παραχώρησε ένα μικρό τεμάχιο γης, κάπου στη Ν. Ερυθραία, πράγμα που αρχικά τον έστρεψε στη γεωργία. Αργότερα το κτήμα πουλήθηκε και με τα χρήματα που εισπράχθηκαν ο κ. Μανώλης αγόρασε την άμαξα και υπηρέτησε αυτό το επάγγελμα που τον ενέταξε στην κοινωνία της Κηφισιάς και τον έκανε επώνυμο. Μάλιστα για πολλά χρόνια υπήρξε πρόεδρος του συλλόγου αμαξαγωγεών.


Στα χρόνια αυτά  γνώρισε σημαντικές προσωπικότητες της εποχής συνηθέστατα μετέφερε το βασιλιά και την οικογένειά του από την Κηφισιά στο Τατόι, αξιοποιώντας τη γνωριμία του με το στρατιωτικό ακόλουθο του βασιλιά.

Συγκεκριμένα ο κ. Κώστας μας ανέφερε τον τότε βασιλιά Παύλο, που μαζί με τα παιδιά του επισκεπτόταν την Κηφισιά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα παιδιά ανυπομονούσαν να συναντήσουν τον κ. Μανώλη για να τους πάει βόλτα με το «αμαξάκι» από την Κηφισιά μέχρι το Τατόι, όπου βρίσκονται τα ανάκτορα. Εξάλλου με την άμαξά του μεταφερόταν η Πηνελόπη Δέλτα και άλλοι επώνυμοι της εποχής.

Ο κ. Κώστας μας διηγήθηκε κι άλλες πολλές ιστορίες, μας έδειξε δικές του φωτογραφίες εκείνης της εποχής και διάφορα αντικείμενα, οικογενειακά κειμήλια πια,  που κοσμούσαν την άμαξα του πατέρα του.

Κανονίσαμε να τον ξαναεπισκεφτούμε για να μάθουμε περισσότερα για τη ζωή του προηγούμενου αιώνα στην Κηφισιά. Το σίγουρο είναι ότι αυτή η δράση άρεσε πολύ σε όλους.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου