Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Χτύπημα για την Ήπειρο το ξεπούλημα της «Δωδώνης»!

Για την αντιγραφή ΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Στοιχήματα για τον αγοραστή παίζονται στην πλάτη της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη Α.Ε», που η πώλησή της έχει εξελιχθεί σε....φιλμ νουάρ με οσμή σκανδάλου, εμπλοκή πολιτικών προσώπων και μεγαλοεπιχειρηματιών.  

Η ιστορική ηπειρώτικη βιομηχανία, η μοναδική κερδοφόρα συνεταιριστική μονάδα της χώρας, ακολούθησε τη μοίρα που περιμένει όλες τις αντίστοιχες βιομηχανίες, έπειτα από τη συγχώνευση της ΑΤΕ με την Τράπεζα Πειραιώς. Ο διαγωνισμός για την εκποίηση της «Δωδώνης», που ολοκληρώθηκε στις 22 Αυγούστου 2012, προκαλεί πονοκέφαλο σε όλους τους εμπλεκόμενους.

Διάλυση και πώληση της βιομηχανίας
Η «Δωδώνη» προήλθε από τη συνεργασία της Αγροτικής Τράπεζας με τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της Ηπείρου. Σήμερα η ΑΤΕ κατέχει το 67%. Οι προσπάθειες ιδιωτικοποίησης της εταιρείας έχουν ξεκινήσει τα τελευταία 20 χρόνια και εμποδίστηκαν, αλλά η συγχώνευση της Αγροτικής Τράπεζας είναι.....ευκαιρία.
Προηγουμένως η ΑΤΕ αποφάσισε να εντάξει, με όλες τις δανειακές υποχρεώσεις, το εργοστάσιο ζωοτροφών ΕΛΒΙΖ σαν θυγατρική στη «Δωδώνη», υπό την ονομασία ΖΩ - ΔΩ Α.Ε. Έπειτα από έναν χρόνο λειτουργίας, οι δανειακές υποχρεώσεις της ΖΩ - ΔΩ έφτασαν τα 12.000.000 ευρώ, ποσό που χρεώθηκε στη μητρική εταιρεία.  

Αυτή τη στιγμή, οι χρεοκοπημένες αγροτικές ενώσεις λειτουργούν σαν Δούρειος Ίππος στην υπόθεση της εκποίησης της «Δωδώνης». Οι προσφορές κυμαίνονται γύρω στα 25 εκατ. ευρώ, ποσό εξευτελιστικό για την αξία της εταιρείας.
Πάντως ο χορός των προσφορών έχει ξεκινήσει, με επικρατέστερα ονόματα, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό της Τυράς Α.Ε., που… ρίχνει στο τραπέζι 28 εκατομμύρια, με τη Σίμος Foods να ακολουθεί στα 25 εκατ. και τον Π. Σεπετά της εταιρείας «Βίκος» να προσφέρει 22 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, με τη δεδομένη προσφορά του κ. Σεπετά, που αποτελούσε και επιλογή των ενώσεων, έρχεται η Τυράς Α.Ε. να αποσύρει την προσφορά της από τον διαγωνισμό, αφού οι συνεταιριστές αποφάσισαν να συμμετάσχουν με προσφορά σε αντίπαλο επιχειρηματικό σχήμα. Δηλαδή τον κ. Σεπετά. Με τις ενώσεις στο πλευρό του και με την προσφορά του να είναι «τοις μετρητοίς», ο κ. Σεπετάς φαίνεται να έχει μέχρι στιγμής το πάνω χέρι.
Ποια είναι η πραγματική αξία της εταιρείας
Η «Δωδώνη» είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία τυροκομικών προϊόντων στη χώρα κι από αυτή τη θέση «ελέγχει» και τον ανταγωνισμό. Είναι παγκοσμίως πρώτη στην παραγωγή φέτας ΠΟΠ και πρώτη σε πωλήσεις φέτας στην Ελλάδα με μερίδιο αγοράς 25%. Το 30% της παραγωγής της εξάγεται και έχει συμβάλει ανυπολόγιστα στην εθνική οικονομία (κατέχει από τα υψηλότερα μερίδια αγοράς φέτας ΠΟΠ στην πλειοψηφία των εξαγωγικών αγορών της).
Τα στοιχεία δείχνουν την οικονομική της σημασία για την Ήπειρο, αλλά και για την… ΑΤΕ. Το αρχικό κεφάλαιο της «Δωδώνης» από 14.673 ευρώ το 1963 αυξήθηκε στα 11.892.117 ευρώ το 2010, λόγω της συνεχούς κερδοφορίας της εταιρείας. Η «Δωδώνη» από την ίδρυσή της έχει δώσει στην ΑΤΕ από τόκους 80.000.000 ευρώ (σημερινή ΚΠΑ 200.000.000) και μερίσματα αξίας 5.300.000 ευρώ (σημερινή ΚΠΑ 13.000.000).
Η εταιρεία έχει πάνω από 10.000 κωδικούς εργαζομένων και παραγωγών που η ΑΤΕ διαχειρίζεται τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς λόγω της «Δωδώνης». Η μεγαλύτερη σε αξία αποτίμηση μιλάει για 144.000.000 ευρώ. Η ΑΤΕ (που κατέχει το 67% των μετοχών) παίρνει 95.000.000 ευρώ!
Η «Δωδώνη» έχει εκπονήσει επιχειρηματικό πλάνο για τη δεκαετία 2008 - 2018 αξίας 1,5 δις ευρώ, από αυτά το 1,1 δις προοριζόταν για την αγορά γάλακτος από τους παραγωγούς της Ηπείρου. Μια εταιρεία συνεχούς κερδοφορίας επί 26 συναπτά έτη μαίνεται ότι θα εξυπηρετούσε ορισμένες επειδή ήταν συνεταιριστική.
Πλήγμα στην κτηνοτροφία
Η Ήπειρος μετά την πώληση πρόκειται να «στενάξει», αφού θα χάσει την πιο κερδοφόρα επιχείρησή της. Η «Δωδώνη» συνεργάζεται με 6.000 κτηνοτρόφους, 150 μεταφορείς, πάνω από 1.000 προμηθευτές από τον ηπειρωτικό χώρο, 273 εργαζόμενους, ενώ περίπου 800 μικρές επιχειρήσεις της περιοχής βασίζονται στα προϊόντα της. Όσο διατηρούσε τον συνεταιριστικό της χαρακτήρα, μπορούσε και να εγγυηθεί ένα σημαντικό εισόδημα ακόμα και για τα πιο απομακρυσμένα χωριά.
«Η κτηνοτροφία στην Ήπειρο διαλύεται. Πουλάνε μια κερδοφόρα επιχείρηση για ένα κομμάτι ψωμί. Το κράτος, αφού πούλησε την ΑΤΕ, δείχνει πως δεν έχει καμία πρόθεση να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους», λέει ο Μιχάλης Τζίμας, κτηνοτρόφος της «Δωδώνης». Εκτός από τις επιπτώσεις για την Ήπειρο, εκφράζονται φόβοι ότι η ιδιωτικοποίηση της «Δωδώνης» θα έχει αντίκτυπο στην αύξηση των τιμών σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αν η πρώτη γαλακτοβιομηχανία της Ελλάδας πάψει να είναι συνεταιριστική, αυτό θα σημαίνει πως θα πάψει να βάζει όρους στους ανταγωνιστές της. Πλέον ο ανταγωνισμός θα παίζεται μεταξύ ιδιωτικών επιχειρήσεων, που μεταξύ άλλων θα αγοράζουν πολύ φθηνότερα από τους παραγωγούς.
Οι εργαζόμενοι της «Δωδώνης» επικαλούνται το καταστατικό της εταιρείας που αφορά στη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών και την οικονομική ανάπτυξη της Ηπείρου. «Η ‘Δωδώνη’ είναι περιουσία του ελληνικού λαού και όχι της ΑΤΕ», τονίζουν. Ζητούν η Βουλή να αποφασίσει για την τύχη της βιομηχανίας με κατεύθυνση τη μεταβίβαση της εταιρείας στους φυσικούς της φορείς, τους κτηνοτρόφους και τους εργαζόμενους.
Ωστόσο, σε σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, η απάντηση ήταν πως «Με τις διατάξεις του άρθρου 52 του νόμου 1892/1990, ορίζεται ότι η Αγροτική Τράπεζα μπορεί να προβεί σε πώληση όλων ή μέρους των μετοχών της (…) ανεξαρτήτων των τυχόν προβλέψεων στο καταστατικό της». Μέσα στην κρίση ήρθε να ολοκληρωθεί ένα σχέδιο εκποίησης οργανωμένο από χρόνια.
Η «Δωδώνη» κλείνει έναν ιστορικό κύκλο και μαζί με αυτήν μπαίνει αναπόφευκτα σε μια «μαύρη» περίοδο και ολόκληρη η Ήπειρος!...... Πηγή....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου