Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Μεβγάλ - Vivartia!

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

«Ρωτήστε την άλλη πλευρά γιατί διαχειρίζεται εξολοκλήρου την επικοινωνία του deal». Αυτή ήταν η απάντηση του προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου στην γαλακτοβιομηχανία Μεβγάλ Πέτρου Παπαδάκη στο ερώτημα «τι γίνεται με το περίφημο deal μεταξύ Μεβγάλ και Vivartia, στο πλαίσιο του οποίου η δεύτερη θα αποκτούσε μετοχική πλειοψηφία στη πρώτη».
Deal που αν και έχει ανακοινωθεί από τον Σεπτέμβριο του 2010 και έχει πάρει την απαιτούμενη έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού τον Φεβρουάριο του 2011 τελικά ακόμη εκκρεμεί καθώς δεν έχει γίνει η μεταβίβαση του 43% του κεφαλαίου που ελέγχει ο Πέτρος Παπαδάκης στη Θεσσαλονικιότικη εταιρεία προς τον όμιλο Vivartia.

Αναμφίβολα τα ερωτήματα για την τύχη του deal παραμένουν πολλά και αναπάντητα. Την ίδια στιγμή έκπληξη προκαλούν οι κινήσεις του ομίλου Vivartia που από την μία εμφανίζεται να στερείται ρευστότητας και άρα να μην μπορεί να καταβάλει το τίμημα για την εξαγορά του 43% του κεφαλαίου της Μεβγάλ και από την άλλη να υπογράφει μνημόνια συνεργασίας με οίκους του εξωτερικού, όπως με την εταιρεία Exeed Industries, τον βιομηχανικό βραχίονα της National Holding των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την δημιουργία μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής γαλακτοκομικών, χυμών και τσαγιού στα ΗΑΕ. Η επένδυση εκτιμάται στα 70 - 100 εκατ. ευρώ.  

Η νέα εταιρεία θα είναι ιδιοκτησίας 51% της Exeed Industries και 49% της Vivartia.   Πάντως πρέπει να επισημανθεί ότι στην εξαμηνιαία λογιστική κατάσταση του ομίλου ΜΙG, υπογραμμίζεται ότι το deal με τη Μεβγάλ έχει δρομολογηθεί προς υλοποίηση το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Κάτι το οποίο κατά καιρούς ισχυρίζεται και ο Γιάννης Αρτινός, διευθύνων σύμβουλος της Vivartia και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Marfin Investment Group.

Εντωμεταξύ τους τελευταίους μήνες φήμες αναφέρουν ότι η πλευρά της Μεβγάλ πιέζει με κάθε τρόπο  την διοίκηση της Vivartia για την οριστική υπογραφή της μεταβίβασης της εταιρείας.

Όπως λέγεται, η παρατεταμένη αυτή εκκρεμότητα σε συνδυασμό με την κρίση έχει στοιχίσει ακριβά στην Μεβγάλ, που ήδη αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας.  

Κατάσταση που ίσως και να απέφευγε η εταιρεία εάν συμφωνούσε τελικά να προχωρήσει σε ακόμη πιο στενή συνεργασία με την πολυεθνική Danone μετά και από σχετική πρόταση που της είχε υποβάλλει η τελευταία. 

Σε οικονομικό επίπεδο σύμφωνα με τον περυσινό ισολογισμό της Μεβγάλ μολονότι οι πωλήσεις και οι ζημιές κινήθηκαν στα επίπεδα του 2010, οι υποχρεώσεις της αυξήθηκαν ακόμη 13 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, πέρυσι ο τζίρος της διαμορφώθηκε στα 186 εκατ. ευρώ από 184 εκατ. ευρώ, οι ζημιές της έφθασαν τα 9,58 εκατ. ευρώ από 9,73 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεών της τα 147 εκατ. ευρώ από 134 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου