Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

«Ηλιοστάσια» του Νίκου Ζήβα! Μέρος 1ο...

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων το τιμώμενο από το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) για το 2012 Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, ξεκίνησε σειρά εκδηλώσεων που οργανώνει στο πλαίσιο της διάκρισης του.

Έτσι πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο: «Ηλιοστάσια» του Νίκου Ζήβα, στον αύλειο χώρο του Μουσείου.

Γιάννης Λαρσινός , Νέλλη Σύντηλα, Νίκος Ζήβας.

Η αφορμή για την δημιουργία της σειράς των γλυπτών του Νίκου Ζήβα που εκθέτονται, ήταν τα Ηλιακά Ωρολόγια, το γοητευτικό παιχνίδι του φωτός και της σκιάς με τον χρόνο.  

Η γλυπτική κατασκευή τους βασίζεται πάνω στην ιδέα της επαναχρησιμοποίησης και σύνθεσης παλαιών εργαλείων και χρηστικών αντικειμένων, θραυσμάτων και αρχιτεκτονικών μελών κατεδαφισμένων παλαιών κτιρίων, προερχομένων από την συλλογή της οικογένειας του Κωνσταντίνου Ζήβα.

Άρης Στεροδήμας, Μπεατρίς Νικαρέττα - Στεροδήμα, Νίκος Παππάς (portioli - χορηγός).

Το εικαστικό αποτέλεσμα ενισχύεται από την υφή των υλικών: πέτρα, σίδερο, μάρμαρο, ξύλο, της οποίας η παλαιότητα του προσδίδει επί πλέον αίγλη, η τοποθέτηση τους δε επιχειρεί να ακολουθήσει σημεία αναφοράς του χώρου δημιουργώντας μια δραματικότητα και μια αρμονία ταυτόχρονα.

Μιχάλης Αλεξόπουλος, Γεωργία Ζαννιά - δ/ντρια Μουσείου, Κωστής Μαυρόπουλος.

Τα Ηλιακά αυτά Ωρολόγια, μπορούν να μετρούν το χρόνο με μια σχετική ακρίβεια. Παρουσιάζονται διάφοροι τύποι ωρολογίων όπως οριζόντια, κάθετα, σφαιρικά, πολικά.

Χορηγοί της έκθεσης ήταν ο Αντώνης Λακιώτης, η εταιρεία GRAS SAVOY WILLIS και η εταιρεία Portioli.

Μυρσίνη Τρέλλη, Αντώνης Λακιώτης( χορηγός).

Ο Νίκος Ζήβας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960 και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το 1981-1986, στα εργαστήρια του Δ. Μυταρά και του Ν. Κεσσανλή. Από το 1989 έως το 1993 ανέπτυξε την καλλιτεχνική του δραστηριότητα στη Ρώμη και στη συνέχεια στην Αθήνα, όπου και μένει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου