Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Από τον Πικάσσο στον Κουνς!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει την έκθεση «Από τον Picasso στον Koons. Κοσμήματα καλλιτεχνών» στο Κεντρικό Κτήριο από τις 16 Μαΐου 2012 έως τις 2 Σεπτεμβρίου 2012. Η έκθεση περιλαμβάνει πάνω από 200 κοσμήματα που υπογράφουν οι σημαντικότεροι καλλιτέχνες του 20ού αιώνα.


Ο Georges Braque, η Louise Bourgeois, ο Jeff Koons και ο Pablo Picasso είναι κάποιοι από τους γνωστότερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. Δεν είναι όμως εξ ίσου γνωστά τα έργα απαράμιλλης ομορφιάς που οι καλλιτέχνες αυτοί δημιούργησαν με τη μορφή κοσμημάτων.  

Η έκθεση που επιμελείται η Diane Venet, παρουσιάζει έργα μιας πλειάδας εικαστικών καλλιτεχνών που σχεδίασαν εκπληκτικά κοσμήματα, τα οποία δεν προορίστηκαν ποτέ για μαζική παραγωγή, αλλά ήταν μάλλον προσωπικά δώρα τους προς συγγενείς και φίλους.


Με βασικό πυρήνα την προσωπική συλλογή της επιμελήτριας Diane Venet, αλλά και με σημαντικά δάνεια τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, η έκθεση έχει ως στόχο να θέσει εκ νέου το ζήτημα της σύνδεσης της αργυροχοΐας με τις πλαστικές τέχνες.

Η αργυροχοΐα και η καλλιτεχνική δημιουργία ακολουθούν παράλληλες διαδρομές για αιώνες. Τον 16ο αιώνα όμως οι διαδρομές αυτές θα πάρουν διαφορετικές κατευθύνσεις.  Ζωγράφοι και γλύπτες αρχίζουν τότε να θεωρούνται καλλιτέχνες, ενώ οι χρυσοχόοι, παρά τη δεξιοτεχνία τους, εξακολουθούν να συγκαταλέγονται στους τεχνίτες. Έκτοτε, οι δύο αυτοί κλάδοι θα εξελιχθούν αυτόνομα, ακολουθώντας ο καθένας τις δικές του τεχνικές εξελίξεις και αισθητικές ανατροπές.


Τον 20ό αιώνα το χάσμα μεταξύ των δύο αυτών τύπων καλλιτεχνικής παραγωγής μοιάζει αγεφύρωτο. Οι πλαστικές τέχνες ανοίγονται στο άυλο, το εφήμερο, το εννοιολογικό, χαρακτηριστικά που μοιάζουν εντελώς ξένα στο κόσμημα, ενώ ο χρυσοχόος παραμένει πιστός στην υπηρεσία των υλικών του, καθώς η αξία της εργασίας του μετριέται πολύ συχνά σε καράτια.


Με πρωτοβουλία της επιμελήτριας Diane Venet, η έκθεση θα πλαισιωθεί από κοσμήματα σχεδιασμένα και από 21 Έλληνες εικαστικούς, ζωγράφους, γλύπτες . Τρεις μάλιστα από αυτούς δημιούργησαν ειδικά για την έκθεση από μια εικαστική εγκατάσταση, σε διάλογο με τα εκτεθειμένα κοσμήματα. Xορηγός ZOLOTAS.

Με την ευκαιρία της έκθεσης το Μουσείο Μπενάκη εκδίδει έναν μικρό τόμο, με έργα της συλλογής της Diane Venet καθώς και από ένα αντιπροσωπευτικό κόσμημα όλων των Ελλήνων καλλιτεχνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου