Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Μήπως η έξοδος της Γερμανίας από την Ευρώπη είναι μια λύση;

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ

Οι ωμές παρεμβάσεις της Γερμανίας στα εσωτερικά της Ελλάδας θα πρέπει να βάλει σε σκέψεις όλες τις χώρες τις Ευρώπης. Από την ημέρα που δημιουργήθηκε η ΕΕ η Γερμανία, χωρίς πόλεμο, διπλασίασε τα εδάφη της και έγινε η πρώτη εξαγωγική χώρα στον κόσμο.  Σήμερα κερδίζει δις ευρώ από την κρίση των γειτόνων της μετά από πρόκληση διαφθοράς (μίζες γερμανικές).

Σε όλα αυτά, το περιοδικό Foreign Policy προβάλει μια λύση που ψιθυρίζεται από τις αρχές της κρίσης στην Ευρώπη. Μοναδική για να σωθεί η Ευρώπη. Ποια είναι αυτή; Να φύγει η Γερμανία από το ευρώ!


«Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ίσως αντιμετωπίζουν τα προβλήματα.....της Ελλάδας, του ευρώ, της Ισπανίας, της Πορτογαλιας, της Ιταλίας και ακόμη και της Γαλλίας.....ανάποδα.   

Προς το παρόν όλες οι συζητήσεις έχουν ως στόχο να διατηρήσουν την Ελλάδα και τους άλλους εντός ευρώ. Όμως η πραγματική λύση είναι να βγει η Γερμανία εκτός.

Είναι απλό. Λόγω της μεγάλης διεθνούς ανταγωνιστικότητας της Γερμανίας και το γεγονός ότι είναι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, το ευρώ είναι πολύ ισχυρότερο από ότι θα ήταν αν το νόμισμα της ευρωζώνης υπήρχε χωρίς την Γερμανία.

Από την άλλη πλευρά, λόγω της αντίστασης της ανταγωνιστικής αδυναμίας των υπολοίπων περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης, το ευρώ είναι αδύναμο για τη Γερμανία.

Πριν από την έλευση του ευρώ, οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ διατηρούσαν την ανταγωνιστικότητά τους και το βιοτικό τους επίπεδο με την σταθερή υποτίμηση των νομισμάτων τους έναντι του γερμανικού Μάρκου.

Η υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος, βέβαια, ανέβασε τις...εξαγωγές της Γερμανίας. Αυτό αποδεικνύει την δολιότητα της Γερμανίας και της ανεξέλεγκτης εισόδου αδύναμων κρατών στην ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου