Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Γερμανικές αποζημιώσεις: Μήπως κάποιοι δεν θέλουν να τις διεκδικήσουμε;

Γράφει  ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ

Η περασμένη εβδομάδα ήταν μια ξεχωριστή εβδομάδα για την ιστορία της Βουλής: Το Ελληνικό Κοινοβούλιο αποφάσισε να ασχοληθεί με το επίκαιρο (από την Κατοχή σέρνεται...) θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.


Βλέπετε είναι προεκλογική περίοδος και το θέμα  είναι από τα λίγα που διαβάζουν ευχάριστα οι ψηφοφόροι (όλα τα δημοσιεύματα μας θυμίζουν πόσα θα πληρώσουμε, ας έχουμε και ένα που αναφέρεται στο τι μας χρωστούν άλλοι)..... 

Μιλάμε βλέπετε για ένα ποσό τουλάχιστον 163 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πιο αναλυτικά: Το κατοχικό «δάνειο» (με το ζόρι το πήραν ως κατακτητές βέβαια) ανέρχεται σε 54 δις ευρώ χωρίς τους τόκους. Οι αξιώσεις για την καταστροφή των βασικών υποδομών της χώρας  ανέρχονται σε 108 δις ευρώ χωρίς τους τόκους. Όσο για τους  αρχαιολογικούς θησαυρούς που εκλάπησαν, ουδέν γνωρίζουμε για την τύχη τους, αν και είναι ανυπολόγιστης αξίας.

Τι έγινε  στην  Βουλή; Ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας δήλωσε πως  «η Ελλάδα ποτέ δεν παραιτήθηκε των αξιώσεων της και δεν πρόκειται να το κάνει». Μάλιστα έσπευσε να διευκρινίσει ότι «η χώρα μας διατηρεί το δικαίωμα να χειριστεί το θέμα τη στιγμή  με τον τρόπο που θα κρίνει καταλληλότερο και λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των παραμέτρων έχοντας κάνει ανάλογη προετοιμασία».

Υπάρχει μια λεπτομέρεια η οποία μας κάνει να είμαστε επιφυλακτικοί για τις προθέσεις της πλειοψηφίας της Βουλής. Ο λόγος: Πριν από λίγους μήνες  είχε περάσει από τη Βουλή και είχε μιλήσει επίσης για το θέμα των Γερμανικών  αποζημιώσεων ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Παπαδάκης. Ο κ. Παπαδάκης είχε πει   τότε πώς η ΤτΕ «δεν διαθέτει τα πρωτότυπα στοιχεία για το δάνειο, τα οποία, προφανώς, βρίσκονται στο υπουργείο Οικονομικών».

Μόνο που το «προφανώς» του κ. Παπαδάκη δεν ήταν τόσο προφανές.  Στην Βουλή στην συνεδρίαση για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ο υπουργός Οικονομικών  Φίλιππος Σαχινίδης δήλωσε: «Ρώτησα να με ενημερώσουν οι υπηρεσίες - είπε - αν υπάρχουν κάποια στοιχεία για τις απαιτήσεις της Ελλάδας αλλά δεν προέκυψε κάτι.....Κάποτε υπήρχε ένα τμήμα και ένα αρχείο που αφορούσε πολεμικές αποζημιώσεις. Δεν έχω καταφέρει να αποκτήσω πρόσβαση και το αναζητώ...»

Με λίγα λόγια, ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος ούτε το υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν επισήμως ότι έχουν κάποιο αρχείο  με στοιχεία για την υπόθεση των Γερμανικών αποζημιώσεων. Η τουλάχιστον αυτό μας λένε. Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι αιφνιδίως οι Γερμανοί ηγέτες αποφάσιζαν να μας καλέσουν για να συζητήσουμε το θέμα, εμείς θα τους απαντούσαμε να περιμένουν μέχρι να βρούμε τα στοιχεία...

Με ακόμα πιο λίγα λόγια νοιώθω κάποιοι μας δουλεύουν...ψιλό γαζί. Όλες οι χώρες πλην της Ελλάδας έχουν ήδη αποζημιωθεί για τις καταστροφές που υπέστησαν από τους Γερμανούς στην διάρκεια της Κατοχής.  Το ποσό που δικαιούμαστε είναι τεράστιο (σκεφτείτε ότι όλο το περιβόητο PSI έγινε για 109 δις και το σύνολο του νέου δανείου είναι 130 δις ευρώ). Εμείς συμπεριφερόμαστε σα να πρόκειται για ένα τριτεύον θέμα.

Εκτός και αν κάποιοι να έχουν συμφωνήσει κάτω από το τραπέζι για να μην διεκδικήσουμε ποτέ αυτά που δικαιούμαστε... Λέτε;;

2 σχόλια:

  1. Γερμανικές αποζημιώσεις:

    Αγαπητέ κύριε ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟ,

    Περίπου το 1955, ένας βουλευτής της περιφέρειας Δωδεκανήσου, (με την ιδιότητα του ως δικηγόρος) είχε αναλάβει και μάζευε στοιχεία (και πληρεξούσια) για τις καταστροφές των περιουσιών των κατοίκων του νομού, όπως σπίτια, ζώα, αγροκτήματα, αγροτικές κατοικίες (που ήταν απαραίτητες) για τη διαμονή της οικογένειας, (στα διάφορα χωράφια τους) με σκοπό την καλλιέργεια και συλλογή των αγροτικών, ή των κτηνοτροφικών προϊόντων τους.

    Ο βομβαρδισμός (καταστροφή) από τους Γερμανούς, των πιο πάνω περιουσιακών στοιχείων, ξερίζωσε τους κατοίκους και τους ανάγκασε να φύγουν ως μετανάστες, στην Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική, κλπ., γιατί ήταν αδύνατο να σταθούν στον τόπο. Θυμάμαι ότι έγινε μεγάλος θόρυβος, διότι οι δικηγόροι που είχαν πάρει εν λευκώ πληρεξούσια από τους δικαιούχους, τους έδωσαν κάποια ψίχουλα.

    Η οικογένεια μας τότε, είχε πάρει ένα πολύ μικρό ποσό με το οποίο (μέσα στη δυστυχία μας), αγοράστηκε ένα βραχιόλι για τη μητέρα μου. Οι δικηγόροι είπαν ότι αυτά τα λεφτά ήταν μόνο μια μικρή προκαταβολή και σύντομα θα ερχόταν η κανονική αποζημίωση.

    Γερμανικές αποζημιώσεις, δόθηκαν με την ονομασία «Γερμανική Επανόρθωση» .Τα στοιχεία όμως χάθηκαν, ή κρύφτηκαν, για να μη φαίνονται οι διαφορές!

    Φιλικά
    Μ.Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητοί μου,

    Μόλις σας έστειλα το email «Γερμανικές αποζημιώσεις, ή Γερμανική Επανόρθωση», έλαβα την πιο κάτω είδηση ( στο www.dailynews24.gr ) και με επαληθεύει πως η Γερμανία έχει καταβάλει ήδη αποζημιώσεις.

    Την Κυριακή το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επιχείρησε να κλείσει οριστικά το ζήτημα, εκφράζοντας τη θέση πως «δεν αποτελεί πλέον θέμα» τo ζήτημα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα.

    Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σημείωσε, σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως η Γερμανία αναγνωρίζει την ευθύνη της για τον Β΄ Παγκόσμιο και «λυπάται βαθύτατα για την οδύνη των θυμάτων», αναφέροντας όμως πως η Γερμανία έχει καταβάλει ήδη αποζημιώσεις στο πλαίσιο της Συμφωνίας του 1946 και στήριξε έμπρακτα και την ανοικοδόμηση της Ελλάδας.

    «Εξήντα πέντε χρόνια μετά το τέλος του Πολέμου και έπειτα από δεκαετίες ειρηνικής, γεμάτης εμπιστοσύνης, συνεργασίας της Γερμανίας με την Ελλάδα και στενής σχέσης μας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., το ερώτημα των αποζημιώσεων από τη σκοπιά της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης δεν αποτελεί πλέον θέμα», καταλήγει η δήλωση.

    Το κείμενο αυτό βρίσκεται στο 5ο άρθρο του www.dailynews24.gr : «Ανοικτό για την Ελλάδα το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων».

    Άρα «Ή στραβός είναι ο γιαλός, ή στραβά αρμενίζουμε», ή μάλλον είμαστε (Σαν λαός) πολύ ευκολόπιστοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή