Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Η Google φέρνει το Art Project στην Ελλάδα!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Συνέντευξη τύπου δόθηκε στις 05/04/2012 από την Goggle, παρουσία και του Υπουργού Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος και μίλησε, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης, σχετικά με τη συνεργασία της με τρία από τα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδας, το Μουσείο Ακρόπολης, το Μουσείο Μπενάκη και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο Google Art Project. 


To πρόγραμμα αυτό προσφέρει τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε τα σπάνια έργα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς μας μέσω διαδικτύου. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών όπου η Google διοργάνωσε ξεχωριστή εκδήλωση για την προβολή του προγράμματος.

Η συνεργασία της Google με τα μουσεία της Ακρόπολης , Μπενάκη  και  Κυκλαδικής Τέχνης, αποτελεί μέρος της διεύρυνσης του Art Project, που ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2011 και το οποίο πλέον μετρά 151 εταίρους - μουσεία σε 40 χώρες.


Ειδικά το Μουσείο της Ακρόπολης αποτελεί ένα από τα 46 πολιτιστικά ιδρύματα στα οποία  δίνεται η δυνατότητα στο «διαδικτυακό επισκέπτη» - με τη  χρήση της τεχνολογίας Street View - να περιηγηθεί στις αίθουσες του μουσείου και να θαυμάσει τα εκθέματα από όλες τις πλευρές τους. 

Ομιλητές ήσαν ο  Διονύσης Κολοκοτσάς, Υπεύθυνος Εταιρικής Πολιτικής και Επικοινωνίας της Google Ελλάδας, ο Καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, η Αιμιλία Γερουλάνου, πρόεδρος της Διοικητής Επιτροπής  του Μουσείου Μπενάκη, η Σάντρα Μαρινοπούλου, πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ο Στέφανος Λουκάκος διευθυντής Google Ελλάδος κι ο Τζέιμς Ντέιβις Program Manager Art Project Google.

Το Google Art Project κάνει την τέχνη εύκολα προσβάσιμη στο ευρύ κοινό, σε μοναδική λεπτομέρεια, και αποτελεί μία ακόμα απόδειξη των δυνατοτήτων που παρέχει το διαδίκτυο  στη διάδοση της γνώσης και του πολιτισμού.

Βασικά χαρακτηριστικά:

Οι χρήστες μπορούν να περιηγηθούν χρησιμοποιώντας το όνομα του καλλιτέχνη, το έργο τέχνης, το είδος της τέχνης, το μουσείο, τις συλλογές και τη χρονική περίοδο. Επίσης, ενσωματωμένα στην ιστοσελίδα βρίσκονται το Google+ καθώς και βίντεο hangouts, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο στον επισκέπτη να δημιουργήσει μία ακόμα πιο ιδιαίτερη σχέση με τις γκαλερί.

Βασικά σημεία του διευρυμένου Google Art Project:

Εξερευνήστε τα μουσεία μέσω της τεχνολογίας του Street View που σας επιτρέπει να περιηγείστε ψηφιακά στη συλλογή του www.googleartproject.com, επιλέγοντας τα έργα τέχνης που σας ενδιαφέρουν, δείτε τα έργα σε υψηλή ανάλυση (εφόσον είναι διαθέσιμα) και κάντε κλικ στα σημεία που σας εντυπωσιάζουν για να πάρετε περισσότερες πληροφορίες.

Ένα ειδικά διαμορφωμένο Street View “trolley” τράβηξε πλάνα 360º με εικόνες από τον εσωτερικό χώρο επιλεγμένων γκαλερί, επιτρέποντας έτσι στο χρήστη να περιηγηθεί σε περισσότερες από 385 αίθουσες μουσείων. Περιήγηση στους εσωτερικούς χώρους των μουσείων μπορεί επίσης να γίνει απευθείας μέσω του  Street View στο Google Maps.

Πολύ υψηλή ανάλυση σε έργα τέχνης:

46 μουσεία επέλεξαν από ένα έργο το καθένα, για να φωτογραφηθεί σε εξαιρετικά υψηλή ανάλυση, με την τεχνολογία “gigapixel”. Κάθε μια από αυτές τις εικόνες αποτελείται από 7 δισεκατομμύρια pixels, επιτρέποντας έτσι στο θεατή να μελετήσει λεπτομερώς το έργο και τις λεπτομέρειές του, τις πινελιές ή την πατίνα, κάτι που θα ήταν αδύνατον να συμβεί με γυμνό μάτι. Λεπτομέρειες που παρατηρούνται με δυσκολία, τώρα φαίνονται ξεκάθαρα, όπως για παράδειγμα οι μικροσκοπικές φιγούρες στο έργο του Bruegel, Tower of Babel, τα σύμβολα στη Piedra del Sol του Μεξικό ή οι λεπτομέρειες στο αριστούργημα του Seurat, A Sunday on La Grande Jatte.

Η συλλογή του Google Art Project μετρά πλέον 30.000 έργα τέχνης. Η ανάλυση των εικόνων αυτών σε συνδυασμό με τη δυνατότητα του θεατή να κάνει zoom, επιτρέπει στους λάτρεις της τέχνης να ανακαλύψουν πτυχές των έργων που μπορεί να μην είχαν δει ξανά από τόσο κοντά, όπως για παράδειγμα οι μικρογραφίες ανθρώπων μέσα στο ποτάμι στο έργο του El Greco «View of Toledo».

Δημιουργήστε τη δική σας συλλογή:

Η λειτουργία «My Gallery» επιτρέπει στον χρήστη να «σώσει» τα έργα τέχνης που επιθυμεί, δημιουργώντας τη δική του προσωπική συλλογή. Ο χρήστης μπορεί επίσης να προσθέσει σχόλια σε κάθε πίνακα καθώς και να μοιραστεί τη συλλογή που έχει δημιουργήσει με φίλους και συγγενείς. Είναι επίσης ένα ιδανικό εργαλείο για σπουδαστές ή ομάδες που δουλεύουν πάνω σε ομαδικά projects.

Ανακαλύψτε, αναζητείστε, εξερευνείστε:

Δεδομένου του μεγάλου εύρους της συλλογής, ήταν σημαντικό για την Google να παράσχει στους χρήστες τα απαραίτητα εργαλεία για να περιηγηθούν εύκολα στα μουσεία, και να βρουν τα έργα τέχνης του καλλιτέχνη που θέλουν σε όλες τις συλλογές. Ένα ειδικό ενσωματωμένο εργαλείο αναζήτησης καθιστά την περιήγηση μέσα στις συλλογές πιο εύκολη από ποτέ, ώστε να μπορείτε να βρείτε άμεσα αυτό που ψάχνετε.
Το Art Project στην Ελλάδα σε νούμερα:

Μουσείο Ακρόπολης: 24 έργα τέχνης
Μουσείο Μπενάκη: 510 έργα τέχνης - 95 καλλιτέχνες
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: 159 έργα τέχνης -19 καλλιτέχνες
Με το Art Project η Google καλεί τους πολίτες του κόσμου να ανακαλύψουν διαδικτυακά τα εκθέματα των Μουσείων της Ακρόπολης, Κυκλαδικής Τέχνης και Μπενάκη!

Μάθετε περισσότερες πληροφορίες για το Art Project στο Press site και στο YouTube.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου