Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Ειναι δικαιολογημένες οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της Κερατέας?

Η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής ενδιαφέρει όλους μας, ακόμη και εμάς τους Κηφισιώτες. Πως;

Τον Νοέμβριο 2006 στη σχετική  μελέτη του ΤΕΕ αναφέρονται 14  ΧΑΔΑ  (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων ή χωματερές) στην Ανατολική Αττική. Λογικά και σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ, θα έπρεπε να είχαν κλείσει όλες την 31/12/2008!

Η κατάσταση αυτή δυστυχώς συνεχίζεται και πριν λίγες μέρες ο δήμαρχος Κερατέας Ιατρού παραδέχθηκε ότι  ΤΩΡΑ  λειτουργούν 6 παράνομες ΧΑΔΑ! Φυσικά με   επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την τοπική ανάπτυξη!

Η θέση που έχει προταθεί ο ΧΥΤΑ (Χώρος Υγιεινής Ταφής Απορριμμάτων) που θα μετεξελιχθεί σε ΧΥΤ Υπολειμμάτων στο  Βραγόνι Κερατέας, επιλέχθηκε από τέσσερις   θέσεις  που προτάθηκαν  το 2003, ενώ το ΠεΣΔΑ Αττικής  εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο του 2006.

Μέχρι σήμερα ακούγονται διάφορα, όχι όμως προτάσεις. Άσε που όπως είπε ο Σγουρός (σαν νομάρχης σήμερα, αλλά και περιφερειάρχης σε λίγες μέρες) αν δεν αρχίσουν τα έργα αμέσως θα χαθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης από τα ευρωπαϊκά κονδύλια (κάπου 16,5εκατ ευρώ). Είναι καιρός να χάνονται χρήματα;

Επίσης, αν δεν λειτουργήσουν οι 2 ΧΥΤΑ (ΧΥΤ Υπολειμμάτων) της Ανατολικής Αττικής  (Γραμματικό και  Κερατέα) 255.000 τόνοι απορρίμματα  ετήσια θα πρέπει να μεταφέρονται στη Φυλή(!)........ επιβαρύνοντας τη διαχείριση  των απορριμμάτων της Δυτικής Αττικής και της Μείζονος  Πρωτεύουσας (εδώ περιλαμβάνεται και η Κηφισιά). ΝΙΜΥ που λέμε εμείς , δηλαδή  Not In  My Yard από τους κατοίκους της Ανατολικής  Αττικής !

Τελευταία μας προέκυψε το Οβριόκαστρο; Ωραία, η τελευταία  επινόηση  με δυνατότητα καθυστέρησης. Γειτονεύει αρχαιολογικός χώρος, σου λένε.  Προσχηματικό  100%.  Ακόμη και η Τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων το απέρριψε!
Υπάρχει άλλη λύση;  Να μας την πουν, τέλος πάντων μπας και μας διαφεύγει!

Μέχρι τότε η μοναδική και πλέον  επιτακτική λύση είναι να προχωρήσουν άμεσα τα έργα.  Για το καλό της Αττικής , για το καλό όλων μας...........

Τάκης  Νικολακόπουλος
Συντάκτης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου