Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Ο πιο πολύγλωσσος άνθρωπος στην Ευρώπη είναι Έλληνας!

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΤΣΙΟΜΠΑΝΗΣ

Μιλάει άπταιστα 32 γλώσσες και είναι Έλληνας. Πρόκειται για τον Ιωάννη Οικονόμου, ο οποίος είναι ο πιο πολύγλωσσος άνθρωπος στην Ευρώπη.
Ο κ. Οικονόμου, ο οποίος εργάζεται ως μεταφραστής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα είναι ένας από τους ομιλητές του συνεδρίου που θα διεξαχθεί αυτή την εβδομάδα στη Λεμεσό με θέμα «Η πολυγλωσσία στην Ευρώπη», στην παρουσία της Επιτρόπου για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία κ. Ανδρούλλας Βασιλείου.
Ιωάννης Οικονόμου.

Στην εκδήλωση, περισσότεροι από 400 αντιπρόσωποι θα διερευνήσουν τρόπους για την καλύτερη εκμάθηση γλωσσών και θα συζητήσουν το ρόλο των γλωσσών στην παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα. 

Οι 23 επίσημες γλώσσες των οργάνων της ΕΕ είναι οι ακόλουθες: αγγλικά, βουλγαρικά, γαλλικά, γερμανικά, δανικά, ελληνικά, εσθονικά, ιρλανδικά, ισπανικά, ιταλικά, λετονικά, λιθουανικά, μαλτέζικα, ολλανδικά, ουγγρικά, πολωνικά, πορτογαλικά, ρουμανικά, σλοβακικά, σλοβενικά, σουηδικά, τσεχικά και φινλανδικά.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ομιλούνται επίσης περίπου 60 μειονοτικές και περιφερειακές γλώσσες, καθώς και πάνω από 175 γλώσσες μεταναστών.
Ο στόχος των γλωσσικών πολιτικών της Ευρώπης είναι μια Ευρώπη στην οποία όλοι θα διδάσκονται τουλάχιστον δύο γλώσσες εκτός από τη μητρική τους από πολύ μικρή ηλικία. Ο στόχος «μητρική γλώσσα +2» καθορίστηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στη διάσκεψη κορυφής της Βαρκελώνης το Μάρτιο του 2002.
Η ΕΕ θεωρεί ότι σε περιόδους αυξανόμενης ανεργίας και αβέβαιων οικονομικών προοπτικών, η ικανότητα χρήσης και κατανόησης ξένων γλωσσών αποτελεί προστιθέμενη αξία και βασικό προσόν για την απασχολησιμότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Ο Ιωάννης Οικονόμου γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε γλωσσολογία στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές μεσανατολικών γλωσσών και πολιτισμών στο πανεπιστήμιο Columbia των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Ιωάννης εργάζεται στην Επιτροπή από το 2002.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου