Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Η Αγγελική Συνοδινού της «Πόλη Φως»....ένα χρόνο μετά!

Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΝΟΜΠΙΛΑΚΗΣ

Είναι γνωστό ότι η κ. Αγγελική Συνοδινού έχει ένα πλούσιο βιογραφικό με πολλές διακρίσεις και σαν αρχιτέκτων αλλά και σαν δημόσιο πρόσωπο, αφού διετέλεσε Νομάρχης στα Δωδεκάνησα και στην Ανατολική Αττική, Γενική Γραμματέας σε διάφορα Υπουργεία και τέλος Δήμαρχος Σερίφου για 8 χρόνια.

Σε όλες τις θέσεις που κατέλαβε άφησε έργο αλλά κυρίως άφησε τον άνθρωπο που αγάπησαν όλοι όσοι συνεργάστηκαν μαζί της.

Τον τελευταίο χρόνο την ενέργειά  της την έχει αφιερώσει στην Κηφισιά και στον νέο Καλλικρατικό μας Δήμο.


Συζήτησα μαζί της επί 2 ώρες. Εντυπωσιάστηκα από τις πολλές και ξεκάθαρες θέσεις της για την Κηφισιά αλλά και την ευγένεια με την οποία με φιλοξένησε στο σπίτι της.

Ας την γνωρίσουμε μέσα από τις θέσεις της στις ερωτήσεις που υπέβαλα:

ΕΡ: Πως είδατε τα τελευταία γεγονότα και τους βανδαλισμούς στην Αθήνα;

ΑΠ: Ευχαριστώ την  Kifisia Press που μου ζήτησε αυτή την συνέντευξη. Διαβάζω την εφημερίδα με πολύ ενδιαφέρον και ευχαρίστηση. Θεωρώ ότι είναι ένα σοβαρό έντυπο στο οποίο έχουν γίνει παρατηρήσεις και αναλύσεις οι οποίες έχουν βοηθήσει και όλα τα κείμενα της έχουν κάποιο αντίκρισμα.

Για τα γεγονότα στην Αθήνα, εκφράζω την θλίψη μου. Έχω προσωπική αντίληψη για τις προσπάθειες του Δημάρχου κ. Γιώργου Καμίνη και θέλω να του ευχηθώ κουράγιο. Αντιμετωπίζει τα χειρότερα προβλήματα της πόλης στην θητεία του και αυτό του δυσκολεύει την προσπάθεια στο ήδη τεράστιο αθόρυβο έργο του ειδικά στον κοινωνικό τομέα, που θα έπρεπε να το μιμηθούμε και στην Κηφισιά.

ΕΡ: Είστε ένα χρόνο στην αντιπολίτευση του Δήμου. Πως είδατε τον Καλλικράτη;

ΑΠ: Η θέση μου για τον Καλλικράτη είναι σαφής: Πρέπει να εφαρμοστεί. Η Κηφισιά είναι η ενοποίηση 3 σημαντικών πόλεων με αρκετά κοινά χαρακτηριστικά αλλά και αρκετές διαφορές και ο Καλλικράτης θα βοηθήσει.

Εδώ η Δημοτική Αρχή εφάρμοσε τα όσα προβλέπονται στον οδικό χάρτη κατά τα δύο τρίτα ενώ αρνήθηκε να δημιουργήσει το Συμβούλιο Ένταξης των Μεταναστών, τον θεσμό του Συμπαραστάτη του Δημότη, την Επιτροπή Τουριστικής Προβολής που θα βοηθούσε τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο της πόλης.

Για αυτή την Επιτροπή υπήρξε πρόταση του Συνδιασμού  μας «Πόλη Φως» που δεν έγινε αποδεκτή από τον Δήμαρχο!

Στην αντιπολίτευση είμαστε 5  Συνδιασμοί με πολλούς Σύμβουλους με εμπειρία, οι οποίοι πρότειναν βελτιωτικές θέσεις σε διάφορα θέματα, που όμως δεν έγιναν αποδεκτές από την διοίκηση του Δήμου.

ΕΡ: Η «Πόλη Φως» τι προτάσεις έκανε;

ΑΠ: Ο Συνδιασμός μας με τους 3 εκπροσώπους στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και με τους 3 Συμβούλους στις Δημοτικές Ενότητες έχει προτείνει πολλά.

Κωδικοποιώντας τα θα έλεγα ότι έχουμε τοπικά θέματα που προτείναμε στις Δημοτικές Ενότητες και γενικά - μεγαλύτερα θέματα που προτείναμε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο κάναμε κυρίως παρεμβάσεις στα τεχνικά ζητήματα, στην λειτουργία του Δήμου αλλά και στην αισθητική της πόλης.

Λόγω της σημερινής οικονομικής συγκυρίας επιμέναμε σε προτάσεις μας που αφορούσαν την σωστότερη οικονομική διαχείριση και οι προτάσεις μας δεν αύξαναν τα έξοδα του Δήμου, αντίθετα έβαζαν μια τάξη.

Θα σας δώσω δύο παραδείγματα: (1) Ένα χρόνο μετά στον Καλλικράτη, για την Αλάσκα στο Κεφαλάρι, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι η ανακατασκευή του κτιρίου θα κοστίσει 250.000 ευρώ και ο Δήμος θα δαπανήσει τις 50.000 € και οι άλλες 200.000 € θα επενδυθούν από αυτοχρηματοδότηση. Εδώ αντιπρότεινα στον Δήμαρχο η ανοικοδόμηση να γίνει ολοκληρωτικά με αυτοχρηματοδότηση και ο Δήμαρχος δεν το δέχθηκε. Γιατί άραγε; (2)  Η υλοποίηση του προγράμματος Παιδικές Χαρές είχε προταθεί να μπει στο ΕΣΠΑ. Ο Δήμος ενώ έχει διαχειριστική επάρκεια και ISO και μπορούσε να κάνει μόνος του τις μελέτες, ξεκίνησε διαδικασία να υλοποιηθούν από εξωτερικούς συνεργάτες. Μέχρι να γίνει αυτό φέτος το ΕΣΠΑ δεν προβλέπει στον σχεδιασμό του Παιδικές Χαρές, με αποτέλεσμα να χαθεί για την Κηφισιά 1.000.000 € για τα παιδιά μας. Γιατί άραγε;

ΕΡ: Ποια είναι η εικόνα της διαχείρισης των έργων στην Κηφισιά;

ΑΠ: Θα έλεγα τραγική. Έχω πολύ καλή σχέση με τους Αντιδημάρχους που χειρίζονται τα έργα, τους κ.κ. Μαρκεσίνη και Παναγιώτου και ξέρω ότι αγωνίζονται και έχουν ανταποκριθεί σε προτάσεις της «Πόλης Φως». Ο Δήμαρχος όμως για δικούς του λόγους δεν είναι συνεργάσιμος!

Αυτή η Δημοτική Αρχή διοικεί τον Δήμο για 3η τετραετία. Γιατί δεν έχει «ώριμα έργα». Ας ερωτηθεί ο Δήμαρχος πόσα χρήματα έφερε στην Κηφισιά από προγράμματα;

Δεν είναι τραγική η καθυστέρηση της κατασκευής του parking στην Πλατεία Πλατάνου. Το οικόπεδο βρέθηκε από τους σωστούς  χειρισμούς του αείμνηστου Δημάρχου Κανακάκη όταν εγώ ήμουν Νομάρχης Ανατολικής Αττικής και το θυμάμαι. Τι έγινε από τότε;

Άλλο ζήτημα η αξιοποίηση της Επιτροπής Διαβούλευσης που έχει ατονήσει με αποτέλεσμα φέτος οι κληθέντες εκπρόσωποι να μην παρουσιαστούν, να μην υπάρχει απαρτία και στην επαναληπτική να υπάρχουν μόνο 13 ή 14 άτομα!

Ο Καλλικράτης προβλέπει ότι στην Επιτροπή Διαβούλευσης καλούνται και οι Επικεφαλείς των Συνδιασμών που συμμετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου. Φυσικά δεν κληθήκαμε και αναγκάστηκα να το καταγγείλω στο Δ.Σ. Έτσι όμως δεν ακούστηκαν προτάσεις μας για το θέατρο της Ν. Ερυθραίας, για τον Νάρκισσο στην Εκάλη κλπ.

ΕΡ: Επειδή θίξατε το κοινωνικό έργο που υλοποιείται στην Αθήνα, δεν υπάρχουν αντίστοιχες δράσεις στην Κηφισιά;

ΑΠ: Βεβαίως και υπάρχουν. Είναι καλό να έχουμε αλληλεγγύη και φιλανθρωπία όλοι μας, όμως είναι πολύ σημαντικό να γίνουν έργα που θα δημιουργήσουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας

ΕΡ: Στα θέματα διοίκησης τι γίνεται;

ΑΠ: Θέλω να επισημάνω δύο ατομικές περιπτώσεις της κ. Καλού και του κ. Μαυρομμάτη. Η «Πόλη Φως» στήριξε και τις δύο περιπτώσεις γιατί δεν αρμόζει σε αιρετούς να μην ελέγχουν την ουσία του θέματος.

Νομίζω ότι και για τις δύο περιπτώσεις ο Δήμαρχος έχει κάτι προσωπικό εναντίον τους  και θεωρώ ότι ένας Δήμαρχος πρέπει να είναι υπεράνω.

Αλλά και στο θέμα του Συμπαραστάτη του Δημότη η θέση μου είναι ότι πρέπει να προωθηθεί η διαδικασία και οφείλει ο Δήμαρχος εδώ και τώρα να ανοίξει αυτή την διαδικασία.

Ο θεσμός αυτός έχει νόημα ενισχυτικό για τους Δημότες και στην περίπτωση των παραπάνω πολιτών θα είχαν ξεμπλοκαριστεί οι διαδικασίες. Το σκεπτικό του Νομοθέτη είναι ότι ο Συμπαραστάτης έχει ρόλο αναπτυξιακό και βέβαια το τελικό αποτέλεσμα το πιστώνεται ο Δήμαρχος, άρα είναι θέμα του Ηγέτη να τον αξιοποιήσει.

ΕΡ: Η αντιπολίτευση γίνεται σωστά;

ΑΠ: Θα έλεγα όχι, αλλά γιατί; Ας πούμε για οικονομικές κατανομές. Η Διοίκηση μοιράζει την εισήγησή της στους Συμβούλους πέντε λεπτά πριν το θέμα εισαχθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό είναι πάγια τακτική!
Είδα την λεπτομερή ανάλυση που έγινε από την εφημερίδα Kifisia Press για τον επισφαλή προϋπολογισμό του «Δημητρίου Βικέλα» και αισθάνθηκα ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα και ο χρόνος για μελέτη και αντιπρόταση.

Εισάγεται θέμα για ενίσχυση τοπικών φορέων! Aν δεν το ψηφίσεις….τότε θα βγει στον αέρα ότι η Αντιπολίτευση δεν το ψήφισε και γι΄ αυτό οι τοπικοί φορείς δεν πήρανε τα χρήματα!

Καταλαβαίνετε ότι επιτέλους πρέπει να εφαρμόσουμε τα όσα έχει εισηγηθεί και η Επιτροπή Θεσμών και Διαδικασιών και που η Διοίκηση δεν τα θέλει. Εμείς δεν είμαστε υπέρ της ωραιοποίησης και της σιωπής. Ξέρουμε ότι η «σιωπή» είναι πάντα προσωρινή!

Ευχαρίστησα ιδιαίτερα την κ. Συνοδινού για τον χρόνο που μου διέθεσε αλλά και για την υπόσχεση της να ξαναβρεθούμε σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου