Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Η Λίστα Λαγκάρντ……είναι αλλοιωμένη!

Για την αντιγραφή ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Τελικά, η λίστα που υπήρχε έως τώρα στην Ελλάδα είναι αλλοιωμένη! Πολιτικός σάλος έχει ξεσπάσει καθώς από την εξέταση της αυθεντικής λίστας Λαγκάρντ οι αρμόδιοι οικονομικοί εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι είχαν αφαιρεθεί τρία πρόσωπα, στενοί συγγενείς του τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είχε παραλάβει την πρώτη λίστα που εστάλη το 2010 και την παρέλαβε ο ίδιος.


Σύμφωνα με ασφαλείς δημοσιογραφικές πληροφορίες πρόκειται για την εξαδέλφη του Ελένη, κόρη του προδικτατορικού στελέχους της Ενωσης Κέντρου και μετέπειτα υπουργού Εξωτερικών των κυβερνήσεων Μητσοτάκη, Μιχάλη Παπακωνσταντίνου και των συζύγων τόσο της ίδιας όσο και της αδελφής της Μαρίνας, Συμεών Σικιαρίδη και Ανδρέα Ρόσονη οι οποίοι φέρονται να σχετίζονται με τραπεζικό λογαριασμό ύψους 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων στο ελβετικό παράρτημα της HSBC.


Οι δύο εξαδέλφες του πρώην υπουργού Οικονομικών και οι σύζυγοί τους, συνδέονται με δύο τραπεζικούς λογαριασμούς της HSBC που είχαν ανοιχτεί και κινούνταν από το 1997 έως το 2007. Ο ένας εκ των δύο λογαριασμών περιέχει το ποσό των 1.226.000 δολαρίων ενώ ο άλλος είναι ανενεργός και δεν αναφέρεται ποσό.
 
Εισαγγελικές αρχές εκτιμούν ότι δεδομένου πως διαπιστώθηκαν αλλοιώσεις στη λίστα είναι πολύ πιθανό να τεθεί θέμα πολιτικών ευθυνών, καθώς η λίστα που εστάλη εκ νέου από τη Γαλλία είναι διαφορετική από την πρώτη, ενώ οι Γάλλοι έχουν διαβεβαιώσει ότι η λίστα που δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα είναι ακριβώς ίδια με αυτήν που είχαν διαθέσει στην Ελλάδα προ διετίας.
 
Η λίστα κατευθύνεται ήδη προς τη Βουλή. Στο διαβιβαστικό, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Νίκος Παντελής επισημαίνει ότι η λίστα είναι πανομοιότυπη.

Ως γνωστόν, τις τελευταίες ημέρες έξι ειδικοί εμπειρογνώμονες του ΣΔΟΕ αντιπαρέβαλαν τις δύο λίστες (σ.σ.: αυτήν που βρίσκεται στη διάθεση των ελληνικών αρχών τους τελευταίους μήνες και αυτήν που απέστειλαν εκ νέου οι γαλλικές αρχές) και συνέταξαν αναφορά η οποία παραδόθηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε.   
 
Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός διαβίβασε στη Βουλή τη λίστα συνοδεία διαβιβαστικού εγγράφου που συνέταξε ο ίδιος. 
 
Επιταχύνεται η έρευνα…..

Εν τω μεταξύ, η εκ νέου αποστολή της λίστας Λαγκάρντ από τις γαλλικές αρχές αναμένεται να σηματοδοτήσει εξελίξεις και στο σκέλος της - παγωμένης μέχρι πρότινος - έρευνας που διενεργείται από τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη και αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα. 

Στο επίκεντρο της εισαγγελικής έρευνας έχουν βρεθεί οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης και Ιωάννης Καπελέρης, οι οποίοι έχουν καταθέσει με την ιδιότητα του υπόπτου. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την αντιπαραβολή των δύο εγγράφων οι δύο εισαγγελείς αναμένεται να ολοκληρώσουν το σκέλος που αφορά τις ευθύνες μη πολιτικών προσώπων, απαγγέλλοντας κατηγορίες. 
 
Σε εξέλιξη, πάντως, παραμένει και παράλληλη έρευνα από το ΣΔΟΕ καθώς βάσει της νέας λίστας που πλέον έχει στα χέρια της η υπηρεσία θα ολοκληρωθεί ο φορολογικός έλεγχος των προσώπων που περιλαμβάνονται σε αυτήν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου