Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Επιχορηγήσεις σε 41 υπερχρεωμένους δήμους!

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Προχωρά η διαδικασία για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων 41 Δήμων με απόφαση του  Υπουργού Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης που ενέκρινε στις 14/01/2013 συνολική επιχορήγηση ποσού 253.207.845 ευρώ.


Το κονδύλι θα διανεμηθεί στους Δήμους της χώρας, προκειμένου να καλυφθούν υποχρεώσεις τους όπως είχαν διαμορφωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011, ενώ οι εν λόγω Δήμοι είχαν περάσει από τον έλεγχο της Επιτροπής του «Καλλικράτη»!  

Όπως αναφέρουν παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, κατά την τελευταία τριετία οι περικοπές που έγιναν από τους δήμους υπερβαίνουν το 70%. «Αυτή η πρακτική», σημειώνουν, «έφερε τεράστια αδιέξοδα αλλά και χρέη για τα οποία δεν ευθύνονται».

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το κράτος είναι υποχρεωμένο να αποδίδει το 20% των φόρων που εισπράττει από φυσικά πρόσωπα στους ΟΤΑ. Στην Ελλάδα η αυτοδιοίκηση διαχειρίζεται περίπου το 2% του ΑΕΠ, ποσοστό που είναι το μικρότερο πανευρωπαϊκά.

Μετά την έγκριση της επιχορήγησης οι 41 δήμοι πρέπει να προχωρήσουν σε δημιουργία ειδικού λογαριασμού στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να διευκολυνθεί η παρακολούθηση της διαδικασίας πληρωμών και η διενέργεια των σχετικών ελέγχων από το υπουργείο Εσωτερικών.

Στη λίστα με τους υπερχρεωμένους Δήμους, «πρωταθλητές» αναδεικνύονται οι Δήμοι Φυλής με χρέη που ξεπερνούν τα 37,2 εκατ. ευρώ, Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη με χρέη 25,3 ευρώ , Κέρκυρας με χρέη 15,1 εκατ. ευρώ και Μεγαρέων 12,0 εκατ. ευρώ!

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Στυλιανίδη, το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται μέσα στα τρία πρώτα υπουργεία που εκταμιεύουν ληξιπρόθεσμες οφειλές για δήμους της χώρας.

Η ροή εκταμίευσης θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα και για τους υπόλοιπους ΟΤΑ και περιφέρειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου