Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Καθαρίστε τα πεζοδρόμια από φυτά.....για την ασφαλή διέλευση των πεζών!

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΤΣΙΟΜΠΑΝΗΣ

Στις 02/07/2012 από το γραφείο τύπου του δήμου Κηφισιάς εκδόθηκε δελτίο τύπου με τίτλο «ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΑΝ ΑΠΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΕΜΠΟΔΙΖΑΝ ΤΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΠΕΖΩΝ»......


«Συνεργεία της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Κηφισιάς προχώρησαν το πρωί σε κλάδεμα φυτών σε πεζοδρόμια της οδού Κερκύρας στη Δημοτική Ενότητα Νέας Ερυθραίας, παρουσία του Δημάρχου Κηφισιάς Νίκου Γ. Χιωτάκη, του εντεταλμένου Συμβούλου Ευάγγελου Σιδέρη, και του Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Κηφισιάς Φώτη Δημάκη, ώστε να απελευθερωθεί χώρος για την ασφαλή διέλευση των πεζών.

Σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Νέας Ερυθραίας από το 2003, οι προδιαγραφές κατασκευής και φύτευσης των πεζοδρομίων υπαγορεύουν να αφήνεται στα πεζοδρόμια δίοδος πεζών πλάτους τουλάχιστον 90 εκατοστών.

Είχαν προηγηθεί επιστολές από την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Κηφισιάς προς τους ιδιοκτήτες, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να φροντίσουν οι ίδιοι για την απομάκρυνση των φυτών από το πεζοδρόμιο.

Η υπηρεσία Πρασίνου θα προχωρήσει και σε άλλες κοπές φυτών που έχουν φυτευτεί σε πεζοδρόμια και παρεμποδίζουν την διέλευση των πεζών».   
 
Με χαρά διάβασα το παραπάνω δελτίο τύπου, πιστεύοντας ότι «γράψε, γράψε κάτι  πάει να γίνει», διότι το θέμα με τη μόδα της παράνομης δενδροφύτευσης και κατάληψης των πεζοδρομίων - σε βαθμό που να παρεμποδίζονται οι γονείς των  μικρών μαθητών που συνοδεύουν τα παιδιά τους στο σχολείο αλλά και οι ίδιοι οι μαθητές, οι  ηλικιωμένοι και όλοι εμείς οι πεζοί - έχει αναδείξει κατά καιρούς στο σύνολό του τόσο ο έντυπος, όσο και ο ηλεκτρονικός τοπικός τύπος αλλά και ο γράφων μέσω αυτού, θέτοντας  τη δημοτική αρχή προ των ευθυνών της.

Η νομοθεσία άλλωστε, σύμφωνα με το άρθρο 967 ΑΚ «περί κοινοχρήστων πραγμάτων»,  το άρθρο 2 του ισχύοντος Κ.Ο.Κ. και  το άρθρ. 5 παρ. 1 του Συντάγματος, κάνει λόγο για «πράξη  ποινικά κολάσιμη, που μάλιστα διώκεται αυτεπαγγέλτως σε βαθμό κακουργήματος».

Εις μάτην περίμενα όμως, έξι μήνες τώρα, να αρχίσει η αποκατάσταση της ασφαλούς διέλευσης των πεζών, με την απελευθέρωση των πεζοδρομίων από όλα αυτά τα κυπαρισσοειδή, τα λέιλαντ, τα καλλωπιστικά, τα φυτά χαμηλής ή υψηλής βλάστησης κι από τις αυτοφυείς πικροδάφνες.

H υπηρεσία  πρασίνου ΔΕΝ προχώρησε σε καμία άλλη απελευθέρωση πεζοδρομίου. Αρκέστηκε στη μία και μοναδική, αποσπασματική ενέργεια, στις πολυκατοικίες της οδού Κερκύρας, στα νούμερα 8-10, 10-12, 12-14 και στην απέναντι μονοκατοικία μάλλον για τις ανάγκες προβολής και δημοσιότητας των κυρίων της φωτογραφίας!

Απολαύστε φωτογραφίες.....


 Και πέτυχε το εκπληκτικό. Από τη μια να τιθασεύσει τις άναρχες «αγγελικούλες» και από την άλλη να ψιλό-εκφοβίσει τους ιδιοκτήτες και ενοίκους των πολυκατοικιών  και στην απέναντι μονοκατοικία,  που δεν τις είχαν κλαδέψει! Φευ!

Ποιος όμως θα μας πληροφορήσει γιατί επελέγη η οδός Κερκύρας, που είναι ένας ήσυχος κυκλοφοριακά δρόμος και όχι τόσο επικίνδυνος ώστε να αποτελέσει πεδίον δόξης λαμπρό, για τη Δημοτική αρχή; Και αφού επελέγη η οδός Κερκύρας, γιατί το κλιμάκιο του ήμουν δεν πήγε και λίγο παρακάτω ώστε να διαπιστώσει παραβάσεις όπως κατάληψη πεζοδρομίου από γκαζόν και εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα ή πιο κάτω στη γωνία με την οδό Εθνικής Αντιστάσεως να καθαρίσει από τη μία πλευρά τα καλοβαλμένα λέιλαντ και από την άλλη τα άναρχα.....που δυσχεραίνουν την ορατότητα των οδηγών.


 Κύριοι. Θέλοντας να συμβάλω κι εγώ ως απλός δημότης στο έργο σας, θα σας υποδείξω τρεις περιπτώσεις  κατάληψης πεζοδρομίων που χρήζουν της άμεσης παρέμβασής σας λόγω επικινδυνότητας για τους πεζούς!

- Οδός Κορυτσάς 10 έως 14. Στενό πεζοδρόμιο, στροφή, κατειλημμένο από βλαστάρια  δένδρων (ελιές, πικροδάφνες).


- Οδός Τατοΐου, στάση.....Πεζοδρόμιο ένθεν κακείθεν της στάσης κατειλημμένο από αυτοφυείς πικροδάφνες. Στο σημείο αυτό αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες από τα Ι.Χ. και οι πεζοί αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τον δρόμο.


- Οδός Μάρκου Μπότσαρη από Όθωνος έως Αχαρνών, εκεί που συνήθως γίνονται τα σοβαρά τροχαία. Ο κατασκευαστής των μεζονετών έχει καταλάβει δύο μέτρα από το πεζοδρόμιο δημιουργώντας παρτέρι με φυτά, με αποτέλεσμα οι πεζοί να αναγκάζονται  να χρησιμοποιούν τον  επικίνδυνο δρόμο. Εδώ με την επιφύλαξη ότι πρόκειται για πρασιά.

Υπάρχει όμως και μία ακόμη περίπτωση, που δείχνει ακριβώς και τη νοοτροπία της δημοτικής αρχής. Βρίσκεται απέναντι από το δημαρχείο. Μετά το γεφυράκι αριστερά, ποιο πεζοδρόμιο θα χρησιμοποιήσω κύριε δήμαρχε για να σας συναντήσω; Αυτό με τις πικροδάφνες;


Σας είχα καλέσει, με άρθρο μου, στις 19/03/2012 Kifisia Press και στις 30/03/2012 Νέα Ερυθραία να ξεκινήσετε την απελευθέρωση των πεζοδρομίων της πόλης μας από το απέναντι στο δημαρχείο πεζοδρόμιο. Εις μάτην!!


ΚΥΡΙΟΙ, αν δεν αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας, η επιστολή μου προς τον εισαγγελέα υπηρεσίας, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό για όλα τα κατειλημμένα πεζοδρόμια του ενιαίου δήμου Κηφισιάς είναι έτοιμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου