Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Μείζον Θέμα!

Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΝΟΜΠΙΛΑΚΗΣ

Τον Σεπτέμβριο σας έλεγα για τον φίλο μου, συνταξιούχο Γυμνασιάρχη, που ήταν απελπισμένος από την δραματική μείωση της σύνταξης του και την αδυναμία του να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του κράτους.

Μέρες που είναι είπα να τον επισκεφθώ, να τον δω και να τα πούμε. Μετά το γνωστό παραδοσιακό κέρασμα, μοιραία η κουβέντα ήλθε και πάλι στην «οικονομική μιζέρια μας».


Πάει στο γραφειάκι του και φέρνει το γνωστό τετράδιο, που την προηγούμενη φορά έκανε τους λογαριασμός για το χαράτσι, την εφορία κλπ και μου λέει διάβασε: Η έκπληξη μου μεγάλη ! Τι είχε κάνει ο αθεόφοβος !  

Συνταξιούχος γαρ, από τον Σεπτέμβριο μέχρι χθες, κρατούσε στοιχεία από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, όπου  θεωρούσε ότι εκεί η ευρύτερη δημόσια διοίκηση θέλει βελτίωση και μάλιστα από κάτω είχε τις δικές του σημειώσεις για τον τρόπο.

Ήθελε μάλιστα να τα γράψει, όχι στους Γενικούς ή στους Υπουργούς ή στους πολιτικούς μας, αλλά στην ΤΡΟΙΚΑ, αφού πλέον αυτή είναι η μόνη που μπορεί…..

Σας αντιγράφω μερικά όπως τα έχει σημειώσει και ας τα λάβει υπόψη ο Πρωθυπουργός γιατί οι παρατηρήσεις του απλού πολίτη θέλουν «πολιτική βούληση» και μάλιστα από ψηλά !

1. Αλλαγή στον νόμο περί Τοπικής Αυτοδιοίκησης:

- στον έλεγχο της διοίκησης των Δήμων στην περίπτωση της μη εφαρμογής των Αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων.

- στην υποχρεωτική ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις Αποφάσεις της Κεντρικής Διοίκησης, ειδικότερα όσες έχουν επίπτωση στην καθημερινή ζωή και ποιότητα ζωής των πολιτών.

- στην υποχρεωτική ανάρτηση στην Διαύγεια των περιουσιακών στοιχείων όλων των αιρετών.

- στην υλοποίηση κανονισμών λειτουργίας των Επιτροπών και ειδικότερα των προαιρετικών.

- ανάλυση των στοιχείων του τεχνικού προγράμματος κάθε έτους και ιεράρχηση και συσχέτιση τους  με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

- δεσμευτική εφαρμογή του άρθρου του Καλλικράτη για τον Συνήγορο του Δημότη.

2. Αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού ανά Υπηρεσία σύμφωνα με τα ουσιαστικά προσόντα και συνεχή παρακολούθηση της αποδοτικότητας τους.

3. Ανάθεση ευθυνών σε υπηρεσιακούς παράγοντες ώστε να παταχθεί η αγκύλωση και η γραφειοκρατία.

4. Ουσιαστική αλλαγή του τρόπου επιλογής Διοικητών Οργανισμών, Γ.Γ. Υπουργείων και υποχρέωση της Πολιτικής Ηγεσίας να συνεργαστεί μαζί τους για τους κυβερνητικούς στόχους. Δεν μπορεί να αλλάζει ο Γενικός κάθε τρίμηνο…..αν δεν ικανοποιεί την μικροπολιτική του Υπουργού.

Το τετράδιο είχε 20 σελίδες με παραδείγματα κακοδιοίκησης, υπέρβασης εξουσίας υπηρεσιακών και πολιτικών διοικούντων σε όλο το φάσμα της διοίκησης, αυθαίρετες ερμηνείες εγκυκλίων και νόμων αλλά και σημερινή κατασπατάληση πόρων.

ΝΑΙ για την σημερινή διοίκηση μιλάμε.

Απλά και αυτονόητα πράγματα είχαν επισημανθεί που χωρίς καμία δαπάνη θα μπορούσαν να έχουν βελτιωθεί και υλοποιηθεί.

Δυστυχώς…...ποιος τον ακούει;;  Ίσως μόνο η ΤΡΟΙΚΑ !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου