Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Από κόσκινο οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις!

Για την αντιγραφή ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξαν οι εισαγγελικές Αρχές με τις κακουργηματικές διώξεις που άσκησαν στα 14 μέλη της οργάνωσης «Κύκλος της Πάτμου». 

Πληροφορίες της zougla.gr κάνουν λόγο για πολύ-επίπεδη έρευνα, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς στο μικροσκόπιο των Αρχών έχουν μπει περίπου 600 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), πάρα πολλοί φιλανθρωπικοί οργανισμοί και αρκετά ακόμη «ευαγή ιδρύματα», τα οποία έχουν διαχειριστεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τα δημόσια ταμεία.


Δικαστικοί κύκλοι αναφέρουν ότι οι εν εξελίξει ποινικές προκαταρκτικές είναι ιδιαίτερα δύσκολες, αφού ο αριθμός των ΜΚΟ είναι μεγάλος και ο τρόπος δράσης τους ιδιαίτερα «ομιχλώδης».

Για αυτόν τον λόγο, οι εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν διαχωρίσει τις ΜΚΟ σε κατηγορίες ανάλογα με τα ποσά τα οποία έχουν διαχειριστεί αλλά και με τον τόπο όπου εδρεύουν. 

Με αφορμή τις διώξεις που ασκήθηκαν για τα μέλη του «Κύκλου της Πάτμου», ανώτεροι δικαστικοί λειτουργοί επεσήμαναν στη zougla.gr ότι, όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες για το σύνολο των ΜΚΟ, των φιλανθρωπικών οργανώσεων αλλά και των ιδρυμάτων, τότε ίσως αντιληφθούμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα από τα σοβαρότερα οικονομικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών.

Πριν από λίγο καιρό η ηλεκτρονική μας εφημερίδα είχε φέρει στο φως στοιχεία του φακέλου που αφορά στο πάρτι χρηματοδότησης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Σε αυτόν είχε καταγραφεί το μεγαλύτερο μέρος των συνολικά 707 ΜΚΟ που την τριετία 2007-2009 έλαβαν από τα κρατικά ταμεία 38,9 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά το έργο τους.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η δράση αρκετών Οργανώσεων είναι παντελώς άγνωστη, ενώ από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι δαπανήθηκαν χιλιάδες ευρώ για τη δακτυλίωση των πτηνών, τη μελέτη της ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας, καθώς και τη χρηματοδότηση ομίλων πολιτών για την τοπική δημοκρατία.

Το πολυσέλιδο, διαβαθμισμένο, έγγραφο βρίσκεται στη διάθεση ανώτατων στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και των εισαγγελικών Αρχών, που διενεργούν ποινική προκαταρκτική εξέταση, η οποία - κατά πληροφορίες - αναμένεται να περατωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η λίστα της ντροπής........

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι τα ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών έχουν ήδη ενημερωθεί για τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που διασπαθίσθηκαν τα προηγούμενα χρόνια με προκάλυμμα την ενίσχυση των Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων που λειτουργούν στη χώρα μας.

Το πρώτο μέρος των στοιχείων που έχει ήδη μελετηθεί αφορά στις 707 ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν κατά την τριετία 2007-2009 με ποσά συνολικού ύψους 38,9 εκατ. ευρώ.

Επρόκειτο για δύο κύκλους προγραμμάτων, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση» του Γ’ ΚΠΣ, και αφορούσαν σε δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης των ανέργων με την ενεργό συμμετοχή των ΜΚΟ.

Τα συγκεκριμένα προγράμματα είχαν προκηρυχθεί το 2006 και τα σχέδια εγκρίθηκαν διαδοχικά, ο πρώτος κύκλος το 2006 και ο δεύτερος το 2007, από τους τότε υπουργούς κ.κ. Τσιτουρίδη και Μαγγίνα, ενώ υπήρχε η δέσμευση να δημιουργηθεί «τουλάχιστον μία θέση απασχόλησης μέσω της κάλυψης του συνόλου των δαπανών για την απασχόληση προσωπικού».


Ανάμεσα στις ΜΚΟ που είχαν χρηματοδοτηθεί με ποσά από 25.000 μέχρι και 150.000 ευρώ ήταν η Οργάνωση της κυρίας Μαργαρίτας Παπανδρέου «Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη» με 90.000 και 25.000 ευρώ και το ΙΣΤΑΜΕ «Ανδρέας Παπανδρέου» με 125.000 ευρώ.


Στα ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ όμως που περιήλθαν στην κατοχή του οικονομικού επιτελείου καταγράφονται οι επιχορηγήσεις σε πολλές ακόμη ΜΚΟ.

Από το ρεπορτάζ προκύπτουν άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία, καθώς αρκετές Οργανώσεις εμφανίζονται να εισπράττουν επιχορηγήσεις που αγγίζουν ή ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ.

Είναι ενδεικτικό ότι στην «Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία» δόθηκαν 100.000 ευρώ, στο «Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών» 25.000 ευρώ, στον «Εξωραϊστικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Τραχήλας» 25.000 ευρώ, στη ΜΚΟ «Ωγυγός» 25.000 ευρώ, ενώ μία ΜΚΟ που φέρει τον τίτλο «Ειδικός Φορέας Ποιότητας Εσπεριδοειδών Τρινάσου» έλαβε και εκείνη 25.000 ευρώ!

Από εκεί και πέρα, οι «Ανοιχτοί Ορίζοντες» χρηματοδοτήθηκαν με 100.000 ευρώ, ίδιο ποσό έλαβε και η «Αντιγόνη», ενώ από 25.000 ευρώ έλαβαν η «Αρκαδική Νεολαία 2000», το «Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Κορινθίας», η ΜΚΟ «Νεανικό Πλάνο», καθώς και η Οργάνωση με τίτλο «Δράση για τον Άνθρωπο».

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η παρουσία στις λίστες και ορισμένων ΜΚΟ, όπως το «Γέναθλον Κέντρο» έλαβε 25.000 ευρώ, το «Ακροποδήτι» 25.000 ευρώ, το «Προστατεύω τον Εαυτό μου» 25.000 ευρώ, η «Δράση Πολιτών του Αύριο» 50.000 ευρώ η «Εταιρεία για την προώθηση των τεχνών και του πολιτισμού ο ΘΟΑΣ» 25.000 ευρώ, η «Εταιρεία μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας» 25.000 ευρώ και οι «Έλληνες Μοντελιστές» 25.000 ευρώ.

Παράλληλα, αξιοσημείωτο χρηματικό ποσό πήραν οι ΜΚΟ «Αργώ» και «Φάρος», 100.000 ευρώ και 50.000 ευρώ αντίστοιχα, με 75.000 ευρώ χρηματοδοτήθηκε ο Όμιλος Πολιτών για την Τοπική Δημοκρατία και Ανάπτυξη «Πολιτεία», ενώ το «Κέντρο Προώθησης της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης» έλαβε με τη σειρά του 125.000 ευρώ.

Επίσης, χρηματοδότηση πήραν η «Λέσχη Νέων Πολιτικού Εντευκτηρίου» 50.000 ευρώ, το «Κύτταρο Εναλλακτικής Νεανικής Αναζήτησης» 75.000 ευρώ, το «Λευκό Χωριό» 25.000 ευρώ και το «Λύκειο Ελληνίδων» 50.000 ευρώ, ενώ ιδιαίτερη θέση στις λίστες κατέχουν το Κοινωφελές Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Τηλεειδοποίησης και Βοήθειας στο Σπίτι», χρηματοδοτήθηκε με 75.000 ευρώ, καθώς και η «Κοινωνική Ενδυνάμωση», που έλαβε 100.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου