Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Το πολύτιμο ως είδος εν ανεπάρκεια!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΡΑΦΩΝΙΤΗΣ

Πέρασαν ήδη 20 χρόνια χωρίς τον Αντώνη Τρίτση. Έναν ξεχωριστό Άνθρωπο που έβλεπε πολύ μπροστά, στην σωστή κατεύθυνση, που σχεδίαζε το μέλλον με ρεαλισμό και όραμα. Η φύση υπήρξε κάθε άλλο παρά φειδωλή μαζί του. Του χάρισε προσόντα πνευματικά, σωματικά και ψυχικά, γενναιόδωρα.
Του «έτυχαν»  γονείς να του διαμορφώσουν αισθητική, ήθος και μόρφωση, όλα στο υψηλότερο βαθμό, ενώ η συνειδητή του προσφορά στην καλλιέργεια του πνεύματός του όσο και της σωματικής  ρώμης, του επέτρεψε να αποκτήσει ολοκληρωμένη όσο και πολύπλευρη προσωπικότητα. Κατέστη ο πνευματικός άνθρωπος της δράσης και της συμμετοχής.

Αντώνης Τρίτσης.

Στα νεανικά του χρόνια αναδείχθηκε σε βαλκανιονίκη στο αγώνισμα του δεκάθλου αποδεικνύοντας και στον αθλητισμό το ευρύ φάσμα των προσόντων του όσο και το σθένος που τον χαρακτήριζε. Ως διαπρεπής πολεοδόμος - αρχιτέκτων καταξιώθηκε νωρίς επαγγελματικά ενώ με τις προτάσεις του κατέδειξε πως ο τεχνοκράτης συνδυάζεται και πρέπει να συνδυάζεται με τις κοινωνικές ευαισθησίες και το δημόσιο συμφέρον.        
Γνώρισε τον κόσμο όλο, ως ταξιδευτής για να γευθεί και να σεβαστεί τον πολιτισμό που δημιούργησε ο άνθρωπος όπου γης.  Μετείχε όπου η συνείδηση του, ως πολίτη του κόσμου, του ενεργοποιούσε την αίσθηση καθήκοντος. Η Ελλάδα του, όταν υπέστη τη ντροπή της Χούντας, του «ζήτησε» αγώνα απελευθέρωσης, εντάχθηκε στο ΠΑΚ. Πρόσφερε, από την πρώτη μέρα της ελπίδας του 1974, την συμμετοχή του στην πολιτική με συγκλονιστικό τρόπο εντασσόμενος στο πλευρό των δυνάμεων της Αλλαγής. 
Τα πρόσωπα αυτά αποτελούν την φυσική ηγεσία που χρειάζεται και ενίοτε διαθέτει ένας Λαός και η οποία ηγεσία είναι σε θέση να τον οδηγήσει να υπερβεί την εκάστοτε κρίση και πέραν αυτής να τον οδηγήσει σε εποικοδομητική ανέλιξης πορεία στο μέλλον. Το εμπόδιο, που παρουσιάζεται ωστόσο συχνά, είναι η αρνητική στάση της κοινής γνώμης που σχεδόν πάντοτε αρνείται τις αλλαγές που συνεπάγεται η παρουσία, του με όραμα και πρωτοβουλίες ηγέτη.
Τον συντηρητισμό άλλωστε και τις φοβίες της κοινωνίας καλλιεργούν πάντοτε και εκμεταλλεύονται τα κατεστημένα και δομημένα συμφέροντα προκειμένου για λογαριασμό τους η φοβισμένη από αυτούς κοινωνία να ακυρώσει την ίδια την εξέλιξή της  επιτρέποντας  την συνέχιση των προνομίων τους.
Ο Αντώνης Τρίτσης υπήρξε ο άνθρωπος που ουδέποτε έθεσε την οποιαδήποτε προσωπική του φιλοδοξία στην ίδια μοίρα με την υπέρτατη φιλοδοξία του, που δεν ήταν άλλη, από την φιλοδοξία της προσφοράς στον Άνθρωπο , την ελευθερία του, τα δικαιώματά του,  την πρόοδό του. Έστρεφε την προσοχή του στο παρελθόν και την ιστορία προκειμένου να αντλήσει έμπνευση και εργαλεία για να υπηρετήσει τη διαχείριση του μέλλοντος.
Τα οράματά του τα διατύπωνε ως συγκροτημένος τεχνοκράτης συνδέοντας πάντοτε το όνειρο με την πραγματικότητα και την πρόταση με την δημιουργία. Σωτηρία της αθηναϊκής Πλάκας, ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, ανάδειξη ιστορικού και εμπορικού κέντρου των Αθηνών, πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, σχεδιασμός ολοκληρωμένου δικτύου του Τραμ της πρωτεύουσας κοκ, αναφέρονται ως ενδεικτικά της προσφοράς του προπορευόμενου πολιτικού ηγέτη.
Πολλοί στην εποχή του ειρωνεύτηκαν τα οράματά του, δεν ήταν καθόλου λίγοι όσοι εμπόδισαν το έργο του και υπήρξαν πάμπολλοι εκείνοι που δεν κατόρθωσαν  να τον κατανοήσουν καν.  Ωστόσο, χάριν αυτού απολαμβάνουμε σήμερα την πεζοδρομημένη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ένα μικρό έστω τμήμα του Τραμ, την πιθανότητα της πεζοδρόμησης και της βύθισης της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στο ύψος του γηπέδου Παναθηναϊκού αλλά και την ανάλογη βύθιση και της οδού Ακαδημίας στο ύψος των Βιβλιοθήκης, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας Αθηνών προκειμένου να ενοποιηθεί ο χώρος από την Κοραή, το τμήμα της Πανεπιστημίου εμπρός από τα σημαντικά αυτά κτήρια και το τμήμα της οδού Ακαδημίας εμπρός από το κτήριο του πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου των Αθηναίων.
Εν μέσω της κρίσης που μας ταλανίζει και η οποία καθώς φαίνεται θα κρατήσει πολύ εξαιτίας  των βαθύτερων αιτίων που την προκάλεσαν και τα οποία απαιτούν μεγαλύτερη και διαρκή στο χρόνο προσπάθεια, διότι αναφέρονται στην ηθική κρίση της κοινωνίας και τις ηθικές αξίες που υπονομεύτηκαν. 
Είναι καιρός να γίνουμε αυστηρότεροι με τον εαυτόν μας ως πολίτες αλλά και ως κοινωνικό σύνολο. Ας επιλέγουμε εις το εξής ανθρώπους μόνο εξαιρετικής ποιότητας και απολύτως κατάλληλους για τον ρόλο που αναλαμβάνουν στην κορυφή της ηγετικής πυραμίδας. Μόνο έτσι ο ρόλος του ψηφοφόρου και πολίτη δικαιώνεται και αποδίδει αποτελέσματα πραγματικής προόδου.
Ο Αντώνης Τρίτσης ας αποτελέσει πρότυπο και κριτήριο των επιλογών μας!
Τα πρόσωπα αποτελούν καταλυτικό παράγοντα στην συγγραφή και την διαμόρφωση της ιστορίας. Η φωτεινή παρουσία τους εμπνέει, πείθει, ανοίγει νέους δρόμους και συνήθως επιφέρει αποτελέσματα σε πρώτο χρόνο, είτε μεταγενέστερα, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν και επιτρέψουν στους επιγόνους να κατανοήσουν την αξία των προτάσεων του προπορευόμενου, της εποχής του, ανθρώπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου