Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Μία φωτογραφία χίλιες λέξεις...

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ

Δέκα χρόνια πριν ο Λ. Παπαδήμος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας χειροκροτεί που μπήκαμε στο ευρώ. Πρωθυπουργός ο Κ. Σημίτης που κρατά ψηλά τα πρώτα ευρώ που μόλις έβγαλε από το ΑΤΜ.  Γελά για την επιτυχία του που αφορά ποιόν όμως; 

Ο Λ. Παπαδήμος υπήρξε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κατά την τη περίοδο της χρηματιστηριακής φούσκας και των θαλασσοδανείων.

10 χρόνια πριν ακριβώς το δίδυμο Παπαδήμος και Σημίτης έκανε να πιστέψουν οι Έλληνες ότι η Ελλάδα είναι μια μεγάλη δύναμη.  Την συνέκριναν με την Γερμανία. Ο Σημίτης (γερμανοτραφής κατά σύμπτωση;) υπόσχεται εκσυγχρονισμό, ο Παπαδήμος πιστωτικές κάρτες, εορτοδάνεια, διακοποδάνεια, δάνεια κάθε είδους. 

Ύπνος βαθύς.....αφού εντωμεταξύ οι εργολάβοι χτίζουν, οι μιζαδόροι οικονομάνε, ο Τζοχατζόπουλος αγοράζει στην Ακρόπολη κλπ, βουλευτές ανεπάγγελτοι και συνδικαλιστές χτίζουν παλάτια και ζουν σαν εμίρηδες, οι τραπεζίτες κερδίζουν!

Χρειάστηκαν 10 χρόνια για να καταλήξει κανείς αν η φωτογραφία αποθανατίζει την αρχή ευημερίας ή την αρχή μιας προγραμματισμένης καταστροφής του Έλληνα. Δέκα χρόνια πριν, η Ελλάδα είχε αφήσει την μοίρα της στα περιποιημένα χέρια του Παπαδήμου όπως και μέχρι πριν από λίγες μέρες.  Ο ίδιος ανάλαβε (λεει) για να  μας βγάλει από το αδιέξοδο  που μας έριξε με χαμόγελο με χειροκροτήματα εκείνης της εποχής.

Το όνομα του Λ. Παπαδήμου δεν είναι τυχαίο ότι είναι επίσης άρρηκτα συνδεδεμένο με την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΕ όπου, ως Διοικητής της ΤτΕ, λίγους μήνες πριν την είσοδο στο €, η δραχμή…ανατιμάται πρώτη φορά στην ιστορία της κατά 5%!!....και από 357 δρχ / ecu (1998) γίνεται 340,75 δρχ / ecu (1999). Τι πέτυχε; Μείωση ανταγωνιστικότητας της χώρας, με άμεση ωφέλεια προς τους Γερμανούς και αύξηση δημόσιου ελλείμματος, αύξηση δημόσιου χρέους (αυτά που τώρα οι Γερμανοί απαιτούν). Επίσης, τα περίφημα swaps της Goldman Sachs προκλήθηκαν από κινήσεις αποκλειστικά του Λ. Παπαδήμου.

Ένας ειδήμων του οποίου κάθε κίνηση του ωφελεί ευθέως την Γερμανία και τις Τράπεζες.  Προ μηνών ο Παπαδήμος έγινε πρωθυπουργός αντί του Γ. Παπανδρέου στη θέση του Σημίτη: στον ίδιο ακριβώς ρόλο....με τον ίδιο ακριβώς στόχο!

Οι New York Times έγραψαν ότι o Παπανδρέου «έπεσε» για να έρθει να αναλάβει τα ηνία της χώρας την πιο κρίσιμη στιγμή σαν το ιδανικό πρόσωπο, το οποίο σαν «ειδήμονας της οικονομίας» θα έκανε τη καλύτερη συμφωνία στη διαχείριση του ζητήματος του ελληνικού χρέους απέναντι στους ξένους. Ειδήμονας πριν 10 χρόνια, ειδήμονας τώρα… Υπέρ τίνος;

Μία φωτογραφία χίλιες λέξεις αλλά ευτυχώς ο Έλληνας φάνηκε να συνέρχεται.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου