Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Πρόκειται για θαύμα;

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ

Οι «δανειστές» των Ελλήνων βρυχήθηκαν τις προηγούμενες μέρες ότι θα στεγνώσουν οι κάνουλες προς την Ελλάδα αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση. Στα πλαίσια αυτά (με παραλλαγές) δόθηκαν μειωμένη δόση 4.2 δις έναντι 5.2 δις.

Στις 15 Μαΐου 2012, μετά την ανακοίνωση της προκήρυξης εκλογών, οι «δανειστές» έγιναν ψυχόπονοι άραγε;


Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (European Investment Bank), ο Αυστριακός πρώην αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών, Βίλχελμ Μόλτερερ, τονίζει  σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κλάινε Τσάιτουνγκ», ότι η επόμενη δόση του δανείου στην Ελλάδα θα εκταμιευτεί, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών  και σημείωσε πως οι δόσεις που θα ακολουθήσουν (!!!) θα εξαρτηθούν ωστόσο από τη στάση της νέας κυβέρνησης απέναντι στις δεσμεύσεις της χώρας.  

Ο κ. Μόλτερερ, επισημαίνοντας πως το μήνυμα που στέλνουν οι Έλληνες είναι ότι πρέπει να διεξαχθούν νέες εκλογές και ότι θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση και πως οι Έλληνες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, αλλά στο τέλος θα πρέπει να προχωρήσουν στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, γιατί δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική επιλογή, τονίζει χαρακτηριστικά: «Ναι στην επίδειξη αλληλεγγύης, αλλά δεν είναι μονόδρομος».


Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αναφέρει πως αυτή στηρίζει με μια σειρά σημαντικών οικονομικών προγραμμάτων την Ελλάδα και προτίθεται να συνεχίσει να τη στηρίζει, μια και, όπως λεει, η χώρα δεν έχει καμία προοπτική χωρίς ανάπτυξη, ενώ στο ερώτημα αν η Ευρωζώνη θα μπορούσε να αντεπεξέλθει σε μια έξοδο της Ελλάδας, παρατηρεί ότι στόχος της Ευρωζώνης είναι να διαπραγματεύεται την ένταξη και όχι την αποχώρηση χωρών - μελών.

Πρόκειται αναντίρρητα για θαύμα μεταμόρφωσης. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν άραγε και άλλα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου