Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Πάμε Σινεμά;

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

«Πάμε Σινεμά»; είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωριμίας των μαθητών με τον κινηματογράφο. Δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της κοινής δράσης των υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας για την εισαγωγή στην εκπαίδευση μαθημάτων σχετικά με τις τέχνες και τον πολιτισμό.


Έχει ως σκοπό του την ιδιαίτερη επαφή των μαθητών με την τέχνη του κινηματογράφου αλλά και την κατανόηση των βασικών αρχών της οπτικοακουστικής αφήγησης.

Γεγονός ιδιαίτερα κρίσιμο σε μία εποχή που η εικόνα έχει αναδειχθεί σε κυρίαρχο μέσο (1) μετάδοσης πληροφοριών (2) μεταφοράς γνώσης και (3) επικοινωνίας, διαμορφώνοντας την προσωπικότητα των νέων ανθρώπων και επηρεάζοντας καθοριστικά την αντίληψή τους για τον κόσμο που τους περιβάλλει.

Έχουν σχεδιαστεί δύο εφαρμογές του προγράμματος, με κοινή δομή και προσανατολισμό, μία για τα Δημοτικά Σχολεία και μία για τα Γυμνάσια-Λύκεια.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές προμηθεύονται ενημερωτικά έντυπα, βιβλία και οδηγούς μελέτης, βλέπουν δύο κινηματογραφικές ταινίες με παρόμοιο θέμα αλλά διαφορετική αισθητική και αφηγηματική δομή, παρακολουθούν ένα μάθημα ανάλυσης της οπτικοακουστικής αφήγησης και συμπληρώνουν με τους δασκάλους και τους καθηγητές τους τα Ερωτηματολόγια.

Ειδική ομάδα επιστημόνων επεξεργάζεται τα Ερωτηματολόγια, με σκοπό τη διερεύνηση της αντιληπτικής ικανότητας των παιδιών σε σχέση με τα οπτικοακουστικά προϊόντα.

 Όσοι από τους μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα επιθυμούν, μπορούν να πάρουν μέρος στην παραγωγή ταινιών μικρού μήκους, συμμετέχοντας στα κινηματογραφικά εργαστήρια του 9,84 και του TV 100 και να δημιουργήσουν τις δικές τους ταινίες που θα παρουσιαστούν στο τέλος της σχολικής χρονιάς στο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών «Πάμε Σινεμά»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου